bambi

Genuschock

Igår var vi på ännu ett informationsmöte på Zacks förskola (jag tycker att det är bra att vi får så mycket information nu innan han ska börja). Jag gick dit med Zack eftersom sambon jobbade, när jag kommer dit så är jag den enda av 5 familjer som har med sig sitt barn. Detta var kl. 18, så Zack var ju inte direkt på bästa humöret (han var rätt så trött) så det kändes lite jobbigt att han störde mötet så mycket.

En pappa plockade fram en bok från bokhyllan på förskolan och gav till Zack. Han fick sitta och bläddra i den medans jag försökte lyssna på det som sas på mötet. Sen när jag tittar lite närmare på boken så får jag en CHOCK!

Boken handlar nämligen om ett tvillingpar, en pojke och en flicka, Lia och Leo. Dom är trötta på sina "världar" så dom byter plats för en dag, så man får se Leo komma in ett rosa flickrum fullt med dockor... sen när den delen är slut så står det "Vill du veta hur det är att vara pojke för en dag? Vänd på boken!" Så kan man vända på boken och följa Lia som är pojke för en dag.

Jag höll på att spy på boken... det var verkligen färdiga mallar på hur en pojke ska vara och hur en flicka ska vara. Men om man vill prova nåt "spännande" så kan man testa den andra "världen" för en dag... men bara en dag... akta dig så att du inte beter dig "fel"!! Klart att barnen tänker "ja men, jag är ju en pojke så då ska jag hålla mig till det och det..". Som tur är så förstår inte Zack sånt än...

Usch, jag fick jätteont i magen av att dom hade denna bok på Zacks förskola. Till och med sambon tyckte att det var riktigt hemskt. Så jag vet inte om vi ska ta och prata med personalen om boken när vi börjar inskolningen eller hur vi ska göra?!?! (för jag hade ingen lust att typ ställa mig upp mitt i mötet och börja tjafsa om en barnbok dom hade där).
#1 - nina

Bläää...

Men tyvärr skulle säkert de allra flesta svälja boken med hull å hår å tycka boken var söt.

#2 - minmolly

Enligt min erfaranhet så tycker flera samma sak men ingen vågar säga ngt. Jag ska ju ALLTID ta upp ämnen som jag tycker är fel och vid ett föräldramöte så tog jag upp varför barnen får lättmargarin på sina smörgåsar ist för smör alt bregott med tanke på hur onyttigt margarin är. Det var fler som tyckte att det var konstigt och diskussionen började...ta absolut upp bokens innehåll vid nästa möte.

#3 - Fia

Ta upp kan man alltid göra, men jag skulle kanske inte kasta mig upp på första bästa möte, särskilt när man här ny på stället. Vi var en gång med i en diskussion på vårt dagis som slutade med att dagis bestämde sig för att det var vi som var bovarna och skickade elaka brev som de kopierade och satte upp på dagis..(kul va) där de skyllde problemen på min man som satt i föräldrarådet...att alla skulle vara manipulerade av honom osv osv. Det var jättejobbigt och jag orkade inte ens lämna barnen på dagis, vi sökte t.o.m. nytt dagis men det var omöjligt att få en plats direkt. Vi vbf brevet till kommunen och min mans jobb erbjöd advokathjälp om det blev för jobbigt, för det var ju grovt förtal det handlade om. Vissa i personalen gav ut info, felaktig, och hotade att säga upp sig, till föräldrar som haussade upp stämningen och ett förfärligt extrainsatt föräldramöte ägde rum. Där alla i föräldrarådet avgick med motiveringen att de inte hade lust att utsätta sina familjer för sådant här..Vi hade ett extra möte med personalen som menade att de hade dragit ett streck över allt osv osv men jag sa att så kändes det inte för oss. Tänk er att bli uthängda med osanningar för alla föräldrar på ert dagis (inte alla förstod ju att vi inte hade gjort sakerna som de hävdade- vi hade dessutom bevis för det). Vi diskuterade och barnen blev kvar, men vi stod i kö till annat dagis. När vi väl fick erbjudande där så hade de flesta av personalen som jobbade på vårt dagis slutat i alla fall och en annan familj anmält dagiset till kommunen så allt hade blivit mycket bättre.



