bambi

Att välja bort amning

God morgon!
Jag fick en ordentlig sovmorgon till 9.30.. sambon tog morgonpasset sen sov Zack lite förmiddags-nap. Jag sitter här och läser om hur fler och fler mammor i England väljer bort amning. Utkskrivning av tabletter som gör att mjölkproduktionen stoppas ökar.

Jag tycker att var och en får välja själv om dom vill amma eller inte. Jag tyckte att det var jättejobbigt i början och var nära att ge upp för att det gjorde ont och var så jobbigt (fick mjölkstockning också). Men jag är glad att jag stod ut under dom där första jobbiga veckorna och att jag lyssnade på alla vänner som sa "det blir bättre!". Men jag förstår om man just då, under dom jobbiga första veckorna ger upp! Men jag är såååå glad att jag inte gjorde det! Det har ju varit så mysigt och underbart dom senaste månaderna och nu när jag är nära slutet (kommer nog bara amma i ett par dagar till...) så känns det ju lite sorgligt.

Men jag förstår inte riktigt såna som ger upp innan dom har testat att amma eller som är oroliga att amningen ska göra så att dom får hängbröst. Hur kan man värdera snygga bröst över sitt barn? Jag skulle kunna göra vad som helst, ja till och med dö för mitt barn... skit samma hur ens bröst ser ut! Det står också i artikeln att vissa mammor vill att deras bröst ska förbli sexuella. Ja, en del saker kan faktiskt användas på olika sätt i olika situationer... Tycker man verkligen att allt ska vara som innan man skaffade barn så ska man nog tänka om...
#1 - Noretstar

Jag förstår mig inte heller på sånt... Bröstens primära funktion är ju inte att vara sexuella.

#2 - a-k

Jag tycker man skall göra det som passar en bäst. Jag har förstås inte ammat speciellt mycket, det passade inte mig ganska enkelt. Mina barn har tills nu klarat sig utmärkt, de har fått oerhört med kärlek, närhet och är hälsosamma till tusen . Dock har jag inte valt bort det av skönhets eller sexuella skäl.

#3 - Therese

Håller delvis med. Jag har också svårt att se att en del väljer bort amning av skönhetsskäl. Men att säga att alla åtminstone ska prova amma håller jag inte med om. Man vet aldrig vad en annan människa har med sig i bagaget som gör att hon gör de val hon gör. Det är fel att döma (nä, skriver inte att du gör det :) ) någon när man faktiskt inte har all bakgrundsfakta.



För övrigt håller jag med -alla ska få göra som de vill. Det mår mamma bäst av, och barnet.

#4 - Agnieszka

Håller helt med dig. Jag ammade Nova i 3 veckor, och Elton i en vecka, men önskar jag kunde ha fortsatt mer.... stress, blod och tårar (och 3 mjölkstockningar under 3 veckors tid) gjorde sitt, så jag valde att sluta. Men önskar att det hade gått bra och jag hade kunnat amma barnen längre.

Brösten blir ju hängbröst ju äldre man blir så det är bara ett töntigt argument tycker jag. Har en kompis som sa att hon hade slutat amma sin son pga av att hon inte ville ha bröstena förstörda.... ush så arg jag blev på henne...



kramar

#5 - Nina

Förstår inte hur man kan välja bort amning ur skönhetssynpunkt! Men har samma åsikt när det gäller planerat snitt. Att man väljer det för att slippa det sista veckorna är helt absurt. Och är trött på ursäkten att man är förlossningsrädd. Visst finns det dom som är det (är inte alla det mer eller mindre?) på riktigt, men ingen anledning att inte föda sitt barn tycker jag.

Sen finns det självklart andra anledningar till att man väljer bort amning och födsel som jag förstår på ett helt annat sätt!

#6 - Karin (Albins mamma)

Åh vilken sötpropp! :)



Jag håller med dig om amning. Jag förstår inte heller dom som tänker sådär, knepigt!

#7 - JS

Jag har inte ammat min dotter. Jag valde inte bort det av några skönhetsideal eller sexuella skäl heller, hängbröst får man i vilket fall...

Tycker att man ska ha rätt att välja utan att bli dömd av andra. Min dotter är älskad, hur trygg i sig själv som helst och frisk som en nötkärna.

Jag skulle också dö för henne.

#8 - Jempajenny

Jag är oerhört glad att jag höll ut och kom över de första 13 (!) veckornas amningsstrul!



