bambi

Jag vill att Zack ska bli en individ och inte en pojke
Jag fick en anonym kommentar till förra inlägget. Kommentaren handlade om varför jag ska hålla på och klä Zack i tjejkläder??? Ja du, jag tycker inte att jag klär honom i varken tjej eller killkläder. Jag försöker klä honom i blandade färger om det nu är färgerna som stör dig. För mig är "tjejkläder" klänningar, kjolar och tunikor, vilket jag inte skulle klä Zack i.

Jag gör ett medvetet val när jag väljer kläder till Zack eftersom jag inte vill att han ska bli behandlad utifrån sitt kön. Det finns massvis med studier som visar att vuxna behandlar flickor och pojkar olika och jag vill verkligen att Zack ska bli accepterad för den han är och inte för att han passar in i någon mall om hur pojkar ska vara.

Jag är medveten om att det kan bli svårt för mig att kämpa mot könsskillnaderna, men jag tänker göra så mycket jag kan. Och jag förstår att när han börjar på förskola så kommer det vara svårt för mig att göra så mycket och också när han börjar upptäcka att han är fysiskt mer lik sin pappa och andra män och börjar se upp till dom så är det inte mycket jag kan göra. Men medans jag kan så tänker jag inte stöpa Zack i någon pojkform! Jag vill att han ska kunna gråta och visa känslor eller leka med dockor även fast han är pojke... jag vill att han ska få göra precis som han själv vill utan att bli mobbad eller skrattad åt... men vi får se han kanske blir en pojke som vill leka med bilar och bara ha blåa kläder... men jag vill att det ska bli hans val och inte samhällets!
#1 - Lena

Helt rätt! Jag klär dock inte min i rosa men borde kanske egentligen göra det. Men han kommer definitivt få leka med "tjejleksaker" och "pojkleksaker". Han kommer få leka med det han vill helt enkelt och vi ska försöka att inte påverka honom. Blir dock säkert så att man måste försvara det inför vissa, speciellt den äldre generationen.

#2 - a-k

Jag märker stor skillnad på killar/tjejer i min omgivning. Låter förbaskat tråkigt om alla plötsligt skulle vara lika.

#3 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

a-k: Ja, men alla killar är ju inte lika och inte alla tjejer.. jag tycker att alla ska kunna vara individer och det skulle verkligen inte vara tråkigt!

#4 - Petra

Vilket bra inlägg!!! Jag håller med till 1000!

#5 - Katrin

Visst ska man ge sitt barn möjligehten att bli bedömd efter sin person och inte efter sitt kön! Men du har nog rätt i att det är svårt.



Min 8-månaders Alma har mest rött och rosa, framförallt pga att vi ärvt hennes kläder, men också för att jag vill att det ska "synas" det är en tjej. Konstigt nog säger väldigt många som inte känner oss ändå "hur gammal är HAN" osv. Jag upplever det rätt jobbigt att folk inte ser att hon är en flicka. Men rosa kläder hjälper alltså inte för att signalera "flicka" - betyder det att färgkoderna är på väg att förlora sin betydelse?



Kolla gärna in hur min lilla tjej ser ut och säg om hon ser manlig ut :)

#6 - whatthefuckdotcom

Löjligt att folk ska kalla alla rosa kläder för flickkläder, flickkläder är som du säger, kjol, klänning, tunikor... Man kan inte gå efter färgen. Om du hade en tjej och klädde på henne en blå klänning så skulle det väl inte bli "Pojkkläder"? ;)



Ha en fin lördag

#7 - whatthefuckdotcom

Löjligt att folk ska kalla alla rosa kläder för flickkläder, flickkläder är som du säger, kjol, klänning, tunikor... Man kan inte gå efter färgen. Om du hade en tjej och klädde på henne en blå klänning så skulle det väl inte bli "Pojkkläder"? ;)



Ha en fin lördag

#8 - a-k

man är väl en individ även som tjej såväl som kille. Har din sambo lika ofta klänning som du till exempel eller är ni inte individer utan man och kvinna kanske...Jag tycker inte man skall förstora bagateller och det låter jobbigt å medvetet leta kläder som eventuellt inte anses som kösbestämda, köp dom kläder man gillar ganska enkelt.Råkar det vara en riktig pojk outfit so what, hur skall det påverka negtivt... Nej det där är larvigt, tycker jag.

