bambi

Jag har nog ätit nåt jag inte borde...
... men jag var så sugen på rostbiff och potatissallad. Jag tror att man inte får äta rostbiff när man är gravid, men jag valde dom bitar som var mörkast i färgen. När jag ändå håller på och bekänner, så åt jag en liten bit brieost för flera veckor sen. Åh, va jag saknar brie... det är såååå gott. Brie var nog det jag saknade mest under förra graviditeten.

Men sambon berättade om en kompis till honom som också är gravid (i vecka 15), hon drack tydligen lite grann! Bara 1/4 glas rödvin, men ändå... Jag har verkligen nolltolerans från och med det att jag vet att jag är gravid. Men jag vet att i många medelhavsländer så dricker gravida lite ändå, men för mig känns det helt fel! (Amning, det är en helt annan sak däremot...)

Det är inte alltid så lätt att veta vad som är bäst när alla säger så olika om allt! Som t.ex. med vaccinering mot svininfluensan.... jag håller på och går sönder! Vet inte alls hur jag ska göra!! Så jobbigt! Men det lutar nog åt att jag kommer vaccinera mig... Man vill ju göra det som är bäst för mig och lilla bönan, men när man inte vet 100% säkert vad det är så är det inte så lätt val...
#1 - Fru Evelina

anledningen till att det i sverige är nolltolerans för gravida är för att man inte vet VAR gränsen går för när det blir farligt för fostret... så lite KAN man ju säkert dricka om man vill det ;-). Jag skulle aldrig göra det heller dock!



rostbiff ska tydligen inte vara nån fara, bara det varit upphettat tillräckligt innan!



kram

#2 - Nea

Rostbiff har jag ätit under hela min graviditet.. om jag har köpt det i pålägg så har jag valt att köpa det nyförpackade.. har fått höra att det var okej. Brieost har jag också ätiti lite då och då under graviditeten DOCK utan den vita kanten.. vissa säger att den är absolut förbjuden medan vissa läkare påstsår att det bara är svenska mögelostar som är farliga.



Men det är ju absolut nolltolerans gällande alkohol här också från det att plusset visat sig =).



Men det här med mat är en sådan hysteri att det srkämmer slag på alldeles för många gravida kvinnor. Lagom är alltid bäst.



Stort grattis till lilla/e bönan!

Jag vaccinerades i onsdags och känner att jag gjorde rätt i det. Jag har därmed också gett mitt ofödda barn skydd i 6 månader framåt. Bara det är ju toppen iom att man har ett dagisbarn hemma..!



Kram

#3 - Nina

Tror inte det är nån fara med rostbiff ; )

#4 - Nina

Jag har HELT Å HÅLLET nolltolerans mot alkohol både vid graviditet och amning. Varför chansa för en sån simpel onödig grej?



Ang brie å mögelost så åt jag inte det som gravid. Men flera av mina gravida vänninor åt det som vanligt. Å det gick bra.

#5 - C

Tror inte heller det är någon fara med rostbiff. Det har jag ätit en gång ungefär mitt i graviditeten..



Viss ost är ju inte så bra eftersom det kan finnas vissa bakterier i dom som kan skada fostret. Vill inte skrämma dig men det skulle jag nog låta bli. Förutom hårdostar då på macka. Jag saknar också brie, gorgonzola och mozarella så sjukt mkt! Älskar ost!



Alkohol skulle jag aldrig få för mig att stoppa i mig som gravid. Så otroligt onödigt, och typ ett halvt glas kan jag klara mig utan...



livsmedelsverket har bra listor med vad som rekommenderas gravida och inte..

#6 - Therese - Eira min ögonsten

Jag kan bara säga vad jag skulle gjort om jag var dig & gravid. Jag skulle ha vaccinerat mig.



Jag vaccinerade mig själv förra veckan för att skydda Eira. Och jag fick ont i armen bara.



Läste tidningen att det är 30000 st i Kina som vaccinerat sig och då fick bara 150 st biverkningar som t.ex feber, ont i armen m.fl



Skynda dig innan vaccinet tar slut! Här i stan har det tagit slut och dom får inte in nytt förrän om ca 1 månad.



Men jag tror gravida hör till riskgruppen som får förtur.

#7 - Erica 24 år, fru och tvåbarnsmamma

hej!

