bambi

Hur jag tänker angående att ta reda på bebisens kön
Jag har tagit upp det förut, men jag tänkte att det kanske kunde vara bra igen i och med att jag avslöjade vad ultraljudet visade förra veckan.

För det första så är jag så extremt nyfiken utav mig. Vissa säger att "det är som att öppna julklapparna före julafton". Ja, men jag har varit sån som har inte kunnat hållt mig... jag har försiktigt pillat upp tejpen på julklapparna för att kika vad som fanns där under. Det är sällan som någon i min närhet lyckas överraska mig ordentligt, för jag luskar fram det mesta... kan inte hålla mig!

Sen så vill jag vet allt om bebisen i magen! Om jag kunde så skulle gärna vilja veta hur lång hon är, hårfärg och ögonfärg, ja, allt! Allt för att få bild i mitt huvud av hur hon ser ut och som får henne att bli mer mänsklig. När jag får veta könet så känner jag att jag kan se henne framför mig lite lättare och så blir hon en "hon" och inte bara en "det". Bebisen blir lite mer verklig, känner jag.

Känns nästan lite läskigt att det är en liten tjej för nu sätts alla mina genustankar på prov. Tänk om jag börjar köpa rosa klännngar med spets till henne? Jag har försökt tänka när jag har köpt kläder till Zack "skulle jag lika gärna kunna sätta detta på en flicka?", så jag kommer försöka tänka likadant när jag köper kläder till bönan "skulle jag kunna sätta detta på en pojke?". Så, nej, inga klänningar, för jag skulle inte sätta en klänning på en pojke. Däremot så kommer vi kanske få några i present... Zack har fått skjortor och killiga kläder i present som han har använt någon enstaka gång.

Sen så ville jag veta könet på bebisen för att kunna ha gott om tid att välja ut namn. Namnet är viktigt och svårt. Extra svårt för mig som lärare som har haft tusentals elever och förknippar många namn med olika personer. Men jag har två tjejnamn som jag gillar, den ena lite extra mycket... men tyvärr så gillar inte sambon det lika mycket så jag försöker övertala honom lite. Jag avslöjar lite senare vilka det är... men ni får gärna komma med namnförslag om ni har några fina tjejnamn på lager som passar ihop med Zack.


Lilypie Pregnancy tickers

#1 - Hanna

Spontant tänker jag på namnet Meja! Tycker det skulle vara fint till Zack. Svårt med namn.

#2 - Helene

så här skrev jag när jag var gravid och blev nekad att få veta könet http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/24/halso-och-sjukvardslagen-ger-oss-ratt-att-fa-veta-barnets-kon

#3 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Menar du alltså att ni inte kommer att sätta klänning på er dotter av den anledningen att en pojke inte kan ha klänning? Tänker du likadant när dottern i fråga får en egen vilja? För jag kan nästan garantera att hon någongång i dagisåldern kommer att vilja ha kjolar och klänningar (och kanske Zack också för den delen, min ena son ville gärna ärva storasysters klänningar, och då fick han det, men han ville inte gå till dagis i dem vilket jag i ärlighetens namn tyckte var ganska skönt). Nej, jag tänker ju inte alls som du, jag tycker att det sk genustänket känns smått överdrivet, och att det här med jämlikhet knappast kan sitta så ytligt som i kläderna, så jag förstår inte alls resonemanget. Känns för mig som helt fel fokus i en sådan diskussion.



Att du är nyfiken på könet kan jag absolut förstå, det har jag också varit. Men vi har valt att inte ta reda på det med någon av barnen, för jag tyckte liksom att överraskningen hörde till. Med andra barnet såg vi själva på UL i vecka 32 att det var en kille (fick det dock inte bekräftat av barnmorskan), och jag kände mig nästan besviken över att överraskningen var röjd ;-)

#4 - lina

hejhej.

Det första jag tänker på är namnet My. Det känns som om det skulle passa er =)

#5 - Anna

Jag förstår inte riktigt hur du tänker när du säger att flickan inte ska få ha kjol eller klänning för det kan inte en pojke ha?

Nej, det är inte så konstigt för det hade sett roligt ut.

Jag är helt med på att du inte vill ha blått till pojke och rosa till tjej men ska hon alltid behöva ha byxor? Då ska inte du kunna använda kjol och klänning för det är tjejigt?

Det är ju superfint med kjol och klänning till flickor så förstår inte riktigt varför inte bebben kan ha det?

#6 - Josefine

Hej! Först vill jag säga att jag älskar din blogg. Har läst den ett bra tag, men inte vågat mig på en kommentar, men nu tar jag mod till mig.

