bambi

Ska man köpa presenter man själv gillar eller något som barnet gillar?


Jag visste ju att det skulle bli så här. Jag visste att Leah skulle få en massa klänningar. Men jag trodde inte att släkt och vänner skulle försöka så hårt. För det köps inga rysch-plysch klänningar (för det skulle vara väldigt enkelt att strunta i) utan här köps det klänningar och tunikor i lila (som dom vet att jag gillar) och med blommor (som dom också vet att jag gillar). Dom är verkligen jättefina allihopa och det känns synd att inte använda dom. Hur ska man göra?

Förra gången jag skulle köpa födelsedagspresenter till ett kalas vi skulle på så hade jag lite ångest. Skulle jag köpa leksaker som jag själv tycker är bra eller skulle jag köpa leksaker som jag vet att barnet gillar (som också är väldigt "könstypiska")?

Ska man respektera föräldrarnas åsikter, t.ex. om dom vill att deras son ska ha typiska pojkleksaker och kläder eller ska man försöka (som i mitt fall) visa dom att det går bra med andra leksaker? Jag brukar själv inte försöka pracka på mina vänner mina åsikter och har t.ex. gett vänners dötterna klänningar för att jag vet att dom gillar det men jag har gett samma flicka lite "pojkigare" kläder också...

Men jag vet inte... ibland tänker jag att jag vill köpa presenter utifrån vad jag gillar och ibland utifrån vad barnet/föräldern (beroende på hur gammalt barnet/bebisen är) gillar. Men det är svårt och jag gör olika från gång till gång.

Hur tänker ni när ni köper presenter? Köper ni sånt som representerar er själva, något som ni själva gillar eller köper ni något som ni vet att barnet (eller förälderna, om barnet är för litet) kommer att gilla?
#1 - Lizen

Självklart sånt som barnen själva gillar - det är ju trots allt de som är mottagare av gåvan

#2 - joh

självklart sånt som mottagaren själv vill ha , h*ns födelsedag juh :)

#3 - Apan satt i granen

Jag köper inte kläder till andras barn. Bättre att deras föräldrar gör det tycker jag. Det finns så mycket annat man kan ge som present.

#4 - Emelie

Jag förstår inte riktigt varför du inte vill att hon ska ha klänningar och rosa kläder alls? Trodde du tyckte att barnen skulle ha "både och"!

#5 - Carina

Konstigt att du över huvudtaget ens behöver fråga ;)



Det är så klart det barnet gillar som ska ges i present. Oavsett ifall det faktiskt är en docka som en flicka önskar, eller en bil som kanske killen gillar, eller tvärtom. Är barnet för liten för att ha en åsikt köper man något som man tror att barnet kommer att tycka om.



Är ganska trött på det här genustänkandet. Det är ju föräldrarna som bestämmer då att barnet ska minsann inte ha för flickiga kläder, eller killen ska inte ha för killiga kläder. Ingen av de genustänkande personerna jag känner bryr sig överhuvudtaget om vad BARNET VILL! Deras ursäkt då är att samhället har gett det tänket. Det kan ju också vara så enkelt att barnet självmant vill ha det så!



Barnet kanske tycker att färgen rosa är väldigt fint, då är det bara löjligt att inte köpa kläder i rosa, bara för att det är så könstypiskt.



Min son har rosa och färgglada piketröjor, men det är för att HAN GILLAR det. Han gillar också mer typiska killkläderna, och då får han det.

#6 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Emelie Rosa är jag inte lika mycket emot som klänningar... Jag vill att mina barn ska behandlas lika och inte särskiljas pga kön direkt från start. Jag vill att dom ska få samma förutsättningar och eftersom Zack inte har haft klänningar så ser jag inte heller någon anledning till att Leah ska ha det.



