bambi

Fördelar och nackdelar med att amma....

Det har blivit en ordentlig amningsdebatt här runtomkring, både i bloggen och bland mig och mina vänner. Att något så naturligt kan väcka så mycket känslor!

Jag, som förstagångsmamma, är väldigt förvånad över att det är ett sånt delat läger. Antingen så är man amningsförespråkare och ammar tills barnet är 2 år eller så slutar man amma tidigt (eller inte alls) och tycker att alla som ammar mer än ett halvår är äckliga (har läst en del såna trådar på FamiljeLiv). Finns det inget mellanting?

Jag har i allafall bestämt mig för att amma så länge jag och Zack vill, sen får alla tycka att jag är konstig... det skiter jag i. Nu helammar jag inte fortfarande, men jag ammar ungefär hälften av målen. Det känns lagom just nu.

Men som med alla saker så finns det fördelar och nackdelar med att amma. Den största fördelarna är närheten och näringen, tycker jag. Största nackdelarna är att jag blir lite bunden och att man alltid måste tänka på vilka kläder man har på sig!

Så när jag slutar amma (när det nu blir) så tänker jag:
+ Slänga alla amningsbehåar (3 st.) som är så slitna efter att ha tvättats 1 gång i veckan i flera månader nu
+ Köpa nya fina fräscha behåar
+ Ha på mig en massa icke-amnings-vänliga kläder

Men än så länge överväger fördelarna nackdelarna... så då är det ju bara att fortsätta...

Vad tycker ni är dom största fördelarna och nackdelarna med att amma?
#1 - Katja

Största nackdelen är att det bara är jag som kan ge henne mat när hon är hungrig och att jag därför måste vara hos henne när hon kan tänkas bli hungrig.



Största fördelen är att det bara är jag som kan ge henne mat och att jag måste vara nära till hands alltid ;). Älskar närheten och myset och lite ego så gillar jag våra stunder tillsammans och är inte redo att ge upp dem riktigt än :). Sen är det så smidigt att alltid ha maten med sig var man än åker utan att behöva tänka på att packa ner nått extra.

#2 - Caroline

Jag har faktiskt inte så mycket åsikter när det gäller att amma eller att inte amma, tycker alla ska göra som dom känner för.



Men det där med närheten förstår jag faktiskt inte... Att säga att närheten är en fördel med att amma är som att säga att man inte får samma närhet när man ger flaska. Närhet sitter inte i tuttarna och man kan ha minst lika mysigt när man flaskmatar... Jag har aldrig hört någon som klär av sig och barnet kläderna när dom ammar faktiskt, utan oftast är det bara ena bröstet som är framme.

Man kan ju alltid vika upp tröjan så barnet ligger hud mot hud vare sig barnet äter ur bröst eller napp.

#3 - Emma

Var glad så länge du kan amma! När min dotter var 3 månader så började mjölken sina, sen intensiv-ammade jag i en månad innan jag var tvungen att lägga till lite ersättning; försökte amma i ytterligare en månad men hon var inte intresserad. Lite tråkigt, men man kan ju inte tvinga dom. =)

#4 - Lena

Förstår inte heller hur det kan väcka så starka känslor. Och att så många har åsikter om hur man ska göra. Det väljer man väl själv. Jag slutade ju nyss amma efter 7,5 månad pga att jag vill sova på nätterna och det var så mycket lättare att få honom att sluta nattammas om jag slutade amma helt, och att jag snart ska åka iväg ett dygn och vill att han ska klara sig bra utan mig.



Fördelarna med amning är bl.a.att det är så mysigt, mjölken innehåller massa bra skydd för barnet och att det är behagligt -maten är alltid med. Nackdelarna är bl.a. att man blir mer låst, måste anpassa kläderna så man kan amma i dem och i vissa fall att barnet måste äta oftare (pga att den inte blir lika mätt).

#5 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly-bloggen på nätet! ♥ ♥ ♥

Caroline: Jag ammar två gånger på morgonen och då brukar det bli mycket hud mot hud. Jag ammar en gång precis när vi vaknar och sen en gång efter jag har duschat och då brukar jag göra det innan jag klär på mig. Och jag vet inte om det skulle bli lika mycket hud mot hud om jag gav honom flaska istället...

#6 - Jenny

Fördelen är att maten alltid är klar!

Nackdelen att man är låst kan jag absolut inte hålla med om. Det är jag själv som har valt att bli mamma och att amma. Ett barn både ammas och äter fast föda kan ju pappan eller någon annan ta hand om flera timmar. En nöjd mamma ger en nöjd bebis!

Kramkram Jenny

#7 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly-bloggen på nätet! ♥ ♥ ♥

Jenny: Jag tycker egentligen inte att man bara är låst vid bebisen (för sambon har matat Zack varje kväll med flaska sen han var ett par veckor gammal). Utan snarare att man måste planera lite att man måste tömma brösten si och så ofta, annars så gör det ont.



Som när jag gjorde högskoleprovet i lördags så var jag tvungen att ta med bröstpumpen i väskan ifall jag skulle behöva pumpa. Känns lite jobbigt med sånt... det skulle jag helst vilja slippa! (Känns lite ibland som om brösten "styr" mitt liv.)

