bambi

Gästbloggare: Barnfotografering: Smarta fototips för amatörfotografer


Barn är alltid söta/coola/vackra/charmiga/tuffa och helt BEDÅRANDE! Det är svårt att misslyckas fullständigt när man fotograferar barn.


Bilden i sig kan dock oftast bli bättre. Här kommer några enkla och användbara tips som förbättrar dina barnfotografier.


Visa barnets personlighet

Ofta blir bilderna finast när de är spontana och naturliga. Fotograferar du en trött flicka, försök att fånga en gäspning. För att få naturliga bilder kan det vara bra att sysselsätta barnet med något. Låt barnet rita, bygga med klossar eller spela spel och fånga dem mitt i leken.

Tvinga aldrig fram ett leende. Visa barnets sinnesuttryck för stunden, då blir bilden äkta och naturlig. Den som blir fotograferad måste själv välja sitt uttryck, och känna sig bekväm framför kameran.


Färger och bakgrunder

Tänk alltid på hur bakgrunden ser ut. En rörig bakgrund kan förstöra en annars fin porträttbild. Barnet skall vara i fokus och inte bakgrunden. Försök att flytta på störande bakgrundsmoment om det inte går att flytta barnet. Ett alternativ för att stänga ute en rörig bakgrund kan vara att gå nära barnet.

Om det är möjligt, försök att passa ihop barnets kläder med bakgrunden så det inte blir för mycket grilliga färger som slåss om uppmärksamheten. Det bästa är enfärgade kläder.


Använd dagsljus

Använd det naturliga ljuset så mycket det bara går. En blixt kan lätt skapa röda ögon och hårda och kalla skuggor. En molnig dag utomhus ger ofta perfekt fotoljus.

  

Gå nära

Man måste inte ha med hela motivet i bilden. Testa att gå nära och fokusera på ansiktet. Närbilder på ansikten brukar bli riktigt vackra.


Variera din position

Ofta fotograferar man barnet snett ovanifrån. Våga testa nya vinklar. Släng dig på marken eller ställ dig på en stol för att skapa spänning i bilderna.


Fokusera på ögonen

Fokus på ögonen är viktigast. Det är ofta de som drar till sig uppmärksamhet. Ögonen uttrycker många fina känslor som man vill fånga.


Ha tålamod

Det krävs tålamod för att få perfekta bilder på barnet.  Ett tips för att locka till sig uppmärksamheten kan vara att prata och försöka få ögonkontakt med barnet samtidigt som kameran är färdig för användning. När rätt tillfället kommer tar man upp kameran och tar bilden.


Spontana ögonblick

Ofta blir bilderna bäst då inte barnet vet om att det blir fotograferat. Försök att smyga fram och fotografera för att få naturliga, spontana och ärliga bilder.

Man vet aldrig när det PERFEKTA fotoögonblicket dyker upp. Låt kameran vara med överallt. Jag har alltid med mig min kamera i skötväskan.

_________________________________________________


Lycka till!

Du är varmt välkommen till mig för inspiration!

Elin - Ett hus till oss
http://etthustilloss.blogg.se

#1 - Nina

Bra tips!

#2 - Sandra

Jättefina tips! Tack!