Jag har skrivit ett helt inlägg om detta:

http://bambi.blogg.se/2010/january/nej-jag-tanker-inte-kla-min-dotter-i-klannin.html

#7 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Carina Ja, men självklart så kommer mina barn få ha det dom själva vill ha när dom är gamla nog att ha en egen åsikt... Zack får välja själv ur sin garderob som innehåller ALLA färger. Men oftast så begränsar man barn och bara har blått/mörka färger eller rosa/ljusa färger... är det att låta barnet välja?



Men när barnet är för litet för att ha någon åsikt, t.ex. ett nyfött barn. Ska man köpa något som man tror att barnets föräldrar kommer tycka om eller det man själv tycker är fint?

#8 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Carina Jag frågar för att jag har själv svårt att bestämma mig när jag ska ge presenter... jag vill gärna vidga barnets vyer. Den kanske upptäcker att det är jätteroligt med bilar, men aldrig fått chansen att leka med dom? Eller ska man köra på "säkra kort"?

#9 - Edvinsmamma - Nu också mamma till lill Tore ♥

Man köper det barnet gillar. Här blir det en massa spindelmankläder - något inte jag alls gillar, men Edvin älskar dom och vill hellst ha dom dygnet runt om han fick. Och ett lyckligt barn gör i alla fall mig lycklig :)

Kram

#10 - Emelie

Jag förstår "tänket" med tycker personligen att det är lite överdrivet.



Min dotter på snart tre år har oftast "tjejiga" kläder och älskar klänningar och halsband. Men hon har även mer neutrala kläder och älskar t-shirtar med till exempel Pippi Långstrump och andra figurer som hon gillar. Hon gillar att leka med dockor och pärla halsband, Hon har en pappa som är intresserad av bilar så det gillar hon också. Snickra och skruva älskar hon också.



Min son på 8½ månad kan ju inte bestämma så mycket själv än. När jag köper kläder själv till honom blir det från killavdelningen. Om han vill ha klänningar, halsband eller nagelack när han blir äldre är det klart att han får ha det!



Min dotter har till exempel rosa cykel, rosa lära gå vagn och det får lillebror ta över. Det har jag inga problem med. Men om det var så att han inte hade någon cykel att ärva hade det nog inte blivit en rosa..

#11 - Johanna

Hej,



När jag fick min dotter efter ett gäng söner blev jag sjukligt fixerad vid ankstjärtstrosor, rosa sparkbyxor etc. Hennes rum var en dröm i rosa proppfulltmed "tjejleksaker". Men när hon började ta kommando och forma sin egen personlighet var den tiden ett minne blott, och i dag är hon min älskade dotter en stark och självständig ung kvinna som värderar människor för inre skönhet och inte yttre som ibland klär upp sig men lika gärna kan gå på stan osminkad.

Jag håller med man ska inte "spöka ut" sina döttrar till små dockor, men dina värderingar kommer i slutändan att slå igenom så andvänd du klänningarna nån gång.

Kram

//Johanna

#12 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Menar du alltså (i ditt svar på kommentaren ovan) att Zack inte får samma förutsättningar som Leah om han inte har klänningar men Leah har det, eller tvärtom? Det låter väldigt långsökt tycker jag. Självklart kan du använda de fina kläderna som Leah fått eftersom du ju tycker att de ÄR fina. Hade du inte tyckt om dem hade det väl varit en annan sak.



När jag köper presenter till barn så beror det ju förstås lite på barnets ålder om det är något jag tror att barnet eller föräldern kommer att gilla. Jag skulle nog inte köpa något som jag tyckte var hopplöst fult/onödigt etc i present, då kan jag ju inte stå för det själv, men framförallt är det ju barnet som ska bli glad och nöjd (eller föräldrarna till en bebis). De brukar bli alldeles utmärkt!

#13 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Jenny Jag kanske var lite otydlig i mitt svar här bland kommentarerna (är som sagt VÄLDIGT trött idag).



Man behandlar ju barn olika utifrn hur dom är klätt. Om en bebis är klädd i klänning så kommer folk reagera på det. Reaktioner som Zack inte har fått eftersom han inte har haft klänning, så varför ska Leah bli behandlad annorlunda? Hon har ju redan blivit kallad docka flera gånger (och Zack har aldrig blivit kallad det) så jag kan bara tänka mig hur många som skulle kalla henne det om hon hade på sig en massa klänningar...

