bambi

Veckans bloggämne: Christmas edition - Tre snabba frågor om julen

Veckans bloggämne hos Anna Kaagaard Kristensen:

1:
Tycker du att det är ok att låta barn tro på tomten, lurar man dem inte då? Eller är det tvärt om elakt att spräcka bubblan och låta dem veta sanningen?

2: Är det verkligen tanken som räknas när det kommer till julklappar, är det snålt att välja att köpa billiga julklappar till sina barn fast att man har råd till mer? Eller är det tvärt om bra för barn att lära sig att uppskatta det som de får oavsett prislappen?

3: På en arbetsplats där personal även behövs på julafton, tycker du att de som har barn ska få första tjing på julledigheten? Är det viktigare att föräldrar får ledigt på julafton?


1: Egentligen tycker jag att man inte alls ska ljuga för sina barn. Jag vill behandla mina barn med respekt och det gör man ju inte när man ljuger. Men i denna fråga har jag nog lite dubbelmoral. Julen är ju en sån mysig tradition och tomten hör ju till det. Tomten gör att allt blir spännande och man blir förväntansfull som barn. Det skulle faktiskt kännas lite tråkigt att ta det ifrån mina barn, att få skriva önskelistor till tomten och vänta på tomten på julafton... Nej, det vill jag nog att dom ska få uppleva! Och ja, det skulle kännas lite elakt att spräcka bubblan och låta dom få veta sanningen (fantasi och sagor hör ju ändå till barndomen tycker jag!).

2: Jag tycker om när man kan blanda lite, båda få någon dyr julklapp och någon billigare men väldigt personlig julklapp. Jag tror inte på att köpa ALLT som finns på barnens önskelistor bara för att man har råd, dom ska absolut inte få allt dom vill ha! För då lär dom sig verkligen inte att uppskatta presenter (tror jag). Utan jag föredrar ett par noga utvalda julklappar och gärna någon som inte finns med på önskelistorna!

3: Nej, jag tror på rättvisa! Även dom utan barn har väl familj och vänner och vill väl umgås med dom lika mycket som dom med barn? Man får försöka turas om, om man fick ledigt på julafton förra året så får man jobba detta år..osv.

#1 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Måste kommentera lite...:) Jag känner precis som du angående jultomten. Visst ska man sträva efter att vara så ärlig som möjligt, men lite fantasi och sagor måste man ju ändå kunna få delge dem. Är själv uppväxt med typiska 70-talsföräldrar (alltså sena 40-talister) - gått i demonstrationståg, förstamajtåg, bott i litet kollektiv, flyttat från STORA smutsiga Stockholm ner till Skåne(gröna vågen), min bror hade långt hår och klänning som liten är han ville (jodå, trots detta har jag min syn på det här med genus, eller kanske just därför :-)) osv. I detta ingick också att alltid berätta allt precis hur det är för barnen, och tomten fanns alltså inte. Men jag har nog saknat det där mystiska lite, för mina egna barn har självklart fått skicka önskelistor till tomten, och jag har "lurat" dem att både tomte och påskhare finns...:) De kommer på det ganska snabbt ändå, och då är magin lite bruten. Även mina egna föräldrar har kört hårt med tomte med barnbarnen, så det var väl för att det låg i tiden just då...



Håller även med dig angående julklapparna - man ska inte köpa ALLT bara för att man har råd. Det är nyttigt för barnen att få önska sig och även att själva spara ihop till något de verkligen vill ha, om inte annat så för att lära sig pengars värde när de är lite större (vilket är svårt idag i det eftersträvade kontantlösa samhället).



Vad gäller jularbete så tillhör jag ju själv en av dem som måste arbeta under storhelgerna, och jag tycker självklart att det måste vara lika för alla. Vi turas helt enkelt om. Däremot har jag upplevt det som att bortsett från just julen så brukar de barnlösa (eller som har vuxna barn) vara ganska villiga att arbeta när barnen har lov osv. Och det tycker jag nog är OK. Man är ju lite mer flexibel då med semestrar och annat.