bambi

Det där med namn... (och genus)
Det där med namn är svårt. Det är bland annat därför jag har velat ta reda på könet på bebisen. Visst, man kan ju välja ett könsneutralt namn men det finns ju inte så många att välja mellan. Sen så ska det gärna vara lite ovanligt, men inte för ovanligt (!) men gärna något som funkar ganska bra internationellt också (med vår internetvärld vi lever i). Sen så ska dessutom båda föräldrar gilla namnet också... Så det är mycket faktorer som ska stämma överens!

En sak som jag/vi inte alls tänkte på när vi valde namn till Zack var hur namnet är ur genussynpunkt. Det var när min förra chef sa att det var ju ett kort och "bestämt" namn som kommer att bli bra när han presenterar sig sen i framtiden, som jag började fundera på det. Vi valde ju faktiskt ett ganska typiskt killnamn till Zack.

För killnamn är oftast kortare och har hårdare konsonanter än tjejnamn. Det ska väl utstråla makt och auktoritet.

Medans tjejnamn är oftast lite längre och har mjukare konsonanter. Men även som en läsare påpekade, så brukar dom oftast sluta på A, har väl något med "melodin" att göra? För när man tittar på 10-i-topp listan över tjejnamn så slutar 9 av 10 på A!!!! En slump? Tror nog inte det... för det är inte ett endaste av killnamnen som slutar på A.

Jag som är intresserad av genus tycker att detta är intressant, men jag skulle aldrig gå till en sån överdrift att jag skulle döpa mitt barn till något helt könsneutralt "bara för att". För jag tror att man verkligen påverkas av sitt namn och vill därför välja namn till mina barn med omsorg. Här, kan man t.ex. läsa om "är man vad man heter?". En intressant frågeställning.

Ni som följer bloggen vet att bönan kommer nog få heta Elise (sambon har gett med sig, han säger att han inte kommer på något bättre alternativ själv). Jag har gillat namnet länge och fick det faktiskt från Beethovens "Für Elise". Sen så ska hon nog få heta Ronja i andranamn, efter vår älskade katt som vi var tvungen att avliva för ett par år sen. Jag tycker att namnet är jättefint (det var ju därför jag döpte katten till det) men samtidigt så kanske det är lite skumt om min dotter skulle heta det i förnamn... att vara döpt efter en katt? Men andranamn känns lite mer okej  ;)
#1 - carro

Haha det var lite kul att läsa slutet på det där inlägget.

Vi har haft två kullar med kattungar och en av dom hette faktiskt Tilde, precis som vår dotter fick heta efteråt!

Vi hade kvar katten ett par månader längre än "normalt" så hon var ju vår katt också.

I början tyckte jag det kändes lite konstigt men samtidigt hade jag ju valt ett av mina favoritnamn till katten som vi inte hade speciellt länge, och nu känns det inte alls konstigt.



Jag har aldrig innan vår dotter förknippat namnet Tilde med katten vi hade för många år sedan, utan faktiskt tänkt direkt på Tilde de Paula av någon anledning.

#2 - Dr Molly

Jag döpte min katt till Kajsa för att jag älskar det namnet och gillar boken Kajsa Kavat. När jag fick min dotter var jag lite sur att katten hade fått namnet Kajsa. Ville ju gärna att min dotter skulle bli just en Kavat liten tjej och Kajsa hade passat bra. Blev en Matilda istället. Var ffa inspirerad av boken Matilda av Roald Dahl som ju handlar om en tuff tjej med skinn på näsan. Vi har försökt uppfostra henne så könsneutralt som känns rimligt, hon har kjol ibland för det kan va fint men oftast blir det mjukisbrallor och en tuff tröja. Hon är 2½ år, helt ointresserad av allt vad prinsessa, glitter och rosa heter. Hon vill va sjörövare och Pippi Långstrump. Vi får väl se hur det håller i sig nu när dagisinfluenserna kommer! En tuff brud är hon i alla fall och det tror jag kommer ta henne långt!



Kramar

#3 - Elisabeth

Elise är faktiskt en av de finaste flicknamnen tycker jag. (Kanske beror på att jag själv heter Elisabeth?) Ingen av mina egna flickor har dock fått detta namn, de heter Madeleine och Moa, jättefina namn de också!

