Från lyx till tortyr! HJÄLP!

Zack har alltid sovit bra. Han slutade äta på natten och sov hela nätter när han var 4,5 månad. Han har sovit i sitt eget rum sen han var 8-9 månader gammal. Han har oftast varit glad när vi har lagt honom. Alltså har vi haft värsta lyxen när det gäller sömnen och Zack.... tills nu!

Dom senaste veckorna så har Zack vaknat mellan 04.30-05.30 varje morgon. Sambon kallar det för tortyr.

Zacks sömn har blivit knas och vi vet inte varför. Trodde att det var en utvecklingsfas, men nu har det hållt på i många veckor! (Förut så har han vaknat runt kl.5 i någon vecka eller två, men så har det gått över.)

Zack somnade alltid mellan 18-19 på kvällarna, nu har vi flyttat på detta till mellan 19-20. Ingen skillnad.

När Zack vaknar så där tidigt så kommer han springandes in till oss (ibland gråtandes, så jag vet inte om han drömmer mardrömmar eller kanske känner sig otrygg?), men han kan nästan aldrig somna om hos oss. Så han håller oss vaken medans vi försöker få vila ett par minuter extra. Han verkar pigg och vill verkligen gå upp vid den tiden.

Men han blir ju trött efter några timmar. Så det verkar ju inte som om han sover för mycket och vaknar så tidigt pga det.
Jag skulle verkligen vilja få ordning på Zacks sömn innan hans lillasyster kommer. Men vi har ingen aning om hur vi ska göra. Om ni har några tips så skulle jag bli överlycklig! Vi behöver sova!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Noretstar
2010-04-10 @ 10:03:08 Blogg: http://noretstar.blogg.se/

Jag tänker lite spontant, kan det ha att göra med att han fick byta säng? Jag vet inte, men det kan ju vara en anledning. Hoppas att det ordnar sig. Håll ut! :)

//En som ALDRIG får sova :)

G
2010-04-10 @ 10:09:06

Det där låter inte alls kul. Själv är jag gravid i v 36 och oroar mig lite just det där med sömn. Men det löser sig väl =)

Har ni testat att följa med Zack tillbaka in till hans säng? Han kanske somnar om lättare där.

Hoppas det löser sig snart för er allas skull!/G

♥ ♥ ♥ bambi - 16 dagar kvar! ♥ ♥ ♥
2010-04-10 @ 10:19:18 Blogg: http://bambi.blogg.se/

Noretstar Nej, det började innan han bytte säng. Men ett tag efter att vi tog bort spjälorna på spjälsängen (när han fortfarande sov i den). Först kändes det som om han "upptäckte" att han kunde springa upp själv och därför blev så ivrig på morgonen... men vi tänkte att det vänjer han sig väl vid. Men det har ju fortsatt och blivit värre , för då var det runt kl. 6 han sprang upp...

Noretstar
2010-04-10 @ 10:32:59 Blogg: http://noretstar.blogg.se/

OK :) Misstänkte att det kan ha att göra med att han just kan springa upp själv. Å andra sidan så hade han kanske stått och ropat i sin spjälsäng tills ni ändå kom upp, om han hade den med alla spjälorna kvar. Svårt det där...

Själv har jag fastnat i nattamningsträsket, men tänker ta tag i det så fort jag kan. Kanske till sommaren när man är ledig.

FiaS
2010-04-10 @ 10:51:53

Ojoj...det är inte så att han känner på sig att snart ska något hända...menar lillasyster? Barn är urbra på att känna på sig att förändring är på väg...att inte vara ensam är ju en stor omställning.Vi har varit lata och låtit barnen komma över och sova hos oss och det har fungerat bra på det sättet att de verkligen sovit...men Zack verkar ju bara vilja leka...En del barn vaknar ju så här tidigt, har en kollega som jämnt är uppe vid halv fem - fem...varje dag året runt...för då vaknar yngste grabben. Inget att göra åt, de har testat allt....Sover Zack fortfarande middag? Om han gör det - hur länge? Dra ned på det? Det är inte alla barn som behöver sova middag tills de blir typ 3 år. Min första slutade sova middag vid ett år...jättekul. Men då sov han ordentligt på morgonen.Lätt att det blir en ond cirkel...zack upp tidigt, blir trött vid nio, sover, japp, så är det igång. Ge han tidigare lunch och låt honom sova middag tidigare t.ex., mycket kort...för att få bort om han ev. sover två ggr nu. För att få bort att han sover på fm till sist. Skjut lunchen successivt framåt, lite i taget....Inte helt lätt att fixa, prova er fram. Tar ju ett tag innan något man gör har effekt, glöm inte det!Lycka till

♥ ♥ ♥ bambi - 16 dagar kvar! ♥ ♥ ♥
2010-04-10 @ 11:49:30 Blogg: http://bambi.blogg.se/

FiaS Jo, han sover fortfarande middag. Ca 1-1½ timme på dagis och på helgerna blir det nog ca 2 timmar. Men det kan nog vara bra att dra ner på det...

