bambi

Nej, jag tänker inte klä min dotter i klänningar

Många blir upprörda när jag berättar att jag inte har tänkt klä min dotter i klänningar och kjolar. Jag förstår inte riktigt varför. Vad tror ni att hon missar? Zack har inte blivit skadad eller lidit på något sätt för att han inte har haft klänning, så varför skulle hon göra det? Varför upprörs inte ni av att Zack inte kläs i klänningar?

När mina barn (både min son och dotter) är tillräckligt stora att själv uttrycka vad dom vill ha på sig och om dom önskar att ha klänning så kommer jag givetvis inte förbjuda det. Men jag kommer nog begränsa det lite och se till att det inte är den mest rosa och glittriga klänningen som finns. Precis som att jag kommer att begränsa mina barn från att sätta på sig smutsiga, trasiga, för små, obekväma kläder. Några gränser måste man ändå sätta.

Jag tycker att det är rätt så hemskt när föräldrar klär upp sina barn i prinsessklänningar (som min mamma gjorde med mig) som om dom vore dockor. Inte för att man behöver klä dom i fula kläder, nej! Men viktigaste är väl ändå funktionella och bekväma kläder, inte att du som förälder ska kunna visa upp en söt liten docka?

Och nej, jag tycker inte att klänning/kjol är särskilt funktionell på barn. Det är inte kläder som uppmuntrar till lek, barn kan lätt skrubba knäna eller visar trosorna om dom ska klättra/hänga i träd. Kjolar fastnar lättare i grenar, etc. Det är inte lätt att ta på en overall över en klänning. Osv...osv..

Jag använder själv ibland klänning och kjol. Men jag är också en produkt av min uppväxt. Jag har ju lärt mig av min omgivning att utseendet är viktigt och jag känner mig fin när jag tar på mig klänning/kjol. Vilket är svårt att komma ifrån för min del men det är inget jag vill lära min dotter. Jag vill inte att hon ska känna samma press på sig (som jag känner) att man måste vara smal, ha långt hår, rakade ben, sminkat ansikte och gärna klänning för att duga och bli accepterad av andra.

Jag tror starkt på att speciellt när det gäller flickor så förstärks detta intryck att man måste se ut på ett visst sätt för att duga, när dom hela tiden får en massa komplimanger för hur söta dom är i sina klänningar. Visst så kommer min dotter se mig i klänningar ibland och kanske vilja klä upp sig på samma sätt, men oftast när jag är hemma så går jag runt i mysbyxor och t-shirt. Så fort jag kommer hem så byter jag om till det, så mina barn kommer för det mesta se mig klädd på det sättet.
#1 - Studentmamman

Jag personligen har svårt när man helt förbjuder sina barrn något, då risken finns att det blir en motsatt effekt.

Dock är det intressant att du skriver hur du är en produkt av din uppväxt. Jag hade nästan aldrig klänning på mig som liten utan var mycket neutralt klädd. Som vuxen älskar jag att klä mig i praktiska, bekväma klänningar och tunikor.

Får jag en dotter kommer jag säkerligen klä henne i tuffare klänningar (om hon vill) men samtidigt göra klart för henne att kläderna avgör inte vem hon är som individ. Vill sonen gärna ha en prinsessklänning så kommer jag inte heller neka honom det (till släktens förfasan). Jag tror på en medvetenhet hos föräldrarna samt en variation bland kläderna.

#2 - Nina

Jag tycker du tänker SÅ JÄVLA KLOKT Bambi.

Tänk om vi bodde närmare varandra då kunde våra barn leka. DEt skulle kännas bra om VIlle hittade ngn kompis som hade så smarta föräldrar som du å "sambon".

Ha en bra dag!

#3 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Studentmamman Men jag tänker inte förbjuda, som jag skriver så kommer jag endast begränsa. Men fram tills mina barn själva uttrycker att dom vill ha klänning (kan ju dröja flera år) så kommer jag inte själv ta på dom det.

#4 - åsa

tunika/kortare klänning är väldigt bra plagg tycker jag, fint och inte för puttinuttigt, och det blir ingen glipa mellan byxa och tröja. jag köper fina, praktiska kläder, men också det som fyraåringen vill ha, hello kitty och rosa. man kan ju välja ut det finaste och inte det som gör ungen till docka eller tonåring.

#5 - Maja

En sak som jag är nyfiken på är hur ni tänker med barnens frisyrer. Traditionellt sett har ju tjejer långt hår och killar kort, nu är det ju absolut inget konstigt om en pojke har långt hår eller en tjej kort hår men dom har ju ändå oftast olika frisyrer. Tänker ni ha samma frisyr på båda barnen eller hur tänker ni?

#6 - ♥ anna ♥

Håller med Åsa. Det går inte att säga att klänningar är opraktiska lekplagg. Det finns jättebra, mjuka och sköna tunikor/klänningar med leggings. Kanonbra att leka i, och att dra på overallen utanpå är inga som helst problem. Jag förstår dina tankar kring klänning Bambi om du tänker på den typen av klänningar du visar på bilden här uppe.



Jag tycker också om att varva kläder och inte bry mig så mycket om man köper på "kill- eller tjejavdelningen". Men jag tycker att vi ska ta tillvara på kvinnors och mäns olikheter också. För mig sitter inte jämställdhet och genus i kläderna utan hur vi är mot våra barn och att vi ger dem samma möjligheter.



Ha en bra dag!

