bambi

Nu kör vi!
Nu ska vi verkligen försöka strama åt vår budget så att vi kan spara så mycket som möjligt till vår resa och bröllop som vi planerar att göra i början av nästa år. Planen är att vi ska båda vara föräldralediga utomlands (med varsitt barn) hela januari + februari och att vi ska då gifta oss där också. Och då behövs pengar.

Vi har försökt att leva ungefär som vanligt och bara snåla lite... men det går ju inte! Inte har vi lyckats skrapa ihop mycket på vårt sparkonto. Så nu ska vi köra stenhårt resten av året. Planen är:


* Vi ska säga upp Framtidens Mat (som vi verkligen har varit jättenöjda med) för vi tror nog att vi kan planera middagar och kommer under 875 kr. i veckan med vår egna planering. Jag tänkte spara alla kvitton under en månad för att se hur mycket som egentligen går åt till mat..osv... för vi har faktiskt ingen aning!

* Städningen är redan uppsagd. (Bara där sparas 3000 kr/mån)

* Vi (eller snarare jag) ska sälja sånt vi inte använder eller behöver ha kvar.

* Vi kör vidare med vårt "godiskonto", max 100 kr/per person och vecka (och då räknas fika/läsk/bakverk/chips som godis...)

* Vi funderar starkt på att sälja bilen och istället hyra bil när det behövs. Vi räknade ut att bilen kostar oss ca 2000-2500 kr/mån (utan bensin) och då använder vi den väldigt sällan.

* Jag har en tanke att vi ska börja baka vårt eget bröd, för här hemma går det åt ganska mycket bröd. En limpa kostar ca 25 kr. och då äter vi ca 3 stycken i veckan, vilket blir ungefär 340 kronor i månaden. Det borde man väl kunna spara in en del på?

Har ni några bra spartips?
#1 - theokleia

härligt att man har möjligheten att åka utomlands på föräldrapenning. vi snålar lite med dagarna här hemma så att vi först ska kunna vara hemma i några månader när nästa bebis kommer samt åka utomlands hela familjen under en längre tid när de blivit lite större. toppen!



har en liten fundering. jag har följt din blogg i några månader och det verkar som att du shoppar mycket både till dig och barnen. eller så har du bara passat på nu under rean och att du egentligen inte alls shoppar så mycket. har ni någon klädbudget?

#2 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

theokleia Jo, det har blivit extra mycket shopping nu under rean. Men annars så har vi ingen riktigt budget för barnkläder, utan köper det vi tycker behövs.



När det gäller mina kläder så använder jag inga utav våra pengar att shoppa för, utan bara pengar jag får in via bloggen eller om jag säljer av gamla Odd Molly plagg så köper jag nya för dom pengarna (dom har ju extremt bra andrahandsvärde).

#3 - Viola

Det låter jättemysigt att åka iväg och vara lediga ihop som ni planerar att göra!



Smarta spartips tycker jag.

Jag tror mycket på detta med att ställa bilen om man kan.

Att man kan hålla kolla på sitt matkonto med veckohandlingar. Det är kanske de gångerna man behöver bilen dock :)

Baka sitt eget bröd sparar man jättemycket på. Vi investerade i en egen bakmaskin. Låter trist, men är supersmidigt. Nybakt bröd på morgonen = Mums!



Kram från Viola

#4 - Petra

Om ni inte redan gjort det se över era fasta kostnader såsom telebolag, internet, försäkringar osv. Ibland sitter man och betalar saker av ren rutin, i onödan.



Ett annat tips är att kolla över vilka utgifter man haft ett år tillbaka och se vart pengarna tar vägen. Man blir rätt chockad över hur mkt som går till "ingenting" typ en tidning där, ett bankomatuttag där, fika där osv.



Lycka till!



kram

#5 - mathilda

det klassiska alla småpengar i en burk ger mer än man tror :) om man klarar av att inte nalla därifrån ;)

#6 - Malin

Städningen låter extremt dyrt, är det verkligen efter Rut-avdraget? Men ni kommer spara massor av pengar bara på det om ni sätter undan samma summa varje månad.

