bambi

Ost- och vinprovning


Vi var ju på ost- och vinprovning på Gamla Amsterdam på Hornsgatan. Gud, så underbart det var! Jag säger bara - GÅ DIT! Helt underbart! Man tror att man smakar häftiga ostar när man köper Brie och Taleggio... haha... vilket skämt! Och ägaren var helt underbart rolig och höll det hela på en lagom nivå, inget "eftersmak av aska och doft av skosula" eller liknande...

Innan vi skulle dit så frågade svärfar (som var barnvakt) vad stället som vi skulle till hette. Jag sa "Det är någon ostbutik. Den heter något tyskt."  Haha, lite pinsamt då ägaren som är holländare bara pratade om Holland och Amsterdam hela tiden....

 

Men nu har vi blivit ostexperter. Visste ni att definitionen av "ost" finns med i lagen (i ostkungörelsen)?? Och att det bara finns 2 ostbutiker i Stockholm medans det finns ca 250 st. i Amsterdam??

Vi köpte våra tre favoritostar med hem (plus en helt ljuvlig fikonmarmelad, och jag brukar inte tycka om såna konstiga saker) - Purmer (som var lagrad i 60 veckor), Chevre Affine och Bleu de Graven. Vi tänkte ta med dessa till sambons släktingar och bjuda på dom på julafton (och visa upp våra nya ostkunskaper).

En viktig sak som vi lärde oss under kvällen var att man INTE ska förvara ost i plastpåsar. Ost andas ut och in och kan inte göra det i en plastpåse. Man ska förvara den i papper, ostkupa eller eventuellt Tupperware.

#1 - Agnieszka-2barnsmorsan

Mysigt med ostprovning! Låter som om ni hade en jättemysig kväll!

#2 - Ewa

Tack för tipset både om provningen och om plastpåse...hjälp! -Osten andas ut och in, måste genast släppa ut våra ostar som ligger förvarade i just....plastpåse. :-)

#3 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

ÅÅååhhh va gott. Ost är livet.

#4 - Annica

oj det visste jag inte ang. plastpåsar! Tack för upplysningen! ost o vin provning mums!

#5 - Emelie och lilla familjen

Håller med, Purmer är favoriten hemma hos oss också! Oh, nu blev jag jättesugen på ostar. Roligt med ostprovning, har jag inte gjort men vi testar oss fram genom att köpa hem olika sorter istället.