bambi

Mamma Tvärtom undrar: Vill alla mammor ha döttrar?
En kompis till mig kallar mig för Mamma Tvärtom eftersom jag klär min son som en flicka och min dotter som en pojke.

Hon berättade att innan vi fick Leah så trodde hon att jag klädde Zack "tjejigt" eftersom hon tänkte att alla mammor vill ju ha döttrar och att jag egentligen önskade mig en dotter innerst inne. Hon tycker att det är mestadels mammor till pojkar som kör med kompensatorisk uppfostran medans mammor till flickor inte kan låta bli att klä dom i klänning och göra dom till sina små prinsessor. Jag vet inte om detta stämmer? Tror ni att det är vanligare att man klär pojkar i tjejkläder än tvärtom?

Nu kör jag inte helt och fullt ut med kompensatorisk uppfostran, Zack har en del pojkiga kläder och Leah har en del tjejiga kläder (speciellt eftersom hon ärver Zacks kläder). Jag kör hellre på en blandning så att barnen får ta del av båda sidor ända från början (obs! detta gäller inte bara kläder).

Men jag vet att Zack kommer att bli bombaderad med hur han ska vara som pojke och Leah med hur hon ska vara som flicka... men då hoppas jag att dom kommer ihåg att dom kan välja mellan båda könsrollerna och inte måste vara så som samhället säger att en flicka/pojke ska vara. Men det är svårt! Det är tufft att stå emot grupptryck och det känns lite vemodigt att skicka ut dom små barnen i samhället som tycker att dom ska vara si eller så.
#1 - Elise

"välja mellan båda könsrollerna" Vet inte om jag missförstod dig, men för mig handlar det inte om att min son ska välja mellan att vara "pojkig" eller "flickig" utan helt enkelt bara få vara ett barn och göra precis som han känner, vilket iof inte är det lättaste med fördomsfulla grannar osv.. Tack för en trevlig blogg!

#2 - Elise

Å just det- svara på frågan. Nja, skulle vara trevligt att få en tjej nästa gång. Men är inte så noga. Jag har aldrig gillat rosa, lila och spets och volanger. Har aldrig varit särskilt "tjejig" själv. Jag har fått en son som älskar rosa, lila, glitter och klänningar- så det beror knappast på att jag längtar efter en flicka. Får man drömma så ska en ev flicka vara en som sparkar boll, bygger kojor, tar för sig av livet helt enkelt. Hål på jenansen av intensivt lekande.. Färdig drömt :)

#3 - Anna

Har du tvåkönade barn???

#4 - LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore

1. jag tror det är vanligare att man klär flickor lite tuffare och pojkigare av den enkla anledningen att det är socialt acceptabelt. Det är det ju inte att klä pojkar fjolligt. för då blir han bög liksom. Det pojkiga värderas högre därför är det ok med pojkflickor men inte med flickpojkar.



2. jag tror det där är en idiotisk fördom - att kvinnor som önskar döttrar klär sina pojkar som flickor. Vilket jävla trams! Och på vilket sätt skulle min son bli en dotter bara för att jag trycker på honom rosa eller en klänning? Snoppen ramlar inte av och hormonerna byts inte ut.

#5 - Katja

Jag tror faktiskt att det är vanligare att man handlar på båda avdelningen till tjejer än till killar. Jag handlar massor av kläder på "kill"avdelningen åt tuva och känner många som gör detsamma. Men känner ingen irl som handlar på "tjej"avdelningen åt sin kille. Tuva har massvis med typiskt tjejiga kläder även om jag försöker undvika de absolut puttinuttigaste (för att jag inte tycker att det är så snyggt). Men hon har också tröjor med bilar (hon gillar ju bilar så varför inte?) och annat "grabbigt". Det måste inte bli så extremt tycker jag, köp det man tycker är fint oavsett om det är tjejigt eller killigt, de är bara barn...



Är det bara jag som märkt att kläderna på killavdelningen är större än kläderna på tjejavdelningen även om de är märkta med samma storlek? Lite fult... nu är det ju ingen skillnad på deras kroppar heller!