Vet du vilka plagg som kommer att ingå i nästa vår-släpp? Vet du när?

#4 - Natosh

Elise är jättefint! Dottern har Elise som andranamn, efter min farmor Inga Elisabet. Ett fint alternativ om hon skulle tycka att hennes förstanamn är för ovanligt.



Angående mjuka och hårda namn så har jag märkt en tendens i att folk tror att min son är en dotter när jag säger hans namn, Leonel, och jag undrar om det inte är för att det låter så mjukt. Och jag som tyckte att det var ju inte ett så jättekonstigt namn :D

#5 - Malin - brandteknologen

När min systers kompis fick en lillebror så ville hon att han skulle heta samma som grannens katt. Och så blev det :D

#6 - Linda

Nä det är inte lätt alla gånger att välja namn. Vår lille Erik var ju pojke nr 4 hemma hos oss och just pojknamn tycker jag är svårare än flicknamn.



Elise är ett jättefint namn tycker jag! Och Ronja också. :-)

#7 - EMELIE

anmäl dig till veckans blogg i min blogg;)

#8 - Nena

Elise är ju jättefint! (vår mellanson heter nästan samma kom jag på, skiljer på en bokstav bara, så undra på jag tycker det är fint, hihi) Det är spännande det där att välja namn. Vi hade betämt oss innan med alla tre och fick ingen känsla att ändra när vi såg dem. Men man ska ju aldrig tro att man får vara endsam om sina namnval. Son nr 2 fick ett ovanligt namn tyckte vi. En släkting undrade t o m varför vi valde så "konstiga" namn till våra barn. Nu tretton år senare är hans namn det näst vanligaste namnet att ge sina barn i Sverige. Så kan det gå!!! (Och vår dotter är faktiskt den enda av våra barn som har en hård konsonant i sitt namn (Matilda) och namnet är forntyskt och betyder stark i strid. Minns att en barnläkare skrattade och sa att det kan hon behöva med två storebrorsor!!!)

#9 - Nicole

Det jag tycker att man oxå ska kolla upp är vad namnen betyder.

#10 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Tycker också att namnens betydelse är spännande! Här är det nog minsta sonen som fått det mjukaste namnet, både storasyster och storebror har korta och lite hårdare namn (när jag tänker efter, men jag upplever dem inte som hårda normalt). Jag gillar också ganska korta namn, men vill helst att de ska vara tvåstaviga eftersom jag tycker att de är lättare att säga, flyter enklare på nåt sätt. Men visst, dotterns namn slutar på A, alla hennes tre namn faktiskt...:)



Yngsta sonen heter föresten Elis i andranamn, nästan som Elise...:-)

#11 - Tess

Här har vi funderat ut tilltalsnamn och andranamn till både kille och tjej om det skulle bli aktuellt med barn :-) Det tog längre tid att komma överens om killnamnet faktiskt. Det svåra var att jag inte vill döpa mitt barn till något namn som figurerar stort i t.ex. bibeln och min sambo föreslog en hel del sådana namn för att han inte tänker på sånt :-) Sedan ville vi båda ha nåt som funkar både i Sverige och internationellt + att det har någon särskild betydelse för oss. Tycker vi har lyckats rätt bra faktiskt :-)

#12 - Lotta

Gösta slutar på a.

#13 - Natali

Dottern heter Milou Sophie. Tycker det är en perfekt kombo...lite ovanlig men väldigt internationell. Vem har inte hört talas om TinTins hund? :-) Som förövrigt är döpt efter författarens första flickvän fast hunden är en pojke :-D

#14 - Heléna Kämpe

Min man har ett namn som slutar på a..Per-Ola..inte så vanligt, mina döttrar slutar inte på a utan heter Tilde och Li...Jag tycker att både William och Leon är ganska mjuka namn medan minstingen har ett "hårdare" namn men som å andra sidan slutar på a, Luca. Lycka till med bebben!

#15 - Nina

Fint, min dotter heter Stella Ellise ; )

#16 - Nina

Med ett l såklart...