bambi

Rödbetsplutt
Vi får ju hem veckans middagar från Framtidens Mat, vilket vi tycker är en jättebra och prisvärd tjänst. Speciellt nu när jag har foglossning och inte kan gå och handla så är det smidigt. Sambon tycker också att det är bra att vi får äta mer varierad mat för varje vecka är det en vegetarisk maträtt och en fiskrätt. Jag är inte lika glad eftersom jag inte tycker om fisk, men jag kan hålla med om att det är mycket bra för Zack.

Jag brukar i allafall försöka smaka lite av fiskrätten och ett par gånger har jag faktiskt tyckt att det har varit okej, men det blir alltid att jag äter mindre portioner den kvällen det är fisk.


Ikväll var det fisk. Stekt fisk med potatis och rödbetshack. Vi fick hem ett kilo med ekologiska rödbetor som skulle kokas. Så jag följde instruktionerna och hackade upp rödbetorna när dom äntligen hade kokat färdigt. Jag har faktiskt aldrig ätit rödbetor förut (jag är ju rätt så kinkig med maten som ni vet, så jag äter inte såna konstiga saker...), men det var riktigt gott! Vet inte om det var för att det var hemlagat, för såna där rödbetor på burk verkar superäckliga! Men det var faktiskt gott med rödbetor!


Jag kan säga att jag var inte den enda som tyckte det... Zack åt, utan att överdriva, säkerligen upp en tredjedel av alla rödbetor. Vi satt i en timme och han satt och petade i sig rödbetor hela tiden och ville hela tiden ha mer. Eftersom jag har väldigt liten erfarenhet av rödbetor så har jag ingen aning om hur onyttigt det är egentligen, så han fick äta hur mycket han ville. Det känns ju inte så onyttigt, för det är ju en rotfrukt?


Han åt även lite med gaffel, duktiga plutten! Han är lite sen med framstegen inom ätande och drickandet, så han äter ju med händerna annars. Så det var kul att se honom försöka äta med gaffel. Ja, jag skriver "försöka" för det mesta hamnade på golvet när han försökte helt själv. Men när jag satte dit maten på gaffeln åt honom så gick det galant  :)
#1 - Soffy

Mums, jag älskar kokta rödbetor med salt & smör! Det är nyttigt, så bara hans mage klarar av det så är det ju jättebra att han gillar det! Sen kommer han kissa rött, bara så ni vet och inte blir oroliga! (Inlagda smakar helt annorlunda, där är det ju ung samma lag som till gurkor och dyl. )

#2 - Anonym

du behöver inte oroa dig, saxat från ortblomman.com:



100 gram rödbetor

innehåller:

Fosfor (milligr) 44

Järn (milligr) 1

Kalcium (milligr) 35

Kalium (milligr) 345

Magnesium (milligr) 20

Selen (mikrogr) 1



Förutom att rödbetan innehåller många mineraler är den också rik på Folacin (93 mikrogram på 100 gram rödbetor), en B-vitamin som är nödvändig för att det ska bildas nya röda blodkroppar, och i viss mån C-vitamin.



Bland mineralerna är det kalium som rödbetan har mest av. Kalium är bl a blodtrycks-sänkande. Kalium är också nödvändigt för balansen mellan syra och vatten i kroppen och för musklernas och njurarnas normala funktioner.

#3 - Natali

sv: Ja jeansleggings från Lindex, de bästa jag köpt. Lnskar att jag köpt två par. Dessa har tvättats så flitigt att de blivit rätt slitna.

#4 - Yenny

Första året tror jag "de" avråder rödbetor av någon anledning jag inte minns, men sen så ska det vara okej! Gud så smidigt att få hem mat sådär!

#5 - Linda

Bli inte oroliga när han kissar rött sen bara!!

#6 - Sofi

Tänkte just säga att ni inte ska bli oroliga om han kissar rött men ser att det redan är några som har skrivit det. Har man ätit mycket så kan man till och med få rosa bajs, haha!! Men det är som sagt inte farligt men det färgar ju något otroligt så det är ju inte konstigt att inte allt färgämne försvinner i magsystemet.



Min favorit är för övrigt Chèvregratinerade (fetaost går lika bra) rödbetor, så serverar man den med en liten ruccolasallad med honungsvinägrett och valnötter. Perfekt liten förrätt!

#7 - Maria

Så söt han är med rödbetor runt munnen! :)

#8 - Jenny

Kul att du kikat in hos mig! Ser att vi har liknande bloggdesign, hihi! ;-)

Gillar citatet i din header. Är också ett Kent-fan :-)