Vill passa på att gratulera till bebisen i magen. Ett namn som jag kommer att tänka på är Stella, passar bra ihop med Zack och så är det så fint. Skulle själv vilja döpa vårt nästa barn till det, men min sambo vägrar, så nu får jag det vidare och hoppas att ni gillar det! :-)

Skönt förresten att du mår bättre nu, och slipper ligga hemma och hulka. Graviditetsillamående är det värsta som finns!



Kramar till dig! / Jossan

#7 - Margrethe

Amanda, Milla, Liv, Charlotte, Ella, Romi, Vendela, Anniken syntes jeg er fine navn! Mvh Margrethe.

#8 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

NEJ, jag kommer inte köpa några klänningar eller kjolar till min dotter förrän hon är själv så stor och önskar det själv.



Det är inte särskilt lekvänligt eller praktiskt med kjol/klännng så jag ser ingen anledning till varför hon ska ha det när inte Zack har haft det. Det finns många söta och fina byxor/leggings.

#9 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

...och detta med kläderna är knappast den viktigaste delen av mitt genustänk, men det hör till.

För visst behnadlar vi bebisar/barn olika utifrån hur dom är klädda, även om det kan handla om subtila saker som röstläge och val av ord så tror jag att det är av betydelse.

#10 - Stina

Skulle vilja säga Vera men det blir ju lite för likt Hera så det går ju bort. Tänk annars Zack å Vera så sött :-) Lily kanske eller Lova inget långt namn iaf och inte sådär hysteriskt tjejigt. Molly ska hon ju heta såklart VA fattas ju bara annat :-D

#11 - KalmarAnna

Nu blir jag konfunderad. Jag har läst din blogg länge nu och det här med kön och genus verkar vara en het potatis... Varför i hela fridens namn skulle inte den lilla få ha klänning? Du har ju själv klänning och kjol! Små pojkar tycker också om att ha klänningar, Utklädningskläderna på dagis brukar mest frekventeras av pojkar som klär sig i hatt, klänning och tyll... Jag är själv uppfostrad med mycket genustänk och det blev helt tväremot kan jag säga. När jag var liten fick jag bara ha brunt, grönt och blått men nu består 90% av min garderob av rosa... Ungar gör som de vill. Jag tycker också att Lindex barnavdelning är hopplös, rosa till flickor och blått till killarna,.. Personligen har jag intagit en mer avslappnad attityd till det hela. Min kille som 1½ är helt galen i bilar t ex. Han älskar sina bilar, det är inget vi uppmuntrat utan han har själv valt det. I hans leksakslåda finns dockor, My little pony, klossar och diverse annat men han vill bara leka med sin dumper... Så det viktigaste är att han är nöjd och att han själv får välja i så hög utsträckning som är möjligt. Med klänning eller utan. När jag har mina överpyntade volangmollysar går han bananer och vill bara pilla på spetsarna, pengarna och volangen...

#12 - Anneli

Det där genustänket verkar ju helt konstigt. Det begränsar ju mer än vad det ger möjligheter.



Du skriver att du inte ska ha klänning på henne eftersom du inte skulle kunna sätta på Zack det. Varför kan han inte ha klänning?



#13 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Jag tänker mer praktiskt när det gäller barnkläder. Så detta med kjol och klänning går bort, men det är klart att om man leker utklädnad så kan det vara roligt med klänningar. Och självklart kommer jag inte förbjuda något av mina barn att ha på sig klänning eller kläder med bilar/Batman. *Men så länge jag får bestämma så blir det inga kjolar/klänningar eller bilar/Batman.* (Jag försöker undvika ytterligheterna av könsstereotypiska kläder)



Ni kanske också har märkt att Zack har till 99% bodies och väldigt sällan tröjor? För det handlar också om det praktiska och bekväma, ingen glipa mellan kläderna.



Men när det gäller att JAG har på mig klänningar/kjolar så är det en helt annan sak. Jag är en könsmogen vuxen kvinna. Vilket betyder att min kropp inte ser ut som en mans, medans barns kroppar ser likadana ut oavsett kön. Jag vill framhäva vissa kroppsdelar och dölja andra för att vara attraktiv för min partner. Så det är verkligen en HELT ANNAN sak.



Jag ska inte heller klättra i träd, göra kullerbyttor eller hänga upp och ner från klätterställningar, vilket oftast kjolar/klänningar begränsar barn att göra.

#14 - annika

jag har läst din blogg rätt länge nu och jag anser verkligen att det är viktigt att ha egna åsikter...men nu går det väl lite väl långt. Så mkt kan inte inte klänningar och kjolar begränsa? Isåfall hur?

Jag tycker att det här genustänket börjar bli lite väl mkt och rätt tjatit att läsa om i längden. Jag tror att lagom är bäst i det här fallet, genustänket är ju att göra både och, dvs zack kan ju ha tjejigt och killigt, å samma när det gäller bönan som kan ha klänning ibland och byxor ibland. bli inte för insnöad på det hela och för guds skull gör ingen stor grej av att andra kanske reagerar på det.

#15 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Jag måste säga att jag tycker det är lite motsägelsefullt att tycka det är så viktigt att veta att bebisen i magen är en han eller hon och inte "det" medan du önskar att man ska behandla dina barn som just könslösa. Bebisen i magen är ju också en individ, oavsett kön. Så jag förstår faktiskt inte riktigt. Och återigen, det här med kläderna känns en gnutta överdrivet och långt ifrån att ha något att göra med jämlikhet, tycker jag. Att du av rent praktiska skäl inte vill ha kjol eller klänning på ditt barn är en helt annan femma, även om jag tror att din dotter kommer att vilja ha det just när hon är i den åldern då hon kommer att göra kullerbyttor och hänga uppochner.

Jag håller inte heller alls med om att pojkars och flickors kroppar ser likadana ut som små, det stämmer iallafall inte alls på mina barn. Du kommer att märka skillnaderna som finns där, innan de blir präglade av omvärlden, det kan jag nästan garantera.

#16 - alexandra

orka bry sig så mycket om genus. det finns ju inget sötare än en riktigt flickig spetsig klänning! eller skjorta! Varför ska du få gå i "tjejiga" kläder och inte din dotter? herregud ja...håller med er andra...

#17 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Måste bara tillägga också att det är kanske inte så konstigt att vi är många bloggläsare som hakar upp oss på det här med klädvalet som viktig ingrediens i ditt "genustänk" för det är faktiskt väldigt ofta det dina inlägg i ämnet handlar om. Jag skulle gärna läsa mer om andra aspekter på just detta genusperspektiv!

#18 - Ann-Marie

Om det nu ska vara så mycket "GENUS" hela tiden så kanske det är bäst att du slutar med klänning och kjol också.Så att dina barn ser hur det ska vara eller??Vill inte du vara KVINNLIG? Barnen är också kvinnor och män eller??

#19 - Anonym

haha måste bara kommentera igen. Du skriver att det inte är speciellt lekvänligt med klänningar? är det inte det? det är ju luftiga och undertill kan man ha ett par legins som du själv skrev att du tycker är ok...Väldigt lekvänligt tycker jag! Vad är du rädd för ska hända?

#20 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

*Jenny: * Men jag tycker att jag också tar upp hur jag och sambon t.ex. dammsuger varannan gång och försöker dela så lika som möjligt på hushållssysslor som vi båda ogillar. Men många hakar upp sig och jag får ofta kommentarer om att Zack har rosa kläder på sig så då blir det att ämnet tas upp.



Jag önskar att vi hade ett könlöst ord istället för "han/hon", det var ju ett förslag på "hen"? För då kanske det inte skulle vara lika viktigt för mig att ta reda på könet för att slippa känna att bebisen är en "det". Men jag vet inte....



*alexandra:* Ja, jag orkar bry mig om saker som jag anser är viktigt och påverkar mina barn. Jag har redan förklarat hur jag tänker angående skillnaden mellan att jag går i klänning och om min dotter gör det.



*annnika:* Jag anser att kjolar/klänningar begränsar mycket i lek eftersom dom lätt åker upp om man t.ex. hänger upp och ner eller gör kullerbyttor. Men också att jag inte vill att min dotter ska bli behandlad som en liten docka, vilket jag tycker att flickor ofta blir.

#21 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Ann-marie: Herregud, jag hoppas verkligen inte att du menar det du skriver. Barn är verkligen inte kvinnor och män!!!! Kvinnor och män är vuxna och könsmogna!!! Stor skillnad!



anonym: Men precis som jag skrev tidigare så har Zack 99% bodies för att det också känns mer praktiskt och bekvämt i lek. Inga tröjor/klänningar/kjolar som åker upp eller kan fastna i saker.

#22 - Larissa

Men gud va farligt att bambis dotter inte kommer ha klänning på sig! Varför blir folk så upprörda? Hur påverkar det er? Eller är ni rädda för att hon tänker rätt när det gäller uppfostran och ni fel? Jag ser inte orsaken till att alla blir upprörda över en sån sak? Tror ni att flickan kommer fara illa?

#23 - Linn

Jag tycker namnen Leah/Lea och Tove skulle passa till eran lilla böna, namnen passar också bra med Zack

#24 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Jenny: Kom på en till sak... mitt inlägg om hur man fördelar föräldraledigheten som jag nyss hade med. Så nog allt tar jag väl upp mina andra genustankar i bloggen?



Larissa: Jag vet faktiskt inte heller varför just valet av kläder är så känsligt när det verkligen inte påverkar någon annan. Och just att en flicka inte skulle få ha klänning på sig verkar vara katastrof!