Upprinnelsen? Ett brev från personalen där de vill veta vad föräldrarna tyckte. De fick respons, men inte som de hoppats tydligen, och attackerade istället. Föräldrarådet gjorde en enkät för att få se vad alla föräldrar tyckte och sen bröt helvetet lös...



Skräckhistoria, som blev lång, och jag har inte ens orkat skriva allt.



Menar bara att välj rätt personal att prata med och kolla lite hur föräldrarna verkar på dagiset, om de är öppna för sådant här eller ej. Bara så att du är beredd. Givetvis ska du inte låta bli att ta upp ämnet, men låt Zack börja först.

#4 - Lina

Ärligt talat så tycker jag att du ska tagga ner lite lätt. Du skrev tidigare i din blogg att du kanske överdrev lite i försiktighet när du oroade dig för ditt barns förskoleplats, då du menade att man kanske var lite extra känslig och orolig som förstabarnsförälder. Eftersom jag jobbar inom barnomsorgen kan jag definitivt understryka att det många gånger är så. Man vet ju inte och känner inte till allt när man skickar iväg sitt förstfödda barn ut i stora vida världen så att säga. Och med all rätt givetvis. Sen är det självklart också bra att du som förälder är engagerad i ditt barns vardag. Men ta det med lagom stora mått och välj med omsorg var du ska ta dina strider. Så mitt råd är helt enkelt att tagga ner och ta det med ro och sunt förnuft. Jag är övertygad om att personalen på ditt barns förskola kommer att försöka ta hand om ditt barn på allra bästa tänkbara sätt.

#5 - Anneli

Jag håller med Lina. Jag tror det är väldigt dumt att kritisera personalen direkt. I så fallär det bättre att du väljer en annan förskola som har den inriktningen du söker. Då får man vara beredd på att åka en bit.

Håller med om att boken inte var bra men bara för att dom har den boken behöver det inte betyda att dom jobbar efter det, det är ju bara en bok.

Jag tror Zack tjänar på att du har en bra kontakt med hans förskolelärare. Har en kompis som jobbat på dagis och hon sa att det var vikigt. För tyvärr blir barnen med "jobbiga" föräldrar inte alltid lika bra behandlade.

Se till att så att personalen känner att du tycker dom gör ett bra jobb, då har du större möjlighet att ta upp något som du tycker är fel. Majoriteten av de saker du ska ta upp bör vara positivt...

#6 - Ilahinoor

Tagga ner? Hon sa väl aldrig att hon skulle ge sig på personalen, hon skrev att boken kändes fel. Är väl bättre man rättar till felet och kollar hur de arbetar kring genusfrågor innan barnet börjar än efter. Då få rycka ur honom ur en trygghet. Jag har inga barn själv än men när jag får kommer jag inte sätta dem på ett dagis utan ngn koll. Det är ändå ens barns uppfostran det handlar om flera timmar om dagen.

#7 - Linnea

Pojkar är pojkar och flickor är flickor.

#8 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

Nej, jag frågar faktiskt om råd... hur ska vi göra?? Jag kanske överdriver men jag vill inte att Zacks ska höra när dom läser högt från denna bok "hur en pojke ska vara".. jag vill att han ska få bestämma själv hur han vill vara och inte ges en färdigmall av en bok. För ja, jag tror att han kan påverkas av denna bok om dom läser högt ur den... och av dom andra barnen som läser ur boken.

#9 - Lady Dahmer ...::Confessions of a Neurotic Attentionwhore::...

*ta upp det med personalen, (och gärna förståndaren) ifrågasätt hur de tänkt och om de kan tänka sig att ta bort boken* Var INTE rädd för att vara en jobbig morsa.



De kanske inte tänkt på det alls. Varför inte låna ut din egen bok om 100 möjligheter?



zack kommer INTE få ta straffas eller på annat sätt lida för att du säger ifrån. Vilket struntprat!! Jag gissar nämligen att pedagogerna på dagiset är proffessionella och utbildade och framförallt att de gillar barn.)



(vad tror vissa om oss pedagoger egentligen??)

#10 - Beyond Eternity

"väldigt dumt att kritisera personalen direkt"????



Jag får nästan en hjärnblödning när jag läser liknande uttalanden som ovan!! Självklart kan och SKA man ta upp sådant som man reagerar på som förekommer på sitt barns förskola. Om nu personalen av någon anledning skulle känna sig kritiserade så är det deras problem och INTE förälderns som tar upp något som är viktig för deras barn och detta är viktigt för ALLA barn. Det är ju på förskolan vi ska lämna det absolut käraste vi har och personalen finns och förskolan finns till FÖR BARNEN och inte tvärtom.

Så du "bambi" du ska absolut ta upp detta och bry dig inte om inläggen där skribenterna verkar bry sig mer om personalen än barnen.



Och för övrigt;om personalen eller en personal på en förskola inta klarar av att föräldrarna ifrågasätter saker så bör de söka sig till ett annat yrke, det är definitivt inte föräldrarna som ska leta ny förskola. Det finns faktiskt riktlinjer för hur grunderna ska vara på en förskola och där ingår inte att dela upp barnen i pojkar resp flickor, vare sig via böcker eller i bemötandet av barnen.

Så "bambi" jag håller helt med dig i detta. Jag har själv tipsat Neos's förskola om barnböcker som är "genusvänliga" (hittade inget bättre ord), jag tipsar också då och då om hemsidor där ,man kan läsa om olika tillvägagångssätt att ändra sitt inlärda stereotypa könsrolls-tänkande (för det har vi alla mer eller mindre).

#11 - Linda

Jag tycker absolut att du ska ta upp detta med genus till diskussion på förskolan och fråga lite hur de jobbar med det. Det finns ju en läroplan för förskolan där just detta med genus och medvetenheten kring detta finns med.



Skulle de behandla ditt barn sämre för att du som förälder visar dig intresserad och kommer med egna förslag så skulle jag nog faktiskt se mig om efter en annan förskola. Men jag hoppas verkligen inte att det finns så oprofessionella pedagoger som skulle göra så.



Lycka till! :-)

#12 - Linda

Jag igen... ;-)



Fast sen är det väl tyvärr så att inom nästan alla yrkesgrupper finns det folk som hamnat på fel ställe, så det är klart... garantier för hur man som förälder blir bemött när man tar upp något finns ju inte. Finns säkert en del förskollärare som tar illa upp och blir sura när de blir ifrågasatta. Det allra bästa för barnen är ju faktiskt ett bra samarbete och kommunikation mellan föräldrarna och pedagogerna, så jag håller tummarna för att det löser sig bra! :-)

#13 - Anna Kaagaard Kristensen

Givetvis ska du ta upp det med personalen, jag har jobbat på förskola och det var meningen att personalen skulle arbeta en del med genus men det var extremt få avdelningar som faktiskt gjorde det, de flesta valde bart det.



Det är bara bra att föräldrarna sätter press på förskolan så att de blir tvungna att tänka till lite, det jobbar så jäkla många bakåtsträvare som skiter totalt i vad läroplanen säger, jag skulle prata både med personalen på avdelningen och med förståndaren.

#14 - Anonym

Finns ju inget som säger att de använder den boken som högläsningsbok! Dessutom så är den kanske en riktigt bra bok för att få barnen själv att tänka till: är det verkligen så här att vara kille/tjej? Måste man vara så här som boken visar osv osv.



Låt Zack få börja och är du så orolig så tycker jag inte att ni ska sätta honom där. Du jobbar ju själv inom skolan och vet att man inte alltid får uppskattning direkt, detta gäller även personal på förskolor som inte heller har det så lätt. Att boken finns där betyder inte att personalen där premierar den typen av genustänkande. Och eftersom världen ser ut som den gör så kommer Zack att stöta på många gamla fördomar i sin uppväxt. Du kan heller inte skydda honom mot allt det. Jag tror inte att du vill curla honom....



Prata med personalen om du vill. Men om det är så viktigt som du antyder så tycker jag du ska leta reda på en förskola som har ett tydligt genusarbete. Min tanke är bara att ta det lite varligt. Inte så att de kommer att behandla Zack sämre för att du klagar men att börja med att ha åsikter om hur dom jobbar, innan Zack ens börjat tycker jag inte är en så bra idé.



Lycka till med vad du än beslutar dig för!

#15 - Nyårsmamman

Men kan inte en sådan bok vara en öppning för diskussion med barnen? Bara för att boken presenterar stereotypa könsroller så behöver det inte betyda att det är en dålig bok och att det är det enda sättet att se på den som finns. En duktig förskollärare kan nog prata med barnen efter varje del och på det sättet få det att reflektera kring om det är så i verkligheten, varför osv.



Feminister blir gärna lite "stirriga" när det kommer till tydliga skillnader mellan könen. Men det är ett faktum att pojkar och flickor är olika. Antingen för att det finns gener som gör oss så eller för att vi uppfostras olika. (Vilken orsaken är kan ju var och en få ha sina åsikter om.) Vi blir inte mer jämställda bara för att vi utesluter böcker som inte följer det feministiska synsättet.



Ta definitivt inte upp det med dem innan han börjat. Dagispersonalen vet säkert vad de gör och är knappast omedvetna om könsroller. Lita på att de vet hur man uppfostrar barn. Kan du inte det får du väl bli hemmamamma?

#16 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

Tyvärr så tror jag inte att dom använder boken som "dislussionsunderlag" eftersom när jag frågade om genus när vi var på visning så sa hon att dom hade just BÖRJAT med det....

#17 - Lady Dahmer ...::Confessions of a Neurotic Attentionwhore::...

jag skulle INTE lita på att pedagogerna vet hur man "fostrar" - visst är de proffs, men just genus brukar de vara urdåliga på. Det är ett faktum att just förskolan FÖRSTÄRKER könsroller istället för tvärtom.



nej, ifrågasätt!

#18 - Johanna

Till Lady Dahmer: Vet inte hur det är på de äldre lärarutbildningarna, men jag läste "Nya lärarutbildningen" och där genomsyrades genusperspektivet hela tiden, i alla ämnen vi läste. Det fördes återkommande diskussioner kring detta, så vi fick det verkligen inpräntat i skallen! Det är nog inte så bra att generalisera en hel yrkesgrupp så som du gör.

#19 - Britta

Ja det var en märklig bok att välja till en förskola! Man undrar om personalen verkligen läst den... Tycker du kan ta upp det, ni har ju säkert ett inskolningssamtal med någon av förskollärarna. Lycka till!

#20 - Lady Dahmer ...::Confessions of a Neurotic Attentionwhore::...

johanna tyvärr har jag jobbat med nyutbildade förskollärare som tycker att genus är blaj och att "flickor är flickor och pojkar är pojkar!". vet inte om utbildningen brustit eller om de inte tagit tills sig genustänket.



och på en förskola så jobbar ju både gamla och unga, förskollärare och barnskötare.



men sen är det just det. jag generaliserarmen att just förskolor är dåliga på genus är ju ingen fördom, det är ett vedertaget faktum.

#21 - johanna

kanske kan du berätta för personalen att du tycker det är viktigt med att barn får vara barn oavsett kön och att din son ska leka med vem och vad han vill . Dockor, bilar osv. De på förskolan har börjat med genus och håller alltså på att ta intryck och lära sig hur de ska få detta att fungera. Du kommer ju själv att fortsätta att hemma jobba efter ditt genustänkande. Jag tycker du ska ge personalen en chans deras uppgift är att få barnen att trivas bra på förskolan .

#22 - Anneli

Jag menar inget illa eller vill kritisera, men om det nu är så viktigt med genus, varför är inte din man hemma istället med Zack? I ett tidigare inlägg sa ju du att det i princip alltid går att dela på ledigheten och att man inte kan skylla på jobb eller ekonomi?

Jag tror egentligen detta handlar om att du är mer nervös för att du ska lämna honom på dagis än att den där boken.

#23 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

Anneli: Min sambo ÄR hemma med Zack och har varit det ett tag nu! Men han har fått jobb och måste då börja i september, annars var planerna att han skulle vara hemma med Zack till nästa år ungefär...

#24 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

...sen som några skriver att vi kanske borde sätta honom i en förskola med sån inriktning (genus)...



Believe me, jag önskar att jag kunde det! Men när man hamnar på köplats 180 så känns det som om det är bara att glömma och gå vidare till en förskola där det är realistiskt att man kommer få plats...

#25 - Anneli

Men det blir inte halva tiden då eller? Då kommer det bli väldigt jobbig för dig, det är du som kommer få stå vid spisen och ta allt ansvar ;)



Hoppas det löser sig med förskolan tillslut och att Zack kommer trivas.