#6 - Emma

#7 - Sophie

Jag har en dotter o jag har VÄGRAT prinsessgrejen från dag ett. Jag klär mitt barn i kläder som jag tycker är snygga o som fungerar med tanke på aktuell väderlek, det betyder att hon har både byxor o klänningar.

#8 - Apan satt i granen

Citat LD: "Snoppen ramlar inte av" haha, dagens roligaste.



Bra inlägg Bambi.

#9 - Matilda - Livet som ung tvåbarnsmamma

jag klär mina barn i de färger jag tycker är fina, min dotter tycker jag klär bäst i grönt och min son blir såå fin i rosa. Ligger ingen större tanke bakom hur jag kläder dom, jag ratar inga färger och är heller inte emot några. Det är ju bara kläder. Leksaker är samma sak, de delar ju på allt - bilar, dockor, bollar, gosedjur.



Sen kan jag erkänna att jag trott att de pokjmammor som ska klä sönerna i klänningar och rosa spets (något de ALDRIG skulle sätta på en dotter enligt dem) gör det för att de önskar sig en dotter.

#10 - Anna Kaagaard Kristensen

Nej jag tror inte att alla mammor önskar sig döttrar, men de som gör det vill nog gärna inbilla sig att det är så. Jag ville ha en son.

#11 - Tess

Om jag får en flicka så har jag ändå inget behov av att klä henne som en liten prinsessa. Jag var ingen "prinsessa" själv när jag var liten så jag tror man går mycket på sin egen uppfattning och sina egna upplevelser. Jag avskydde klänningar fram tills jag var runt 14 år gammal. Har inte klänning så jätteofta nu heller, men nån gång sådär.

#12 - Soffy

Jag tror att det är mkt vanligare att man klär flickor i "pojkkläder". När jag klär min dotter i blå t-shirt så tänker jag inte ens på att det kanske ses som en "pojkfärg", inte tänker jag så när jag ser någon annan flicka i det heller. Men däremot så reagerar man ju om man ser en pojke i rosa t-shirt (jag blir glad!) Sen tror jag att det beror på vilka färger man gillar som förälder. Jag är inte mkt för rosa så därför köper jag sällan det till dottern.



Det är tyvärr mer accepterat att "tuffa till" en flicka än att "mjuka upp" en pojke. Flickan blir en pojkflicka och pojken blir en fjolla?

#13 - AG

Till Anna Kaagaard Kristensen:



varför ville du ha en son?

#14 - Lilla Mysan

Det är ofta folk automatiskt tror att Elvira är en pojke, bara för att hon oftast är klädd i brunt, blått, orange osv. Senast idag var det en tant i affären som sa att hon trodde att lillan var en pojke, "hon har ju blått och brunt på sig".

Våga vägra rosa och volanger!

#15 - Matilda - Livet som ung tvåbarnsmamma

varför vägra rosa? :O Är det inte bättre att bara få bort stämpeln på att rosa är till för tjejer? Det är bara en färg!

#16 - Anna

Det kvittar om jag klär min 3 åriga son i "tjej" eller "kill" färger. Får ofta höra t. ex. akta nu så att den lilla flickan kommer fram. Och det är för att han har långt hår och då är man automatiskt en tjej verkar det som. Så det är inte bara kläder som verkar vara köns indelat.

#17 - Lilla Mysan

Du har så klart rätt, Matilda. Jag tycker bara att det är så trist att färger automatiskt förknippas med kön. Och gör kanske lite som Bambi - tvärtom. Just för att få bort stämpeln att rosa är för tjejer och blått för killar.

#18 - Ano

Hej, var ditt inlägg något slags svar-kommentar på mina frågor på

http://bambi.blogg.se/2010/january/nej-jag-tanker-inte-kla-min-dotter-i-klannin.html som "Ano" under gårdagen, frågor jag skulle vilja ha svar på.

