bambi

Vänsterhänt kan man ju inte vara!

Jag blir lite upprörd över att vissa tycker att barn inte får eller kan göra saker, när det egentligen inte finns någon anledning att säga "nej, så får du inte göra". Några exempel:

- Nej, pojkar kan inte ha rosa på sig.
- Nej, pojkar kan inte leka med dockor.

och det senaste som vi fått höra:

- Nej, inte kan du äta med vänsterhanden!

Ursäkta... men jag tycker faktiskt att det är väldigt förlegat. Tillbaka till tiden med en "oren hand". Tiden då man inte hade toalettpapper och behövde en hand att göra rent sig med...

Zack äter oftast med vänsterhanden och det har han fått göra. Men i lördags på kalaset så fick han höra av en vuxen att "nej, så kan han ju inte göra! Man kan ju inte äta med vänsterhanden!" Som tur var så sa en annan vuxen till Zack snabbt "lyssna inte på XXX, ät som du vill". För Zack var ju snabb med att byta hand, klart att han lyssnar på vuxna och han är ju väldigt påverkbar just nu...

Men jag förstår inte varför alla vill begränsa barn, när det inte finns någon anledning?!? Om Zack nu är vänsterhänt, varför skulle han inte kunna få vara det? Om han nu vill leka med dockor ska han inte få göra det? När det absolut inte finns någon anledning, varför säga "nej"? Varför begränsa barnen?
#1 - Tess

Trodde verkligen att folk inte brydde sig om det där längre. Helt otroligt vad en del vill begränsa barn och få in dem i en mall.

#2 - Carina

En del föräldrar är väldigt snabba med att säga Nej ibland utan att tänka sig för. Till och med jag gör det ibland, och då vill jag bara bita mig själv i tungan...



En pojke eller flicka ska kunna få leka med precis det de vill, så länge det inte är något farligt så klart ;)



Min son leker med dockhuset som min dotter hade när hon var yngre. I dockhuset bor både dockhusfamiljen och spindelmannen m.fl. actionhjältar.



Min son är också nyfiken på annat som en del anser är för flickor... Han får så klart leka med det han vill.



Min son älskar att dansa, han var den enda killen på barndansen och blev så klart väldigt poppis bland flickorna :) Några föräldrar tyckte dock att det var fel av mig att låta honom gå på dans, han kan ju bli mobbad då...



Min dotter är vänsterhänt, och det var konstigt nog ett problem i skolan, de hade ingen förståelse för att hon skrev "fulare", smetade ut det hon skrev, osv... till slut köpte jag en bok till klassläraren om hur man lär ut till vänsterhänta och vilka problem som kan uppstå, men läste hon den... NEJ!



Jag fick även köpa speciella saxar, linjaler, pennor m.m. för skolan tillhanda höll ej detta till vänsterhänta. Jisses vilken värld vi lever i :(

#3 - Sandra

Det är sjukt att folk fortfarande bryr sig om sådana saker. Jag och dottern är båda vänsterhänta men har väl mest haft tur. En och en annan har påpekat sättet jag skriver på, men aldrig något negativt.



Men min dotters farfar berättade hur han bokstavligen fick stryk tills han lärde sig att skriva med högerhanden. Jag är glad att samhället har utvecklats så mycket sedan dess.

#4 - Elins

Jag bara gapade första gången jag träffade min mans farmor. Vi skulle äta gröt och chockerat säger farmor till M att ta skeden i rätt hand. Han var då 16 eller 17 år, kanske lite sent att ändra på att han är vänsterhänt ;) Maken är istället stolt över det och framhåller att det är bra att öva båda hjärnhalvorna, han sätter alltid skeden i vänster hand på våra pojkar men det där går ju inte att styra. 4-åringen är helt klart högerhänt, men lillebror som är lika gammal som Zack, verkar vara vänsterhänt som pappa.

#5 - joh

varför kan man inte uppmuntra människors olikhet istället ? alla är olika och så måste de juh få vara , alla behövs juh ändå.

#6 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

sanslöst förlegat!



Jag tycker man ska vara varsam med ordet nej, inte missbruka, alltid kunna förklara varför och aldrig bara säga nej för att det "ska va så"

#7 - Milo

Usch vilken korkad kommentar av en vuxen människa, har han skeden i vänster hand är det väl för att det känns bäst. Hålla på och kommentera allt!

#8 - Soffy

Men OJ, det trodde jag inte folk sa! Man är ju antingen höger eller vänsterhänt, det är ju inget "man får för sig". O oavsett om Zack är det eller om han, som alla barn, äter med båda händerna så har ju ingen med det att göra! Ska man inte träna motoriken i båda händerna eller...?

#9 - Apan satt i granen

Jag håller med dig fullt ut! Skrev ett inlägg om att säga nej förra veckan.



http://guldgris.wordpress.com/2010/07/26/nej/

#10 - claudia

söt bild!

#11 - Anonym

herregud vad spelar det för roll med vilken hand barnet äter? :S själv var jag vänsterhänt när jag va liten :)

#12 - Sofia

Meeen finns det folk som kommenterar vilken hand man "ska" äta med?

Jag är själv vänsterhänt, men har aldrig (tack och lov) hört ett ont ord.



Kram Sofia