#7 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Maja Vi har faktiskt aldrig klippt Zacks hår. Han tycker om att pilla i sitt eget hår när han är trött eller ledsen. Det har han faktiskt fått från sambon, som gjorde likadant när han var liten!



Så vi vill behålla lite längd på Zacks hår för hans egen skull. Sen får vi se hur det blir med lillasyster, men jag akn tänka mig att dom kommer ha liknande frisyrer.

#8 - Tessan

med tanke på hur många pojkar i 1-2-årsåldern jag sett på ÖF, förskola etc i vinter klädda i strumpbyxor/tajts & en lite längre tröja så faller anti-klänningsargumentet ur en praktisk synvinkel litegrann. en vanlig tröja + mysisar under en overall eller 2-delat ställ skapar glipor & är bylsigt, medan ett längre plagg + något mjukt & tajt är mycket skönare & ger mer rörelsefrihet vid flera lager kläder.



som jag nämnt lite här & var i bloggar; jag tycker klänningsdebatten kan bli lite enkelspårig. jag tycker så här; prinsessklänning bara fär att vara "söt" när man är 4; nej. en enkel klänning ibland till vardags, ibland till fest; ja, varför inte? vi klär ofta vår son i skjorta eller gubbcardigan när han ska vara fin, men aldrig nånsin i tröjor med actionfigurer eller kamouflage. vi klär honom med eftertanke, precis som vi kommer göra om vi får en dotter, oavsett vilket kön plagget anses tillhöra.



genusspektrat är stort, och inte så svart eller vitt som att typiska kill-/tjejkläder ALLTID signalerar tuffing som klättrar i träd eller skör sötis som sitter still & leker snällt med en docka.

#9 - Stina K

Men "bambi" Varför är du så förtjust i ODDMOLLY kläder??? Dom är ju inte speciellt könsneutrala anser jag.Dom är ju väldigt KVINNLIGA.Tycker att det verkar som att du bara har sådana kläder :)

Är inte det lite fel om du nu är så väldigt för det här med könsneutrala kläder borde man väl börja med sig själv eller?Vi tycker olika om det mesta har jag upptäckt när jag läst din blogg,men kan inte låta bli att läsa den tycker att det är roligt när du står för det du tycker.Och rör om i "grytorna" .Tack för en bra blogg

#10 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Tessan Just därför använder vi fortfarande 90% bodies till Zack, just för att dom är det mest praktiska plagget. Men det blir svårare och svårare att hitta bodies i dom större storlekarna, tyvärr.



Stina K Har du läst inlägget? Jag skriver ju att jag, som är en produkt av min uppväxt, har blivit präglad av den. Jag tycker att jag är fin i klänningar, men jag går mestadels i mysbyxor och t-shirt.



Men jag vill inte att min dotter ska få samma press på sig som jag känner, att hela tiden vara söt..osv.



Jo, jag borde kanske börja med mig själv och helt utesluta klänningar hos mig. Men jag kan ärligt talat inte låta bli att tycka att jag är fin i klänning, jag tycker att det är snyggt och så gillar jag att visa upp den enda smala delen av min kropp - mina ben. Det är svårt att ändra vad man känner sig snygg i när man redan har fått det inpräglat.



Sen så ska inte jag springa runt och leka en massa, så klänning är inte opraktiskt för min del. Det är till och med praktiskt och bekvämt nu när jag är gravid...

#11 - Freedomtravel

Alla reagerar vi väl på något sätt mot vår egen uppväxt... Själv är jag uppväxt med föräldrar som satte på mig begagnade praktiska kläder och aldrig någonsin något som skulle vara "fint". På fullt allvar trodde jag de första 25 åren att jag var en person som inte kunde vara fin (det var sånt som andra var), men däremot praktisk och duktig.

De senaste åren har jag börjat upptäcka att även jag kan (får!) ha fina kläder. Vilken befrielse och glädje!

#12 - Tant Alexandra

Hej Bambi! Jag tycker att det du säger låter väldigt vettigt men det är en sak jag undrar över.



Du avslutar med att även om du själv kommer att ha på dig kjolar och klänningar på dagarna så kommer du att byta om till mysbyxor när du kommer hem. Jag gör precis samma sak men jag undrar vad det sänder för signaler till barnen. Kan inte det uppfattas som att man måste leva upp till samhällets ideal dagtid men att när man kommer hem och ingen ser så kan man vara sig själv i sina mysbyxor?



Vad tycker du?

#13 - lady dahmer

du är så klok bambi. jag håller givetvis med allt du skriver.

#14 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Tant Alexandra Jag hoppas att dom inte ska få det intrycket. Men det är ju samma sak med sambon, han måste ju ha kostym på sig och vara nyrakad varje dag på jobbet (han kan inte komma i mysbyxor till advokatbyrån). Vi har ju båda våra "jobbutstyrslar", det är ju svårt att komma ifrån.



