bambi

Intern eller extern förklaring av folks beteenden
Inom socialpsykologin så finns något som kallas: The Fundamental Attribution Error. Den är fundamental eftersom det är verkligen något som alla gör.

Om vi träffar på en person som snäser åt oss och är otrevlig så tänker vi genast "Vilken otrevlig person", men om vi själva är otrevliga mot någon så tänker "Jag har sovit dåligt." eller "Jag har precis bråkat med min partner.". Det som The Fundamental Attribution Error handlar om är att vi oftast förklarar andras beteenden med interna orsaker (det är deras personlighet, det kommer "inifrån") medans vi oftast förklarar vårt beteende utifrån externa orsaker (omständigheter runtomkring).

Detta har ofta med att vi vet själva alla omständigheter runtomkring vårt liv. Vi vet om vi har sovit dåligt/ätit dåligt eller bråkat med någon... vi vet varför vi är på dåligt humör. Medans personen som nyss knuffade till mig på bussen och inte sa "ursäkta" vet jag ingenting om, alltså drar jag slutsatsen att det är en otrevlig person istället för att tänka ett steg längre och tänka att den personen har nog bara en dålig dag...

Detta gäller även tvärtom. Vi tycker ofta att alla försäljare är så trevliga och även om vi vet att kassörskan får betalt att säga "Ha en trevlig dag. Tack och välkommen åter." så ser vi henne som en trevlig person. Återigen så förklarar vi hennes beteende med interna orsaker istället för att tänka på att hon har blivit tillsagd att bete sig så där eller att hon beter sig på det sättet för att få en löneökning.

Vi ser ofta andras personligheter i svart eller vitt. Antingen är en person "god" eller "ond" medans vi vet själva att vi själva kan ibland vara goda och ibland onda... det finns egentligen ingen person som är bara god eller bara ond. Vi ser alla dessa nyanser hos oss själva men gör det inte lika lätt hos andra. Något att tänka på  ;)
#1 - Viola

Mycket tänkvärt.... Visst gör jag så - och säkert gör jag så dagligen och reflekterar sällan över det. Ska försöka ha det i bakhuvudet nästa gång någon är otrevlig mot mig.



Jag gillar skarpt dina psykologilektioner här på bloggen!



kramar från Viola

#2 - Helene

Tänkte på det häromdagen när en person blev irriterad på mig för att jag var långsam i tunnelbanan. Jag är typ aldrig långsam men just då behövde jag vara det. Men det vet inte han :-)

#3 - Lindas stil

Ja det där är så himla intressant! Fler sådana här inlägg, kanon verkligen!

#4 - Malin

You gave me inspiration- Tack för ett klockrent inlägg

#5 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Mkt intressant och tänkvärt!

#6 - Cami

Tjenare. Jag tycker dina skriverier om psykologi är jättebra, jag är själv också intresserad av ämnet så det är kul att läsa. Inte många bloggar jag stött på som skriver om psykologi. Fortsätt definitivt med det, här finns åtminstone en som jättegärna vill läsa! :D

#7 - Lena

Håller på och läser igenom psykologi-kategorin nu :) Det är väldigt intressanta och tänkvärda inlägg.
Det här ska jag ta och tänka på nästa gång jag tycker en person är otrevlig.