bambi

Aldrig mer "en sann historia"
Oj, debatten kring Liza Marklund fortsätter. Nu har hennes förlag blivit KO-anmäld för vilseledande marknadsföring av "Gömda", eftersom dom marknadsförde den som "en sann historia".

Jag börjar tycka lite synd om Marklund. Denna historia kommer att förfölja henne resten av livet, precis som Sahlins Toblerone-affär. Marklund kommer aldrig mer kunna skriva en bok om "en sann historia" utan att den kommer att bli granskad utan och innan. Men som man bäddar får man ligga... eller vad säger ni?
#1 - Frida

Jag älskar hennes böcker....

#2 - Agnieszka

Håller helt med!

#3 - Stina

I det här fallet får hon defenitivt ligga som hon bäddat för sig! Visst det är synd om henne att det har blivit en sån här enormt stor grej runt det hela men det borde hon ha "tänkt på liiite tidigare".

Boken hade ju inte varit sämre (eller ens sålt sämre?) om det stod att den var baserad på en sann historia.

Svårt också att agera seriös journalist efter att det kommit fram att man gillar att "krydda lite".

#4 - Inger E(norah4you)

NEJ Stina! Det Liza Marklunds förlag, inte hon, gjort när de gjorde omslaget, skrev en sann historia, vilket det är eller i varje fall borde förstås vara för ALLA som gick i gamla skolan och lärde in det lärare lärde ut - boken har trots allt kommit ut som dokumentärroman dvs det man förr kallade nyckelroman OCH inte som en memoarbok, självbiografi eller ens som en biografisk bok om Mia.



Detta sätt att rubricera en roman är vanligt. När TV-profilen John Chrispinsson gett ut "Den grå eminensen" en bok om en man som levde på GustavIII:s tid, så sägs det att han presenterar den sanna historien. När Elisabeth Nord tillbringade tre år tillsammans med Främlingslegionen så sägs filmen ge 'Sanningen om Främlingslegionen'. I intet av fallen är det annat än respektive författare och manusförfattares personliga tolkningar som kommer fram.



Orden sann berättelse är alltid en subjektiv sann berättelse. under första delen av 1900-talet lärde sig eleverna detta redan i tredje årskursen.

#5 - Stefan

Trillar förbi...

Jag håller med "Stina" så tillsvida att Marklund har dragit stora växlar på sanningshalten i boken, även om det är förlaget som har satt underrubriken. Hon har hävdat båda i radio och i skrift att boken är sann, och på ett sådant sätt att det inte finns några tveksamheter i formuleringarna. Då får man som sagt var gott ligga kvar i sin knöliga säng, tycker jag.