Men vi får försöka prata en del om det med dom. Men det är en viktig aspekt du tar upp! :)

#15 - Anonym

Så det betyder att odd molly intresset "skyller" du på din uppväxt, att alla vi som gillar odd molly är slavar under hur tjejer "ska" se ut? Om din uppväxt inte var som den varit så skulle du inte haft tunika, kjol etc?? Om vi tjejer väljer bort kjol, klänning etc för att vi ska vara så lika....som männen, eller vadå? Jag gillar mycket av det du säger men har väldigt svårt för ditt svart-vita tänk när det gäller genus. Vi påverkar våra barn i hög grad, och givetvis samhället runtomkring oss. Men att göra det till en "grej" som du gör tycker jag är galet. Jag har 2 söner och en dotter. Vi håller oss inom det som jag gillar, barnen gillar och som är praktiskt, och i ärlighetens namn så är ett par tights och en tunika ett betydligt bättre lekplagg än ett par jeans/hårdare byxor och en tröja. Varför är traditionellt "killiga" kläder det som ska vara standarden? Det är alltså det manliga som vi kvinnor ska ta till oss? Lika är bra men olika är bättre! Sedan ska givetvis villkor etc etc vara lika. Är jag alltså mer "ofri" för att jag gillar kjol och klänning? Min tjej och mina killar har de färger och varianter på kläder som de gillar, inte de jag bestämmer! Det är ju inte jag som ska ha dem på mig!



Jag tycker att du begränsar dina barn. Och jag förstår att du förmodligen tycker att jag begränsar för mina. Vi har helt enkelt helt olika sätt att se på det. Ursäkta rörigt inlägg.

#16 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Anonym Ja, inte tror jag att det ligger i mina gener att tycka om klänningar och kjolar. Nej, jag tycker inte att vi ska klä oss som män (det har jag aldrig påstått heller, så jag vet inte vart du får det ifrån?). Våra kroppar är olika (bröst, höfter, osv), jag tycker att det är bättre att klä sig efter sin kroppstyp och vad man ska göra (t.ex. barn ska leka, därför behöver dom andra kläder).



Zack har ett par jeans, han fick sina första jeans för bara ett par månader sen (skrev ett inlägg om det då). Så han har till 90% mjuka byxor och bodies.



Sen så tycker jag inte att det är så hemskt att vara "ofri" eller "slav" för hur tjejer ska se ut så länge man är medveten om vart allt kommer ifrån och vilka signaler man skickar ut med sina kläder. T.ex. mörka kläder (som kostymer ofta är) ger ett intryck av mer auktoritet.



Det är synd om du ser mina åsikter som kritik mot Odd Molly fans, för det är det inte alls. Min dotter får gärna ha Odd Molly på sig sen när hon kan välja själv, men jag vill att hon ska få chansen att kunna välja det själv och inte känna att det är så man "ska" se ut eftersom det är så jag har klätt mig sen jag var liten.

#17 - Stina K

"Bambi" det verkar som att du försöker skylla allt som är "motsägelse fullt" på din uppväxt.(din mamma) Du har inte funderat att du nu som VUXEN kvinna kan ändra dig??

#18 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Stina K Som jag skrev så är det inte så lätt att ändra vad man tycker är snyggt. Det man tycker är snyggt är det man tycker är snyggt, ska jag börja gilla baggy jeans och hip-hop kläder? Ska jag tvinga mig själv till det?



Jag kan säga att det är likadant med mina matvanor.. även fast jag verkligen anstränger mig nu så har jag svårt för att äta fisk, skaldjur, tomater, aubergine, svamp, mm. mm. Eftersom jag är uppvuxen med en mamma som har skämt bort mig med maten. Inte lätt att tvinga sig själv att tycka om äcklig mat heller...



Men där försöker jag göra annorlunda med mina barn. Zack får fisk och svamp hemma, sånt jag själv inte gillar. För att vill inte begränsa honom när det gäller maten... samma sak gäller kläder. Varför måste man ge sina barn exakt samma uppväxt som man själv hade?

#19 - Mia

Tycker att du tänker i rätt banor, men överdriver hela tiden. I din strävan att vara jämnlik så väljer du helst rosa och lila till din pojk för att VISA hur jämnlik du är. Så istället för könsneutrala kläder väljer du typiska tjejfärger! Varför?

Jag klär min pojk i glada färger, inte för mycket tryck och sådant, han har en del rosa för han har valt det själv. Du väljer åt din son. Du kunde klätt honom neutralt för att inte påverka hans tycke och smak. Men du har valt tycker jag.

Att man sedan tyvärr blir lite retad på dagis om man som kille han FÖR tjejiga kläder är en annan aspekt. Hemskt att det förekommer, men det finns.

Ang din egen smak är det pinsamt hur du försöker förklara bort den.

Man tar INTE dina åsiker på riktigt. Man brukar leva som man lär. Vara som man tycker. Men det är inte du.

Så det hela känns väldigt som att du VILL vara en med dessa politiskt korrekta åsikter, bara det inte drabbar dig själv!!! Och gud förbjude din klädstil.......

Nej, har man åsikt så får man väl leva efter den. annans ekar det ganska ihåligt!

Jag hoppas dina barn får välja själva.

#20 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Mia Jag klär verkligen inte Zack i enbart rosa och lila. Han har i stort sett alla färger på sina kläder, har du kollat igenom alla bilder på bloggen på honom? Det är ju allt från blått, grått, grönt, rött till rosa och lila.



Bloggen har en Odd Molly inriktning så därför visar jag upp dom kläderna, men jag har inte endast Odd Molly kläder på mig.



Jag förstår att det kan framstå som dubbelmoral att leva på ett sätt men att ha åsikter som säger något annat. Men i så fall så har jag dubbelmoral när det gäller kläder och mat och säkert något annat också... jag tror att dom flesta gör en sak men säger något annat när det gäller vissa saker. Men jag står för det!