#19 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Jag tror absolut at det är vanligare att man klär sina döttrar i "pojkkläder" (även om jag tycker att den benämningenär konstig, särskilt av de som är väldigt genusintresserade, då kategoriserar man ju själv kläderna efter könstillhörighet, varför inte bara kläder helt enkelt?). Själv har jag klätt mina barn väldigt lika som små (en dotter och två söner), dvs mycket blått, grönt, rött, brunt, randigt och snickarbyxor eftersom jag gillar såna plagg, men absolut någon mysig klänning på dottern också. När hon kom upp i treårsåldern valde hon själv rosa och prinsessgrejer, något som hon skarpt ogillar nu när hon nästan är tio. Mellansonen har aldrig gillat rosa precis, men däremot lila. Yngsta V har fått en större variation av både färger och typ av plagg, dels för att det finns ett mycket större utbud av sk unisexkläder nu, dels för att han ärvt av både storasyster och storebror.



Tror absolut också att det är mer accepterat att vara "pojkflicka" än "flickpojke", men tycker mig ändå märka en ganska stor skillnad nu jämfört med när min äldsta var bebis/småbarn.

#20 - En annan Anna

Jag har själv inga barn en men jag håller med dig starkt på din linje!

När jag får barn så VILL jag iallafall klä dom i kläder som är både till för "Killar o Tjejer" men jag tror också många människor påverkas av andra människor.

ÄLSKAR att du håller starkt på det du tycker och jag tycker att din blogg är jättehärlig!

#21 - catrin

Jag har en dotter på 2år och när jag var gravid var jag bombsäker på att det var en kille vi skulle få men i vecka 36 såg vi att det var en tjej. Så, först och främst jag önskade mig (klysha) ETT FRISKT BARN sen om det var en tjej eller kille eller en blandning spelade egentligen ingen roll! blev mest försvånad över svaret att vi skulle få en tjej. Däremot var jag glad att jag köpt klädet som var mjuka och sköna och det är ju faktiskt det som är huvudsaken! Redan i små storlekar finns det ruskigt obekväma kläder och dessa ska undvikas! tänk den mjuka babyhuden, den förtjänar bomull och helst ekologisk!



Nu när min dotter är två handlar vi mest på killavdelningen, och visst en del tror att hon är en kille men skulle nån säga det till henne så skriker hon "ja ä tjäjj" och blir galen!

Anledningen till att jag inte köper kläder på tjejavdelningen är för att jeansen är slim fit med låg midja och bootcut (från strl 86!!) och topparna är för det mesta figursydda och med v- ringning och det är INTE okej.

De kommer väl antagligen bli tweenies ändå men man behöver ju inte klä dem som 14åringar när de är två.

Så vi köper som sagt det mesta på killavdelningen och Kappahl har riktigt färgglada kläder där! och baggyjeansen på HM för 99:- är helt guld!

Man får hela tiden tänka att det är ett BARN man uppfostrar, ett barn som är värd att ha tusen möjligheter, vara självständig, trygg och självsäker.

och dessutom vara STOLT över sitt kön!

#22 - Evelina

Jag tycker faktiskt man är lite dum i huvudet om man önskar sig ett visst kön på barnet - var glad om du ens KAN få barn liksom!



Sen att jag har rosa på min E ibland är endast för att jag tycker att han passar bra i färgen, för det är ju det det är - en färg. Inget annat!

#23 - Malin

Jag klär min son i tjejbyxor konstant... Nästan iaf. ;) Trots att jag ville ha kille från början. Anledningen är att tjejbyxor är smalare och sitter kvar på hans kropp. Jeans på killavdelningen ligger oftast i knävecken då han vägrar skärp.



Men nu var det ju inte det det handlade om ;) Jag klär mina barn i det dom stora väljer själva ( 7 och 8 år ) Dom små, 2 och 4 köper jag efter vad dom passar i. Grabben på 4 älskar sina rosa sandaler. Han kan bli väldigt arg på folk som påstår att det är tjejskor. :)