#14 - FELICIA!

Jag tycker genusfrågan du tar upp är jätteviktig. Men jag kan tycka att du i vissa fall går till överdrift. Jag vill jämföra det med homosexuelitet (inte för att dom är lika, men det gör en bra liknelse). När vi såg Peter Jöback hand i hand med sin pojkvän på det kungliga bröllopet tyckte vi han vas asball. Heja Peter liksom! Men hade vi reagerat lika dant om det var en tjej och en kille. Högst troligt - Nej. Därför tycker jag du ska sätta på Leah dom lila tjejiga kläderna för du tycker dom är fina. Det betyder inte att det är motsägelsefullt.

#15 - Tess

Det där är såååå svårt! Ibland har barnet blivit van vid en sorts leksak också och föredrar kanske det och att då komma med något som kanske inte "duger" känns inte så kul. Men nu senast gjorde jag en blandning. Jag köpte en "tjejgrej" och en "killgrej" och lade ihop i samma paket (istället för en större grej blev det alltså två lite mindre för samma summa). Båda grejer blev populära hos tjejen som fick dem :-)

#16 - Malin

Varför inte se klänningar som något där tjejer faktiskt har större valmöjligheter än killar? En extra sak att välja på i alla fall i bland. Varför inte luvtröja och jeans ena dagen och klänning nästa? Hur ska du göra när hon blir större och själv klurat ut att det finns klänningar? Dessutom ser hon dig i det väldigt ofta och vill du inte påverka henne i en viss riktning får du kanske sluta använda dem. barn gör inte som man säger, de gör som du gör :)



Köpa neutrala presenter tycker inte jag är svårt, pussel, kritor och block, lego, böcker, spel eller badleksaker om man nu vill undvika det mest stereotypa. Annars ge det barnet vill ha, fast det är klart, jag skulle aldrig i livet köpa en Bratzdocka...

#17 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Malin Jag har inte klänning på mig ofta, utan jag går mestadels i jeans (när jag inte är gravid).

Men som jag har skrivit tidigare så får både Leah och Zack ha klänning på sig senare om dom vill, jag tänker inte neka dom det. Det är bara att jag vill inte att folk ska behandla eller se henne som en docka... annars är det ju en bra tanke att se det som ett extra alternativ.

#18 - Helena

Men det får inte gå till överdrift. Varför kan du inte ta på din dotter kläder som du tycker är fina? Tar du inte på Zack kläder som du tycker är fina? Har Zack aldrig haft kläder på sig som du tror Leah aldrig kommer att ha?

Bara för att man tänker genus behöver man inte göra om sin kille till tjej och sin tjej till kille!

#19 - Nelin

Jag gillar inte heller att ge kläder, det blir för tydligt, om man inte ger något väldigt genriskt.



Sist jag gav present så var det till en ettåring, då blev det böcker från änligen-serien som är väldigt fina, färglada och neutrala böcker (http://www.bokia.se/boktips/author.html?thisauthor=Lundsten%2C%20Camilla) och innan dess så fick min sambos treåriga brorson en monsterdocka i härliga färger som är väldigt kreativt utmanande eftersom man kan bygga den själv hur man vill, det finns en grund och massa delar som kan sättas på i vilka kombinationer som helst - en underbar present! (http://www.amazon.com/Melissa-Doug-Deluxe-Fuzzy-Make/dp/B000JLPAK0)

#20 - Soffy

Jag förstår vad du menar, jag försöker ge neutrala presenter om nu inte barnet SJÄLV önskar sig en Barbie högst av allt... Till större barn brukar jag försöka hitta saker som passar barnets personlighet och inte dess kön!

Jag skulle aldrig köpa en klänning om föräldern tyckte som du, det är ganska respektlöst och vill de inte köpa sånt som du verkligen vill ha???

