Vi begränsar våra barn


Det finns bara ett endaste tillfälle då jag säger "nej" eller "fy" till plutten. Han har sin skötplats ovanpå vår tvättmaskin och då finns det en elkontakt ovanför på väggen. Då och då sträcker han sig efter den och vill pilla på den och då säger jag strängt "nej!". Det är enda tillfället som jag använder det ordet och jag har tänkt att bara säga så när det gäller något som är riktigt farligt.

Jag trodde att jag skulle vara mycket strängare mot plutten. Jag tycker om att ha ordning och reda hemma. Gardinerna måste hänga som dom ska, duken måste ligga rakt, osv. Men plutten han får pilla på allt! Jag tycker faktiskt inte att det gör något om han drar lite i gardinerna eller leker med duken. Det känns som om han kommer att bli en bortskämd plutt som får göra exakt som han vill.... men jag älskar ju honom så och vill att han ska vara glad hela tiden!


Läste i en tidning om hur vi begränsar våra barn. Dom får inte klättra i träd och inte leka ute utan en vuxen. Klart att vi är oroliga och vill att våra barn ska vara säkra. Men jag tycker att det ofta går till en överdrift. Vi lever i världens säkraste land och ändå måste vi övervaka våra barn varenda minut. Vi säger hellre "nej" än att bara vara med som stöd när barnet utforskar på egen hand. Det är synd att många inte kan njuta av att vara förälder utan lägger ner mer till på att oroa sig över alla faror barnet kan råka ut för. Jag är själv likadan, men har en sambo som är tvärtom... så jag hoppas att jag kan lära mig mycket av honom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
M
2009-04-15 @ 12:49:18 Blogg: http://mittliviludvika.blogg.se/

Jag läser ju till lärare och igår pratade vi faktiskt om detta och hur många gånger man säger NEJ, så får du inte göra, NEJ, du får inte springa här inne. Det ligger ju väldigt mycket negativt i detta tjatande och vi sa sen att man kan vända på det istället. Att säga Vi går ut och springer istället, du får pilla på denna istället. Blir positivare stämning och man slipper bli en tjatkärring. ;)

a-k
2009-04-15 @ 13:00:05

Bortskämd är inte alltid bäst.

**Wojtan**
2009-04-15 @ 14:08:42 Blogg: http://wojtansblogg.se/wp

Jag håller med dig, ibland säger man nej till för mycket.

Jag anser mig inte övervaka min barn, de får prova det mest inom rimliga gräner. Däremot kan jag komma på mig själv med att säga nej till saker de vill göra, av ren bekvämlighet. De vill diska och jag säger nej för att det blir så blött tex. Mycket dumt, låt det vara blött en stund, de lär sig ju av det. Försöker skärpa mig med den saken, men ibland kommer stressen över en och man är där igen.Kram Wojtan

Sofi
2009-04-15 @ 14:51:32 Blogg: http://sofin.wordpress.com

Jag försöker att börja varje mening där jag tänkte säg nej med ett ja istället.Tex.

- Nej, du får inte banka på tvn!- Ja, jag vet att du tycker det där är roligt men tvn går sönder om du bankar. Ska vi gå lite med gåvagnen istället?Det blir mycket lättare att inte bli en sån där nej-sägare hela tiden då. Plus att den gången man verkligen säger nej så tror jag att dom lyssnar mer.

Albin
2009-04-15 @ 15:01:49 Blogg: http://hetajobbtips.com

Sofi, det är verkligen en bra taktik att göra så, det tar bort allt det negativa ur meningen och ger ett mer positivt intryck.

Sigrid
2009-04-15 @ 22:16:43 Blogg: http://sigrida.blogg.se/

Jag är av exakt samma åsikt, jag skyddar bara S när han faktiskt behöver det. Jag tror på det kompetenta barnet.

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet