bambi

Har inte föräldrarna heltidsjobb?
En sak som vi har märkt sen Zack började på förskolan är att väldigt många barn lämnas sent och hämtas tidigt. För när sambon lämnar Zack på morgonen (runt 8.20-8.30) så är det knappt några barn alls där.. han är ibland först! Och när jag kommer och hämtar kl. 15.00 så är det trafikstockning i dörren!

Det verkar som om dom flesta föräldrarna lämnar runt kl. 9-10 och hämtar runt kl. 15. Både jag och sambon har frågat oss många gånger, hur är det möjligt med två heltidsarbetande föräldrar? Har alla flextid? Eller, är dom alla som jag, lärare med en super-duper-snäll rektor som lägger världens bästa schema åt en?

Vi är otroligt tacksamma att vi bara behöver ha Zack på dagis 6 ½ timme varje dag. Det är ju inte så lätt när man arbetar heltid båda två, 8 timmar om dagen + 1 timmes lunch + restid. Men det verkar nästan ovanligt att man har sina barn mer än 6 timmar om dagen på förskolan, i allafall på vårt!

Hur ser det ut på era förskolor?
#1 - Anna

Felicia kommer att börja först i augusti (då är hon 1år & 9 månader) och då kommer Felicia gå 1 vecka (dock ej i sträck) 7-8h & resten av tiden ska hon få gå 15h/veckan. Jag jobba natt och jobbar ca 10 - 11 dagar/månaden (ink helg) så det är ganska skönt att hon inte behöver vara så många timmar. Visst det blir lite längre dagar då jag jobbar. Måste få sova några timmar !

#2 - alexandra

Alla kanske inte har ett heltidsjobb eller ett fast jobb överhuvudtaget. Dem finns faktiskt också.

#3 - Natali

Samma är det här. Det är tomt på dagis redan vid 16 tiden. En gång hämtade jag kl 17:00 pga en sen tandläkartid. Då satt hon ensam med en fröken och ett större barn på stängningsavdelningen. Är det normalt att ett dagis med 8 avdelningar bara har två barn kvar vid 17 tiden? Verkar vara så där vi bor....För att inte tala om tidiga morgnar. Innan kl 8 är det bara 2 barn på avdelningen. De är ofta 4 barn som äter frukost som sker precis efter 8. Konstigt det där....jobbar folk inte eller jobbar de skift (ex nätter, helger etc)

#4 - ♥ ♥ ♥ bambi - missa inte mina julklappstips i bloggen! ♥ ♥ ♥

alexandra: Ja, det förstår jag också. Men inte tror jag att det är så för alla 19 barns föräldrar på Zacks förskola...

#5 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Jag tror att många pusslar med sina arbetstider, och säkerligen har många även flextider att utnyttja, allt för att korta dagarna på dagis. Har också förvånats de dagar då mina barn behövt gå på dagis/fritids till efter klockan 16, då är de i princip ensamma kvar. Jag arbetar oregelbundna tider (och 80% när jag börjar jobba efter årsskiftet vilket innebär 3-4 dagar/vecka) och min man kan flexa, så barnen behöver oftast inte ha så långa dagar. Tidigare än kl 15.45 kan de dock inte hämtas de dagar jag jobbar dagtid (då börjar jag kl 07 och maken lämnar strax efter 08). När jag jobbar kväll lämnar jag senare (skolbarnen måste förstås följa sina tider) och maken hämtar vid 15. Lediga dagar mitt i veckan får V givetvis också vara hemma och de andra två kan komma hem direkt efter skolan. Jobbar även natt ibland och då gäller ungefär samma tider som när jag jobbar dagtid eftersom jag måste sova. Här vill dagis annars gärna att man lämnar senast kl 09 för den pedagogiska verksamhetens skull.

#6 - Jacks mamma

På vårt dagis är där runt 5-8 barn då vi lämnar vid 06.30, däremot är det inga barn kvar mer än Jack när vi hämtar kl.17.30. Tur att det inte är ofta han måste gå på det sättet

#7 - åsa

många jobbar 75% och en börjar tidigt och en slutar tidigt. då blir det korta dagar :-)

#8 - Mollie

Jag har också undrat det.... Jag har en god vän som definitivt inte kan tänka sig att lämna tidigare än 9 och inte hämta senare än 15. För henne är detta ett tecken på hur en "god" förälder beter sig. Tyvärr tror jag att den allmäna uppfattningen är att man klassificeras alltid efter hur länge man har sina barn på förskolan. Desto längre man har sitt barn=sämre föräldre=ger alla rätt att lägga sig i.

Eller en annan situation, De som har sina barn på förskolan och är föräldrarlediga; de får på pälsen av de duktiga föräldrar som INTE kan tänka sig att ha sina barn på dagis... de som väljer att ha kvar= ifrågasätts=sämre förälder.

Jag tror att många inte fattar att det finns de som jobbar 8-17 och inte har andra möjligheter....

Jag valde att bli egen, så jag själv kan bestämma tempot.

#9 - Fia

Hos oss är det många som har heltidsjobb men som ex arbetar 75% och tar 25% föräldraledighet.

#10 - Anna

Bra förälder för att man har barnen så lite som möjligt på dagis? det kanske finns dom som tänker så men jag vill ha Felicia hemma så mycket som möjligt för jag känner att jag skulle missa så mycket av hennes dag. men lite egen tid utan för familjen stärker nog barns utveckling osv.

#11 - johanna

Många jobbar kanske deltid...man har ju rätt att gå ner i tid tills barnet är 8 år hos en del arbetsggivare tilloch med tills barnet är 12 år. Man kanske tar lite mindre pengar mot lite mer tid med barnen..? en del kan ju även har mor och farföräldrar som ställer upp...

#12 - Helene

Mer än hälften av alla småbarnsmammor arbetar deltid.



I Stockholm är det dessutom vanligt att föräldrar flexar med tiden, "jobbar hemma" osv för att det finns någon slags trend att hämta barnen tidigt.



Detta gör också att en del av förskolan/skolans planering känns helt omöjlig för dem som heltidsarbetar. Stängt för planering, fika, utvecklingssamtal, knytkalas osv har legat på arbetstid där jag haft mina barn. En del av den så kallade livspusselstressen uppstår nog där.



Jag har hela tiden arbetat heltid. Barnen har det bra på förskolan och jag behöver försörja oss och få pension.

#13 - NIna

Tror som Johanna här ovan. Det är också så vi tänker.

#14 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Vi har också valt att gå ner i tid (jag) och tar lite mindre inkomst för att kunna spendera mer tid med barnen. Eftersom jag går ner i tid och har varit mest f-ledig så har vi valt att pensionsspara mer privat till mig än till maken.

#15 - Elisabeth

Preciis så var det alltid på vår förskola också, visst är det konstigt??? Jag lämnade alltid ca 9.00 eftersom min man åker kl 5 på morgonen, och min man hämtade alltid ca 16.30/17.00 eftersom jag jobbar till 21.00 (även fast jag är egen företagare) Då blir det långa dagar tyvärr.... har alltid haft dåligt samvete för detta när "alla andra" hämtar senast 15.00.

#16 - Jyoti

Vi har också många gånger undrat samma sak! Diza är bland de första när vi lämnar och bland de sista att hämtas. Vi jobbar båda heltid men jag tror faktiskt att på vårt dagis jobbar den ena föräldern 75%. Jag önskar att jag också kunde gjort det och haft lite mer tid för vår dotter.

#17 - Soffy

Nu har jag ju inte dottern där än, men många jobbar nog 75 % som man har rätt till.

#18 - Malin

Vi jobbar båda heltid. Jag jobbar i butik så jag lämnar inte på dagis förrän mellan 9-10 på morgonen. Maken är resande och hämtar vid 16, ibland tidigare beroende på hur mkt han har att göra den dagen/är klar /Malin

#19 - Dante

När Elvispen så småningom kommer börja på förskola och jag har ett heltidsjobb kommer han aldrig att vara en heldag (typ 8-16) på dagis eftersom sambon jobbar skift. Som längst blir det (om jag utgår från att jag jobbar heltid som lärare) 8-14.30.

#20 - eli

Många väljer nog att gå ner i arbetstid alt. flexa med tidig morgon/sen kväll och turas om att lämna och hämta för att ha möjlighet att ge barnet korta dgr på förskolan så att de hinner umgås och bara vara ett par timmar innan läggdags varje dag.Det är en sund och naturlig inställning tkr jag,det handlar inte om att vilja visa utåt att man är en "duktig förälder" för min del utan för att få vara tillsammans med mina barn och ta vara på småbarnsåren som går så fort.Vissa har inte den möjligheten och förskolan är ett utmärkt komplement till hemmet men vem uppskattar inte att få gå hem från skolan eller jobbet i god tid eller vara ledig ibland och ladda batterierna?mina döttrar är 10 o 13år nu och jag har levt som ensamstående på förskollärarlön under många år men lyckats pussla ihop det genom att prioritera bort vissa saker för att få mer tid med barnen,det känns bra och rätt när jag ser tillbaka.

#21 - Anneli

För mig är det självklart att inte vår dotter ska gå länge på dagis. Vill absolut inte missa hennes uppväxt och prioriterar lite lägre inkomst under dessa år. Ska barnet gå 8 timmar per dag känns helt sinnesjukt, hur ska ett litet barn orka det?

#22 - Josefin

Jacks mamma:

menar du att ditt barn är 11 timmar på dagis?!

#23 - Ulrika

Vi lämnar /hämtar ungefär de tiderna (9-10 hämtar vid 15-16) men det beror på att vi jobbar om varandra. Jag arbetar även helger (jobbar i butik) så jag är ledig mitt i veckorna. Tycker det är skönt att barnen slipper vara på förskolan 7-17 som fler av deras dagiskompisar!