#25 - Anna Kaagaard Kristensen

Det var väldigt kinkigt det här med flickor utan klänning märker jag... Stackars Bambis dotter, hon kanske ska öppna ett sparande till sin stackars dotters terapisessioner redan nu ? :D



Varför är det så viktigt att flickor ska få ha klänning? Tror ni på allvar att en bebis eller ett småbarn lider av att inte få ha klänning? När jobbade på förskola så fanns det flickor som hade klänning eller kjol och strumpbyxor i princip varenda dag, Det tycker jag var jättesmart, jag menar knälång jeanskjol i overall är ju super praktiskt och bekvämt...



Varför är det så himla stötande med föräldrar som inte klär sina döttrar i klänning? Känns det som passiv kritik mot ert val att klä era döttrar i klänning?



Kläder är ju absolut inte det viktigaste i genustänket, men så kan man resonera om allt, för delad föräldraledighet är inte viktigast, inte kläderna, inte heller vad barnen leker med. men om man ska hålla på att plocka isär hela begreppet i beståndsdelar så finns det ju inget kvar när man har plockat bort alla smågrejer som "bara" är lite halvviktiga . Många beckar små...

#26 - LADY DAHMER - confessions of a neurotic attentionwhore

helt rätt bambi! Barn har inga behov av klänningar.



if you dont mind så tänker jag helt sonika kopiera in det jag skrivit om ämnet i min blogg:



------------------------------------------



När jag köper kläder till Ninja så är det med omsorg och eftertanke. Allt sockersött går bort. Allt som är för könsstereotypiskt avstår jag ifrån.



Inga klänningar, ingen spets, inget rysh-pysh. Inget som signalerar "Jag är en söt flicka,, behandla mig därefter".



Hade jag däremot fått en son så hade jag gjort tvärtom. Jag hade antagligen frossat i gull-gull, rosa och Hello Kityy och jag hade avstått från de mer dova färgerna (t.ex vissa av fem myror-kläderna som Ninja har)



*Detta är en del av vad man kallar "kompensatorisk pedagogik"* vilken innebär enkelt att man medvetet försöker kompensera där det finns brister och motverka det traditionella könsmönstret.



Hon kommer ju att få tillräckligt med uppmärksamhet utifrån sitt kön utan att jag behöver förstärka det.



#27 - LADY DAHMER - confessions of a neurotic attentionwhore

sen det där med att klänning skulle vara lekvänligt? snälla!



i jobbet (förskola) så ser jag varje dag hur småtjejer ramlar och skrapar upp sina små leggins och strumpbyxor och knän som är under. Ett par jeans går inte sönder och skyddar kroppen.



dessutom är flickors kläder ofta tajtare och även ofta gjorda i tunnare och mer ömtåliga material som lättare går sönder. Flicktröjorna är ofta minst en decimeter smalare och flera cm kortare än pojktröjorna i samma storlek.



Flickors kläder hindrar inte bara rörelsefriheten utan uppmuntrar även till stilla lek.

#28 - LADY DAHMER - confessions of a neurotic attentionwhore

bambi -- ang det där med att få presenter. Säg till i tid att ni inte vill ha tjejiga grejer. Det gjorde jag.



Jag fick dock två klänningar, men de har ninja aldrig haft på sig. Man behöver inte känna sig elak för att man väljer bort gåvor speciellt inte om man sagt till innan. Stå på dig!

#29 - Mother, Married &Twenty

Tänker väl ungefär som du, att barn i första hand ska ha bekväma kläder. Det finns liksom ingen anledning att flickor ska ha klänningar på vardagen när de leker och röjer, till fest ja, men annars slitstarka kläder. Men när de börjar få en egen smak är det ju ändå viktigt att man låter dem utöva detta, annars får nog genustänket fel resultat kanske.



För övrigt tycker jag att Nova, eller Zara kanske skulle kunna passa ihop med zack? :)

#30 - LADY DAHMER - confessions of a neurotic attentionwhore

mother married and twenty -- jag tänker som så att självklart ska man ta barnens egna önskningar i beräkning. Fast inom rimliga gränser.



Skulle min unge vilja ha klänning så kanske jag köper t.ex en villervalla eller kanske en fem myror-klänning i lekvänligt tyg och model istället för den värsta prinsesskreationen... hänger du med hur jag tänker?



Även om barn utvecklar en egen smak så är det mitt ansvar som förälder att se till att hon är ordentligt klädd. (och vad det är är ju högst individuellt)



det jag menar är att man får kompromissa åt båda hållen men att barn inte alltid ska få bestämma exakt allt.