#7 - Apan satt i granen

Vad skojigt!



Vilket sammanträffande. Jag har precis börjat skriva om ekonomi och spartips. Du får kika in där. :)

#8 - Dr Molly

Våra bästa spartips är helt klart att ha med lunch till jobbet istället för att gå ut. Att storhandla en gång i veckan med bestämd inköpslista, att se över alla fasta kostnader varje år. Maken är en j-el på att ringa runt och pressa priser. Gör helt klart er av med bilen! Vi cyklar båda till jobbet och sparar mycket pengar på det! Vi köper allt som går begagnat på tex blocket, det sparar man så mycket på när det gäller barncyklar, gummistövlar, leksaker mm.



Lycka till med resan! Kramar

#9 - Apan satt i granen

Jag skrev en kommentar men den försvann visst.



Jättekul att du ska börja spara. Det finns massor av bra saker man kan spara in på. Jag har precis börjat skriva om ekonomi och sparande. Där kommer du hitta tips. Bland annat om hur man köper billig och bra mat i stan.

#10 - Evelina

Låter som en jättefin idé med bröllopet :) Och ser fram emot spartips...försöker spara här också men det är så svårt. Bilen gå nog på 5000:- varje månad...och dyr hyra....men är så svårt att ändra om. Guld till er om ni lyckas :)

#11 - Marie-Louise

Oj det var många bra spartips. Jag har nog tyvärr inget att bidra med, jag är förbaskat dålig på att spara tyvärr. Men en sådan där sparlista kanske jag skulle testa att göra bara för att se om det går att genomföra, tål att tänkas på.

#12 - Emster

Halloj!

Mitt bästa spartips är att säga upp den fasta telefonen och bara ha varsin mobil. Den enda som knorrar i början är mamman som tror att det är billigare att ringa till fast. Lycka till med sparandet!

#13 - Sophie

Vi gick och köpte oss en bakmaskin förra veckan och hoppas kunna sara lite på så vis. Mjöl + jäst kostar här 14kr, och det räcker i en veckas tid à ca 6 bröd.



Lycka till med sparandet!! :)

#14 - Lizen

Jag vet hur du finansierar dina klädinköp men istället för att köpa många nya Mollysar kunde du lägga de pengarna i spargrisen - det blir massor!

Och egentligen - sååå mycket kläder behöver man inte?

#15 - Tova

Åh, det låter som en supehärlig plan! Hoppas sparandet går vägen :)



Det går ju faktiskt ganska lätt att spara bara man kommer in i det, själv har jag ine köpt ett klädesplagg/prylar till mig själv på typ ett år. Det är väl egentligen bara barnen som MÅSTE ha påfyllning då och då, men mycket kan ju lånas eller köpas superbilligt begagnat ;)

#16 - Lina

Just bilen tror jag är en väldig kostnad och att hyra bil då den verkligen behövs tror jag absolut blir vettigt! Genom att inte ha bil blir det inte heller lika många shoppingrundor eftersom det är jobbigare att gå/cykla/bussa med det som shoppats än slänga in det i en bil ;)

#17 - Evamy - snart 2barnsmamma i Frankrike

vi har inte så mycket pengar så vi spar pengar på det här sättet:

vi har räknat ut hur mycket vi handlar mat för i månaden (spar alla kvitton) där inkluderas även hudvård och tvättmedel osv. Det blev ca 3000kr i månaden. När vi fick lön tog vi ut den summan och hade i vår matplånbok. Och alltid när man handlar med kontanter så får man mynt. De mynten lägger vi i en burk och vi nallar INTE!

Vi bakar också eget bröd och fikabröd. Köper godis enbart på fredagen som får räcka hela helgen eller tills det tar slut. Blir det över när söndagen är slut så spars det till nästa helg. På så vis äter man inte lika mycket godis heller. Om ni är som vi - suckers för skräpmat och läsk - så har vi satt som regel att det får endast ske på helgen. och skräpmat får endast köpas en dag på helgen, inte 3 ;)



kan du inte göra ett inlägg på hur ni bestämt er nu hur ni ska göra för att spara? :)