Jag står för att jag känner mig fin i Odd Molly kläder och ibland vill jag känna mig fin. Sen förstår jag inte varför det är så upprörande att jag inte vill att min dotter ska bli en kopia av mig? Jag vill inte heller att mina barn ska få samma matvanor som mig, men det är tydligen inte lika upprörande???



Sen så har mina genus-åsikter kommit av att jag har studerat genuskunskap, psykologi och sociologi på universitetet. Innan dess så tyckte jag att det var jättesött med flickor i rosa klänningar, men ju mer man läser på ju mer lär man sig om vilken inverkan sånt har. Så det är inte direkt för att vara "politiskt korrekt" som jag har dessa åsikter...

#21 - Mia

Nej, jag har inte kollat hela din blogg. Kollar ibland och tycker du valt typiska tjej färger mer än neutrala. Mer för att visa en ståndpunkt. Du verkar vilja att folk skall SE att du gör annorlunda, mer än att du gör det för att du tror så.

Jag säger inget om att du har Odd Molly. Bara att det inte går ihop med dina åsikter...

Klart många har dubbelmoral.....men då kanske man inte basunerar ut den ena åsikten så starkt som du.



Det är inte "upprörande", men lite konstigt att du då inte försöker bli en hon kan efterlikna istället.

Ändra dig själv först.

Barn gör inte som man säger utan som man gör.

Så OM du vill att hon inte skall bli så måste du ändra dig först.

Frågan är om du tror på det så starkt att du är beredd att göra det?

#22 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Mia Du kanske ska ta dig en titt under kategorin "Dagens Zack" så får du se vilka kläder jag "visar upp" här på bloggen: http://bambi.blogg.se/category/dagens-zack.html



Jag skulle kunna ändra min klädstil, men jag skulle inte trivas eller känna mig fin. Dessutom så tycker att andra saker är 1000 gånger viktigare än klädfrågan, t.ex. att jag och sambon lever i ett jämställt förhållande. Men många här i bloggen hakar upp sig på att min dotter inte ska få ha klänning, så därför blev det ett inlägg om detta (har fått frågan många många gånger nu "ska din dotter verkligen inte ha klänning på sig?"). Men jag har skrivit många andra inlägg om t.ex. jämnställdhet och andra genusaspeketer som jag tycker är mycket viktigare. Så det kanske är därför jag inte känner att det är så superviktigt att ändra min klädstil?? (Samma sak med mina matvanor....)

#23 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag tycker att folk ofta missar något ganska väsentligt, det finns inga fysiska skillnader på pojkar och flickor, det finns det mellan kvinnor och män. Barn kan ha samma kläder oavsett om de är flickor eller pojkar för deras kroppar är likadana med könsorganet som enda skillnad. Sen så klättrar barn, leker springer, ramlar och kryper, hur ofta ser ni en 30-årig kvinna klänga i ett träd? Om man ser till vuxna kvinnor och män så är de olika långa, breda och har ganska olika fysiska attribut, alltså kan vi inte ha exakt samma kläder på oss.



Sen så handlar ju inte genusmedvetenhet om att skapa en unisex utopi där alla är könlösa och likadana, tvärt om så är det ju för att stärka barnens individualism , så att de inte fastnar i typiska könsmönster. Bambis dotter kanske inte kommer att se ut som en rosa gräddbakelse, men det gör inget, för samhället kommer mata bambis dotter så pass mycket med hur det kvinnliga skönhetsidealet kommer förmodligen att nå fram till hennes dotter i alla fall, tyvärr. Genom att inte klä sina barn könstypiskt eller till och med lite tvärt om så lägger man grunden för ett eget tänkande, om man blir påverkade från två olika håll hemifrån och från samhället så får man både och.



Klär man sina barn könstypiskt eller låter dem välja helt själva, så har de ju inget val alls, barn som får välja helt utan föräldrapåverkan kommer att välja att se ut som kompisarna, de kommer alltså per automatik att försöka passa in och det är det man vill undvika. Man vill ju att barnen ska våga vara sig själva och tänka själva vad de verkligen vill ha och inte skapa ett behov av att smälta in i den gråa massan.



Sen så väntar jag med spänning på frågan: Varför får aldrig Zack ha klänning fan vad du är elak men jag antar att jag väntar förgäves.



Bambi skriver ju själv att hennes dotter kommer få vara med och välja när hon själv kan säga vad hon gillar, när kan barn göra det? 3-4 år? Jag antar att lidandet för en 1,5 åring som inte får ha klänning inte är särskilt stort. Bambi överdriver inte sin "politiska korrekthet" det är ni som totalt missar syftet med att välja att göra som hon gör.

#24 - alexandra

Håller faktiskt helt med Mia.

#25 - Jennie

Jag brukar inte kommentera så ofta men nu kan jag inte låta bli. Det är en het potatis det här och varje gång du skriver om det så rasar det in kommentarer från båda håll.



Jag har en son som är ganska precis lika gammal som Zack och han äger inte ett enda plagg från tjejavdelningarna. Men han gillar att leka med sina gosedjur och sin docka. Han dukar gärna upp sitt leksaksporslin och lagar mat med sina kastruller. Men det bästa han vet är att leka med bilar, det kan han göra nästan hela dagarna. Han har valt detta själv, trots sin pappas ivriga försök till att välja annat.



