bambi

Myter och sanningar om graviditet, förlossning och bebistiden.
Okej.. jag skulle gå och lägga mig och läsa men jag fastnar alltid i bloggarnas värld. Jag trivs ju så bra där.

Jag fastnade hos Nina som hade skrivit sin sanning om några vanliga myter om graviditet, förlossning och bebisar. Jag höll inte riktigt med henne så jag tänkte ta och skriva min egen version.


Myt eller sanning? Man blir gravid så fort det kommer in sperimer i kvinnan. På sin höjd tar det några månader att bli gravid, å efter det bör man börja oroa sig.

Sanning!
I allafall för oss. Vi var oförsiktiga (alltså använde inget skydd) under två månader och vips var jag gravid. Jag trodde inte att det skulle gå så lätt.


Myt eller sanning? Det gör asont att föda, men man glömmer smärtan så fort barnet är ute.

Myt och sanning!
Jag tyckte faktiskt inte att det gjorde så ont att föda. Men det kanske är för att jag har "glömt smärtan"?  ;)  Nej, men ända gången det var riktigt jobbigt var när jag öppnade mig mellan 3-5 cm. Jag fick lite "panikkänslor" och ville typ därifrån... visste inte hur jag skulle hantera smärtan. Men det var bara under 2-3 värkar...


Myt eller sanning? Det är svårt att föda, man fattar inte hur man ska krysta, andas, hur man ska använda lustgasen osv.

Myt!
Definitivt en myt! Min kropp skötte allt det där av sig självt... det enda jag fick jobba lite på var lustgasen.


Myt eller sanning? Det gör ont att ta ryggmärgsbedövning och förlossningen avstannar då.

Vet inte!
Använde bara lustgas...


Myt eller sanning? Blivande pappan kan inte göra så mycket under förlossningen och under barnets första tid. Då är det mamman som gäller.

Myt!
Jättestor myt! Sambon var ett oerhört bra stöd under förlossningen. Sade åt mig att andas lugnare i lustgasmasken, gav mig dricka, påminde mig att gå och kissa... osv. Sånt man absolut inte kan tänka på själv! Sen så bytte jag nog inte blöjor på Zack förrän han var en vecka gammal... sambon skötte allt sånt! Zack sov hos sambon direkt efter förlossningen, låg på sambon i ett par timmar och så sov dom tillsammans.

Här sover dom så sött tillsammans efter förlossningen
(man ser Zacks lilla mössa sticka upp):


Myt eller sanning? Det gör ont att amma.

Sanning. Det gör as-ont i början. Men sen blir det faktiskt bättre. Jag klarade mig ändå rätt så bra eftersom jag använde en amningsnapp i början (Zack fick inte tag i början). Så jag slapp såriga och variga bröstvårtor som en del får!


Myt eller sanning? Vissa har oturen att få hemorrojder eller andra besvär efter förlossningen.

Myt.
Jag har faktiskt inte haft några besvär alls efter förlossningen. Men jag vet att många har det, så jag är jätteglad och tacksam över att jag har sluppit hemorrojder (jag vet knappt vad det är?), bristningar, hudbristningar, inkontinensbesvär, mm. Det enda jag dras med är lite extra kilon... så jag kom ganska lindrigt undan.



Jag skrev detta inlägg eftersom jag märkte att mina "sanningar" skilde sig väldigt mycket från Ninas. Så det går inte att veta hur ens kropp kommer att reagera på en graviditet eller förlossning.... vi är alla olika!
#1 - Dante

Intressant. Men föda gör jag inte om. Fy fan rent ut sagt. Men det är som du skriver så vansinnigt individuellt och det är nog därför det är intressant att läsa andras upplevelser.

#2 - Anonym

ja körde på edu å det gjorde inte alls ont att få. men däremot så stannade värkarna av.. innan krysvärkarna kom. jag som redan hade haft värkarna i 72 timmar kände att det va skönt med en paus där innan det kom..



vet däremot att sös inte är bra på å köra in edu. vet flera som haft jätte ont! så är läkarna bra så ska det inte göra ont..



å en fråga,

Myt eller sanning? Vissa har oturen att få hemorrojder eller andra besvär efter förlossningen.



du svara myt, men skrev sen att många hade fått det. är det inte sanning då. fast många kanske haft turen att slippa? Eller menar du att det är myt, att du vet att många haft det fast det beror inte på det?

#3 - Nina

oj det va ja som skicka innan. allt försvann bara..

#4 - katten

Visserligen kan det ta enbart 1-2 månader innan man blir gravid men snittet är 7 månader och det är vanligt att det tar 1 år. Först efter 1 år får man söka hjälp, förutsatt att man inte är över 35 eller något liknande för då gäller 6-7 månader.

#5 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly bloggen på nätet ♥ ♥ ♥

Nina: Jag menar att det är en myt för mig... därför skrev jag myt!

#6 - Maria

Just because it didn't happen to you, Bambi, that doesn't mean it's a myth :-)

A myth is something that is not real. All those things you mention (except the one about the father and the one about knowing how to push) DO happen to some people, hence they are real.

What you are telling is just your experience...



(again, sorry about the english)

#7 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly bloggen på nätet ♥ ♥ ♥

Maria: Yes, that is way write that this is MY VERSION of "the truth" and that everybody is different...

#8 - Nina

yes då e jag med :D



trodde du sammanställde hur du hört å upplevt allt. men du utgick bara från dig själv. fast då kanske det är fel å kalla det myt? kanske borde ha hetat någe annat. Låter så fel så man säger myt då. kanske bara är jag?

Myter och sanningar om MIN graviditet, förlossning och bebistid ?



äh skit samma. va bara en tanke här.. men då vet jag hur du menade iaf..



å du får jätte gärna svara på kommentaren i min blogg. för det är inte alltid som jag kommer ihåg exakt vad jag skrivit. så att leta tillbaka till inlägget blir då heeelt omöjligt ;)



hoppas du får en fin dag hemma nu (även fast du jobbar)...

#9 - Jyoti

Ang. ryggmärgsbedövningen.

Ja, lokalbedövningen man får gör ont, men den smärtan var blandad med smärta från värkarna...

Men när den börjat värka var det väldigt skönt.

Förlossningen avstannar inte om man, som jag blev, igångsatt. När jag fick den så kunde de öka droppet och därmed skynda på förlossningen lite.

#10 - Nina

ja man blir så slö av vädret, å så tar man hand om liten. man kan inte vara helt 100 jämt å ständigt! Så är det bara..



Å snart lördag!!! :D Åker du ner dit samma dag eller? tror jag frågat förut, men minnet är bra men kort! Kommer iaf å hälsar på dig när ja ser dig i vimlet :P

#11 - nina

Kul att du skrev ett eget inlägg. Intressant läsning.

#12 - Anneli

Till Jyoti

"Förlossningen avstannar inte om man, som jag blev, igångsatt. När jag fick den så kunde de öka droppet och därmed skynda på förlossningen lite. "



Jag blev igångsatt och tog ryggmärgsbedövning och mina värkar stannade av och dom fick inte till det med droppet så det slutade med kejsarsnitt p.g.a det. Så det är ju olika där med :)