bambi

Förbättra sovrutinerna? Men hur?


Det känns som att plutten har så konstiga sovtider. Jag fick rekommendationer av en vän att man ska försöka vänja dom vid att bara sova en gång på eftermiddagen tills dom ska börja på förskola. Men nu ser Zacks sovtider ut så här ungefär:

05:00 - Zack vaknar men leker för sig själv i sängen
05:30 - Han tröttnar på att leka själv, så han börjar gnälla (inte gråta... gnälla)
06:00 - Vi tar upp honom (ibland tidigare om han verkligen blir sur...)
08:00 - Zack sover förmiddagslur i ca 1 timme
13:00 - Zack sover eftermiddagslur i ca 2-4 timmar
20:00 - Zack somnar för natten

Vi vill verkligen att han ska sova till minst kl. 6 på morgonen... därför försöker vi alltid att inte ta upp honom tidigare än det, men ibland går det inte. Vet inte hur vi ska göra för att få honom att sova längre på morgonen? Kanske inte så mycket att göra åt? Men det känns som att han sover så mycket på dagen, så då kanske han sover mindre på nätterna?

Han sover oerhört länge på eftermiddagen... idag sov han nästan 4 timmar sa sambon. Känns för länge?? Han har alltid sovit mycket när han har sovit middag... men 4 timmar är ändå att ta i! Så länge kan han ju inte sova på förskolan... vette tusan hur vi ska få ordning på hans sovrutiner på 2 ½ månad!
#1 - Line

På min sons dagis så väcker de "småbarnen" senast 13.45 och de läggs direkt efter lunch dvs ca 12...12.15. Jag tycker att du ska ringa och prata med det dagiset som Zack ska gå på och få veta deras rutiner så att ni kan försöka anpassa er efter dem redan nu. Då blir det ju lättare för Zack att komma in i dagis rutinerna.

#2 - Marie

Det är en vanesak.

Vänj honom vid att sove lite på f-m, sen 2 timmar på e-m. Se vidare till inte alls till att sova 2 timmar på e-m. som det är på förskolorna.

Ta en timme - en halvtimme i taget. Men förvänta er kanske inte att det fungerar förrän om någon vecka eller två.

#3 - Ulrika

Åh vad jag skulle vilja ha ett barn som sover middag!

Min Maximilian är 11mån och han sover HÖGST en timma SAMMANLAGT under dagen!Vaknar ändå vid ca 5.30-6 på morgonen:( SUCK...

#4 - Jyoti

Hej,

Det här är svårt och väldigt individuellt. Men min tjej sov bara i 2 tim max om dagen när hon var i Zacks ålder. Det ultimata hade nog varit en timme förmiddag och en timme eftermiddag. Hade jag varit som er hade jag nog försökt dra ner på eftermiddagsluren. Gör det successivt så det inte blir fel på andra hållet. Men som sagt ni märker när det är lagom själva, ingen känner ju ert barn så bra som ni, så känn er för. Men mitt tips är att väcka honom på eftermiddagen. Först max tre timmar, sen max två timmar osv.

Lycka till!

#5 - Wojtan

Hej



Du fick ett bra råd i att ringa dagiset han ska gå på och kolla deras rutiner. Jag tycker att du ska dra ner på sovande under dagen, främst inga fyra timmar på eftermiddagen.

Det är vekligen inte lätt detta med sovrutiner och barn. Hoppas det till slut blir ok för både er och Zack.



Kram Wojtan

#6 - Lina

Måste ba kika in och säga att du har en jätte fin blogg, vart väldigt intresserad av genusböckerna eftersom jag själv väntar en liten bebbe nu. :)



Mvh Lina

#7 - Lena -Chokladmamman

Det där med sovtider är inte lätt. Alla barn är ju så olika. Det kan hända mycket på 2,5 månad men jag förstår att ni är oroliga inför förskolestarten.



Detta kanske låter konstigt men ni kan försöka lägga honom en timma tidigare på kvällen, läste någonstans att barn somnar och sover bättre om de inte lägger sig så sent. (Det funkade för oss, han vaknade inge tidigare för det.) Annars kanske ni kan prova att ge honom välling när han vaknar vid fem så kanske han somnar om. Ingen aning vad som funkar för er men tänkte ge lite förslag iallafall.

Lycka till!

#8 - FiaS

Min ena sov hur mycket som helst och mina två andra nästan inget...så jag är van vid både och. Jag skulle börja med att dra ned på emluren. Max 2 timmar och var beredda på att det ev. tar lite tid innan det fungerar . Det blir lite gnälligt och trött i början men det är det värt. Lägg honom lite tidigare då också eftersom han sovit mindre på dagen. Vi brukar börja sovrutinerna vid 19. tiden här hemma. Sedan sova vid halv åtta. Det har fungerat bra.

När han sover 2 timmar på em och det fungerar, så ta bort förmiddagsluren. Man får vara lite påhittig för det brukar vara lite jobbigt i övergången.



Lycka till! Och det ordnar sig!

#9 - Nina

Vi har lite samma problem med att Ville vaknar så sjukt tidigt. Vet inte hur vi ska göra riktigt heller. Ville ska dock itne börja på dagis på länge än. Men berätta gärna för mig om du får något bra råd.

#10 - e

Vår plutt är ju lika gammal som er. Han har aldrig sovit så mkt som han gör nu typ, och han sover mellan 19:30-05:30. Sedan sover han ca 30 min runt 9-snåret och sen somnar han vid 15 och sover ca 30 min - 1 h.

Du måste hinna göra sjukt mkt med en bäbis som sover så mycket!

Jag har hört att det där med sovtiderna på dagis brukar funka rätt bra, trots att de haft andra tider innan ... de gör som de andra barnen helt enkelt.

#11 - Josephine

Min dotter är 7½ månad och sover så här:

07.00-08.00 Vaknar

ca. 10.30 förmiddagslur på en halvtimme cirka

15.00 sova 1½ timme ungefär (+- en halvtimma)

20.00 Godnatt



hon sover alltså sammanlagt 2, 2½ timma på dagen.. ibland mindre. Då sover hon nästan alltid 11½ timmar per natt. I sträck!



Ha inte ångest för att väcka han. Han kan ju inte sova hur långa tupplurar som helst! Lycka till =)

kram