bambi

Jag känner mig lite träffad...
Kopierad från en blogg:
Jämställdhetblahablaha...

Åh, jag måste bara få säga en sak. Jag läser en blogg lite då och då om en tjej som ganska nyligen fått barn. Hon är väldigt, vad ska man säga...jämställd. Hon och hennes kille delar allt lika hemma. Dom dammsuger varannan gång, lagar mat varannan dag osv. Bara för att det ska vara jämställt. Jag blir lite irriterad. Orka hålla på? Jag anser att man gör det man kan bäst (alternativt vill eller inte vill göra) punkt slut. Jag menar, jag tvättar till exempel för att jag tycker att jag är bra på det och det gör mig inget. Jonas får byta däck på bilen och sådana saker, för det är han bra på men inte jag. Ja, det blir ofta så att han gör "pojksaker" och jag gör "tjejsaker", men det är bara för att det råkar vara så att han är bättre på att snickra och meka (ok, kanske inte meka) och skotta snö än vad jag är. Jag är hemma med barnen och han jobbar, för det passar oss bäst, inte för att vi inte vill vara jämställda. Jag tycker det är fel att dela upp allt precis lika, för man gör väl det man är bra på eller har lust med? Det är jämställdhet för mig.

Jo, och så köper hon rosa bodys och "tjejiga" kläder till sin kille. Missförstå mig inte nu, jag tycker absolut att man kan ha rosa på pojkar, men jag tycker det är fel att leta rosa till sin pojke bara för att det ska vara jämställt och för att könet inte spelar roll. Visst, hittar jag en rosa body eller tröja till Tobin så köper jag kanske den, men jag går inte ut och letar tjejiga färger bara för sakens skull. Dessutom så rättar hon inte främlingar när de antar att hennes son är en tjej. Ännu en gång för att "könet inte spelar någon roll". Då blir jag lite fundersam. Det är klart att könet inte spelar någon roll, men man ska väl inte förneka det heller? Det är ju nästan att säga att barnet inte duger som det är? Man kan inte göra ett barn könsneutralt.

Har mitt barn snopp så har han (även om den är ganska liten än...;-).

----------------------------------------------------------------------------

Hihi... jag tyckte att detta var ett ganska roligt inlägg. Roligt för att hon verkar störa sig mycket på hur jag lever även fast det inte påverkar henne på något sätt. (Fast det är kanske inget ovanligt.. jag gör ibland detsamma...).

Sen så är det ganska kul att läsa vilken bild man ger av sitt liv genom bloggen. Det är ju så mycket som jag inte skriver här på bloggen om våra liv. Till exempel detta med varannan-gång-uppdelningen, det gäller hushållsarbete som både jag och sambon tycker är jättetråkigt. Båda hatar att dammsuga, tvätta, plocka disk, osv. Så varför ska bara ena göra dessa tråkiga sysslor? Däremot så när det gäller saker som den ena är bra på och gillar att göra så brukar den göra det. Sambon har jobbat med datorer så han brukar fixa med dom och vår uppkoppling om nåt strular. Jag gillar att sy och brodera så jag brukar vara den som syr dit en knapp eller lagar kläder.

Sen kan man fundera lite över varför uppdelningen ser ut så där. Varför är hon bättre på att tvätta och hennes kille på att meka? Varför är min sambo bättre på datorer och jag på att sy? Det är knappast nåt vi har fötts med eller som ligger naturligt inom oss... Jag var bättre på att tvätta innan vi gjorde uppdelning (men jag tyckte det var lika tråkigt), men nu är ju sambon och jag lika bra på att tvätta.. så jag ser egentligen inget hinder att dela upp alla tråkiga sysslor även om den ena är bättre... man lär ju sig!

Sen så letar jag inte efter rosa kläder, jag letar efter färgglada fina kläder och oftast finns dessa färgglada kläder på "tjejavdelningen". Sen så är barnet könsneutralt fram till tonåren då könshormonerna börjar produceras. Så, nej man kan inte göra ett barn könsneutralt, det är redan det! För jag tycker inte att det är enbart det som är innanför byxorna som gör oss till det kön vi är (annars så skulle många som har bytt kön och inte opererat sig helt inte tillhöra det könet dom har bytt till, och det är rätt vanligt att man inte opererar sitt könsorgan men förändrar allt annat). Det är hormoner, kroppsform och kroppbehårig/ansiktbehårig som gör oss till kvinna eller man. Men ett litet barn har inget av detta.
#1 - tia -humor & hypokondri i huvudstaden

Ha ha jag läste en sak om det där med rosa/blått bland kommentarerna i din blogg som jag bara måste skriva ett inlägg om i min :-)! Det var så bisarrt! Då siktar vi på FIKA på fredag. Jag ska beställa en dammsugare, en chokladboll, en bulle och en liten biskvi tänkte jag. Vad ska du fika? Ha ha ha fy vad taskiga jag är! Du får hämnas när jag börjar med min diet snart. Måste bli helt frisk först!

