bambi

Kusinerna Olika

Igår så umgicks Zack och hans kusin, William hela dagen (Williams pappa är min halvbror). William är bara 2 månader äldre än Zack, så det blir alltid att man jämför dom två när man träffas. Men ju äldre dom blir desto mer personlighet ser man och man märker hur olika dom är.

Zack är väldigt försiktig och blyg. Han har lite av en "uppvärmningstid" där han bara sitter och tar in omgivningen, innan han vågar göra något. Igår tror jag att han satt stilla i en kvart och bara tittade sig runt omkring, medans hans kusin for runt som en boll! William är allt annat än blyg, medans Zack är ganska svårflörtad och ger inte vem som helst ett leende.

Eftersom Zack är så försiktig så ramlar han sällan och slår sig. Han har extremt bra kroppskontroll och slår sällan i huvudet eller ramlar nu när han har börjat ställa sig upp. Han klämmer sig nästan aldrig heller när han leker med dörrar och byrålådor (vilket han älskar). William går lite själv, men ramlade hela tiden... fast han var inte ledsen för det utan började då krypa istället!

Zack sitter gärna för sig själv och plockar med grejer. Han kan sitta lugnt och stilla hur länge som helst om han får någon intressant grej att studera, medans William inte satt stilla längre än 30 sekunder och for runt överallt!

Innan jag fick barn så trodde jag att det mesta av ens personlighet och beteende var inlärt, men nu efter jag fick Zack så tror jag mer på att det är ungefär hälften miljö och hälften arv. Zack visade så tidigt en egen personlighet, så det känns inte som om vi kan ha lärt honom så mycket redan. Han har alltid varit så lugn och stilla jämfört med andra barn i hans ålder.

Tror du att vår personlighet byggs upp av vår miljö eller vårt arv?
#1 - Cissi

Svår fråga så här tidigt på morgonen:)



Jag tror nog att barnen har en grundpersonlighet. Det tycker jag märks redan tidigt, innan dom hunnit "formas" av sin miljö.



Föräldrarnas inställning spelar förstås också roll. Jag har ju inställningen "learning by doing" och det har gjort att Adam redan nu kan både gå och klättra i trappor utan att ramla (han är 14 månader). Han är nyfiken och sjövild ibland, men det ser jag inte som något negativ. Snarare tvärtom. Han lär sig så otrligt mycket nytt varje dag genom att utforska världen.



Däremot ser jag min sambos systerdotter, lika gammal som Zack. Hon är helt tvärt om, lugn och reserverad. Hennes mamma är nog lite försiktigare än jag, lite mer orolig och låter inte henne göra så mycket på egen hand. Det kanske spelar roll, vad vet jag? Samtidigt har hon varit "sån" sedan födseln.



Summa sumarum: jag tror som du, både arv och miljö.



Ha en bra dag!

#2 - Caroline

jag tror inte man märker sånt på så små barn..

#3 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly bloggen på nätet ♥ ♥ ♥

Cissi: Fast jag har aldrig varit så rädd och försiktig när det gäller Zack, utan han har fått utforskat saker om han har velat. Så att han är lugn och reserverad är nog hans personlighet.

#4 - Mabimao

Det är ju bara att kolla hur olika två syskon som är uppväxta i samma miljö med exakt samma uppfostran kan vara. Klart vi har med oss en personlighet när vi föds.

Sedan kan vi kanske bli som vi blir när den personligheten hamnar hos olika föräldrar. En blyg personlighet blir kanske får den delen förstärkt hos försiktiga föräldrar medans om föräldrarna är mer loose så kanske blygheten inte blir fullt så stor o.s.v

Sedan spelar ju miljön roll också. En försiktig personlighet som är första barn förtsätter kanske vara försiktig, men om denne föds som barn nummer tre så får man nog lära sig att ta för sig lite mer.

Du sa det själv. En mix av arv och miljö.

#5 - Lena -Chokladmamman

Jag tror definitivt att en stor del av ens personlighet kommer via arv. Det märks tydligt på Alfons. Jag och mina syskon är jätteolika också, fast vi haft samma uppfostran. Sedan formas man självklart också via miljön runt omkring.

#6 - Madde

Hehe vilka sötisar :) Jag tror att personligheten är väldigt beroende på hur föräldrarna är och hur man uppfostrar sitt barn.

#7 - Elle

Hmm.. Intressant!! Jag satt nämligen själv i morse om funderade över saken sen snubblade jag in här och ser samma frågeställning :)



Jag tror först och främst på en kombination av båda delar. Men jag lutar nog lite mer åt miljöhållet.

Jag tror att man föds med vissa 'styrkor' och 'svagheter' och snarare tendenser till, än rena medfödda personlighetsdrag. Sen beroende på miljön (det sociala starkt inräknat) så utvecklas dem i olika takt och åt olika håll.

Jag tror t.ex. att en blyg mamma eller pappa har större tendens till att få ett barn som också är blyg gente mot en mamma och pappa som inte alls är blyg för att ta ett exempel. Inte alltid, men ofta!



Alltså man har större tendens att forma sitt barn åt olika håll beroende på hur man själv är, bemöter, uppfostrar och 'handhar' sitt barn. Inte alltid, men ofta!

Sedan är man ju inte ensam om att handha sitt barn längre fram. Man fostras/socialiseras då vidare i förskolan, skolan, samhället. In i färdiga mallar, på både gott och ont.

#8 - therese ♥

hähä , va söta (;

#9 - Anette

Grundgrejen är absolut arvet!!mvh anette

#10 - Jacks mamma * Ung, snart högskolestuderande mamma*

Haha, Jack är precis som Zacks kusin, överallt och ingenstan påå en och samma gång. Han är i stort sett aldrig stilla..

#11 - Jocke

Hej hej :)



Du får 20kr

Jag får 8kr

http://www.woopa.se/?ref=Bejk



/Jocke

#12 - sofie

Hej!

Du har säkert redan sett detta, men jag tänkte "utifall-att" .

Jag kom att tänka på dig på en gång när jag såg att det var 30-70% hos Bodhi! Bla. på Odd M ! =)



http://www.bodhi.se/catdetail.asp?sid=HCABAAAAMELJGHBF&subsid=ADACAAAAFHNGKEBI&stylesid=PABGICBIODMBNAGE&color_ID=&size_ID=&vendor_ID=&price_ID=

#13 - Jii

:) aw så söta dem är :D

ha de bäst, take care

#14 - Amistres

Kusinen ser så liten ut bredvid Zack. Man skulle tro att han är den som är mest osäker pgr av storleken. MEn skenet bedrar. Gulliga är de ialla fall.



Är du också en försiktig personlighet eller kastar du dig ut i äventyr?

#15 - Anonym

Jag har en fyraårig lillebror...Jag tror att en del av personligheten styrs av i vilken ordning i syskonskaran man är född.