bambi

The ultimate fikabröd - Kardemummakaka


Igår bakade jag denna supergoda Kardemummakakan för att ha med till några vänner som vi skulle till idag (men så blev ju Zack sjuk). Jag kan verkligen rekommendera den! Det är det ultimata fikabrödet, smakar precis som fikabröd som man köper på konditori men mycket mycket godare! Den är också ganska enkel att göra, men gör den gärna dagen innan för den blir godast om den få stå och dra sig lite.

140 g smält smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
8 msk kokande vatten
1 tsk stött kardemumma


Vaniljsås:
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 msk florsocker
4 msk vaniljsocker


Rör i hop alla ingredienserna till kakan. Häll smeten i en smord och bröad form. In i ugnen 200 C ca 30 min. Låt kakan stå och svalna en stund och dela den sedan två delar (som tårtbottnar).


Gör vaniljsåsen. Smält smöret och häll i mjölk och florsocker. Koka 2 min och dra kastrullen av plattan. Tillsätta vaniljsockret (koka INTE vaniljsocker, då blir det en besk bismak!!) och låt såsen stå och dra ca 15 min.


Lyft av kakans lock och häll på vaniljsåsen på den understa delen. Lägg på locket och plasta in kakan. Låt stå i kyl, helst över natten. Pudra över lite florsocker vid servering

Recept från Matplatsen

#1 - Tant Alexandra

Ser jättesmarrig ut ju! En lite fråga bara; hur stor form ska det vara?



#2 - Annica

mums. Gillar man kardemumma kan jag även rekomendera kardemummaknutar ur Leila Lindholms "a pice of cake"!

#3 - Linda Andersson

Ser ut som om det ligger någon form av glasyr på kakan också, men det kanske bara är kakans färg?

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Alexandra Det är en vanlig rund form med löstagbar kant. Vad brukar dom va 30 cm?



Linda Det är ingen glasyr, det är bara färgen! :)

#5 - Linda Andersson

Jag försökte mig på att göra den där kakan igår, men jag fick inte till vaniljsåsen... Den fick koka i 2 minuter, och så hällde jag i vaniljsockret och så fick den stå ett tag till efter det. Ska den vara tunn, eller ska den tjockna?