bambi

Försvarsmekanism: Self-handicapping
Det finns en massa försvarsmekanismer som vi använder oss utav utan att tänka på att vi gör det, för att må bättre och slippa ångesten en stund.

När man kvällen innan en tenta/prov/viktigt möte går på fest eller kanske går och lägger sig sent så kan man säga att man använder sig utav försvarsmekanismen: Self-handicapping.

Self-handicapping innebär att man ger sig själv ett "handikapp" och försvårar lite för sig själv för att sedan ha något att skylla på om det går dåligt. T.ex. om jag får ett dåligt resultat på tentan så kan jag skylla på att det var för att jag var ute och festade kvällen innan istället för att det kanske betyder att jag är dum i huvudet och inte har fattat något av kursen.

Igen så handlar det om externa och interna orsaker. När det gäller något negativt (som ett dåligt resultat) så vill vi gärna förklara det utifrån externa orsaker (omständigheterna runtomkring) istället för interna (att det beror på mig). Men när det går bra så vill vi förstås gärna tro att det beror på interna orsaker, men inte alltid... inför andra så skyller vi gärna på externa orsaker (dumma jantelag!) och säger att "det var tur! osv.."



Glöm inte att prenumera på bloggen om du inte redan gör det!

#1 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Intressant!

#2 - cecilia

Usch det där har jag ägnat mig åt helt för mkt i mitt liv. Har börjat uppmärksamma det och försöker låta bli nu. Svårt att ändra på invanda mönster dock!