bambi

Ricki Lake & förlossningar
Om ni gillar förlossningsberättelser (jag vet att vissa kan inte få nog av såna) så kan jag tipsa er om Ricki Lake's sida My Best Birth. Där kan man bland annat se Melissa Joan Hart (Sabrina tonårshäxan) och Cindy Crawford berätta om sina förlossningar.

Men nu är ju förlossningar i USA lite annorlunda, dom har ju en helt annan syn på smärtlindring än vad vi har. Ricki Lake har gjort dokumentären "The Business of Being Born" som jag såg när jag var gravid. Den handlar om den industri födandet har blivit i USA och hur synen på förlossning har ändrats. Det oerhört läskigt när man ser hur tre sjuksköterskor som jobbar på ett BB får frågan hur ofta dom är med om en normal förlossning och man hör svaren "aldrig".

I stort sett alla förlossningar (90%) i USA sker med epidural vilket i sin tur gör att värkarbetet stannar av och man ger värkstimulerande för att få igång värkarna igen. Alla dessa droger gör bebisen stressad vilket gör att många förlossningar slutar med kejsarsnitt.


En tredjedel av alla förlossningar i USA slutar med kejsarsnitt (antingen planerad eller inte), vilket är läskigt! Födandet som är naturligt för våra kroppar ses mer som en operation i USA. En tjej som var gravid berättade att några vänner helt seriöst frågade henne "när har du bokat in att få din bebis?" och hon svarade "ja, men han kommer väl när han kommer?" och dom blev förvånade att hon inte hade bokat in ett datum för kejsarsnitt precis som om man skulle boka in ett möte eller ett tandläkarbesök.


Handlar alla dessa kejsarsnitt och påskyndade förlossningar (med all smärtstillande och värkstimulerande) om pengar? Ja, menar filmen. Då ett kejsarsnitt tar 20 minuter jämfört med en förlossning på 12 timmar, så hinner sjukhuset med fler förlossningar och sjukhusen vill ju tjäna pengar.


En sevärd film, speciellt när man är gravid, för man inser hur viktigt det är med en naturlig/normal förlossning. Alla hormoner som man inte får när man har en "onaturlig" förlossning (vilket försvårar amning, mm).

#1 - Triathleten

Jag har gjort planerat kejsarsnitt då min dotter låg i säte och man då inte får föda naturligt/normalt. Men min son kom i en naturlig/normal förlossning och jag måste säga att det var ingen skillnad för mig när det gäller amning,mm.

#2 - jempa

ja eller hur! 199 kr dessutom, inte alls farligt för en sån snygg :)

#3 - emma - mamma till meja

Men ett snitt kostar väldigt mycket mer än en vanlig förlossning...

#4 - sofie

Huvva, låter otäckt att det har kunnat bli sådär snedvridet.. ? :S

#5 - Linda

Måste kolla på den där filmen... när jag får tillfälle till det. Det är stor skillnad mellan att föda med och utan bedövning...

#6 - Thezza

Ja dom är helt otroliga amerikanerna... Kollar på mycket dokumentäreserier.. Bla om förlossningar och då är det oftast amerikanskt... Jag har inga barn men när den dan väl kommer så vill jag inte veta nåt annat om pyret mer än att pyret mår bra... Sen vad det blir eller hur det blir det struntar jag i för jag kommer älska min unge lika mycke för de.. Blir skit förbannad på min väninna när vi disskutera detta om att göra fostervattens test.. För att se om barnet eventuellt skulle bli handikappat... Hon skulle göra abort om det visa sej om det var de.. Men jag skulle aldrig i min vildaste fantasi ens tänka tanken... Så länge barnet är friskt så är jag glad.. När det kommer till bedövning så blir det enbart lustgas.. Inge sprutor m.m.. Det ska kännas.. Och om våra förmödrar kunde föda barn utan bedövning så kan jag de med.. De går över nån gång eller hur???



En fråga angående bloggandet... Jag känner att jag sitter fast med min blogg.. Knappt några kommentarer och få besökare.. Har hittat några bloggvänner som kommenterar men jag vill ha mer...



Några tips på hur jag ska göra?