När jag växte upp i slutet av 70-talet klädde man barnen i väldigt neutrala färger, det var grönt, brunt, orange och gult på de allra flesta oavsett om det var en pojke eller flicka. Spelade det någon roll? Är vi som föddes på 70-talet och gick klädda i dessa färger mer jämställda än de som är födda på 80-talet? Det tycker inte jag. Enligt mig spelar inte färgen på kläderna, eller längden på överdelen någon som helst roll. Det är våra värderingar och ideal som styr våra barns uppväxt. Barn gör inte som vi säger, dom gör som vi gör. Eftersom ni klär er traditionellt manligt och kvinnligt kommer era barn att göra detsamma, trots era idoga försök till annat.



Med detta vill jag nog bara säga att det inte sitter i kläderna det minsta, det handlar om att vi visar våra barn vad vi har för värderingar, inte berättar.



Jämlikhet, solidarietet och ödmjukhet sitter inte i färgen på overallen, det måste genomsyra hela barnets vardag för att det ska bli självklara saker för dem.



Jag menar absolut INTE att ni inte gör detta också, för det vet jag att ni gör (eller förstår genom att ha läst bloggen länge nu), men som jag skrev i början så spelade inte 70-talisternas bruna plychkläder någon större roll eftersom det bara var kläder. Jag är fullkomligt övertygad om att om du skulle tycka att chockrosa klänningar var det finaste och klädde sin kommande dotter i det så skulle hon ändå vara en jämnställd, solidarisk och ödmjuk flicka eftersom det är så ni LEVER.



#26 - Mia

Klart att genus och jämnställhet inte handlar om kläder mest. Men detta inlägget gjorde det. Därför skrev jag om det.

Jag förstår dock inte varför svaren behöver bli så aggresiva.

Om du inte kan ta kritik och möta den med lite självinsikt så förstår jag inte syftet. Du kan tycka att jag har fel utan att det skall bli sån tråkig stämning.

Klart att inte jag vet hur ni har det och hur du tänker helt och hållet. Klart jag inte har hela bilden. Men jag säger bara hur jag tolkat dig genom bloggen.



Men jag håller fastvid att barn gör som vi gör. En bra sak att tänka på.

Jag vill inte göra ett påhopp, men du verkar ta det så. Jag fick inte ihop det bara.

#27 - Anna Kaagaard Kristensen

Kläder är bara kläder, det stämmer. Att dela sysslorna är också bara en liten sak, att turas om att vabba är också bara en liten sak, att dela föräldraledigheten är bara en liten detalj i föräldraskapet, men om man gör många små saker så blir en större sak. Många bäckar små...



Att bara göra en sak gör ingen skillnad men med många små saker kan faktiskt åstadkomma något.

#28 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Mia Förlåt om du upplevde min ton som aggressiv. Jag blir bara lite sur när folk antar en massa saker, speciellt när jag har visat upp eller skrivit något helt annat. (T.ex. att Zack har alla färger på sig)



Jag hoppas på att mina barn inte kommer att kopiera alla mina dåliga sidor. Jag försöker ge Zack mat jag inte gillar och hoppas på att det räcker, även om jag själv inte äter samma sak som honom. Jag hoppas också att mina barn inte kommer att bli lika lata som jag och en massa annat negativt som jag inte vill att dom ska efterlikna.



För att ta upp några saker som min mamma gjorde som jag inte har tagit till mig: hon rökte ett tag, hon har alltid varit den som har städat och skött hemmet, hon har alltid varit tillsammans med män som har behandlat henne dåligt (enligt henne), hon är intresserad av blommor, mm. Mycket som jag inte har tagit åt mig av det hon har gjort, så jag håller inte helt med att "barn gör som man gör".



Däremot så har min mamma aldrig sagt rakt ut att "det är kvinnan som ska sköta hemmet", hon har aldrig uttryckt såna åsikter även om det alltid har varit hon som har gjort sånt. Hon har även sagt att det är dumt att röka även fast hon själv rökte ett tag. Däremot så har hon gett mig mycket komplimanger för mina kläder och hon gör det fortfarande. Så jag tror ändå att man kan påverka en hel del genom vad man säger och dom åsikter man uttrycker.



Men självklart så är det bäst att leva som man lär... jag önskar att jag kunde tycka om mer könsneutrala kläder på mig själv och att jag tyckte om att äta det mesta... för det är sånt jag vill lära mina barn. Men hur mycket jag än försöker äta fisk så tycker jag att det är skitäckligt och hur mycket jag än klär mig i "tråkiga" kläder så känner jag mig inte lika fin som i mina Odd Molly kläder... svårt att ändra på dom känslorna.

#29 - E

Mina föräldrar resonerade som du och jag klär mig gärna i kjol och klänning som vuxen och rakar mina ben och känner mig inte jämställd i samhället och vet inte ens om jag vill vara det innerst inne (är ju indoktrinerad, kanske biologiskt, kanske socialt , vem vet vad som är vad). Jag har alltid varit otroligt utseendes fixerad så det går på gränsen till psykisk sjukdom, haft ätstörningar och alltid känt pressen att man måste vara snygg. Den pressen kom från kompisar och samhälle och hela det sociala kontextet. Tror knappast du kan skydda ditt barn från detta kontext. Däremot göra så att hon blir mobbad (av barn och vuxna!!!) som jag blev när jag fick gå i byxor på barnkalas där alla andra flickor hade rosa tyllkjol. Klä ditt barn som du vill i början då du och barnets pappa bestämmer kläderna men snälla låt barnet få välja själv sen och tillmötesgå dess önskningar om kläder när det börjar visa en egen vilja på det området även om hon skulle vilja ha något i dina ögon helt förskräckligt o fjantigt. Ersätt inte ett förtryck med ett annat.