Kram Tia

#2 - Miss B

Jag förstår inte alls det där argumenetet att man ska göra det man är bra på, jag hade förstått bättre om hon sagt att man ska göra det som man tycker är kul...min & min mans lösning på problemet med att båda tycker städning är trist är helt enkelt att köpa den tjänsten av andra. Det kommer någon 1 gång i veckan och fixar allt. Ibland kommer en tjej och ibland en kille och båda är lika professionella och bra...det är värt varenda krona...Ska jag vara ärlig så tror jag ingen varken kvinna eller man orkar och hinner sköta både ett hem och ett heltidsarbete utanför hemmet utan att slita ut sig och tråkas ihjäl.

#3 - elma

Hej! Tack för din fina kommentar hos mig! Den värmde! Du har en fin blogg och hit kommer jag att komma tillbaka. Och visst störs sig folk... på allt. Det spelar egentligen ingen roll vad man skriver det är alltid nån som störs sig på nåt. Mitt motto är: bara saker blir gjorda och man är överrens...allt annat får kvitta. :)



trevlig helg!

#4 - Caroline

Finns alltid folk som stör sig på allt... Jag har fått massor av kommentarer (inte i bloggen dock) om att Tilde bara har rosa kläder. Ibland har jag fått suckar till svar när jag är glad över att jag hittat något fint, som råkar vara rosa. Och det av vänner då.. =(

Nu har inte Tilde bara rosa, utan har alla färger i sin garderob. Men mycket är rosa, för att jag gillar det.



När jag har könsneutrala kläder (typ vitt, gult, svart, grönt, orange) på henne så tror alltid någon att hon är en pojke. Det tycker jag är tråkigt, för man ska inte behöva ha rosa för att folk ska förstå att det är en flicka. Eller inte veta alls, hellre det än att anta att det är en pojke.



Det spelar ingen roll egentligen, men efter tredje kommentaren "vad söt han är" eller "vad heter han?" när hon har tex gult och svart, eller grönt och orange, blir jag lite irriterad!

#5 - Jennie

Oj, det var inte illa. Ett helt jättelångt inlägg om bara dig! Tänk att ta sig tid och skriva så mycket om nåt hon egentligen bara kan strunta i, då har man i mina ögon lite för lite att göra.

#6 - a-k

Håller helt med den som skrev innlägget. Dock läser jag ju fortafrande din blogg, jag plockar guldkornen och bryr mig i det jag orkar. Man får ju tycke olika faktiskt. Dina långa jämställdhetsinnlägg läser jag ofatst inte klart för jag vet att jag inte håller med och då är det bortkastat tid. ge mig mera recept och bantning, och så sötis sonen och kattfisa förstås.

#7 - Angelica

Att leva i ett jämställdt förhållande är enligt mig inte att dela exakt lika på antal gånger man damsuger per månad... haha Det känns lite som en bagatell, som I-landsproblem ;)



Allt kan ju dras till överdrift, men så länge man har det bra i sin egna familj och man är lycklig med sitt hem... ja då har man väl ingen anledning till att klaga på någon annans sätt att leva sitt liv =)



Fortsätt så som du gör! Och låt denna bloggare klaga på om hon så vill det ;) hahaha

#8 - Lena -Chokladmamman

Vilken komplimang ändå, att någon har skrivit ett helt inlägg om dig.



Hemma hos oss är det inte jämställt för fem öre. Han lagar mat och diskar betydligt oftare än vad jag gör. Fastän jag är hemma, jag skäms lite över det ibland faktiskt, jag borde göra mer just nu, när jag är hemma och han jobbar. Tycker inte det där med hushållssysslor ska vara könsberoende utan av vad man gillar/ogillar och vem som har mest tid/lust.



Sedan att som hon säga att hon tvättar för hon är "bra" på det, det förstår jag inte alls. Det är väl inte svårt att tvätta, det klarar väl i princip alla av, det är bara att lära sig. Sedan kanske hon tycker det är roligare än att byta däck och vice versa men det är en helt annan sak.

#9 - Malin

Intressant skrivet!! Speciellt att barn inte kan göras könsneutrala för de är redan det... tål att tänkas på!

#10 - nina

Jag ja håller u då stemhårt med dej.

a-k skrev en kommentar här ovan som jag måste kommentera. Jag gör precis tvärt emot henne; hoppar över inläggen om bantning. Och lusläser resten. Du är så klok tjejen!

Ha en bra dag!

Här är det sjukt barn som gäller...suck...

#11 - Jacks mamma * Ung, snart högskolestuderande mamma*

Åh, vad jag älskar din blogg annars men jag är "rädd" att jag måste hålla med den som skrev inlägget. Ibland går jämställdheten lite till överdrift ;). Fast alla tycker ju som tur är inte lika, tänk vad tråkigt det hade varit då =)