#31 - Tess

Den dagen jag får barn så vägrar jag rosa. Kan väl tänka mig någon enstaka klänning (bekväm klänning i sådana fall) till något tillfälle, men absolut inte "tjejigt". Jag tycker att barn ska få vara individer och inte formas till att gilla rosa och dockor om de är flickor och döskallar, bilar och blått om de är pojkar. Jag lekte både med dockor och bilar när jag var liten. Mina favoritfärger var rött och gult (numera är det lila). Jag fick alltid välja själv och det är jag så otroligt glad för! :-D

#32 - Tess

Måste skriva ett till inlägg...Förstår inte varför folk blir så upprörda när du skriver hur du tänker. Alla uppfostrar sina barn på det sätt de anser vara bäst och så länge som man inte skadar barnet så ska ingen lägga sig i. Har själv fått en del kommentarer eftersom jag tänker "utanför boxen" jag också.

#33 - Anonym

Genus hahah vilket skämt..

#34 - Anneli

Jag håller med om att barnen ska ha bekväma och lekvänliga kläder. Min dotter har klänningar som är lekvänliga, så det finns.



Förstår inte varför man ska begränsa barnen till att dom inte får ha vissa saker. Vaddå kompesantion som Lady Dahmer skriver???

Barn gör som vuxna gör och inte som vuxna säger att dom ska göra.

Om Bambi lägger så mycket energi på kläder och sitt utseende som hon gör kommer hennes barn märka väldigt fort i tidig ålder att utseende spelar roll. Då spelar det lixom ingen roll om du klädde zack i rosa när han var liten eller din dotter i "killiga" kläder.

Barnen studerar sina föräldrar med lupp.



#35 - Nina

Men oj vilken intressant diskussion det blivit här då. Jag har läst alla kommentarer och håller utan tvekan med Bambi, LadyDahmer och Anna här ovan. Jag tänker precis som ni,men har väl inte så mkt mer att tillägga.

Anser att vissa av er andra inte förstått grejen. Bambi FÖRBJUDER inte ngt, hon bara går på det som hon tror är bäst för sitt barn.

Självklart är klänningar till för att göra flickor söta. Varför har annars inte pojkar dessa plagg? Det är ju FÖRBJUDET för en pojke att bära klänning. Ingen människa menar väl på riktigt att det är lekvänliga praktiska kläder!?!



Om jag fick en flicka skulle jag göra precis som Bambi och hennes kille. Hoppas jag. För det kräver sin kvinna och man. Att gå emot strömmen. Det är modigt och klokt.Jag hejar på er!

#36 - Ann-Marie

Kan bara instämma med ovanstående.

#37 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Anneli: Klänning/kjol har jag mestadels till speciella tillfällen eller ibland till jobbet. Sambon har kostym, skjorta och slips varje dag till jobbet. Så du tror att Zack kommer att propsa på att ha kostym, skjorta och slips på sig varje dag??



Nej, jag tror att våra barn kommer påverkas av hur dom mestadels ser oss. Alltså hur vi är klädda hemma. Så fort jag kommer hem så byter jag om till mysbyxor, detta för att det är bekvämare och för att inte "slita" för mycket på kläderna och få katthår på kläderna. Så jag tror att våra barn kommer att mestadels se oss i mysbyxor och t-shirt, faktiskt.



Sen tror jag faktiskt att det spelar roll hur barn är klädda när dom är små. Grunden läggs ju redan då, hur dom har blivit bemötta och behandlade av andra.



Att tänka kompensatoriskt innebär att man försöker kompensera för det som samhället kommer utsätta dom för. Alltså flickor får mycket gulligull från samhället så därför ger man dom tvärtom, mycket tufft hemifrån... och så tvärtom.

#38 - Caroline

Håller med er om vissa saker... Men tycker det är lite överdrivet hela genusgrejen!

Ok att inte ha vissa leksaker när de är små och rosa för tjejer och blå för killar men när de kommer upp mot 3-4-5 år och blir mer medvetna så varför skulle inte en tjej då få känna sig fin i en rosa klänning vid ett speciellt tillfälle? Skulle ni förbjuda det?

Tycker det är det mest lekvänliga med en enkel klänning/tunika och leggings - den behöver inte vara rosa. Tycker allt annat är löjligt!

#39 - Anna Kaagaard Kristensen

Anonym "Genus hahah vilket skämt.." argumentera för din sak istället för att muppa dig. Ganska typisk kommentar för människor som inte klarar av att argumentera för sin sak.



Varför är det så många som tycker att genustänket har gått för långt? Ingen tvingar er att följa bambis exempel, ni är ju fria att klä era barn efter er egen smak. Varför tror en del att man som flicka måste ha en rosa klänning för att känna sig fin? Måste man följa normen för att kunna känna sig fin? Det där med smak är ganska subjektivt.