#21 - Lisa med Stella By Stardust

Jag tycker du har helrätt med genustänk i sak, men - i det här fallet tycker jag också att du går lite till överdrift. Det där med klänningar känns som en fix idé. Min dotter är jämngammal med Zack, och jag kan säga att klänningar är det absolut bästa plagget. Så himla mjukt och smidigt och går ner över hela ryggen (Som du efterfrågar och anledningen att du letar bodys åt Zack). Lekvänligare finns inte! Och inte behandlas barnet annorlunda med klänning, har de fina kläder kan de få höra det, men det är oavsett om det är en klänning eller något annat "fint" - och fint klassas som fint vare sig det baseras på klädtyp, färg eller vad som..



Fast visst, kanske mer när de kan sitta och inte ligger... Men iallafall så tycker jag absolut att du ska sätta på Leah kläderna, du tycker ju att de är fina..!

#22 - Frida

Jag undrar bara en sak ang. detta genustänkandet. Inget fel med det, inte alls. Tycker barn ska ha alla färger och jag klär min dotter i både kill- och tjejfärger/kläder.

Det jag undrar är, varför får det inte vara någon skillnad mellan tjejer och killar? Vi är ju olika. Självklart ska man lära barn att alla är lika mycket värda även om man är olika kön, olika hudfärg, läggning m.m.

Jag tycker det känns som energin läggs på fel saker hela tiden, på kläder och färger, när det egentligen handlar om något mycket viktigare. Allas lika värde.

#23 - Anna - Gravid i vecka 32

Eftersom du och jag inte tänker samma så behöver jag ju inte direkt kommentera det, den lila klänningen och byxorna ifrån pop är såå fin, har själv tittat på det. Ska du inte använda det så kan jag köpa det =) Förstår inte riktigt varför det är fel att ta på henne klänningen, varför ska du ha klänning när du gifter dig? För att alla andra har det ;)

#24 - Lina

Jag förstår dig fullständigt och ditt dilemma också. Jag kan också tycka det är så synd att kläder bara ligger oanvända. Fast samtidigt kan det vara kläder som jag aldrig själv skulle köpa.

Fast många gånger har kläderna ändå blivit liggandes pga hur opraktiska de är. Inte fasiken drog jag på dottern små minijackor med små små knappar och hårda jeanrkjolar när det var så mycket enklare med en body och mjukisar. Hur tänker folk när de köper kläder i present till flickor??

#25 - Lina

Och det här med presenter till andras barn förresten. Det är så svårt för jag vet att om jag köper något till en släktings barn tex så vet jag att hon inte kommer sätta på det på sina dotter om det inte skriker ut flicka.

Köpte en brun t-shirt med häftigt tryck som associerades till hennes efternamn en gång, som jag misstänker att hon aldrig använt.

#26 - Annica

Vad jag köper till andras barn är vad jag tror eller vet vad barnet tycker om, men jag brukar ha en tanke med presenten... tex en bok som förmedlar något jag tycker är viktigt, leksak med pedagoiskt syfte etc. Kläder kan jag också köpa o då utifrån det jag tycker är fint men som jag tror att barnet uppskattar, om det varit ett äldre barn som bryr sig om kläder. Nu har jag köpt en lila t-shirt (katvig) till mina söners kusin som fyller 5. Han älskar lila. Så jag hoppas att han blir glad. Jag tycker den är underbar!Hans föräldrar brukar köpa en annan "stil" på kläderna så vi får väl se hur utfallet blir med användandet av t-shirten.

I denna diskussion som hakat upp sig på användandet av klänning eller ej så vill jag också som FRIDA lyfta fram värderingar. Allas lika värde... Sitter värderingarna i kläder? Ja kanske hos endel. Många dömer pga utseende. Att klä könsneutralt hjälper kanske till att ändra värderingar med tiden men det är ju inte bara i kläderna det sitter. Det är så mycket mer- lagar, öppenhet, socialt samspel,attityder, kommunikation etc.

