bambi

En höna av en fjäder?

Ni som följer bloggen vet att jag gillar genus-diskussioner. Nu så är det lite debatt kring detta med könsneutrala namn. En kvinna har döpt sitt barn till Lo, och ja.. det hörs ju faktiskt inte om det är en pojke eller flicka.

En kompis till mig berättade om en av hennes kompisar som också var inne på detta och skulle döpa sitt barn till ett könsneutralt namn och skulle vägra svara på frågan om det var en pojke eller flicka. Allt för att undvika att hennes barn skulle bli behandlad efter dens kön. Nu vet jag inte riktigt hur det har gått för kompisens kompis... jag måste fråga henne nästa gång jag pratar med henne.

Men aftonbladet tar även upp ett ord som ska ersätta "hon" och "han" - "hen". Som lärare i engelska så kan jag inte låta bli att tänka "höna"... så för mig var det ett knäppt ord och inget jag kommer använda. Ibland tycker till och med jag att vissa genusfrågor kan bli lite överdrivna.

Men när man läser en bok som Egalias Döttrar  så förstår man ändå att till och med språket påverkar vår syn på kön. Där säger dom "kvinniska" istället för "människa".. och "dam" istället för "man" (i fraser som "om man vill vara fin så får man lida pin"). Så vi kanske borde börja säga "hen" ändå? Eller vad säger ni?

Aftonbladet ställer även några frågor: Får killar får vara lucia, ska man ska bli besviken när ens dotter bara vill ha rosa och kan lillebror ärva syrrans kläder? Mina svar: Självklart, nej och självklart!

#1 - Trulsa

Jag tror att det är alldeles för uppstissat med könsfrågan. Låt barn vara barn och strunta i om det är en flicka eller pojke. Låt flickorna vara prinsessot om de vill det, låt även pojkarna vara prinsessor om de vill det men folk stissar upp sig så mycket över det hela.



För övrigt är "hen" ett ord jag har använt länge när jag inte vill avslöja vilket kön det är jag pratar eller skriver om (tex för att dölja en persons identitet om man vill prata/skriva om denna men inte röja dess identitet på något sätt)

#2 - Stina

Har du läst the cleft av Doris Lessing? Den bygger på att männskligheten från början var endast kvinlig (en teori som hon spann vidare på), en mysko-kul bok, jag förväntade mig inte att gilla den men den var faktiskt riktigt bra!



Den där debatten om orden hon och han fick mig att börja tänka på den boken. Läs den om du inte har gjort det!

#3 - Linda Andersson

Läste en bok en gång, om en kvinna som växte upp som autistisk (som hon visserligen fortfarande är, men som hon lärt sig att hantera). Hon valde att nämna hon och han som hoan. Med tanke på namnet Lo, så kom jag att tänka på ett barn på sonens förskola, som heter Sara-Lo

#4 - M

Läser ju till förskollärare och just nu läser vi en bok utav Bronwyn Davies som heter Hur flickor och pojkar gör kön, den är riktigt bra faktiskt. Fast du som lärare kanske redan har läst den. :)

#5 - Karin

Härlig blogg du har !



Hen låter fånigt tycker jag... Och vad ska det heta i bestämd form - henom eller ? Då är det väl lite väl likt honom för en del... Kanske henne ? Men då blev det ju knasigt det också... =)



Det går ju aldrig att komma bort från att det faktiskt finns biologiska skillnader mellan könen heller, så varför måste individer avkönas ?

Avköna yrkesvärlden istället !

#6 - Maria

Jag håller med Karin.



Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar, jag kan inte se vad det är för fel med det?

Det är väl just olikheterna som sammanför oss, det är liksom det som är tanken, inte minst biologiskt.



Och jsälv älskar jag att bli behandlad som en flicka/kvinna, på alla sätt och vis!



Genusdebatten är bara en trend!



#7 - Erika

Grattis...

#8 - Irina

Människor som ägnar sig åt att uppfinna ord som "hen" har helt klart för lite att göra i sitt liv. Snacka om att skapa problem! Genusdebatten är till 99% sanslöst dravel, jag trivs med livet precis som det är nu.