Äppelbullar
Ger 20 bullar.
- 50 gram smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 1/2 paket jäst
- 1/2 dl socker
- 1 tsk kardemumma
- 1 nypa salt
- 6-7 dl vetemjöl
- 2 st äpplen
- 1 st ägg
Smält smöret. Häll mjölken i det smälta smöret och värm tills det blir fingervarmt. Smula jäst i bunken. Häll i en skvätt mjölkblandning och rör ut jästen i den. Häll i resten av mjölken, socker, salt och kardemumma. Rör om. Häll i mjölet, men spara lite till utbakningen och rör om ordentligt. Arbeta degen tills den är blank och fast. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen till en avlång kaka. Riv äpplen och strö över degen. Rulla ihop kakan från ena långsidan. Skär rullen i ca 20 bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt på en plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med vispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8 minuter.
Kakorna som sambon bakade igår är alla tagna från Leilas bakbok "A piece of cake". Min bibel när det gäller bakande (alla borde ha denna underbara bakbok!).