#27 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag skulle inte ge bort presenter som stred mot mina värderingar, jag skulle inte ge bort tex en leksakspistol hur mycket ett barn än skulle önska sig det, jag vill inte bidra till att världen blir en sämre plats. Jag tycker att du ska göra som du vill med kläderna hur har fått, gör det som känns rätt :)



På tal om att genustänket går för långt bara för att man tycker att något är fint så betyder det inte att man tycker att det är rätt, för ett tag sedan så såg jag tex ganska små barn som var otroligt duktiga på att spela piano, de övade timmar varje dag och blev ganska hårt drillade av sina föräldrar, jag tycker att det är jävligt fel att dressera och tvinga barn på det sättet men det betyder inte att man inte han uppskatta hur begåvade de där barnen var.



#28 - Beata

Vad jag förstår vill du inte "utesluta" möjligheter osv. för dina barn genom att klä dom på ett speciellt sätt. Men genom att utesluta klänningar så utesluter du ju också möjligheter? Lite långsökt ja, men det är hela genustänket.

Och ja, hade du tyckt att de varit fula hade du ju kunnat strunta i att använda dom, men nu gör du ju inte det.....

#29 - Lizen

Du visar dig ofta i klänning nu på sommaren, det är bara att erkänna och varför har du börjat titta på brudklänningar? Om du nu är så genustänkande som du vill utge dig för att vara så bör ju du gå före med gott exempel. Gift dig i kostym!

#30 - Malin

Ok, du kanske inte har klänning väldigt ofta men det är heller inte ovanligt och hela din garderob är väldigt feminin. Har aldrig sett dig i lösa baggy byxor med massor av fickor och en neutral randig tröja från ex Polarn och pyret. Jag vill inte kritisera men jag försöker tänka i genus och göra så gott jag kan här hemma men när sonen blir till sig över en tröja med lastbilstryck så får han den för han har också tröjor med hjärtan, ränder, djur...i alla olika färger dock inte lila och rosa för det gillar inte jag ;) Nu har jag två små bebisar både en kille och en tjej och jag tycker det är fantastiskt roligt med klänningar nu när hon börjar bli lite större. Klänning och tights är väl det mest bekväma man kan ha? Och de lila tightsen är väl helt neutrala skulle jag säga. Ingen spets, inga volanger, blommor eller annat, bara enfärgade.



Det betyder inte att jag tycker min dotter är sötare än mina andra barn, de får alla höra att de är söta, tuffa, modiga, gulliga och världens bästa barn.

#31 - Trulsa

Framförallt ger jag inte så små barn opraktiska kläder, vilket jag tycker att klänningar är. Jag har en klänning som är så fin, en grå mjukplysh jättevacker som jag köpte till stora dottern i storlek 62 men den har hunnit användas 3 gånger nu till båda barnen och jag får väl använda den någon gång till men den är så opraktisk, klänningar bara åker upp på ryggen och lägger sig och knölar så det är inte bra kläder enligt mig att köpa till så små barn. Först när de är mellan 1 och 2 år börjar det faktiskt gå att använda klänningar på ett praktiskt sätt...

#32 - H

Att vägra barnen det traditionellt tjejiga (t.ex kjol/klänning) befäster ju föreställningen om att det är det traditionellt grabbiga som är norm. Det signalerar föreställningen om att det "flickiga" är sämre, eller mindre värt.

Personligen tycker jag att vi bör verka för upplösning av det dualistiska tänkandet, och för internaliserande av föreställningar om att det inte är någon statusskillnad på det som betraktas som trad. manligt och trad. kvinnligt!

H

#33 - Anonym

#34 - Malin

H, jätttebra skrivet!

#35 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Frida Men det är ingen skillnad på barn, det är i tonåren som det verkligen blir skillnad mellan könen.



Lina Precis, det är precis det dilemmat jag har... och det känns synd att inte använda kläderna men så blev det ju med en del kläder som Zack fick också. Men denna gång är det ännu mer...