#26 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

Anneli: Nee... tyvärr så blir det inte lika. Om sambon hade tagit två av mina månader så hade det blivit lika. Planen var egentligen att sambon skulle ha varit hemma längre än mig, men nu fick han jobb trots lågkonjuktur!



Det är inte spisen jag är orolig för utan kontakten med Zack. Jag märker att Zack fortfarande tyr sig mest till mig, vilket är jättesynd!

#27 - Linnea

Det är ju inte så konstigt att Zack "tycker mera" om sin mamma.Han har ju haft kontakt med dig i 9 månader mera än med sin pappa.eller?

Din sambo har ju varit hemma mera med Zack än vad andra pappor brukar vara med sina barn.Vilket är toppen både för pappan och barnet.

#28 - stine

Men orka! Är verkligen genusperspektivet det viktigaste när du söker förskola?? Det är väl ändå du som förälder som ska uppfostra ditt barn och ge honom sunda värderingar?

#29 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

stine. Ja, jag orkar då bry mig om sånt som jag känner är vitkigt för mitt barn. Genusperspektivet är inte det viktigaste, men det är viktigt när jag ska välja förskola. Men nu tyvärr så har vi inte så mycket till "val" eftersom det är såna köer till all förskolor här i stockholm.



Men du tror inte att förskolan är en del av hans uppfostran, den kommer inte alls påverka honom?!?!?

#30 - Eva

Tycker att det här med GENUS är rätt larvigt.

För som jag har uppfattat det så är ju flickor flickor och pojkar är pojkar.Man är ju olika.Själv tycker jag att det är väldigt konstigt att många föräldrar väljer att klä sina pojkar i rosa.???

Det måste väl finnas en gräns eller?

#31 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

Eva: Varför är det så konstigt att klä sina pojkar i rosa? Matchar inte rosa med snoppar?

#32 - Eva

Visst kan pojkar klä sig i rosa när dom har blivit så stora att dom själva kan avgöra vad dom vill ha på sig.Men jag tycker inte att mammor ska klä sina små pojkar i "tjej-färger".Vissa mammor kan gå överstyr!Man kan ibland få känslan av att en del skulle vilja ha en tjej istället.(inte i alla fall)

Det här med jämnlikhet är ju lite konstigt.Har många vänninor som säker att man ska dela lika på ALLT,men vem är det som tex. byter däck på bilen?sällan att det är kvinnan som gör det.Då brukar det låta så här:Min man gör det för han är bättre på det...

Tycker att det är så märkligt..

Om man låter sin man göra det så kan man inte lära sig det heller??!!

Brukar ju vara så att kvinnan tjatar om att mannen ska lära sig att göra hennes sysslor.Men gör hon hans??

#33 - stine

nej.

#34 - stine

och förresten varför tycker du att det är ok att lägga ut hela din sons liv till allmän beskådan så att hela sverige kan läsa? och vad ger dig rätt att kritisera hur andra människor fördelar sina vardagssysslor och barnuppfostran?

#35 - ♥ ♥ ♥ bambi - Vill du gästblogga hos mig? ♥ ♥ ♥

stina: Varför skulle jag INTE dela med mig av mitt liv och min sons liv? På vilket sätt skadar det oss eller honom? Dom som inte gillar att jag "kritserar" behöver verkligen inte läsa min blogg, det är faktiskt HELT FRIVILLIGT att läsa den... om du nu har missat det! :)

#36 - stine

Nej det har jag inte missat. Jag har ett eget liv att leva så jag är inte så intresserad av ditt. Gick mest in för jag var intresserad av odd molly tipsen men säger tack och hej för det var inget som fick mig att fastna. Lycka till med förskolan.

#37 - Linnea

Verkar som att "stine" är avis.

Det är sällan jag tycker lika som "bambi"!

Men hon verkar vara en toppen tjej på alla vis.Och det är nog ingen fara att lilla söta Zack far illa på någotvis.För ni verkar vara ett toppen familj.

Jag fortsätter att följa din blogg fast vi har en annan syn på vissa saker.Sätter mig hellre framför datorn och läser din blogg än att diska =) det kan min sambo få äran att göra idag Ha det bra.