bambi

Min ögonoperation

Jyoti ville veta mer om min ögonoperation, så jag tänkte att jag skulle ta och skriva ett inlägg om den.

Sambon hade opererat sina ögon när han var runt 20 (vi träffades när vi var 22) och hade hela tiden talat gott om operationen. Så jag blev väldigt sugen också eftersom jag såg så extremt dåligt. Jag hade -5,50 på mina linser. Jag var t.ex. tvungen att kisa riktigt ordentligt för att kunna se väckarklockan mitt i natten. Jag såg alltså inte mycket utan glasögon eller linser.

Så 2004 (när jag var 24) så tog jag äntligen tag i det och bokade en tid hos Ögonlasern här i Stockholm, samma ställe som sambon hade opererat sig på. Jag såg till att operera mig precis innan jag tog min examen och fortfarande var student och fick således 10% rabatt!

Operationen kostade 14500 kr per öga, innan rabatten. Vi räknade lite på det och man sparar ju in vad operationen kostar på ca 10 år av linsanvändning, så det kändes verkligen som om det var värt pengarna.

Sambon skrämde upp mig lite och sa att det gjorde jätteont efteråt, att det kändes som om man hade glassplitter i ögonen. Så jag var lite nervös. Sambon var med mig hela tiden och stod bredvid och titta på. Han stod till och med och tittade på när dom skar upp linsen i mitt öga (som dom sen slipar för att ge en perfekt syn).

Själva operationen går jättefort, tog kanske 15-20 minuter totalt. Man känner absolut ingenting för man får bedövningsdroppar i ögonen. Sen får man sitta i väntrummet ett tag, tror att det var en timme eller så, med solglasögon på. Sen får man komma in igen för en snabb undersökning och om allt fortfarande ser bra ut så får man åka hem!

Jag kan säga att jag hade inte alls ont efteråt, sambon överdrev tyckte jag! Kändes kanske lite som om man hade grus i ögonen direkt efteråt. Man ser suddigt ett tag efter, men jag märkte en stor skillnad direkt. Jag sov en stund när jag kom hem och sen när jag vaknade så såg jag helt perfekt! Det var en underlig känsla, att vakna upp och se helt klart och tydligt för första gången.

Jag ser fortfarande helt perfekt och operationen är bland det bästa jag har gjort! Ångrar inte ens sekund att jag gjorde den, var verkligen värd varenda krona!

Däremot så ser sambon dåligt igen, ni har kanske sett att han har glasögon... Han började se dåligt efter ett par år. Han ser inte alls lika dåligt som han gjorde innan operationen, men han känner ändå att han behöver glasögon. Sambon pratade med dom på Ögonlasern om att han har börjat se dåligt och dom sa att det berodde nog på att han gjorde operationen så tidigt, när han var runt 20 år, och då hade inte synen stabiliserat sig helt. Riktigt synd för honom, så han funderar på att operera ögonen igen när vi får råd (jag tror också att man får rabatt om man måste göra om operationen).
#1 - mimo

jag har vart sugen på en sådan operation. jag har dock inte lika dålig syn men mina -1,5 känns jobbiga då mina flickor tar sönder mina glasögon hela tiden och man orkar ju inte ha linser på kvällarna. men efter att läst ditt inlägg ska jag stark fundera på det nu. känns absolut värt det =)

skönt att du ser bättre nu =)

#2 - mariana DG

jo den jackan med luddigt i luvan och som sitter åt i midjan och sen står ut lite :) om du söker på google kmr den upp annars

#3 - Jossan

Själv ser jag rätt bra men jag har vänner och släkt som också opererat sig och dom är också jättenöjda :)

#4 - Soffy

Jag har funderat på en sån, jag har inte så dålig syn men det blir dyrt med alla linser! Vet du om man måste ha nån viss gräns för synfelet för att op. ska fungera?

#5 - Jyoti

Tack så mycket för all information!!!

Jag har också väldigt dålig syn, och går ALLTID med linser. Känns bra att veta att man kan (om det skulle behövas) göra operationen en gång till om det inte skulle bli bra. Ska definitivt kolla närmre på detta, jag är väldigt sugen på att göra en sådan. Tack igen!

#6 - malin

vad bra att läsa. jag har synfel på -5,5 på ena o -6 på andra..det är jobbigt.när man ska titta till bebisen på natten får man sova på med glasögonen...Men jag frågade min dotters ögonläkare i lund,hon avrådde mig att göra en operation,hon hade patienter som ´kom efteråt med tex starr o sånt...vet ej vad jag ska..

#7 - Ögonlaser

Riktigt trevlig läsning, ska själv operera mig snart efter sommaren när solen lugnat ner sig lite, kul att det gick bra!