Annica Nej, självklart är värderingarn viktiga. Men med spädbarn kan man inte börja diskutera och prata om allas lika värde. Det enda som man kan göra något åt är hur dom är klädda och påverka hur folk ser på dom utifrån det. Man har ju sett i hur många undersökningar som helst att folk pratar annorlunda med pojkbebisar än flickbebisar, till och med på BB. Du tror inte att det gör någon påverkan alls?



Lizen Men jag är redan en färdig produkt av min uppväxtmiljö, jag är redan indoktorinerad och har lärt mig vad som är fint och fult (på tjejer resp. killar). Så, ja, jag tycker det är fint med klänning och vill gärna ha en brudklänning. Men jag vill inte att Leah ska bli en kopia av mig, utan ha andra möjligheter.



Malin Du har inte tänkt på att bloggen har en Odd Molly inriktining så därför fotar jag bara dagens outfit när jag har Odd Molyl kläder på mig. Och som du kanske har märkt så dyker inte dagens outfit upp sååå ofta. Inte så roligt att visa upp bilder på mig i mysbyxor och t-shirt (som jag vanligen går i här hemma) på bloggen... tror ingen tycker att det är så roligt att se...



H Men jag har även vägrat Zack traditionella pojkiga kläder (han har använt skjorta 2 gånger), utan vill att mina barn ska ha samma förutsättningar.



Är det inte bättre att visa att både pojkar och flickor kan ha "traditionella pojk/flick egenskaper" istället för att ge dom samma status, men behålla könsrollerna (om det var så du menade)? Tänk om en pojke vill vara "flickig" (eller tvärtom) men känner att han inte får/kan vara det? Då är det väl bättre att man har visat att alla kan ha alla dessa egenskaper och sudda ut dessa traditionella roller som man ska stoppa in barnen i.

#36 - Anonym

#37 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Det är väldigt intressant att du alltid som svar på din egen roll i detta (alltså din egen roll som förebild, dina klädval, normer osv) "skyller" på att du redan är en färdig produkt, du är redan uppfostrad på det här sättet och kan därmed inte påverka eller förändra din egen syn på manligt resp kvinnligt osv. Det låter som ett väldigt enkelt sätt att "slippa undan" eller att slippa förändra sina egna dåliga (?) vanor. Det du skriver ovan skulle kunna tolkas som att du väljer att klä din dotter i kläder som du egentligen inte tycker är fina på en tjej (eftersom du är uppväxt och indoktrinerad i att klänning är det som är vackert på en tjej/kvinna). Jag förstår att du vill ge dina barn goda möjligheter (och lika) att ta sig fram här i livet, att de ska bli lika behandlade oberoende av kön osv, men jag tycker att fokus blir väldigt märkligt (iallfall här på bloggen, jag förstår att allt inte kan komma fram här). Precis som H skriver ovan reagerar jag ofta på att personer som vill vara genusmedvetna (vilket jag tror att många verkligen är utan att sätta ord på det, att kalla sig genusmedveten känns väldigt trendigt just nu) själva just klassificerar och kategoriserar friskt genom att välja/välja bort. Jag tror verkligen att man kan ge sina barn sunda värderingar och självförtroende att bli den de vill och har rätt till att vara, oavsett om de har skjortor eller klänningar som små. Det känns så mycket större än så (jag vet att någon kommer att svara "många bäckar små" nu, det dyker alltid upp, men jag tror verkligen inte att detta är avgörande).

#38 - Anonym

Jag menar inte att de traditionellt feminina resp. maskulina "egenskaperna" återfinns hos enbart det ena eller andra könet, utan självklart i större eller mindre utsträckning hos båda, beroende av individuella faktorer. Det jag menar är, att det är viktigt att de valideras lika, så att det inte är det trad. manliga som blir norm, och allt som associeras med det trad. kvinnliga ges lägre status. En förutsättning för detta är en upplösning av genusdualismen (inom t.ex politik, ekonomi), men framför allt i tanken!