#40 - LADY DAHMER

som jag sa - kompensatoriskt innebär att man medvetet försöker kompensera där det finns brister

#41 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Larissa. Lady Dahmer mfl: Jag är inte det minsta upprörd över att Bambis dotter inte kommer att få ha klänning på sig, då har ni inte förstått innebörden av inläggen. Jag tror helt enkelt inte på det här tänket, och tycker att det är ytligt och överdrivet. Precis som att samhällets syn på jämlikhet skulle förändras för att man som flicka inte har rosa eller klänning, eller att man dammsuger varannan gång. Jag är dessutom övertygad om att pojkar och flickor är olika från födseln, jag har barn av båda könen och vi har aldrig prackat på dem vare sig färger eller leksaker, men de har valt olika saker. Lady Dahmer som skriver att hon skulle ge sin son en massa rosa och glitter men inte sin dotter känns som ett mycket märkligt resonemang. Bara för att göra tvärtemot? Gynnar detta barnen på något sätt? Tveksamt. Jag tror att de flesta barn, både flickor och pojkar dras till rosa, lila, glitter osv någon gång i sitt liv eftersom det är mer tilltalande för ögat. Att då ta detta ifrån sina döttrar bara för att känns barnsligt och som om man liksom inte riktigt förstått hela grejen med jämställdhet och jämlikhet.



Tror också på det Anneli skriver, barn gör som sina föräldrar. Självklart kommer de se att du Bambi bryr dig mycket om utseende och kläder och att din man går i kostym till arbetet. Det är lite märkligt att man vill förändra samhället genom sina barn istället för att börja med sig själv. Jag tycker att det är väldigt mycket som är motsägelsefullt (och därför svårt att ta riktigt på allvar) i de debatter om detta som varit på din och andras bloggar.



Jag gillar verkligen din blogg Bambi, annars skulle jag inte komma tillbaka. Men jag tycker att din syn på det här med genus ofta bara är lite skrap på ytan och att man kommer ifrån det verkliga problemet. Att dela sysslorna hemma mellan varandra är en självklarhet, men jag tycker också att det är självklart att man gör det man är intresserad av främst, och det man tycker är minst tråkigt. För mig är man inte mindre jämlik för att mannen mekar med bilen och kvinnan lagar mat, eller tvärtom för den delen. Och jo, jag vidhåller fortfarande att du skriver väldigt mycket om klädval till Zack när du nosar på det här ämnet, även om det kommit några andra inlägg då och då. Jag delar helt enkelt inte din åsikt i detta, och det verkar vara lika "upprörande" och svårt att förstå för de som i sina kommentarer kritiserar de som inte förstår klänningstänket. Och klänning går för övrigt alldeles utmärkt att leka i......

#42 - Anna Kaagaard Kristensen

Jenny i Dalby Jag blir lite nyfiken, Vad betyder jämställdhet för dig? Tycker du att jämställdhet är viktigt? Hur tycker du att vi kan jobba för ett jämställdare samhälle? Hur tycker du att vi ska göra för att förhindra att våra barn blir behandlade sterotypt efter vilket kön de är? Tror du att saken blir bättre av att man följer normen och lassar rosa på tjejer och blått på killar, eller kvittar det totalt?

#43 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Jenny: Ja, tyvärr blir det allt för stor fokus på detta med kläderna. Även fast inläggen oftast inte handlar om klädvalet egentligen (som detta inlägg och ibland bara det är ett foto på Zack i nåt som är rosa) så blir det ändå en debatt kring det. Men jag har skrivit inlägg där inlägget bara handlat om föräldraledighet, jämnlikhet, osv eftersom det är egentligen det som jag anser är viktigast i genustänket. Men jag håller med Anna om "många bäckar små", klädvalet är viktigt också.



Detta med att göra saker varannan gång gäller bara sånt som vi båda tycker är tråkiga (vilket gäller i stort sett all städning), men jag gillar att baka t.ex. och då gör jag det och sambon "måste" inte göra det varannan gång, bara för att.



Men jag måste säga att det var inte alls tanken med inlägget att det skulle bli en sån här diskussion. Jag trodde inte att det skulle uppröra så mycket att jag inte hade tänkt köpa klänningar till min dotter. Jag trodde snarare att jag skulle få en massa fina namnförslag (men jag har fått några, tack så mycket!). Man kan aldrig riktigt veta vad folk hakar upp sig på ;)