#30 - Stina

Jag blev uppfostrad väldigt könsnutralt av en proggig ensamstånde mamma på 70-talet inga klänningar, jag var stjärngosse på Lucia på dagis osv osv osv osv och jag klär mig nästande uteslutade i klänning idag så kan det gå. Sitter det i genera att bära klännig? Kanske in ordagrant men det sitter nog i generna att att locka motsatta könet till att avla barn och som kvinna då att se kvinlig ut och i vår kultur innbärdet en viss typ av kläder, smink osv.



Vad är det föresten för hemskt med att ett barn råkar visa trosora? -hört talas om tajts? Gäller samma sak för pojkar, kan dom visa kalsogerna?

#31 - stina

Hej och hå!

Min mamma älskade Prinsessklänningar :) Den ena efter den andra satte hon på mig :)Men när jag sen blev tonåring så börja klä mig poppigt och pojkigt.. men mamma sa aldrig något om det! Hon älska mig för den jag var/är. Och jag tycker inte det är något konstigt att hon satte på mig prinsessklänningar. Hon tyckte det var fint! Hon ville ju bara vara snäll :) Minns hur hon åkte till uppsala för där fanns en speciell affär med fina klänningar... super gulligt ju ! Men hon och pappa har ju även uppmuntrat att man är olika och tycker olika.

Tycker dagens föräldrar tänker för mycket :) Jag också.Vi får nog börja slappn av och njuta!!

Vad spelar det för roll om föräldrar röker? Liten parantes!



#32 - Lena

Förstår faktiskt ärligt talat inte allt sk. genusprat. Jag är lesbisk och bryr mig knappast om vad den manliga delen av befolkningen tycker om mig eller mitt utseende. Jag älskar vackra klänningar, att klä mig vackert/vara kvinnlig, sminka mig, raka benen o.s.v. och jag förstår inte varför det skulle vara ett problem? Blir jag en sämre människa för att jag älskar kvinnlighet? Jag är högutbildad och blir respekterad för det, jag behöver inte klä mig fult eller maskulint för att få respekt. Jag klär min dotter i klänningar ibland för att hon är söt i det, vill hon inte ha behöver hon inte men hon väljer själv trots sin ringa ålder. Hon har även sonens gamla kläder och är precis lika söt i baggybrallor. Min son får ha vad han vill, han älskar rosa och glitter och vill han gå i klänning till dagis får han självklart göra det. Han var för övrigt lucia i luciatåget. Vad spelar det för roll? Pracka inte på era barn varken det ena eller det andra, låt dem vara som de är - egna, tänkande individer.

#33 - Stina K

"Bambi" det här handlade ju om genus och inte matvanor.Du har inte tänkt på att denna överdrift med genus kan få motsatt effekt på dina barn!!Man ska nog ta det mesta med en nypa salt.

#34 - Äppelflickan

Du säger att du inte vill låta aggressiv i dina svar- men de låter arga. Det känns som om du tycker att alla som inte gör som du/tycker som du förstör för sina barn..Även om du inte menar det så får jag iaf känslan av det.



Eftersom genus alltid är ett hett ämne kommer du alltid får massa kommentarer så fort du skriver om detta ämne.



Jag tycker att du går för mycket åt ena hållet. Och en stor sanning är att barn gör verkligen som vi GÖR inte som vi säger, hur bra vi än säger det... Mina killar får gärna ha lila och rosa om de vill, och de har haft det, min mellankille sov i "nattlinne" en period för han tyckte det var skönt. Låt han!



Men det är alltid ytterligheterna som är "fel". Att tvinga tjejer att ha ömtåliga kläder som ej går att leka i, att tvinga killar att inte ha nagellack, glittriga kläder, sy korstygnspyssel på dagis/fritids, det är det som blir fel.



Du gör givetvis som du vill, precis som de som tycker att deras söner aldrig någonsin får vara Lucia på dagis.

Om du nu tycker att kjolar/klänningar är så fel, sluta då att använda det....och var förebild på det sättet.

Jag kan hålla med om att kjol är det knäppaste att sätta på en liten bebis...men sedan är det ingen skillnad. Välj rätt grejer bara, det tåliga och mjuka, precis som du förmodligen gör åt Zack.



En sak att minnas i den diskussionen är att för i tiden hade alla bebisar under en viss ålder "kolt"/klänning....Det var inte förrän senare som de hade kjol alt. byxor.



Man ska inte bedömas efter sina kläder- men det blir vi- både män och kvinnor - men inte efter om det är typiskt kvinnliga kläder eller typiskt manliga kläder- utan stilen. Den dag vi inte bedömer någon, oavsett kön/ålder/jobb etc, så har vi nått långt. Men det sitter inte i kläderna. Och det är det vi ska lära våra barn. Men om vi säger att "klänning är fel!" så säger vi ju att alla som har det gör fel, till våra barn. Och varför skulle det vara så?



Jag tror inte att det är just klänningsvägran från dig som upprör, utan att du är så starkt fördömande i din åsikt. Det känns som någon annan sa, som om du mest vill VISAhur du resonerar....