Så om du gillar klänningarna, låt inte associationen till "flickigt" hindra dig. Du kommer förmedla jämställdhet till dina barn på många konstruktiva sätt!

H

#39 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Jenny Jo, jag tycker att det är en dålig ovana att jag känner att jag måste sminka mig och klä mig i klänning för att känna mig fin. Men jag har många dåliga ovanor och ibland vill jag ändå känna den där känslan att jag är fin så då fixar jag till mig. Samma sak att jag äter en massa onyttigt, som är en dålig ovana jag har, men jag vill ändå känna den där goda smaken av choklad ibland...



Men jag vill gärna Leah ska kunna känna sig fin utan att klä sig i klänning. Men det handlar mestadels om hur hon blir bemött när hon är klädd i klänning. Folk pratar på ett annat sätt och använder andra ord. Om jag märker att folk behandlar mig annorlunda när jag är klädd på ett visst sätt så blir jag inte lika påverkad som vuxen eftersom jag kan "försvara" mig och värja mig mot t.ex. en "lilla gumman"-attityd mycket lättare än ett litet barn.



Även om jag är väldigt intresserad av kläder så är självklart inte kläder det viktigaste i genus debatten det är bara att det är på den nivån jag kan göra något just nu med mina barn. Men nu när Zack är lite större så försöker jag vara lite mer aktiv i valet av leksaker... sen övergår det mer till kanske valet av dataspel/tv-program att se på, osv... tills man kan börja diskutera värderingar och sånt. Men just nu är inte mina barn på den nivån.

#40 - Helena

Så Leah kommer inte ha på sig tex linne, tights och leggings som också är väldigt typiska tjej-kläder?



Förstår inte varför man ska välja bort typiska tjej-kläder. Om man ska tänka genus ska barnen få ha ALLA sorters kläder (både tjejigt och pojkigt) för att sedan själva kunna välja vad de gillar och tycker är fint/bekvämt/smidigt??



Jag tycker det är viktigt att tänka genus, men som jag skrivit ovan, det får inte gå till överdrft!

#41 - Ingela

Jag tycker inte att det ska gå till överdrift, att man FÖRBJUDER vissa kläder på barnen istället. Hon är väl lika mycket värd trots att hon bär klänning? Eller vad handlar det om? Det är väl inget FEL med att vara tjej? Eller att en kille klär sig i skjorta? Kläderna ska väl inte betya allt?

Grejen är väl att man inte ska gå miste om något för att man är tjej (o tvärtom), att man ska ha samma rättigheter som killar. Även om man har en kjol på sig eller inte.

#42 - Annica

Jo jag tror o vill påstå mig veta att många behandlar bebisar olika pga deras kön. Det kan man som jag skrev (eller ville förmedla iallafall)försöka undvika genom att tex klä könsneutralt. Däremot tycker jag nog att värderingar gäller alla, gammal som bebis. Men jag förstår hur du menar Bambi. Jag menade bara att vill man som du inte använda klänning på sin bebis (om jag förstått rätt) så är det helt upp till dig. Men det är kanske kontroversiellt, jag har ingen åsikt vad gäller det jag tyckte bara att klänningens icke vara eller vara blev lite överdrivet då det i grunden handlar om värderingar. Jag tycker att man ska kunna klä sina barn som prinsessa eller vad det nu må vara, barnen ska inte bli annorlunda behandlade för det! Men det kanske är en utopi.

#43 - Annica

såg att jag ska förtydliga mig lite, jag menar att diskussionen gick lite långt i kommentarerna tycker jag, kändes lite som påhopp. jag tycker inte det är någon big deal att välja att ej använda klänning på sin bebis. Alla är vi olika :) Diskussion berikar dock :)

#44 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Ingela Vem har snackat om att förbjuda? Jag har skrivit flera, flera gånger att om Zack eller Leah vill ha klänning senare när dom kan uttrycka det själva så får kommer dom få ha det. Men jag ser ingen anledning att sätta på någon av dom klänning innan dess.



