bambi

Tala med tecken

Det var en i min föräldrargrupp som skulle fixa så att vi kunde gå på kursen "Tala med tecken", men det blev aldrig av. Och nu när plutten börjar närma sig ett år och inte har sagt något riktigt ord ännu så kände jag att det vore bra och roligt att kunna kommunicera med honom så jag beställde böckerna "Tala med tecken".

Mwn tyvärr blev vi väldigt besvikna, böckerna var mycket innehållsfattiga och det var i stort sett bara bilder. Dom tecken man skulle använda är ganska så självklara, det är såna tecken man själv skulle komma på... så det kändes faktiskt som bortkastade pengar. Så det blir nog att skicka tillbaka dom (vilket man har rätt till enligt distansköpslagen, eftersom vi inte hade sett dom på riktigt så visste vi inte vad vi köpte).

Men vi ska försöka använda lite mer tecken nu när vi pratar med Zack för att främja hans språkutveckling. Har ni några erfarenheter av att använda tecken vid språkutveckling?
#1 - Petraetra

Jag jobbar med döva barn och undervisar tecken i familjer med barn som behöver extra stöd. Det är bra att börja med några tecken, inte ta på sig för mycket på en gång, då tröttnar man lätt.

Man kan t.ex. börja med någon enkel barnsång, eller använda tecken för kissa, mjölk, mamma osv.Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med några tecken eftersom jag bor i Finland och vi har ett annat teckenspråk än det ni har i Sverige. Synd att böckerna inte var så bra som du beställt.MVH Petra

#2 - Words by Saga

Haft en bra dag :)

#3 - Anonym

Hejsan, vad ska du göra idag då :)?

*kram <3

#4 - Britta

ja vad synd att inte böckerna var bra... Det bästa du kan göra för att främja språkutvecklingen är att prata mycket med honom, rim och ramsor är jättebra, läsa mycket och tala om bilderna etc. Zack är ju inte så stor än så språket kommer säkert snart! Du behöver inte oroa dig, många barn börjar prata först i två-årsåldern.

#5 - Molly-Marie

HejJa, jag har erfarenhet av att teckna med barn. Min dotter har en hjärnskada vilket bl a innebär att hon är språkförsenad. Jag gick teckenkurs på (tror att det var Medborgarskolan). Kan rekommendera Teckenhatten och Hopphatten DVD som på ett väldigt bra sätt lär ut tecken för barn. Länk till deras sida där det finns massor med bra material är: http://www.hattenforlag.se/index.asp?mainid=1Kan berätta att sonen (som inte har något funktionshinder) lärde sig teckna som barn eftersom det var så vi kommunicerade med hans syster utöver det vanliga språket. Sonen var jätteduktig på att teckna och han kunde göra sig förstådd på det sättet. Han började prata när han var 2,5 år (visst sa han saker innan dess, men inte så mycket). I vilket fall när han sedan pratade så var det fullständigt rent och i kompletta meningar - han hade "samlat" allt innan han började prata :)På barnen dagis har man arbetat mycket med tecken, i sånger och ramsor och alla barn har tyckt det har varit jätteskoj att lära sig ett annat språk.Hoppas att du hittar några bra böcker som kan hjälpa till med tecknandet.#6 - Mamma Natta

Hej!

Ville bara tacka för alla bloggtips som du skrivit, riktigt kul och bra info i pratbubblorna.Hälsningar Mamma Natta

#7 - ♥ KiZnic-Molo sale♥

Min sambos kusin använder tecken, hon lär själv ut för döva barn. Hade gärna lärt mig lite själv, verkar väldigt bra. Kan du inte kolla på internet över dom vanligaste tecknen för djur mm?http://www.sdrf.se/SDR/tmpl/standard.php?pageId=229&rid=0 :-)

#8 - Petra

Hej, min dotter sa inte ett "riktigt" ord förrän hon var 1½. När hon väl pratade kom det hela långa meningar med "riktiga ord". Ha ingen brådska eller ivra på barnet. Läs däremot mkt böcker och prata ofta med honom :-) När han är 4 undrar du hur man får stopp på flödet ;-)

#9 - minmolly

Ja många tecken kan man komma på själv vi gjorde det när dottern var bebis. Men att en 1 åring inte säger ngt är ingen fara. Han kommer igång snart helt säkert.

#10 - ida UNG MAMMA

JAG ANVÄNDER MIG AV TECKEN INOM JOBBET, DÅ JAG JOBBAR MED EN STUM TJEJ. HAR FÖRSÖKT ANVÄNDA MIG LITE UTAV DET MED ALGOT, T.EX. ÄTA, TITTA OSV.

#11 - Maria

Hej,jag har en dotter som är försenad i sitt språk och vi har tecknat med henne sedan hon var bebis. Vi tecknar inte alla ord utan förstärker bara en mening med vissa ord. Detta gör vi för att hon ska kunna uttrycka de ord hon inte kan säga och på så sätt få ett språk och inte bli frustrerad. Idag pratar hon bra och tecknar bara när vi inte riktigt höra alla ord. Det är ju bevisat att alla barns språk stimuleras av tecken. Titta in på min Blogg och läs mer under rubriken tecken.//Maria

#12 - Anette Grundahl

Tråkigt att du inte var nöjd med böckerna och att du inte kunde återkoppla till mig direkt om varför du skickade tillbaka böckerna!Böckerna är väldigt barntillvända - att både barn och vuxna ska tycka det är roligt och inspireras att lära sig mer! Som mamma så önskade jag mig själv ett sådant här material som jag tillsammans med barnen kunde använda och utveckla tecknandet kring och samtidigt få upp barnens intresse för böcker.Bilderna vill inte bara lära ut tecken väldigt enkelt, utan bilderna är också tänkta att locka till att lära sig fler ord att teckna med så att böckerna kan räcka väldigt länge - att man kan använda bilderna mer avancerat ju mer man lär sig och efter hand föra in andra ord och begrepp för barnet. Hur känner figuren sig? Vad har han på sig och vilken färg? Vad gör han? Vad händer mer i bilden? osv, men jag hittade inga böcker som är upplagda på det här sättet - kanske för att det är väldigt dyrt med färgtryck, anlita illustratör och använda spiralbindning... Själv tycker jag och mina barn att det är roligare med färg och figurer än svartvita teckningar och foton på vuxna som tecknar, men vi är ju alla olika! Huvudsaken att man hittar ett sätt man tycker är roligt och som fungerar!Att det inte är fler tecken per bok är bl.a. för att böckerna är utvärderade av en förskola, där tio tecken per bok är ungefär vad små barn orkar med i taget.Jag hoppas du och din familj hittar sätt som passar er och att ni fortsätter att teckna!Soliga hösthälsningar Anette

#13 - Anette Grundahl

Jag ber dig omgående ta bort bilden från din blogg.