bambi

När hela livet finns på internet

Jag tog en lunch idag med en gammal vän. Han är lärare på en högstadieskola. Vi kom förstås in på ämnet bloggar. Nästan varenda en av hans elever har en blogg och skriver om både det ena och det andra.

Tänk att dessa barn växer upp med att hela livet finns på internet. Dom lägger upp ALLA bilder på Facebook, dom delar med sig av sina dagböcker på bloggar och dom flaggar öppet vilka åsikter dom har i olika diskussionsforum.

Medans vi som växte upp under den tiden man kunde vara anonym och folk på stan inte visste vad man hade ätit till frukost eller vem som hade sovit över, tycker att det är lite skrämmande att helt plötsligt vet alla vad man gör - på direkten! Folk uppdaterar sina Facebook-statusar 15 gånger om dagen och man kan följa varenda litet fotsteg på deras bloggar. Lite läskigt faktiskt... och jag brukar tänka mig för både en och två gånger innan jag skriver vissa saker och många saker utelämnar jag helt men det verkar som om dom flesta ungdomar inte har någon spärr alls och ska verkligen lägga ut HELA deras liv på internet.

Lite läskigt också när man tänker på att allt också finns kvar på internet. Vem som helst kan kolla upp hur du mådde eller hur du såg ut 2008 och hitta arga inlägg i olika debatter som du kanske inte alls håller med om senare, om 10 år.

 

Så jag kan inte låta bli och undra hur det kommer att vara för Zack och Leah? Kommer hela deras liv finnas på internet? Jag har ju redan börjat åt dom...  ;)  Men kommer det vara normen i framtiden?

#1 - Marie

Man ska definintivt tänka efter vad man skriver, både om sig själv och sina barn. Som du skriver så finns ju allt kvar...

Numera så gör ju de flesta som rekryterar sökningar på just Facebook, Google och andra ställen för att se vad som skrivits om den de tänker anställa samt vad hon/han har för vännder...

#2 - Angela

Man ska verkligen tänka sig för! Inte en bra grej att blogga arg ;-) det kan bita en hårt i baken sen



Trevlig resa!

#3 - Karro

Den frågan har jag oxå ställt mej flera gånger... ag är välsigt öppen i mitt bloggande... Vet fortfarande inte om de är rätt eller fel... Men jag tror att när våra barn är stora och vi är gamla så kommer ALLA att blogga och ALLT kommer att skötas via nätet. Så de vi bloggat om kommer att vara som en piss i nilen för den yngre generationen;-) Men de är vad jag tror;-)

Kram K

#4 - cissi-mamma till kevin

Hej....då åker ni start te thailand..vad skönt för er!!vart ska ni vara i thailand??



när avslutas du tassico tävlingen??ha väntat på resultat hela dan=)



ta hand om er!!

#5 - linda

När dras vinnaren av tassimo!??

Jag kan inte vänta och hoppas INNERLIGT att det är jag!

#6 - Tess

Jag tycker det är skrämmande att folk verkar ha noll spärr på vad de lägger ut på nätet. Jag tänker till minst två gånger iaf. Sedan undrar man varför folk uppdaterar status och skriver om vad de åt för frukost. Vem är intresserad av det?

#7 - Linnea

Det blir helt plötsligt inte så konstigt att betygen sjunker när så mycket tid försvinner till internet.

Jag vet inte om jag tycker det är så farligt annars. Kanske det att det blir svårt att stänga av och vara helt själv. Såg ett program på svt 2 om köpsugna barn och vad forskningen visar vad som händer barn som blir utsatta för mycket media. Man hade sett att bl a depression ökade och gick ner i åldrarna.