#8 - Wojtan

Hej

Intressant inlägg!

Jag har verkligen aldrig förstått mig på denna debatt ( främst på FL). Alla gör väl vad som passar dem och barnet bäst?

Jag ammade min stora tjej tills hon var 6 månader och då blev det ett naturligt slut för oss båda. Lilla tjejen ammade jag i 2 veckor, det passade inte någon av oss. Hon ville inte suga rätt, var gnällig och fick ingen ro. Tog fram en flaska med ersättning och fick världens nöjdaste bebis som även sov 12 i sträck varje natt utan mat. Detta i sin tur ledde till en glad och utvilad mamma, som äen kunde lämna över ansvaret till pappan när det behövdes.

Kram Åsa

#9 - Caroline

Fast jag tror att eftersom du ger honom så mycket hud nu så skulle du nog inte sluta ifall du gav på flaska :)

Men egentligen finns det väl ingen mening att spekulera eftersom du vill fortsätta amma och då ska du ju såklart göra det!



Eftersom Tilde äter nästan alla sina mål på flaska så blir det lite bökigt att göra det hud mot hud eftersom man ju inte alltid är hemma på dagen och kan.. Men så ofta vi kan blir det ju riktiga mysstunder med både pappan och mig.

Jag tycker att nackdelen med att ge flaska är att det är osmidigt. Det kan vara svårt att få till rätt tempratur och framför allt så blir det sånt jäkla skrik när maten inte redan är i munnen då Tilde blir hungrig, och det värsta som finns för henne är när det tar slut i flaskan och vi måste värma mer haha =) Då blir det högljudt här kan jag lova..

#10 - Lisa

Bäst: Mysigt, närhet, de får i sig allt de behöver, nyttigt, smidigt - man har det alltid med sig och lätt-tillgängligt.

Sämst: Fula amningsbehåar, att tappa hår

#11 - Jenny i Dalby

Jag ammar också min 7,5-månaders massor fortfarande. Han äter två mål annan mat, sen ammar han resten. Fördelarna är att det är praktiskt med alltid rätt tempererad nyttig mat på plats, att det är mysigt och otroligt smidigt. Nackdelar ser jag inga, känner mig inte det minsta låst utan bara lyckligt lottad att det fungerat så problemfritt nu med tre barn. Har ammat de andra två tills de varit runt året och om V vill så blir det antagligen nåt liknande nu.

#12 - Jenny i Dalby

Jag ammar också min 7,5-månaders massor fortfarande. Han äter två mål annan mat, sen ammar han resten. Fördelarna är att det är praktiskt med alltid rätt tempererad nyttig mat på plats, att det är mysigt och otroligt smidigt. Nackdelar ser jag inga, känner mig inte det minsta låst utan bara lyckligt lottad att det fungerat så problemfritt nu med tre barn. Har ammat de andra två tills de varit runt året och om V vill så blir det antagligen nåt liknande nu.

#13 - Micaela

Min bebis har inte kommit än, så jag vet inga fördelar och nackdelar med amningen. Om man vill amma och hur länge man vill amma är upp till var och en, är min åsikt. Däremot har debatten kring amning på offentliga platser fått mig att fundera mkt.

#14 - Maria

Det finns som sagt både fördelar och nackdelar... jag ammade Oliver på heltid men efter ett tag så märkte vi att han började bli väldigt ledsen och skrek vid bröstet väldigt ofta, efter viktkontrollen på bvc så fick vi beskedet att han inte gick upp som han skulle (300gram på 1 och en halv månad :( ) så då började jag ge ersättning och han blev en helt annan bebis, skrattade hela tiden och blev rund och go! Jag försökte fortsätta amma men nu ratar han bröstet helt... det känns lite tråkigt faktiskt men för sjutton det viktigaste är att han mår bra och får i sig det han ska!

Nackdel... haha läs min blogg om mitt besök på nk igår med matkris! då ville jag verkligen bara kunna slänga fram bröstet för att mata han! svettigt värre.



#15 - laila

fordelarna:

maten ar alltid fardig.

nyttigt, speciellt nar jag ater nyttigt.

bebis blir van vid smaken av den maten vi ater genom mjolken.

jag kan sova och amma samtidigt.

slippa massa flask-besvar som tex diska, koka, ta med sig hemifran mm.

slippa oroa mig over vad det ar jag ger mitt barn.

ga ner graviditets kilona.

ata vad jag vill utan att ga upp.

kanns skont och fantastiskt att min kropp gor nagot sa naturligt.



nackdelar:

kan inte ata den medicin jag skulle ma bra av.

maste ha pa mig ammningsvanliga klader.

fula och slitna ammings bh:an.

bautastora brost.

mjolken lacker ibland.

kan inte dricka alkohol. men det kanske bara ar bra.

han biter ibland och det gor ont!

att amma pa offentliga platser och oroa mig over att det kanske finns folk ogillar det.

min man far inte rora mina brost pa ett sexuellt satt.

*det ar oftast jag som maste mata eftersom brostet ar enklare att ta fram an att fixa en flaska.



haller pa att sluta amma min 8 manaders nu och det ar svart.