#44 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Anna: Jämställdhet/Jämlikhet betyder för mig att alla är lika mycket värda, oavsett kön, ursprung, intressen osv. Jag tror inte att klädvalen är av tillnärmelsevis så stor betydelse som hur man uppfostrar sina barn till att bli fritt tänkande individer, att göra egna val och att stå för sina åsikter samt hävda sin rätt (både söner och döttrar). Jag tror helt enkelt inte att det är så stor skillnad på hur barn blir behandlade beroende på kön, eller så har jag helt enkelt haft oerhörd tur på mina barns skolor och förskolor. Jag tror att man föds olika beroende på vilket kön man tillhör, och jag tror på att tillvarata barnens intressen och förmågor, oavsett om det innebär att en tjej skulle vara omhändertagande och en kille tuff (nu drar jag det givetvis till sin spets, här är det dottern som är tuffast alla kategorier, sönerna mer försiktiga). Jag tycker inte att man ska trycka ner egenskaper som man har, oavsett om de är beroende på kön eller individ. Jag tror inte alls på att barnen är "könslösa" som små, jag har ju sett det motsatta hos mina egna barn. Jag tycker att den här debatten spårar ur när man vill köra på det här kompensatoriska tänket som nämns ovan, det innebär ju precis samma sak som ni hävdar att det fungerar nu. Att hindra det ena könet från något och att "pracka" på det andra något annat (då tänker jag exempelvis på tjej-/killkläder, leksaker osv) gör ju ingen skillnad!



Jag tycker att jämställdhet är MYCKET viktigt men för mig är det större än medvetna tvärtom-klädval och att dela exakt lika på sysslor. Jag är övertygad om att vi är OLIKA, men för den sakens skull lika mycket värda och kompetenta.

#45 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Bambi: OK, namnförslag ska du få:-) : Zelda låter fint med Zack, men kanske lite för mycket Z? Molly som någon skrev ovan är ju klockrent ;-) Hedda är mitt favorit-tjejnamn, låter också ganska OK ihop med Zack.

#46 - Anaiah

Haha, vilka stenåldersåsikter det finns bland kommentarerna! Jag orkade inte ens läsa alla!



Klart ni ska ta reda på könet om det känns rätt, det kan göra det lättare att anknyta till barnet och det blir lite mer verkligt, det har ju inte att göra med könet i sig.



Så gjorde vi med första, nu när vi väntar andra känns det inte lika viktigt, men det är för oss det, hur andra fungerar i samma avseende är ju upp till dem och inget jag tycker man ska dömas för.



Och skit i kjolarna, mer opraktiska plagg får man leta efter. Sonen har visserligen haft lite tunikor här (som den kommande dottern eller sonen kommer få ärva), men kjolar i stället för byxor är katastrofalt för barnens frihet - JAG tycker det är helt rätt tänkt att göra som ni gjort (jag är också ett fan av bodys)!

#47 - jenny

detta inlägg med alla dess kommentarer, besvarade jag i min blogg: http://jennythomasson.blogg.se/?tmp=01223333 läs gärna det ty jag är inte glad i tonen //feministen

#48 - Malla

Men herregud!!!! Vill man sätta på sitt barn en klänning så gör man väl det o om man INTE vill så låter man bli... Är det något som någon annan behver lägga ner energi på att ens tycka någonting om?!?!

Flickan kommer knappast sakna kläning/kjol på vääääldigt lång tid o som "Bambi" själv skriver så kommer hon INTE neka barnen klänning om de nu vill ha det när de blir äldre.

Jag tror absolut att barnens kläder påverkar dem oerhört mycket... Flickor med "gulliga/söta/flickiga" kläder blir bemötta av vuxna på ett helt annat sätt än en tjej med mer "tuffa/grabbiga" kläder! (O på samma sätt så blir såklart även killar med"tuffa/grabbiga" kläder bemötta därefter!)

Sen så är det upp till var och en att välja vad man sätter på sina barn för kläder utan att någon behöver dömma någon annan!!

#49 - Anneli

Bambi: Jag tror att om du visar för dina barn att det är viktigt med kläder (inte bara klänningar) och krämer och allt möjligt så visar du för dina barn att man måste se bra ut för att vara en "bra" människa.



Du lägger ju stor vikt i och visa här på bloggen om alla lila och rosa kläder du köpt till honom. Det verkar med andra ord som att du tycker det är vikigt vad han har på sig.

Sen får din dotter inte ha klänning. Tror du hon fattar att hon inte får ha klänning för att kvinnor ska tjäna lika mycket som män eller för att kvinnor och män ska dela på hushållssysslorna? Tror det bara är negativt och hålla på begränsa.



Jag hade ett rosa rum när jag var liten, jag lekte med dockor. Ändå är det jag som snickrar fixar med elen osv. Jag och sambon delar på alla sysslorna i hemmet. Hur kunde det bli så när jag hade klänningar?



Det gäller och vara en bra FÖREBILD.



Tycker du det är negativt att du får så mycket kommentarer? Eftersom du skrev att du inte trodde att det skulle uppröra så mycket och många som "halkar upp sig".



Alla måste få ha åsikter och det är bra med argumentation, det utvecklar oss.



#50 - Mother, Married &Twenty

Lady Dahmer: Jo precis, det är klart, önskemål kan ju barnet få ha men sista ordet har ju ändå föräldern. I alla fall så länge barnet är just ett barn och det är föräldern som står för inköpen av kläder. Att välja bra material och lekvänliga kläder är ju något man gör för att man månar om sitt barn.

