bambi

Vecka 13 - Dags för vaccinering??
Jag är på dag 88 av 280. (31,4%).
Jag är i vecka 13.
Jag har gått 12 fulla veckor och 3 fulla dagar (v12+3).
Jag är i 4:e graviditetsmånaden.

Helt otroligt att det snart ha gått en tredjedel av graviditeten redan!

Jag orkar egentligen inte tjata om hur illa jag mår, men jag kan säga att det inte blir bättre! Utan snarare tvärtom! Tröskeln till att spy sänks och sänks, känns som om kroppen har vant sig vid att spy... så jag får inte lika mycket "förvarning" och det är inte lika lätt att hålla emot.

Jag har fortfarande inte gått upp något i vikt!! Sambon har fyllt kylskåpet nu under helgen med hemmagjord pizza, ceasarsallad, pannbiffar, yoghurt, plommon och en massa annat. Så skönt att slippa oroa sig över att jag kanske måste gå ut och handla mat!

Jag pratade med min barnmorska nu på morgonen om fler tabletter, min sjukskrivning och om vaccinering mot svininfluensan. Vi ska träffas på fredag och vaccinering blir det nog nästa vecka. Egentligen är jag tveksam till vaccineringen, är lite rädd för hur det kan påverka bönan... så jag ska ta och läsa på en massa innan jag bestämmer mig helt. Men barnmorskan rekommenderade vaccinering.

Sen tänker jag lite på plutten också... vill inte att han ska bli allvarligt sjuk och man kan skydda honom lite genom att jag och sambon vaccinerar oss. Så svårt att veta hur man ska göra!

Ska ni vaccinera er? (Skriv gärna om ni är gravida också...) Varför/varför inte?
#1 - Denna Sanna Kvinna

Hej, Jag ska inte vaccinera mig

( kan verka egoistiskt med tanke på att man även måste skydda dem som man har i sin omgivning som är i riskgruppen )



Den dagen jag vet vad vaccinet ger för biverkningar så tänker jag om. Jag är emot vaccin överhuvudtaget då det ger oss sämre och sämre imunförsvar.



Just detta Vaccin är jag rädd för (mer rädd för vaccinet än för svininfluensan)Jag vet många som haft svininfluensan som klarat sig helt utan att behöva isolerat på sjukhus och bli riktigt dåliga, det är än sålänge bara dem som redan är sjuka eller har nedsatt imunförsvar som kan insjukna rejält och faktiskt dö.



Hur som helst. När ett av världensstörsta läkemedelsföretag som gett ut vaccinet säger att dem står utanför för och inte ta på sig anvaret för evemntuella bivärkingar blir jag RÄDD!! vad är det egentligen i detta vaxin?



Att det blivit gotkänt i Sverige förvånar mig eftersom att det innehåller Quicksilver. Visserligen små mängder. Men som vi alla vet att qvicksilver förbjudet här i Sverige.



Bara för att det inte visas några biverkningar nu vad säger att det inte uppstår biverkningar om ett X antal år eller i samband med andra vaccin och medicin.



uscch tanken skrämmer mig!

#2 - Sara Mia

Jag tillför kategorin vårdpersonal (och förälder till ungdomar och känner mitt samhällsansvar att vaccinera mig. Kvicksilvret som är en del av konserveringsmedlet är av mindre dos än om man normalt äter fisk 2ggr/vecka. Så man kan ju låta fisken också då.

#3 - Emma

Ja du jag tycker det är lika knepigt som du över hur man ska göra. Jag har själv hjärtfel samt en liten dotter på 1 år så jag kommer troligtvis att vaccinera mig i alla fall. Först och främst för Theas skull och sedan för att jag tillhör "riskgruppen". Hade jag varit i din sits med en liten på g också så hade det varit ännu svårare. Hade nog som du tänkt på om det skulle påverka din lill*. Vad du än bestämmer dig för så kommer det nog bli till det bästa. Lycka till! Kram

#4 - Fru Evelina

jag har fortfarande inte bestämt mig, vet inte alls... men det känns knasigt att liksom vara en försökskanin när det inte finns några studier på hur det påverkar det ofödda barnet!

#5 - Petra

Jag är också gravid och har många funderingar om det här vaccinet.

1. Hur påverkar vaccinet mitt barn i magen?

2. Har jag tillräckligt bra immunförsvar för att klara av en influensa utan att stryka med, om jag inte tar vaccinet...?

3. Tänk om jag blir MER sjuk av vaccinet än av influensan i sig...

4. Vaccinet fungerar ju inte på alla, jag har tex inte fullgott skydd mot röda hund även om jag är vaccinerad. Så jag kan kanske ändå bli smittad av svininfluensan.



Usch, om det bara hade handlat om MIG hade jag lättare kunnat ta beslut. Men nu har man ju en liten en till som kanske inte är så stark. Då känner jag mig mycket villrådig.

Barnmorskan rekommenderar mig ta vaccinet, men hon sa att det är upp till var och en.

Blää, vad jobbigt...

#6 - Sofie

Jag är också gravid och har precis bestämt mig för att vaccinera mig. Största anledningen till det är att jag inte vill riskera att smitta min 1-årige lillkille, som ju inte kommer att få vaccineras.



Får dessutom hela tiden höra genom min mamma (som jobbar med att odla dessa svininfluense-prover) att allt fler småbarn är smittade. Och hon har starkt rekommenderat mig att vaccinera mig. Så så får det bli.

#7 - Stina

Hell to the no!



http://sydsvenskan.se/sverige/article551319/Vaccinet-godkandes-med-snabbprocedur.html?refp=557240



bara en av många anledningar. Men sen är jag inte gravid och vi tillhör inga riskgrupper så valet är väll kanske lättare för oss.



Skulle det visa sig att sprutan är fördelaktig och flunsan blir farlig så tror jag inte man blir nekad att få den senare, men jag kommer deffenitivt inte stå först i ledet!

#8 - Jacks mamma *Ung, högskolestuderande mamma*

Alla vi här hemma kommer att vaccinera oss, inklusive Jack pga att han haft Rs:et och nu den fruktansvärda hostan. Att man blir sjuk av vaccinet är en myt, ja du kan få lite symptom men Sjuk blir du inte. Att sedan väntan och se om influensan blir allvarlig tycker jag är dumt, då kan det vara försent..

#9 - Elin

Jag har inte riktigt bestämt mig om jag ska vaccinera mig. Först tänkte jag inte göra det, men med tanke på gossen (snart 5 månader) så kanske man borde göra det. Jag är inte alls speciellt insatt i vad som är bra/dåligt, vem som bör/inte bör ta det osv.

#10 - Helene

Det finns många påståenden om vaccinet, som att det inte skulle vara tillräckligt testat.



Det är testat och är precis samma vaccin som varit aktuellt förut mot andra influensor, med skillnad att det här har en beståndsdel som ska bita på just den nya influensan.



Man ska vaccinera sig för att undvika att många blir smittade samtidigt, vilket är risken när så många inte haft influensan tidigare. Det blir stort bekymmer om jättemånga är sjuka samtidigt.



Och sedan ska man självklart vaccinera sig om man tillhör de definierade riskgrupperna för då handlar det också om att vaccinet är viktigt för att skydda just dig.

#11 - Elin

Personligen tycker jag att det är själviskt att inte vaccinera sig. Visst, själv tillhör jag ingen riskgrupp, förutom att jag är ganska ung, (och för övrigt finns det många exempel på fullt friska personer som faktiskt har blivit riktigt dåliga av svininfluensan). Man vaccinerar ju sig bara delvis för sin egen skull, men minst lika mycket för sina medmänniskors. Ju fler som vaccinerar sig, desto mindre kommer smittspridningen att bli i samhället, dvs färre kommer att dö eller bli riktigt sjuka. Det är ju inte annorlunda med just detta vaccinet jämfört med andra vacciner. Om tillräckligt många låter bli att vaccinera sig mot t.ex. mässling kommer vi att få mässlingutbrott igen i samhället (och det hade sannerligen inte varit roligt).

Är smått förundrad över den skepsis som finns mot vaccinet - vissa verkar tro att de är med om ett enda stort försöksprojekt. Kanske lite överdriven misstro mot myndigheter, kan jag tycka.

Elin, läkare

#12 - Magnus

Angående kvicksilvret, så är det inte samma sak att injicera det i blodomloppet som att ta in det oralt. Testa att injicera den mängd alkohol en normal person dricker en festlig kväll, eller varför inte lite bensin, och du vaknar antagligen aldrig igen. Vidare finns det andra ämnen i vaccinet som kan öka farligheten av kvicksilvret.

Till Elin här över, så är det ett försöksprojekt, oavsett hur du ser på det. Vaccinet har inte testats i större mängder (jmf några tusentals människor med många miljoner eller miljarder). Tester har även gjorts med prototypvaccin, som inte innehåller samma mängd av t.ex. skvalen, som har kopplats till det s.k. "Gulf War Syndrome".



Och det är väl inte samma vaccin som använts tidigare?? Patentet togs 2007 eller 2008!! Det innehåller ju även saker som förbjudits men helt plötsligt godkänts just till detta, t.ex. kvicksilvret.



Vidare är vaccinet inte skyddande i mer än ett år! Samtidigt kan just denna influensan komma att cirkulera under många år framöver, så risken kvarstår. Om du istället får influensan, så är väl skyddet kvar under resten av ditt liv? Tänk på att inte hela världen kommer att vaccineras, så man kan inte säga att "om alla svenskar vaccineras så försvinner sjukdomen och då slipper vi vaccineras igen om ett år". Det var knappast i Sverige som influensan uppstod, så den lär komma tillbaks! Undrar hur mycket gift kroppen klarar av jämfört med en influensa?!

#13 - Therese

Jag är gravid i vecka 33 och kommer sannolikt inte att vaccinera mig. Jag har tänkt mycket på att man inte vaccinerar gravida mot den "vanliga årliga influensan" och att jag inte tycker att det framkommit något övertygande om varför denna skulle vara värre. Jag läste också "testrapporten" och där konstateras endast att man inte funnit några "uppenbara" risker för gravida eller fostret/barnet. Jag tycker inte att det är övertygande. Jag ska bara jobba i tre veckor till och går sedan på semester/föräldraledighet och då tänkte jag hålla mig hemikring och smittorisken borde vara mycket lägre då.



Jag har BM-tid på fredag och kan vaccinera mig då... om jag skulle ändra mig.

#14 - Patrick

Tänk på att du kan - genom beröring - smitta andra även om du vaccinerar dig - det är bara smitta genom saliv etc som stoppas. Så får du virus på t ex handen och sedan tar på någon så kan du smitta den personen.

#15 - Pokergirl

Jag har funderat mkt på det där med att vaccinera sig eller inte. Innan vaccinet är på plats här i mitt landsting i norr så kommer jag att vara i v 38. Då det är oklart vilken effekt vaccinet har på barnet, framförallt tänker jag på hjärnans utveckling. Så jag tänkte vänta, och i så fall ta vaccinet efter förlossningen då vaccinet inte är överförs till barnet när man ammar.

#16 - Johanna

Här blir det ingen vaccinering. Jag är gravid och vågar helt enkelt utsätta mitt ofödda barn för något experiment. Jag vill inte vara en försökskanin, och absolut inte utsätta mitt ofödda barn för nått sådant...



#17 - Linn

Jag är högravid och väntas föda inom de närmaste veckorna. Jag kommer inte att vaccinera mig. Litar inte på att vaccinet är tillräckligt testat. dessutom tror jag på att bygga upp mitt immunförsvar genom att genomgå influensan.

