bambi

Fortsättning om föräldraledighet
Jag förstår att jag gör en del folk arga med mitt föregående inlägg, jag får lite ont i magen av det för att jag vill helst vara sams med alla och att alla ska tycka om mig. Men jag känner verkligen att det är viktigt att dela lika på föräldraledigheten och jag vill starta en debatt och väcka frågan. Det får så mycket konsekvenser om man inte gör det. Om den ena tar mest ansvar för barnen i början så är det väldigt lätt att den fortsätter med det, eftersom det är oftast mamman så blir det svårt för pappan att komma in i bilden lika mycket senare. Det får även konsekvenser för karriär, vem som sköter hemmet mest, osv osv..

Men jag förstår att alla inte kan dela lika. Egentligen skulle vi inte ha haft råd med att jag skulle vara hemma så mycket. För här hemma är det jag som tjänar mest pengar och det har inte alls varit bra för vår ekonomi att jag har varit hemma. Tvärtom, vi har fått gjort slut på våra besparingar. Oftast så går det faktiskt om man vill....

Jag är mest sur på alla dom som verkligen KAN dela lika men ändå inte gör det för att dom inte vill eller orkar.. förstår inte hur dom tänker....
#1 - Lairama

Kanske dumt ord av mig... bortskämd... men du hoppar på alla oss som inte har en chans att dela på föräldraledigheten och kallar oss egoistiska.

Vi är många som inte har någon möjlighet att dela på föräldraledigheten och jag tror att de flesta av oss gärna hade gått ut i arbetslivet ett par dagar i veckan. Samtidigt som du kallar oss egoistiska dumförklarar du våra män. De har faktiskt också mål i munnen och kan göra sin röst hörd. De vill vara hemma, men det GÅR inte.

Debatt är bra. Debatt är nödvändigt.

Du kallar mig egoist, jag kallar dig bortskämd.

Inte särskilt konstruktivt?!?

#2 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly bloggen på nätet ♥ ♥ ♥

Lairama: Jag kallar dom som KAN dela lika på föräldraledigheten men ändå inte gör det för egoister, ja. Men du säger att ni inte har den möjligheten och som jag har skrivit flera gånger så förstår jag dom som inte har den möjligheten.



Så nej, jag kallar inte dig egoist eller dumförklarar din man, om det nu är som du skriver att ni inte kan dela lika på föräldraledigheten.



Så det vore ju bra om du läste igenom inlägget noggrannt innan du börjar kalla folk för bortskämda...

#3 - Lairama

I Kommentaren ovan sa jag att jag kanske valde ett dumt ord... du kanske ska läsa igenom kommentarerna ordentligt?

Du skriver att några få av de som inte delar på ledigheten inte har råd. Så upplever inte jag saken. De jag ser som inte delar gör det för att de inte har råd och av tonen i ditt inlägg så kallar du mig för egoist.

Jag har läst igenom ditt inlägg. Jag har läst en flera av dina inlägg. En enda av dina Odd Mollysar kostar mer än jag får ut i föräldrapenning på en månad. Så om vi nu ska kasta sand på varandra så fortsätter jag väl med att kalla dig bortskämd (eftersom mitt försök till ursäkt inte godtogs). Kalla mig gärna egoist.

#4 - johanna

vi delade inte lika mina barn är idag snart 9 och 13. men min sambo finns för våra barn lika mycekt som jag gör idag. Han hade ingen önskan att vara ledig när barnen var små ...kan inte svara riktigt på varför och jag ville gärna vara hemma skulle gärna vara det idag oxå. Jag anser att man ska få välja själva det som passar ens familj bäst. Jag anser även att visst de är bra att göra e debatt om dela lika osv men sen ska individerna själva få välja det som passar familen bäst.

#5 - johanna

vi delade inte lika mina barn är idag snart 9 och 13. men min sambo finns för våra barn lika mycekt som jag gör idag. Han hade ingen önskan att vara ledig när barnen var små ...kan inte svara riktigt på varför och jag ville gärna vara hemma skulle gärna vara det idag oxå. Jag anser att man ska få välja själva det som passar ens familj bäst. Jag anser även att visst de är bra att göra e debatt om dela lika osv men sen ska individerna själva få välja det som passar familen bäst.

#6 - Sol

Låt alla göra som dom vill, det har väl inte andra med att göra! Tycker båda att det passar dem att mamman/pappan tar mesta tiden så är det väl upp till dom..liksom det är upp till dig att hålla på med din millimeter-rättvisa i absurdum.

#7 - Mamma till Alva

Så bra skrivet, bambi. Detta behöver verkligen tas upp. Pappor behöver ta mer ansvar och mammor behöver låta dom ta mer ansvar. Men många verkar leva kvar efter 1800-tals normer!

#8 - ♥ ♥ ♥ bambi - största Odd Molly bloggen på nätet ♥ ♥ ♥

johanna: Ja, det är synd att man inte får ta ut föräldraledighet när barnen blir lite större. Även äldre barn behöver mycket föräldrakontakt!



Sol: Jag säger inte åt någon hur dom ska göra. Jag uttrycker bara min åsikt i det hela.



Mamma till Alva: Tack!

#9 - Carola L

Jag håller med till 200% det går ALLTID att en kvinna är hemma med barnet (oavsett om hon tjänar mer, har eget företag, är högsta chef, studerar, är arbetslös) medan samma argument används för att förklara att pappan inte kan vara hemma. Jag är helt för delad föräldraledighet 5 månader låsta till varje förälder + några att göra som man vill med.



Vill vi ha ett samhälle där lika lön ska gälla utan att ta hänsyn till kön måste vi bli mer jämstälda när det gäller att ta hand om barnen också!

#10 - Nina

Jag tycker synd om min man. Han kan inte ta ut föräldrarledighet. Nu har han ju lyxen att kunna jobba hemifrån. Men det är ju inte alla dagar heller. Vill ju oxå att han ska kunna spendera tid med Theo.



Problemet är ju att det är han som drar in pengarna. Jag var ju låntidssjukskriven och blev utsparkad från försäkringskassan. då var jag höggravid och kom till ams. så här står jag utan ett jobb och måste börja söka så fort jag inte är mammaledig. detta innebär att idag så får mannen nästan ut 150% mer än vad jag får. Så om han skulle vara pappaledig så skulle vi helt enkelt inte klara av det..



Men ja håller med. Dem som verkligen kan ta ut ledighet och kan dela på "jobbet" dem ska verkligen ta vara på det..

#11 - Jenny

Jag tycker att jämställdhet är en självklarhet i ett modernt förhållande men jag tror inte att jämställdhet per definition kommer med automatik bara för att man delar allting exakt lika. Jag vet din inställning och engagemang för det här Bambi, och jag tror att du vet att jag inte tycker lika. Jag tar snarare för givet att man delar på sysslorna hemma utan att det ska behöva räknas vem som gjorde vad sist. Men det är en annan diskussion. När det gäller föräldraledigheten tycker jag att det är ett övergrepp på individen och omyndighetsförklaring av vuxna människor att lagstadga hur man ska familjeplanera. Nej, det fungerar inte att dela exakt lika i alla lägen. Vi hade tänkt göra klassikern; jag tar det första året och sen tar min man över tills det är dags för inskolning på dagis. Men så blev min man av med jobbet i vintras och börjar sitt nya på vår dotters ettårsdag. Så jag får ta HELA föräldraledigheten själv. Tycker jättesynd om min man som missar den enda chansen att få vara hemma med sitt första barn (nu är vi hemma tillsammans och delar på jobbet i och för sig så han får lite pappaledigt).



Hur man än gör så kan processen med att få barn aldrig bli helt rättvis. Jag hade gärna delat med mig av ett par veckor med svullna ben och sammandragningar, för att inte säga smärtan efter födseln (det som blev kejsarsnitt). Eller den första tidens blödande bröstvårtor. Eller när hormonerna åkte berg-och-dal-bana så tårarna sprutade. Så att jag får ett par veckor extra med dottern tycker jag inte känns så egoistiskt after all! Tur att man får tycka olika...

#12 - Helene

Jag håller helt med dig. Om man inte delar lika så gör man arbetsmarknaden svår för alla kvinnor därför att vi drabbas av statistisk diskriminering.



#13 - nina

Jag håller med dej till fullo att det är jätteirriterande och HELT FEL att inte dela på föräldraledigheten, när man kan. Jag håller oxå med dej i att man oftast faktiskt KAN om man försöker. Precis som du tror jag att det har en jättestor betydelse för att både föräldrarna får en nära relation till barnet.

Tyvärr kommer jag å min man inte dela lika, på pappret. Jag kommer att vara hemma mer, men han kmmer också att vara hemma, dock inte sammanhängande. Det är något som bekymmrar mig och jag är jätteorolig att det ska påverka Robbans och Villes relation negativt. Men vi ska göra vårt bästa för att lösa detta på ett bra sätt. Vi pratar mkt om det och tänker mkt på det. Så vi är MEDVETNA.



Däremoit tycker jag du vridit på frågan lite. Jag menar att oftast VILL kvinnan återgå til jobbet men mannen VILL INTE vara hemma. Det tror jag är vanligare än att kvinnan bara liksom TAR för sig å är hemma mot mannens vilja. SÅ jag menar att männen borde ta för sig mer och vara hemma, jag menar att de ligger mera på deras ansvar och initiativ.



#14 - Maja

Håller med dig till 100%! Är så trött på alla mammor runt om mig som pratar om föräldrarledigheten som DERAS och diskuterar hur mkt de ska ge pappan när det i själva verket är de som snor åt sig hans dagar. Och ärligt, jag hade aldrig velat skaffa barn med någon som inte vill vara hemma. VILL INTE? Vadå vill inte? Jag förstår inte? Hur många kvinnnor skulle säga det? Hur lynchade skulle de bli OM de sa det? Men är man man så är det tydligen helt ok att inte vilja vara med sina barn, shit vilket snett samhälle. Visst finns det dom som inte kan dela, men ärligt, hur många är det? Min väninna delade inte för då kunde de inte åka på sina NY-resor etc. Han fick sina 2 månader eller vad det nu var och ÄLSKADE att vara hemma men sen tog hon över igen. Fan pappor, ta lite plats, strid lite för era dagar, det är ju ERA dagar!



Nä, in med kvotering på föräldrardagarna, annars blir det aldrig mer jämlikt på arbetsmarknaden. Att man kvoterar föräldrardagarna innebär ju inte att en kvinna inte kan vara hemmafru om hon nu önskar det. Min sambo var hemma ett år och fick utstå mycket snack och pikar från sitt jobb. Med kvotering hade ingen snackat.



Visst behöver man inte dela lika på allt för att vara jämställda. Tycker den ena om att städa och laga mat och den andra att meka med bilen så fine, do as you like, men barnen. Barnen! Hur kan man jämställa det med att diska?



Tråkigt nog är vi den enda familjen i vår umgängeskrets som tyckt det varit självklart att dela. Bådar inte gott för det här landet.

#15 - Tessan

men, här var det ju en massa fler, intressanta, inlägg i den här frågan än i ursprungsbloggposten! =)