Annica Jag håller med om att diskussionen går till överdrift och jag förstår inte varför det är så kontroversiellt med att jag väljer att inte sätta på Leah klänning. Kommer hon få men för livet? Det låter nästan så på vissa...

#45 - Karolin

När jag köper presenter så köper jag något som passar den som ska få den, inte något jag själv gillar. Jag köper definitivt inte något som någon uttryckligen sagt att de inte vill ha.



Om man jämför klänning + tajts är med body + byxor på en bebis så är det senare överlägset bättre enligt mig. Det är lättare att röra sig i och trasslar inte. (Jo, klänningar på bebisar snor sig & blir trassliga) Klänning är faktiskt ett rätt värdelöst plagg till spädbarn.

När ett barn börjat gå så kan jag absolut se fördelar med tunika/klänning på sommaren, men då gäller ju den praktiska aspekten pojkar också!



Det ÄR skillnad på hur barn blir behandlade utifrån hur de är klädda, tyvärr. Till skillnad från många andra så uppskattar jag faktiskt att de flesta inte tar mitt barns kön för givet utan istället frågar. Hon är en individ, inte bara sitt kön.

Betyder det att jag förbjuder något eller utesluter? Nej. Hon har i stort sett alla färger i sin garderob, även rosa, och det finns en och annan klänning, men jag vill inte enbart pressa in henne i tjejmallen i möten med andra människor.

#46 - Karolin

Ett litet tillägg förresten; De gånger jag köpt barnkläder i present så har jag inte köpt något som är extremt könsstereotypt åt något håll utan valt färgglada kläder som passar alla!

#47 - Anonym

"Jag håller med om att diskussionen går till överdrift och jag förstår inte varför det är så kontroversiellt med att jag väljer att inte sätta på Leah klänning. Kommer hon få men för livet? Det låter nästan så på vissa..."



På DIG så verkar det dock som att hon kommer att få men för livet om du sätter på henne klänningen, Zack kommer att lida resten av sitt liv och Leah likaså om DU sätter på henne den fina lila klänningen. Det är ju det allt handlar om och folk reagerar på.

#48 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - nybliven 2-barnsmamma!! ♥ ♥ ♥

Anonym Jag tror absolut att hon kommer att påverkas om hon bär klänning. Och min uppfattning är att klänning inte är något nödvändigt plagg som vissa verkar tycka.



Sen så började hela denna diskussion när jag svarade i en kommentar i ett inlägg som handlade om vad Leah skulle heta, något om att jag inte hade tänkt köpa några klänningar till henne och då hakade alla upp sig på det. Det stod inte ens i inlägget... det var inte något som jag trodde var en sån "big deal"... men tydligen så var det det... och det är det jag inte förstår!

#49 - Mollyista

Det mesta har säkert blivit sagt i frågan, jag orkade inte läsa igenom alla kommentarer så min kanske blir en repris på någon annans. Jag håller med ang genustänkandet till viss del, men jag tycker kläderna är en primär sak; det är viktigare att det kommer från huvudet/tänket, om du förstår vad jag menar. Om en kille vill bära skjorta, men ändå har den rätta inställningen så what the heck! Det är ju bara ytliga ting. Jag försöker uppfostra min tre (1 flicka, 2 pojkar) likadant, men det är svårt när tonårstjejen t ex umgås med andra tjejer och det blir mycket snack om smink, kläder och killar. Mina söner älskar skateboard och bryr sig inte ett dugg om tjejer (än så länge). Däremot är båda enormt medvetna om vilka kläder de bär (skejtarkulturen). Min dotter är grymt teknisk och behärskar datorer/telefoner osv bra mycket bättre än t ex jag gör. Så på ngt sätt känns det ändå som att de är en bra blandning.



En sak är iaf viktig att komma ihåg; det är ju ni som föräldrar (än så länge) som bestämmer hur just ni ska göra med era barn, så kör på den linje ni tycker funkar.



Flummigt? Förmodligen :-)



Ha en skön lördag önskar Mollyista med en kram