#9 - Ullis

Hej,



Har tänkt en hel del på just den frågan själv också och att jag skulle ragera på samma sätt om jag fick barn. Blir s¨å iriiterad på att pokjar och flickor anses ha olika förutsättningar när det i själva verket är samhällets normer som uppfostrar barnen.



Känns roligt att läsa, och sedan om det är att föräldrarna/ barnen vill/ sätter ha på sig halsband eller rosa/blå kläder är bara bra så det inte blir sådana distinktioner att man ska identifieras just ifrån sitt kön.



Sedan är det ju även vilka epitet man ger barnen, som kvinnan här ovan som skrev Lilla tjej, inte så många som skriver Lilla kille om sina söner.Små saker som tillsammans blir stora.



Synd att inte fler läser böcker i ämnet, tror att många skulle bli förvånade hur mycket vi tänker och gör omedvetet.



#10 - Malla

Jag tycker du är duktig som medvetet tänker på detta när du väljer kläder till din son! Man behöver kanske inte överdriva åt något håll men det är faktiskt skrämmande att se och höra hur vi vuxna bemöter flickor respektive pojkar... Kommer det en flicka som stolt visar upp sin nya tröja t.ex så säger man med stor sannolikhet "Vilken fin/gullig/söt tröja du har" och om det är en pojke som kommer och visar sin tröja så svarar man snarare "Vilken tuff/cool/häftig/snygg tröja du har". Förmodligen hörs det säker även på rösten om det är en flicka eller en pojke man pratar med, tyvärr!

Det är bara o titta på hur kläderna ser ut...de kläder som räknas som "tjejkläder" har ofta (förutom de "rätta tjejfärgerna") gulliga djur, prinsessor etc medans "pojkläderna" gärna har lite mer "häfiga/farliga" djur, verktyg, fordon.

#11 - Agnieszka

Nova har vi typ alltid klätt neutralt, visst har hon klänningar och så men oxå "killkläder". Tycker att man ska klä barnen det man tycker är fint och inte det som samhället anser vara rätt!



kramar

#12 - Line W

Jag tycker det är jätteviktigt att inte dela upp barn så himla tydligt i pojkar/flickor, i alla fall när de är så små att de inte kan välja själva. Jag vill inte att mina framtida barn ska känna att de inte kan välja att göra/klä sig i vad de vill bara för att de är pojke/flicka. Knappast så att de inte inser så småningom att det finns skillnader, men varför förstärka det från födseln. Du gör helt rätt som blandar med olika fina färger och mönster. Så tråkigt att klädaffärer envisas att ha barnkläder så könsuppdelat. Tack för en bra blogg förresten som jag hittade för nåt år sedan och sedan hittade igen i somras.

#13 - Micaela

Jättebra skrivet! Vi funderar mkt på hur vi skall fostra vårt barn (som enligt ultraljudsbilderna är en kille) så att han inte stöps in i en "pojkform". Jag håller med om att det är individen som skall lyftas fram och inte könet. Nu vet jag inte så mkt om olika pedagogiska inriktningar, men jag hoppas på att man kan hitta en förskola som mer medvetet arbetar mot typiska könsroller, där personalen ser och är lyhörd för barnets intressen och försöker bygga vidare på det.

#14 - Line W

Tänkte svara på Micaelas kommentar här ovanför. Är själv förskollärare och det ingår i förskolans uppdrag och står uttryckligen i läroplanen Lpfö98, som vi måste arbeta utifrån, att förskolan ska arbeta för att motverka traditionella könsmönster. Så förhoppningsvis ska det inte behöva bli ett problem för er att hitta en förskola där man tänker så.. sen finns det ju alltid folk (även förskollärare :-) ) som tänker att "varför ska jag behöva göra annorlunda än jag alltid gjort" och som tror att pojkar och flickor automatiskt är olika...

