bambi

Varför man äter kött när man är djurvän

Jag har även läst en del praktisk filosofi på universitetet och under en föreläsning så berättade läraren hans eget argument till varför han äter kött. Han tyckte att det var svårt att komma på nåt riktigt bra argument till varför man äter kött när man är djurvän men detta var då det bästa han kunde komma på:

Eftersom jag äter kött få föder man upp djur så att jag kan äta dom. Men om jag inte hade ätit kött så hade man alltså inte fött upp dom. Då hade dom inte levt. Så det är bättre att dom har levt (även fast det är kanske en kort tidsperiod) än inte levt alls.

Håller ni med honom?

Själv så tycker jag att det var ett bra argument. Jag tycker om att äta kött och skulle aldrig kunna tänka mig att bli vegeterian. Men det är mest för att jag älskar att äta kött, jag tycker att det är jättegott. Sen vill jag ju förstås att djuren ska ha haft ett sånt bra liv som möjligt medans dom har levt. Vilket jag tror att dom har här i sverige. Alla regler och lagar om djuruppfödning blir ju bara bättre och bättre.
#1 - LSW

Du skriver att du inte skulle kunna bli vegetarian för att du tycket om köttet så mkt, får jag fråga då; Har du smakat på vegetariskt?

#2 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

LSW: Jo, ibland äter vi vegetarisk mat. Men jag skulle nog sakna kött väldigt mycket. Jag äter mestadels fallafel, vegetariska pajer och sallader. Jag vet att det går att variera ganska så bra och att det finns bra sojaprodukter, men det är ändå inte samma sak som kött!

#3 - Micaela

Intressant inlägg, jag svarade som ett inlägg på min blogg :)



Jag tror jag vet vad du köpt för sängkläder på IKEA. Sist jag var där så var de slut, köpte tyget i metervara fast med en röd botten och skall väl sy egna sängkläder av det :)

#4 - Erica

Spännande sätt att se det på ;) Jag tycker att det är bra att det finns mkt vegetariskt för dom som föredrar det, men personligen tycker jag att det mest naturliga som finns är att äta kött, det har människan gjort i alla tider... och så är det supergott ;)

#5 - Lisa

Nej, ´jag håller inte med honom, snarare tvärtom -är det något jag tycker illa om egentligen så är det hela den industrin - att man föder upp för att slakta. Då känns det bättre med vilt, naturligare.



Fast jag äter kött... så det där är bara i teorin. Under en period av 8 år var jag dock icke-köttätare. Så man får väl säga att jag nu är för ego för att vara det, åsikterna är egentligen desamma.

#6 - Micaela

Alltså, det beror på vad man definierar som slaktar-liv. Jag tror till exempel inte att burhöns är så tacksamma för sina få år vid liv i en trång bur tillsammans med flera andra höns. Men en gris på en bondgård som får leva sitt liv men som slutligen hamnar på matbordet lever ett betydligt lyckligare liv. Förstår du vad jag menar?

#7 - Sofi

Jag förstår tankesättet men det är ändå helt fel enligt mig.. varför ska de födas upp över huvud taget när dagens köttindustri ser ut som det gör?! Är det ett roligt liv att vara industrialiserad ko?



Mitt motto är: Jag äter det kan själv kan ha ihjäl!!



Jag skulle inte kunna ha ihjäl en ko, en gris, en kyckling, ett rådjur osv.. osv..



En fisk däremot kan jag faktiskt fiska upp och banka i huvudet utan samvetskval. Så därför äter jag vegetariskt med fiskinslag.



Jag har skrivit av mig lite om mitt tankesätt på min blogg ifall du har lust att läsa :D http://sofin.wordpress.com/2008/12/11/ackligt-med-kott/

#8 - Carin

Jag kan inte riktigt hålla med Micaela, jag har själv gått på naturbruksgymnsium och haft praktik i ladugård. Grisarna hålls väldigt trångt och tas ifrån sin mamma väldigt tidigt, efter det sätts de i fållor med alldeles för lite plats och oftast helt utan stimuli - detta resulterar lätt i att de börjar tugga på det som finns att tugga på. VARANDRA! När jag var i olika svinhus var det tuggade svansar och öron i nästan var och varannan fålla. Och när de väl börjat så slutar det inte. Ärligt talat så hatar jag hela livsmedelsindustrin och äter helst vilt som jag eller någon jag känner skjutit. Då vet jag hur markerna de levt på ser ut och att de fått ett värdigt slut utan flera månaders lidande (som vissa skadeskjutningar resulterar i). Samtidigt säger jag inte att man ska vara vegetarian eller bara äta vilt, men man ska ändå försöka göra så mycket man kan. Det är ändå vårat fel att de lider.

#9 - Marcus

Hade du själv varit exempelvis en slaktgris hade du förmodligen önskat att du inte hade levt. Så dåligt har faktiskt djuren det.

Jag har valt att sluta äta kött på grund av detta.

#10 - Lodjuret

Jag tycker inte att man kan resonera så. Jag har besökt många bondgårdar med mera i och med min utbildning och jag tycker inte att djuren ser ut att ha det bra. Sverige tänker en hel del på djurskydd, men det är bara att inse att man inte kan kombinera ett riktigt bra gris/höna/ko-liv och samtidigt gå med vinst som det ser ut idag.



Ett liv som redan finns är värt mycket. Men vi ska inte skapa liv som vi sedan inte kan ta hand om på ett bra sätt. Det är av samma anledning jag är för preventivmedel. Inte sjutton är det någon som säger "Det är jättebra att tonåringar har sex utan komdom - då får ju fler barn chans att födas!".



Som någon nämnde här innan är det bäst att äta vilt om man ska äta kött. Tyvärr hade det ju inte fungerat i praktiken att alla i sverige börjat byta ut sitt vanliga kött mot vilt, vi har inte tillräckligt med älgar helt enkelt.



Jag tror verkligen att det bästa för djurens skull är att vara vegetarian. Vegetarisk kost är inte samma sak som kött, nej - men det betyder inte att det är sämre!^^

#11 - Emma says style, love & rock and roll.

Låter helt sinnes-sjukt. Jag kunde inte hålla med mindre!! Det är inte bra att fler djur föds upp enbart i syfte att bli kött till att ätas, för hur bra liv tror du de då har? De är bara en produkt.



Är man vän med djuren bör man väl också vilja att de får ett naturligt liv, inte instängt eller på en farm eller liknande - utan ute i det vilda. De ENDA djurvänner som äter kött anser jag är jägare eller de som enbart äter kött från djur som levt helt i det vilda. Då kan man försäkra sig om att djuren har haft det så bra som de kunnat, utan större påverkan från oss människor.



Jag tycker att så sjukt många köttätare säger; ja bara de har haft det bra, men HUR vet man det? Åker du till varje bondgård/farm/slakteri och kikar så att din gris som du sedan äter som korv har blivit behandlad bra?

#12 - Malin

Jag håller med de som kommenterat innan här. Jag tycker inte alls att din lärare hade ett bra argument.



Speciellt nu när det kommit fram att grisar kokats levande så är jag ännu mer skeptisk. Även fast jag kunde ana att liknande saker hände på slakterierna, lagarna är inte speciellt bra här i Sverige. Jämför du med andra länders djurskyddslagar är Sveriges bra, men det är ju bara grymt sorgligt.

Sen har det ju kommit fram att grisar kastreras utan bedövning osv. Jag antar att det finns mycket annat hemskt som händer som vi inte har en aning om. Därför anser jag att det enda rätta om man är en riktig djurvän, är att sluta äta kött. Eller äta mer vilt, som någon föreslog. Fast som ytterligare en annan påpekade - vi har inte tillräckligt mycket vilt i Sverige för att det ska räcka till alla.