#18 - Anna, inom sjukvårdsbranchen

Jag ska vaccinera mig mot influensan-A(H1N1) (pandemin) och jag är gravid i vecka 19. Jag tycker den här debatten borde vara en lektion i källkritik i skolan, aldrig har så oseriösa källor blivit citerade och för lekmän är det svårt att veta vilka källor som är seriös. Med tanke på att Sverige är ett av de mest försiktiga länder gällande det mesta, så är det inte rimligt att de skulle rekommendera gravida kvinnor att vaccinera sig om det skulle innebära fosterskador. Jag litar på läkemedelsverket och tror verkligen inte detta är en konspiration från läkemedelsbranchen. Det är väl känt inom sjukvården att pandemier kommer var 50 år och att det är just unga friska människor (som har ett aktivt immunförsvar) som drabbas hårdast tillsammans med riskgrupperna. Jag tycker som Elin att vaccinera sig är ett kollektivt ansvar.



Jag skulle bra gärna vilja veta vad alla negativa människor skulle göra om vi skulle sluta vaccinera mot barnsjukdomarna och de skulle börja härja fritt igen? Det är naivt att tro att vårt immunsystem ska klara allt när vi har tagit fram vacciner. Det är som att vi inte skulle behandla sjukdomar som det finns läkemedel mot för tilltron till den egna kroppen är större.

#19 - Anna, inom sjukvårdsbranchen

Jag ska vaccinera mig mot influensan-A(H1N1) (pandemin) och jag är gravid i vecka 19. Jag tycker den här debatten borde vara en lektion i källkritik i skolan, aldrig har så oseriösa källor blivit citerade och för lekmän är det svårt att veta vilka källor som är seriös. Med tanke på att Sverige är ett av de mest försiktiga länder gällande det mesta, så är det inte rimligt att de skulle rekommendera gravida kvinnor att vaccinera sig om det skulle innebära fosterskador. Jag litar på läkemedelsverket och tror verkligen inte detta är en konspiration från läkemedelsbranchen. Det är väl känt inom sjukvården att pandemier kommer var 50 år och att det är just unga friska människor (som har ett aktivt immunförsvar) som drabbas hårdast tillsammans med riskgrupperna. Jag tycker som Elin att vaccinera sig är ett kollektivt ansvar.



Jag skulle bra gärna vilja veta vad alla negativa människor skulle göra om vi skulle sluta vaccinera mot barnsjukdomarna och de skulle börja härja fritt igen? Det är naivt att tro att vårt immunsystem ska klara allt när vi har tagit fram vacciner. Det är som att vi inte skulle behandla sjukdomar som det finns läkemedel mot för tilltron till den egna kroppen är större.

#20 - Trulsa

Ja du, det här är helt klart mitt största dilemma någonsin... Jag är gravid i v.10 och har en dotter på 14 månader. Vad göra liksom? Jag väntar och ser just nu vart allting barkar och hoppas på att få mer information innan jag blir erbjuden vaccinet...

Och att man inte vaccinerar mot den årliga influensan stämmer inte det heller. Det gör man med riskgrupperna. De gravida som ber om det får det vaccinet och om de har några problem så kan de bli erbjudna det...



http://www.familjeliv.se/Forum-5-95/m47604547.html

#21 - Jenny

Elin, som läkare tillhör du definitivt en riskgrupp. Om du är läkare (och Anna inom sjukvårdsbranschen) borde du också känna till att exempelvis kikhostevaccinet (och säkerligen även MPR) är utvecklat med tester under minst tio års tid, medan detta är framställt på 6 månader. I dessa vaccin har man också tagit bort exempelvis kvicksilvret som tidigare användes som konserveringsmedel! Går alltså inte att jämföra med detta. I den sammansättning som det är nu, är det i EU endast testat på 400 personer totalt och man vet absolut ingenting om eventuella seneffekter. I exempelvis USA har man inte godkänt vaccinet i denna form för barn. Lektion i källkritik i all ära, men där ingår också att ta fram information från båda sidor, inte komma med antaganden som att "Sverige som är så försiktigt...."



Jag är smått förundrad över att man INTE ifrågasätter en massvaccinering av samhället, särskilt med ett oprövat vaccin där man använder skadliga och enligt lag (sedan 1/6) förbjudna tillsatsämnen. Kvicksilvret är av en annan typ än det vi får i oss via kosten och är alltså inte jämförbart. Det har i tester på djur visat sig vara två ggr så skadligt. Vill också framhäva Magnus eminenta inlägg ovan. Det är stor skillnad på att få i sig ämnen via kosten och att spruta det direkt in i kroppen! Även ämnet skvalen är ordentligt debatterat. Vissa hävdar att det stärker immunförsvaret medan andra hävdar att det gör så att kroppen bildar antikroppar mot detta ämne (som vi naturligt har i våra nervceller) och kan orsaka autoimmuna reaktioner med svåra neurologiska skador som följd.



När det kommer till själviskhet, så självklart! Mina barns hälsa går före all eventuell samhällsnytta, faktiskt! Jag ser om mitt eget hus i första hand och vill inte utsätta mina egna barn för risker för att rädda samhällsekonomin. Om du hade varit av åsikten att det fanns risker med att spruta in ett ämne (gift) i dina barns kroppar, så hade du förmodligen också avstått. I övrigt så tycker jag att det är "fult" att spela på detta samhällsansvar. Som vuxen människa är jag fullt kapabel att fatta beslut som gäller min egen (och mina barns) kropp. Med all rätt! Precis som att jag överlåter åt dig och alla andra som vill vaccinera sig att göra det! Mina barn har fått de vaccinationer som ingår i allmänna programmet, därför att jag anser att de är tillräckligt beprövade. Självklart har jag läst på även om dem innan jag fattat detta beslut!



Jag undrar också varför detta inte debatteras lika flitigt gällande de vanliga säsongsinfluensorna, där minst lika många (om inte fler) både avlider och får svåra symtom av influensan. Alla ni som framför solidaritet som skäl till vaccinering, tar ni influensavaccin varje år? Annars, varför inte? Och varför inte av solidaritetsskäl enbart vaccinera riskgrupper och skicka resten av doserna till länder som inte ens har vaccin för just riskgrupperna?



Så till svaret på din fråga Bambi ;-) Vi kommer inte att vaccinera oss, och framförallt inte barnen. Jag är inte gravid men hade alla gånger avstått om jag varit det.



Jenny - Sjuksköterska

#22 - Linda på Vårdguiden

Hej! Jag heter Linda och jobbar som webbredaktör på Vårdguiden, Stockholms läns landstings webbplats för vård, hälsa och omsorg.



Gravida hör till dem som kommer att erbjudas vaccin först. Det beror på att gravida som insjuknar i svininfluensan, särskilt under senare delen av graviditeten, löper en något större risk att bli svårt sjuka och få följdsjukdomar, till exempel lunginflammation.



Fostret kommer inte i kontakt med vaccinet. Men de antikroppar som mammans blod bildar som skydd mot viruset går via moderkakan över till fostrets blod. På så sätt kan även det nyfödda barnet få ett visst skydd mot influensan under de första sex månaderna efter förlossningen.



Mer information för gravida finns på: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Influensa/Gravid/



När det kommer till kvicksilvret vill jag tipsa om Läkemedelsverkets artikel "Sammanfattning om kunskapsläget för tiomersal" på http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanfattning-av-kunskapslaget-for-tiomersal/



/Linda på Vårdguiden



#23 - Linda på Vårdguiden

Hej! Jag heter Linda och jobbar som webbredaktör på Vårdguiden, Stockholms läns landstings webbplats för vård, hälsa och omsorg.



Gravida hör till dem som kommer att erbjudas vaccin först. Det beror på att gravida som insjuknar i svininfluensan, särskilt under senare delen av graviditeten, löper en något större risk att bli svårt sjuka och få följdsjukdomar, till exempel lunginflammation.