#51 - julia

Hej!



Jag trodde inte det var någon tvekan om vad barnet skulle heta om det var en flicka, jag har tänkt mig att hon ska heta Molly hela tiden! =)



Kram

#52 - ♥ ♥ ♥ bambi - gravid igen! ♥ ♥ ♥

Anneli: Gud, nej, jag tycker det är jätteroligt att detta engagerar så många. Det jag skrev var ett svar till Jenny som tycker att jag lägger ner stor vikt vid klädvalet när det gäller genus, men jag påpekade att jag egentligen inte skriver några inlägg om just det utan det kommer alltid fram bland kommentarerna och tog detta inlägg som exempel som jag trodde egentligen skulle handla om namnförslag.



Jag tycker att det är väldigt utvecklande med diskussion och ser gärna mer av det i min blogg!



Sen så hoppas jag att ni förstår att ni inte får hela bilden av mitt liv i bloggen. Bloggen är väldigt ytlig och är ganska långt ifrån hur jag är bland mina vänner och familj. Jag pratar nästan aldrig kläder och jag har oftast bara mascara på mig om dagarna. Så jag ser mig inte som en utseendefixerad person. Däremot så älskar jag att shoppa och speciellt kläder... Men jag förstår att ni får en snedvriden bild av mig i bloggen, det är ju jag som har valt att ha det så!

#53 - Norea

Här är några namntips från mig.Zelda Zara Wera Zoe Eira Febe

Iza Nora Nelly Olga Rakel Zelma Smilla Tilly

#54 - Malin - brandteknologen

Jag står på din sida, Bambi!



Framförallt är det väl upp till dig och sambon hur ni uppfostrar era barn, så länge ni inte gör något rent brottsligt. Och genustänk kan knappast ses som brottsligt =)

#55 - NIna

Det här blev så intressant att jag skriver ett eget inlägg om saken jag med.



http://ninaruthstrom.blogg.se/2009/december/klanning-pa-en-pojke.html

#56 - Josefin

Intressant !



Jag täkte "men herregud ska hon inte få ha klänningar, vad överdrivet" först men sen tänkte jag efter lite och ändrade åsikt..



Jag skulle nog aldrig klä min dotter i kjol/klänning när hon skulle till dagis. Dock tycker jag det är dumt att utesluta helt.. skulle gärna klä henne i klänning på högtider tex när bara familjer är med, skulle inte kunna hålla mig ifrån det eftersom det är så fint... men jag håller helt med dig om praktiska dagiskläder! och att ingen tjej ska bli behandlad som en hjälplös docka... men jag tror också att man ska se upp så att tjejen inte blir FÖR "tuff" vilket ofta leder till att hon kommer vägra använda rosa eller kjol för hon känner sig allt för obekväm... jag tycker små flickor ska lära sig att dom ska bli behandlade på samma sätt oavsett vad de har för kläder.. de måste lära sig att stå upp för sig själva, även om de är klädda i en söt kjol.

#57 - madeleine

Mitt favoritflicknamn just nu är Zelia kan oxå stavas med C. Zack och Zelia låter väl bra :-)

#58 - Lisa

Dubbelmoral är väl det mildaste ordet jag kommer att tänka på om en vuxen kvinna som själv påstår att hon klär sig på ett visst sätt för att attrahera sin partner, men samtidigt noga måste analysera varenda plagg hon införskaffar åt sina barn på grund av genusperspektivet. Varför är det så viktigt för dig att attrahera din partner för det första? Går världen under om han tittar på dig en morgon i köket utan att känna sig attraherad? I de flesta längre förhållanden går väl attraktionen upp och ner, det är väl den naturligaste saken i världen? Barn är inte dumma, och oavsett om du tror det eller ej så kommer dina barn så småningom märka att du medvetet anpassar din klädsel för att attrahera din partner, och vad sänder det ut för signaler?



Från en annan mamma som också tycker att det är viktigt att ge barnen hundra valmöjligheter istället för två, men som aldrig skulle komma på tanken att överväga om pappan blir attraherad eller inte då jag väljer kläder.

#59 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Lisa Snacka om att haka upp sig på en liten sak som jag har skrivit. Så fort jag är hemma så har jag mysbyxor och t-shirt på mig (tror att jag har skrivit det någonstans här också). Så, nej jag tänker inte hela tiden på vad jag har på mig inför min partner. Det där skrev jag mer för att förklara varför jag ibland själv har kjol och klänning på mig, medans ett barn inte behöver ha det alls tycker jag...



Men om man verkligen vill missförstå så kan man nog alltid hitta något om man petar bland allt jag har skrivit...