#15 - Jenny

Sitter och eggar upp mig lite för det här stör mig en aning. Att överdriva i sitt genustänkande tror jag snarare förvärrar problemen (om det nu är problem längre, jag tror att samhället vår barn kommer växa upp i är HELT annorlunda än det samhälle våra föräldrar växte upp i) än förbättrar omvärlden för våra barn. Jag har svårt att tro att mitt barns personlighet kommer att styras av om hon har rosa eller blått på sig när hon är ett spädbarn. Det viktiga för mig i uppfostran av min dotter är att hon lär sig att hon själv bestämmer över sin kropp, kan säga nej, lär sig att stå för sina åsikter och att behandla sin omgivning med hänsyn och respekt. Och jag kallar min dotter för stor och tuff ibland, liten och söt ibland. Samma som jag kallar mina väninnors söner. Varför göra en så stor grej av det? Sunt förnuft borde räcka. Tjejer och killar är olika, det tror jag stenhårt på och jag tror inte det kommer förändras. Samhället präglar till viss del, men jag tror att det mesta ligger färdigt när man föds.



Jag tror självklart på jämställdhet (och jämlikhet om vi ska dra det så långt...) men att överdriva fokus på genus i ALLT tycker jag är löjligt.

#16 - Line W

Måste bara fråga Jenny som skrev kommentaren här över: vad menar du med att om man ska dra det så långt som till jämlikhet? Jämlikhet betyder att man tycker att alla människor är lika värda= jämlikar. Det hoppas jag att du tycker att människor är... Sen är det ju jättebra om du tycker att du inte gör någon skillnad mellan hur du bemöter pojkar och flickor, men att de mesta olikheterna mellan pojkar och flickor redan finns där när man föds... nej, det tror jag inte ett smack på! Jag tycker det är viktigt att man inte TROR att vi har det tillräckligt jämställt i samhället och att vi ska låta det vara, att det är fånigt att trycka för mycket på detta osv... Klart det är skillnader mellan könen, men på många sätt är det större skillnader mellan individer av samma kön än det behöver vara mellan en pojke/man och en flicka/kvinna.

#17 - Jenny

Line: Jag tror att manlighet och kvinnlighet finns av en anledning och att det är inprogrammerat vissa funktioner vid födseln. Självklart med vissa undantag. Jag tror att skillnaden mellan könen blir tydligare om vi hela tiden ska påpeka det hela via genustänkande. Jämlikhet för mig är ju som du säger att alla människor är lika värda; oberoende var man kommer ifrån i världen, vilken sexuell läggning man har o.s.v. Ska man tänka på det också i uppfostran så kan man ju lika gärna klä sina söner i klänning och sina döttrar i slips.



Jag vill att tjejer och killar, män och kvinnor ska vara olika. Jag tycker det vore så trist om vi hamnade i något slags androgyn mellannivå. Utan att för den sakens skull tappa jämlikheten. Det borde ju gå?

#18 - Anonym

Rättelse: Jämlikhet i sista meningen ska såklart vara jämställdhet. Nu är det för sent för mig :)

#19 - Katrin

Har en intressant födelseannons på min blogg, angående genusperspektiv, kolla på den om du vill! Kram

#20 - Katrin

Ja, visst är den märklig? Otroligt fördomsfullt. Det var i en lokaltidning häromdagen.

#21 - LILIJA.COM

Riktigt bra inlägg! Har tänkt sjukt mycket på detta hela mitt liv & blir glad när jag ser att andra också faktiskt tänker på det :)

#22 - nina

Jag tycker och agerar precis som du. Min son Ville har lika mkt rosa som blått, och dte här med färgen är ju bara en liten sak.



Jag tycker vi som har söner måste tänka över noga hur vi fostrar dem. det är männen som står för våld och brott idag. Alltså har något gått fel. Jag tror att det är bl.a. brist på kontakt med känsor, brist på förmåga att hantera känslor och machokulturen som ställer till det.



Äsch nu vakar gossen min. Får avbryta här men skulle kunna skriva mkt mer.