Fostret kommer inte i kontakt med vaccinet. Men de antikroppar som mammans blod bildar som skydd mot viruset går via moderkakan över till fostrets blod. På så sätt kan även det nyfödda barnet få ett visst skydd mot influensan under de första sex månaderna efter förlossningen.



Mer information för gravida finns på: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Influensa/Gravid/



När det kommer till kvicksilvret vill jag tipsa om Läkemedelsverkets artikel "Sammanfattning om kunskapsläget för tiomersal" på http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Sammanfattning-av-kunskapslaget-for-tiomersal/



/Linda på Vårdguiden



#24 - Jenny

En fråga till Linda på vårdguiden: Hur kan man helt säkert veta att vaccinet inte går över till fostret när det inte är testat på gravida? De allra flesta läkemedel passerar ju över till fostret via moderkakan om än i så små mängder att det inte påverkar fostret.

#25 - Anna

Jag är inte gravid men har redan haft svininfluensan. Det var dock inte särskilt dramatiskt, jag varken började grymta som en kulting eller behövde någon ny lunga. Det är otroligt överdrivet och jag skulle aldrig kunna rekommendera någon att vaccinera sig.

#26 - MamsTrams

Jag vet inte om jag ska vaccinera mig. Går så mckt rykten. Ang Linda på Vårdguiden: Hur vet man att det inte går till fostret? Precis som ngt helt annat: Vagifem, mot torra slemhinnor i slidan. Min läkare säger att det behandlas lokalt och går inte ut i resten av kroppen. Nähä! Är slidväggarna kapade från resten av kroppen? Så vitt jag vet så hänger hela insidan av kroppen samman. Så jag vet inte om jag vågar ta Vagifem (innehåller kvinnligt könshormon estradiol som är identiskt med det östrogen kvinnans egna kropp producerar.)

#27 - Linda på Vårdguiden

Hej igen MamsTrams och Jenny: Jag har tyvärr inte möjlighet att svara på era frågor, eftersom jag är webbredaktör och inte medicinsk expert. Det jag skrev är saxat från Vårdguiden.se, och alla texter som publiceras på Vårdguiden.se är noggrant granskade av medicinska experter. Vill ni läsa mer om bakgrunden till att man rekommenderar gravida att vaccinera sig kan jag tipsa om Läkemedelsverkets nytta/riskvärdering av vaccination av gravida. Se http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Lakemedelsverkets-nyttariskvardering-av-anvandningen-av-antivirala-lakemedel-Tamiflu-och-Relenza-for-behandling-och-profylax-av-pandemisk-influensa-A-H1N1v-under-graviditet/

#28 - Nina

jag och min vän har pratat om det här. hon ska prata med sin bm om vad dem rekommenderar..

jag är ju inte gravid (än) men ja känner likadant som min vän. man står i valet och kvalet. Men man gör ju det som är bäst för sig själv, bebis i magen och familjen.. vad nu det är???

#29 - C

Jag har själv ågren över sprutan! (gravid i vecka 29)



Jag tror läkarna anser det värre om man får influensan, än biverkningarna av vaccinet.. Men sen borde det ju finnas enstaka fall där man får allvarliga biverkningar, och såklart är man rädd för det. Tyvärr finns det inte så mycket studier på gravida som jag förstått det..



Man får helt enkelt själv försöka läsa så mycket om det som det går och sen ta ställning. Min barnmorska rekommenderade till slut mig att ta sprutan, men innan det så sa hon varken bu eller bä om det. Tror hon rekommenderade den mest för att jag har astma i kombination med att jag kommer vara höggravid när influensan slår till som mest...



Hoppas illamåendet släpper snart! Måste vara jättejobbigt! :(



#30 - C

Jag ska ta den (glömde skriva det). Tror riskerna är större med att inte ta den...

#31 - C

Jag ska ta den (glömde skriva det). Tror riskerna är större med att inte ta den...