#35 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Äppelflickan Nej, jag tycker inte att dom som inte gör/tänker som jag förstör sina barn. Det enda som jag har blivit sur på är när andra inte läser inlägget ordentligt och när det jag skriver misstolkas. Det gör absolut inget att andra inte håller med mig. Jag vet att jag får mycket kommentarer när jag skriver såna här inlägg, så om jag inte ville ha folk som sa emot mig så skulle jag låta bli att skriva dessa inlägg :)



Jag är också emot extremer och båda hållen. Men det hoppas jag har märkts i bloggen? Zack har aldrig haft glittriga eller extremt "tjejiga" kläder, men inte heller extremt "killiga" kläder heller.



Du får gärna berätta på vilket sätt du tycker jag är fördömande i min åsikt? Inlägget är mer skrivet som ett svar till alla som hela tiden undrar om jag verkligen inte kommer sätta på klänning på min dotter. Det handlar helt och hållet om hur jag tänker bakom mitt eget beslut, ingenting om hur andra bör/bör inte göra.

#36 - Anonym

Jo, du talar om hur andra skall vara.

Och låter som om du vet och tycker bäst och rätt. Jag kommer ihåg några inlägg om din pojks kusin för länge sedan och jag kommer ihåg att jag hoppades att din bror och fru inte läste din blogg.

#37 - Anna Kaagaard Kristensen

Äppelflickan och Anonym Att ni tar åt er av inlägget och tror att det är en bruksanvisning hur hela världen ska uppfostra sina barn säger mer om ert självförtroende och er osäkerhet än om personen som har skrivit inlägget.



#38 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Anonym Shit, alltså... vart har jag skrivit ett ont ord om Zacks kusin?? Jag har skrivit att dom är olika:

http://bambi.blogg.se/2009/july/kusinerna-olika.html



Sen att dom umgicks och hans kusin fick glass:

http://bambi.blogg.se/2009/july/turistade-lite-i-stockholm.html



Det är det enda jag har skrivit om Zacks kusin i bloggen. Hur f*n får du det till att jag har skrivit något illa om Zacks kusin?!?!

#39 - Mollie

jag fattar i sak det du säger. Men tro mig verkligheten är inte så som du önskar. Du kommer inte klä din dotter i klänning men när du väl står där och du har en dotter i prinsessålder är saker och ting inte svart eller vitt. Frågan är då om du som förälder benhårt står på dig-eller om du tillåter denna fas?

Min dotter, har varit i alla faser du kan tänka dig. Hon älskar rosa ibland... svart andra dagar. Älskar prinssesor ena dagen och en riktig mästare på Nintendo DS en annan. Jag får en känsla av att du tycker att klänningen står för förtryck. Att din dotter kommer att bli förtryckt, ojämställd, ojämlik osv osv. Ett barn får sin stryka i uppfostran av sina föräldrar INTE genom ett klädesplagg.Detta är förstås mina tankar. Du kommer att hitta rätt väg och en balansgång mellan dina värderingar utan att för den skull, hämma barnets utveckling!

#40 - Anna Kaagaard Kristensen

Nu blev det spännande... Mollie Du tycker alltså inte att vad man får klä sig i är en del av uppfostran? Att tro att alla flickor har en "prinsessperiod" är att vara ganska naiv, jag har aldrig haft det, ingen av mina systrar har haft det, det ligger inte i våra gener att vilja ha klänning, det är ett skapat behov och man kan motverka prinsessperioder.

#41 - Anonym

"William fick lite glass (Zack sov, men skulle nog inte ha fått glass ändå..."

Med andra ord gjorde de fel i dina ögon....eller? Era barn är väl lika gamla. Jag tror kanske inte du är medveten om din ton när du skriver om saker.

Detta var väl ingen stor sak.....men jag skulle inte uppskatta att bli skriven på näsan om jag var mamma till kusinen. Du menade kanske inget med det, men tänk på hur du skriver saker, om jag tänkte på detta sätt var jag nog inte ensam om det.

Strunt samma. Jag skulle aldrig nämnt det där om kusinen, dumt kanske.

Däremot tycker jag att du får det att låta som om ditt sätt är det enda rätta istället för att framföra en åsikt. Annars gillar jag din blogg.

#42 - Tiina

Vad är det som är så HEMSKT att klä en flicka i prinssesklännig?Som tex.vid ett bröllop hur många procent är det som inte gifter sig i klänning??Då måste vi införskaffa en lag som förbjuder det.Annars kan ju barnen bli "förtryckta" av att se en kvinna i klänning.Både till vardags och fest.Man måste nog börja med sig SJÄLV om det ska bli någon ändring?Barnen tar nog lika mycket skada av genus)))

#43 - Anonym

Varför är det skillnad på att sätta på en tjej en klänning när ni klätt sonen i skjorta och slips?

#44 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag måste säga att jag alltid upplever Bambis ton väldigt trevlig, hon flera hundra gånger mer ödmjuk än vad jag kan vara.



Man måste få berätta hur man själv gör och vad man tycker utan att andra människor ska ta till sig det som ett personligt påhopp.

#45 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Anonym Oj, snacka om att söndertolka en mening. Jag skrev att han "nog" inte skulle ha fått, så han kanske skulle ha fått det? Roligt att du se det som att jag tycker att dom gör fel när jag inte själv ens ser det. Bara för att vi har varit restriktiva med socker när det gäller Zack så betyder det väl inte att vi tycker att alla andra gör fel?



Men om det är det elakaste du kan hitta som jag har skrivit om vad jag "tycker" om andra uppfostran så tycker jag inte att det var så farligt...