Tyvärr är inte Agnes speciellt intresserad av att ammas längre. Dessutom har hon börjat att bitas. Nu ammar jag bara 2 ggr/dag och frågan är hur länge det håller i sig. Jag själv vill gärna fortsätta amma ett tag till...

#9 - Jenny i Dalby

Men väljer du inte också bort amningen nu, av skönhetsskäl? ;-) Jag menar att du slutar amma för att börja med dietpulver? Eller ni kanske var färdiga med amningen ändå?



Annars håller jag fullständigt med dig. Jag har mycket svårt att förstå att man väljer bort amningen av egoistiska själ överhuvudtaget. Tror att det skulle gagna de flesta med mer lätt-tillgänglig amningshjälp, för många ger nog upp eftersom de känner att de inte fixar det själva. Det GÖR ont i början och är inte självklart med tekniken för varken mamma eller barn, men i de allra flesta fall går det bra ändå efter några veckor. Undantag finns alltid förstås.

#10 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Jenny: Jo, vi är nog klara med amningen ändå. Zack är inte så jätteintresserad. Han försöker aldrig amma annars (ammar bara en gång på kvällen nu) och verkar inte sakna det på dagarna. Han tycker ju att det är mysigt att kramas och vara nära men det kan han ju vara ändå. Så då känns det som om det är dags att sluta amma.

#11 - JK

Varför kan inte alla få göra som de vill? Spelar det någon roll för just DIG hur andra mammor väljer att göra med SINA barn? Varför blir ni arga på vänner som inte gör som NI gör? Vad är det som säger att det som känna rätt för dig känns rätt för någon annan? So what, om det är av skönhetsskäl eller något annat, tror inte de barn som inte blir ammade känner sig mindra älskade eller har sämre kontakt med sina föräldrar...

#12 - Linda Andersson

har 3 barn, har aldrig kunnat amma längre än 5 månader, det som fanns räckte inte, kändes det som i alla fall. Men jag önskar att jag kunnat amma längre. Men jag tycker att man ska prova att amma, jag tycker det är jättemysigt med de där amningsstunderna. Det där med att man får hängbröst av amning påstår många barnmorskor kommer redan i graviditeten då brösten växer, det är inte barnets sugande som gör att det blir hängbröst,påstås det iaf. Läs om det här:http://www.barntotal.se/aktuelltbebis/oevrigt/amninggerintehaengbroest/

#13 - Irma Nordström-León

Har tre tjetjer, de två forsta kunde jag amma 5 veckor var, det fanns inte mer, den tredje kunde jag amma i 8 månader där kände jag skillnaden både på mig och dottern, det var en upplevelse som det går inte att beskriva om man inte uppleve den själv, sedan att det finns mammor som väljer att ta tabletter för att inte producera bröstmjölk detär otänktbart, för att det gör att de kan bara säga att dom har ingenting att ge, där emot påå andra sidan av världen i Kongo det måste mamorna lämna sina barn för att de har ingenting att ge. Vad är detta för liv vi har skapat,,,, i den här delen av jorden där det finns möjlighet att ta hand av vara barn det väljs att förneka det... skam ja det är det ordet.

#14 - nina

Håller med dej fullständigt i denna fråga. Jag hade oxå asont i början, men det var jag inställd på så det var bara att köra på.



Trevlig bligg du har. Jag har oxå en son, han kom i augusti. Vi har kanhända en del gemensamt. Det återstår att se. Jag lägger till dej.



Ha en trevlig v-afton!

#15 - My

Jag ville amma mitt första barn. Men när hon väl var ute och jag började amma så avskydde jag det. Det hade jag inte alls räknat med. Men så var det! Sen funkade inte amningen så jättebra heller. Så jag valde att ge lite ersättning från början eftersom min dotter var så liten. Sen gick jag över till ersättning fullt ut efter typ 4 veckor och det är det bästa jag gjort!!! Tycker det är tråkigt att man blev ifrågasatt. Jag är inte en dålig mamma för att jag avskydde att amma. Närheten till min dotter var underbar men den kunde jag få med erstättning också.



Nästa barn tänker jag inte ens amma. Ersättning finns och då kan man använda det om man vill. Jag vet att jag ändå är en jättebra mamma. Och så vet jag att om jag ammar och hatar det så blir jag olycklig och barn mår bäst av glada föräldrar. Jag själv är uppvuxen på ersättning och har absolut inte tagit skada. Det finns alternativ. Man behöver inte gå runt och må dålig för att folk dömer en för att man inte vill amma.