Kram Thezza

#7 - Linn

En sak som jag tänkt på när jag ser dina outfits är att du måste ha grymt bra bh´s. För visst var det så att du är ganska bystig egentligen? Det syns ju absolut EJ på dina bilder för fem öre så du måste ha grymt bra satbila bh´s som sitter perfekt.



Om du har bra tips på bh´s för oss med bröst modell större så tipsa gärna:)SVÅRT att hitta bra i den djungel som finns.

#8 - Malin - brandteknologen

Jag säger samma som någon ovan; kostar det inte massor att operera och sen ha en nyopererad person på sjukhus? En vaginal förlossning är naturlig (även om komplikationer naturligvis trots detta kan uppstå), ett kejsarsnitt anser jag är en sista utväg då vaginal förlossning är uteslutet. Inte av bekvämlighetsskäl (hur bekvämt det nu är att ha ett stort sår i magen när det händer en massa annat omtumlande som det innebär att bli mamma).



Vad har ni för anledningar/argument för att inte ta influensavaccinet? Jag känner mig jättekluven...

#9 - M

Jag tycker det känns lite rackligt mot oss som fött med kejsarsnitt att kalla det, vadå? Onaturligt? För mig har kejsarsnitt varit det absolut enda sättet att föda barn på... och jag säger aldrig ordet "operation"... Sen med amningen så har det funkar klockrent. Amar ännu min tjej som nu är 13 månader....

#10 - Mollie

Rättssystemet ser helt anorlunda ut i USA än i Sverige. Rädslan att bli stämda finns där hela tiden. Tror att det är detta som ligger till grund för antalet kejsarsnitt. Jag har fött tre barn. Två st utan bedövning. Jag envisades in i det sista att det skulle vara sååååå naturligt. Jag hade ont i 30 timmar med bägge. Tillslut kom de ut med sugklocka. Med tredje (för 1 år sedan) tog jag epidural. Min dotter kom ut efter 5 timmar. Visst kan epidural stanna av värkarna men jag tror att epidural gör mer nytta än "skada". Ofta när man läser inlägg om kejarsnitt, så känns det som att de är andra klassens föderskor. Varför är det så fel att föda på detta sätt? Fattar egentligen inte syftet med detta blogginlägg. Skapa ännu mer dåligt samvete? Jag säger ni som vill ta smärtlindring (om det inte finns medicinska problem) ta ALL smärlinding som finns. Smärtan blockerade mig att mina två första inte kom ut... När jag fick epiduralen släppte allt och jag kunde föda "naturligt" och glad.

#11 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Mollie: Syftet med detta blogginlägg var att tipsa om sidan med förlossningsberättelser och om filmen.



All fakta som jag har skrivit kommer från filmen, jag har inte tagit med några egna åsiker i detta inlägg.



Jag tycker att det är inget fel medkejsarsnitt så länge det görs av en anledning och inte av "bevämlighet".

#12 - Mollie

Jag förstår:-)

Det jag reagerade på var det sista stycket. Det sista stycket har jag haft inprogrammerat i min hjärna med de två första förlossningarna (som höll på att sluta med katastrof); att födda naturligt, inte ta bedövning osv. Min sista förlossning har aldrig varit så okomplicerad, enkel, mindre smärtsam och en bebis som mådde prima när hon kom ut-jag tog epidural. Det bästa jag gjort! Den fick mig att slappna av och fokusera på att födda.

Vad är inte viktigare att mamma kan fokusera under förlossningen? Att ha så lite ont som är möjligt.Spara på krafterna. Får bara känslan många gånger att detta är en prestigefråga.

#13 - M

Finns ingenting som kan klassas som "bekvämt" med kejsarsnitt. Det känns rätt mycket nätr barnet slits ut, det känns då dom drar i magen fram och tillbaka för att få tillbaka allt på sin plats där inne. När bedövningen börjar släppa så kommer smäratn. När man ska ställa sig upp efter några timmar så tror man inte benen håller. Magen känns som den ska gå sönder och det kan ta flera veckor/månader innan man inte har ont mer. Jag har ännu känningar i ärret ibland. Så -ingen bekvämlighet. ;)

#14 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

M: Nej, men det förstår jag väl också. Men det var många i dokumentären som "bokade in" sin förlossning för att få det gjort. Som att boka in ett möte, det var bekvämast så för deras livsstil. Gud nåde om bebisen skulle bestämma över deras liv...