Jag vänder mig till dig eftersom du ju är så nära Oddmolly proffs man kan bli. jag har sett en tunika/underklänning som heter 34 a (fall 09) som jag bara MÅSTE ha. Jag är en strlk 0. Vet du någonstans där den går att få tag på? Kan man ringa nån stor butik i sverige som brukar skicka? För jag finner den ej på nätet....vill ha den så gärna att jag snart börjar gråta, hehe.



Vill också passa på att önska dig en trevlig helg

Kramar Erica

#8 - KalmarAnna

Jag tror inte att det är nån fara vare sig med rostbiff eller osten. Kolla på fransmännen, det finns ju gott om friska och krya fransmän o de käkar ju som bekant redigt med ost....

#9 - Sofia

Gravida vännen berättade att brie är ingen fara, den ska bara vara pastöriserad! Så ät på du bara!

#10 - Erika

Ätt med sunt förnuft. Åker du till Norge får du andra restriktioner än i Sverige, å varför skulle d va ofarligt att äta ostar i Norge och inte Sverige?! Ne, jag tror bara man inte överkonsumerar av sånt som inte rekommenderas e d nog ok! Me alkohol, ja håller me dig. Fast säkert inte 1/4 glas är farligt GÖR MAN DET INTE! Sköt om dig! Kramkram :)

#11 - Petra

I Sverige är de flesta ostar man köper i vanliga butiker pastöriserade så att äta lite Brie är ingen fara.Själv avstod jag från opastöriserade ostar under min graviditet även om risken att få Listeria-bakterien inte är särskilt hög. Har ett MA i bagaget och ville inte äventyra något. När det gäller alkohol har jag noll-tolerans. Tog det även lugnt med vinet under amningen.(detta var 07-08) Pumpade oftast ur när jag ville ha ett glas vin.

Men numera sägs det ju att man kan dricka lite under amning. När det gäller mat och rekommendationer får man ta en del med en nypa salt och själv känna efter vad som känns realistiskt.



#12 - Fia

Pastöriserade dessertostar är inget problem. Så njut av dem.

Rostbiff är väl ingen fara heller. Köp den ordentligt färsk bara- ingen som går ut samma dag...



Väldigt överdrivet detta med matregler.

alkohol däremot: dricker inte en droppe om jag är gravid- och inte en droppe om jag ammar. Varför??

#13 - Linda

Jag tycker också att det känns helt fel att dricka alkohol nu under graviditeten, så det blir inte en droppe för min del heller. Däremot har jag nog ätit en del grejer man inte "borde". Igår åt jag ett par bitar sushi till exempel.



Här lutar det också åt att det blir vaccinering mot svininfluensan.

#14 - Johanna

Vår lilla Wilmer var oplanerad då jag åt minipiller så jag gick i sju veckor innan jag fick reda på att jag var gravid, var redigt berusad tre gånger under den perioden och åt nästan en hel brie själv!!!

Kunde inte förstå varför jag tyckte att det var så gott helt plötsligt, jag som inte ens gillar ost.



Jag är också för nolltolerans men jag tycker att det är jätteviktigt att tänka på vad man skriver om nolltolerans!



På siten growingpeople som alla BVCs rekomenderar som den site man kan lita på står det att om man varit kraftigt berusad med än en gång under tidig graviditet kan medföra stor risk för alkoholskador på fostret och att man ska man överväga abort!!!



Jag var väldigt nära på att ta bort vår lillkille men min sambo övertygade mig att vi skulle klara av det om det nu var någon skada.

Nu hade han inte det, vad vi vet i nuläget, utan är en helt normal sjumånaders men tanken på att jag skulle ha genomgått abort och berövat honom rätten att leva gör ont i hela mig... :(



Nu skrev du inget om det men jag vet inte hur många siter jag surfat på under väntans tider och stött på inlägg som menar på att en klunk alkohol är skadligt för barnet och jag har gråtit mig till sömn över det jag utsatte Wilmer...



Bara en liten tanke så..

#15 - jenny

vet flera som är gravida o röker..blir så arg av det!

#16 - MamsTrams

Ang. vaccinationen. Jag tror du innerst inne redan vet hur du vill göra, så lyssna på dig själv. Fortsätt att ta hand om dig.

#17 - Lena Svensson

Hej! Bli medlem på gratis1, där kan du tävla om en mini-laptop :)



http://gratis1.nu/?ref=lenasvensson