C
2010-04-10 @ 12:45:11 Blogg: http://cblog.blogg.se/

Jag tror det är ganska vanligt och normalt att barn vaknar sådär tidigt på mornarna. Iaf bland mina vänner som har barn i den åldern. Där vaknas det jättetidigt på mornarna. Kan ju vara en helt normal sak.. men inte mindre jobbigt för det. Får hoppas det är något tillfälligt.

Maria
2010-04-10 @ 13:08:35

Vi hade en sådan period några veckor sedan. K vaknade vid 04.30 och ville inte somna om. Jag tror att de märker av att det är mycket ljusare! I hennes eget rum har vi mörkläggningsgardiner och hon somnar om bättre där om man sitter brevid hennes säng en stund. Inne i vårt rum har vi bara vanliga gardiner för fönstren och hon tror nog att det är morgon när vi tar in henne dit.

Men vi kör också med spjälsäng fortfarande och tänker göra det ett bra tag till.

Jag tror också en del på det här med att barn märker förändring snabbt. K ska också få ett syskon i månadsskiftet april-maj (och hon är född augusti -08) och hon fattar att det är något med mamma. Dels kan jag inte bära henne så mycket nu och så pratar vi om bebisen med henne. Hon är definitivt mer mammig just nu och jag tror det hänger ihop.Men som sagt: här gav det sig efter ett par veckor och nu sover hon till 06.30-07.00. Det tycker jag är lysande!

sara - tävlingar, rabatter och en massa tvångstankar
2010-04-10 @ 14:16:38 Blogg: http://kidzmode.blogg.se/

Hur gammal är han?

Dr Molly
2010-04-10 @ 14:56:18 Blogg: http://doktormolly.blogspot.com

oh visst är det sjukt jobbigt! Vi hade inga problem förrän tvåan kom och sedan dess vaknar båda urtidigt och den äldsta somnar SENT! Det enda som funkar för oss är att dramatiskt minska dagssömnen. Absolut max 45 min får stora tjejen sova på dagen och helst inget alls. När hon blir lite trött och gnällig brukar det hjälpa att gå ut en sväng till en lekplats och sen orkar hon fint fram tills kvällen. Med den lille har vi försökt lägga sista eftermiddagsvilan så sent som möjligt för att få honom att orka va vaken till 19.30 i alla fall. Innan ville han lägga sig vid 18 och vakna 5. Nu håller han sig till 6 för det mesta... KRAM o lycka till!

Apan trimmar och slimmar med start 105 kg
2010-04-10 @ 16:52:33 Blogg: http://guldgris.wordpress.com

Hej Bambi!Toddo blev jättekonstig med sömnen två veckor innan Lovan föddes. Han hade sovit i egen säng i eget rum i flera månaders tid. För att alla skulle få sova lät vi honom sova i spjälsängen som var tänkt till bebben. Ena sidan var borta så han kunde krypa in och ur själv.Jag antar att det var trygghet han var ute efter för efter att han flyttade in till oss sov han. Nu när Lovan är ute sover vi alla i samma rum. Det skulle kännas taskigt mot Toddo att försöka få honom att sova i eget rum när vi andra sover tillsammans. Han har fått en barnsäng som står dikt intill våran på min sida. Där sover han gott. Lovan ligger mellan oss och vi sover alla gott om natten.Jag hoppas ni hittar ett sätt som passer er alla. Det är verkligen tortyr att inte få sova. Lycka till! KRAM!Ps. Min barnmorska sa att storasyskonen brukar känna på sig vad som komma skall och att de då blir lite extra trygghetssökande.

Elise
2010-04-10 @ 19:06:06

Vi har ju vridit fram klockan..

Se till att ha det riktigt mörkt i rummet och sen någon mysig nattlampa typ IKEAs små spöklampor. det har iaf fungerat för oss!

Emma - Rock the blogg
2010-04-10 @ 20:08:43 Blogg: http://rocktheblogg.se

Hoppas det blir bättre snart!

maja
2010-04-10 @ 20:32:40

Japp håller med Maria ovanHelt klart ljuset. köp mörkläggningstyg,eller för all del en färdig mörkläggningsgardin. Den + rullgardin gör susen.

Johanna
2010-04-10 @ 22:40:39 Blogg: http://hannisfashionista.blogg.se/

Samma sak här med vår kille, vaknar allt mellan halv fem till halv sex - fruktansvärt tröttsamt. Går inte att få honom att somna om. Man märker på honom att då har han sovit färdigt och är på strålande humör och snackar. Han sover totalt ca 12-13 h per dygn inkl mitt på dagen sömnen!Om ni kommer fram till en lösning kan du väl höra av dig så vi kan testa samma grej?Kram

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet