bambi

Att röka när man är gravid

Idag så såg jag en gravid tjej stå och röka. Det sticker verkligen i ögonen. Det känns verkligen jobbigt att se. Man vill nästan gå fram och skaka om henne. När jag var gravid så kastade jag onda blickar på alla som rökte i närheten av mig. Jag ville inte att min ofödda älskling skulle få i sig nåt av den äckliga röken.

Det jag tänker när jag ser en gravid tjej röka är att den stackars bebisen föds med ett beroende. Varför ska man göra så mot sitt barn? Ge sitt ofödda barn ett gift?

Jag trodde att alla människor var så pass upplysta att alla visste hur farligt det är att röka under en graviditet. Att man verkligen har sett att bebisar till rökande mammor väger mindre och är kortare när dom föds, dom har inte växt som dom ska i magen! Bara det är väl orsak nog att sluta röka!!

Jag vet att det är vissa som blir upprörda att jag har druckit nåt glas vin eller så medans jag har ammat. Men aldrig att jag ens skulle smaka lite vin när jag var gravid! Bebisen delar ju blodomlopp med en, så det är ju en enorm skillnad. Alla gifter man själv får i sig får bebisen i sig när man är gravid.

Vi har en kompis som snart är färdig med sin läkarutbildning och han har berättat att när det gäller i stort sett alla sjukdomar så säger dom: och så förvärras det förstås om patienten är rökare.
#1 - Cissi

Visst håller jag med, MEN det finns alltid undantag... Jag har hört att vissa mår bättre av att röka i mycket måttliga mängder även om de är gravida. Eftersom man inte vet något om personens bakgrund eller situation kan man nog inte heller dra alla över en kant. Men visst ser det illa ut och jag tror att rökande gravida är väl medvetna om att det dom gör är "fel". Men vad är egentligen skillnaden mot till exempel ett högt sockerintag under graviditeten? Det finns risker även med det. Men sticker det i ögonen på folk? Inte särskilt.



Ha det bra!

Cissi

#2 - Bloggtipsarna

Tack för tipset!

Ja.. inte om att inte röka då, det visste vi redan.. ;-)



/ Bloggtipsarna

#3 - jos

tror faktiskt det kan bli extra/missbildade kroppsdelar som t.ex fingrar och tår...

#4 - Agnieszka

Jag håller med dig om det! Men samtidigt så kan det vara så att det är bättre om man drar ner på rökningen under graviditeten, för det finns ju dem som mår skit psykiskt om dem måste sluta helt.



Jag rökte innan mina 2 graviditeter, men slutade med detsamma som jag gjorde gravtest.



Kramar

#5 - Micaela

Jag håller med. Jag blir svinförbannad när jag ser gravida kvinnor röka, eller vuxna människor röka bland sina barn. Min mamma rökte under tiden då hon väntande mig, det ledde förmodligen till att jag hade problem med min andning när jag föddes. Inte blev det bättre av att hon rökte inomhus under hela min uppväxt trots att jag hade svår astma. Så sjukt oansvarligt, och när jag konfronterar henne om saken medger hon att hon blundade för farorna för hennes barn - eftersom det skulle bli för jobbigt för henne. Gah!

#6 - Ida ♥

håller helt med dig. Blir så förbannad när jag ser gravida röka. Det handlar om 9 månader utan cigg, STÅ UT! jag veeet att det är svårt, var själv rökare innan jag blev gravid och tyckte det var skitjobbigt men såg det som en bra anledning att sluta röka. Såklart. Nej blir bara trött när folk hittar på massa bortförklaringar. Man kan välja, man har val i livet. Och är ett val att skada sitt barn redan från födseln, ja, då kanse inte den personen ska ha barn.

Det är bara att stå ut som sagt, man dör inte.

#7 - Noretstar

Inte konstigt att fostret inte växer som det ska! Det har ju surebrist hela tiden :(

Jag tycker att man ska sluta röka om man blir gravid, för då har man ju ansvar om det livet man har inom sig! Allt annat är bara egoistiskt.

#8 - Noretstar

Och jag gissar att Cissi som kommenterade här först röker. Slå mig om jag har fel :)

#9 - Lena

Jag vill också gå fram och säga till. Och till de som röker när de är ute och går med barnvagnen och blåser rätt in i den. Tycker så synd om barnen, de kan ju inte säga till. Kan man inte sluta röka ska man inte skaffa barn, that´s it!

#10 - Anna, mamma till 2 sessor

Helt vidrigt är det vad det är! Oansvarigt & egoistiskt! Jag blir så jädra arg när jag läser sånt här. Om dom är såååå beroende d att de inte kan sluta så skaffa inte barn då!

#11 - Jasas.se

Jag håller också med dig! Jag är rökare sedan 95 men slutade tvärs då jag blev gravid. Rökte varken då jag bar på Mio eller ammade honom.



Tycker det är sjukt!



Jag röker (tyvärr) idag men har aldrig rökt i närheten av Mio (dvs då jag går med barnvagn osv). Utan jag går alltid ut..

#12 - Cissi

Som svar på tal: nej, jag rökte inte när jag var gravid. Om jag röker någon gång ibland nu hör inte till saken. Hur som helst så idiotförklarar jag inte människor som röker bara för att jag själv valde att sluta. Ha det!

#13 - Jullan

Jag tycker det är såå jäkla elakt mot barnen!

Svar: Ja, verkligen!
bambi