Sen så hoppas jag att du förstår att jag skriver lite extra provocerande i bloggen för att få folk att komma med sina åsikter. Hur roligt skulle det vara om jag bara tog hänsyn till allas åsikter och försökte att inte säga det minsta provocerande eller sårande? Åsikterna i bloggen är ju mina, men en extra liten push för att få folk att tänka till. (Fast jag tycker faktiskt att jag inte är såååå provocerande, finns dom som är mycket mycket värre... )

#46 - Tiina

Men herre min skapare ANNA KAAGAARD KRISTENSEN.Tycker att det låter som om du är väldigt NAIV..Genus handlar inte det om "indeviden" Då tycker jag att du borde veta att alla är olika vare sig dom är prinssesor eller pirater.Vissa är som dig och andra som mig.eller??

#47 - elisabeth winqvist

Min åsikt är att försöka fokusera mer på den inre självkänslan.Barn gör som vi gör och inte som vi säger,tror inte på förbud utan tror att vi måste vara goda förebilder för våra barn genom att vara oss själva och leva som vi lär.Annars blir det en konstig dubbel moral som blir svår att försvara,tror på att börja med sig själv.Det är självklart vi vuxna som sätter ramarna för våra barn!

#48 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Anonym Jo, vi har klätt Zack i skjorta och slips EN gång i hans 17 månader långa liv. Det var inte något vi hade köpt själva. Jag har nämt tidigare också att jag inte kommer att köpa några kjolar eller klänningar, men om vi får någon i present så kommer det vara svårt att aldrig någonsin använda den. Känns lite elakt mot den som ger presenten att aldrig använda den. Det där med presenter är svårt...

#49 - lady dahmer

molly prinsessperioder är inget biologiskt. Det är ofta ett symptom på vanlig hederlig "jag vill vara en i flocken" metalitet som de flesta barn drabbas av.



När den lilla flickan ser hur alla andra tjejer på dagis är fint klädda och får enormt mycket uppmärksamhet för det så börjar hon nära en önskan om att vara som dem. Jag ser detta ske varje dag i mittjobb.



Att bejaka barnets olika perioder behöver inte innebära att man låter ungen få fritt spelrum. Som förälder så måste man vara ansvarsfull och dämpa de beteenden som är skadliga eller de tvångsbeteenden som går för långt.



enligt mig så innefattar detta prinsessperioder då jag inte på nåt sätt tycker det är ok att klä mitt barn på ett sätt som gör att hon behandlas utifrån hur hon ser ut



Skulle min dotter hamna i en period då hon vill ha rosa lull lull så kan jag gå med på att köpa EN klänning och ev. ett eller två andra plagg som uppfyller hennes dröm. Klänningen får has vid speciella tillfällen för på dagis så gäller lekvänliga kläder. Punkt liksom. Man kan kompromissa.

#50 - lady dahmer

tiina -- att könsbestämma saker ÄR att begränsa och förtrycka. Att säga "detta plagg får bara flickor ha" är Klänningar uppmuntrar dessutom till stillasittande lek vilket i sig är formande.

#51 - Anonym

Jag har inte letat efter elaka saker. Så jag har ingen aning om andra grejer, bara att jag reagerade när jag läste det här. Nog om detta. Om du vill provosera, om det är tanken, så reagerar du lite väl starkt på kritik. (Inte det jag skrev utan andras inlägg)

#52 - Anonym

Men lady dahmer du skadar barnet då också tänk lite så förstår du!!

#53 - lady dahmer

sen tycker jag att det blir lite löjligt när vissa här tycker att Bambi ska ändra sig själv först -- hört talat om "socialisering"? Prägling? Ta och googla de orden.



Att ändra på sin personlighet, sitt inre, sin hela person, sitt innersta väsen som präglats och formats i enlivstid är ungefär lika enkelt som att bytakönstillhörighet. Det går inte. Det skulle ta ytterligare en livstid.



Sen handlar inte genus om att man som kvinna INTE får ha klänningar eller smink. Det är absolut klart man får. Men när man fostrar barn så försöker man öppna upp och ge dem alla möjligheter istället för att begränsa efter kön.



Sen så klär man barn annorlunda än vuxna. Oavsett om man är intresserad av genus eller ej.

#54 - Milo

Genustänk är bra, men ibland kan det ju slå åt andra hållet va? Jag har två flickor och jag tänker oftast som du, vad gäller leksaker m.m. Kläder ska vara praktiska och alla färger hittas i deras garderob! Men jag gör tvärtemot som du när det gäller rosa och klänningar, jag vill visa barnen att dom får välja det för att det är TUFFT med rosa! Det kan vara supertufft att få vara söt och snygg i klänning också, varför trycka ner något som är så pass flickigt/kvinnligt? Känns som att det går åt andra hållet då... Mina flickor ska banne mig få välja det dom vill, och få vara stolta över att dom är tjejer med rätt att VÄLJA!

#55 - lady dahmer

anonym berätta gärna på vilket sätt jag skadar mitt barn "på det sättet"?! /väntar med spänning

#56 - lady dahmer

milo -- grejen med genus är att man är emot etiketter som "flickigt", "kvinnligt" , "pojkigt" och "manligt". Det handlar inte om att trycka ner nåt, det handlar om att man som förälder vägrar gå med på olika förväntningar på könen.



i övrigt så skulle jag aldrig lära min dotter att det är bra att vara "söt" eller "snygg".



Och välja helt fritt kommer hon aldrig få heller, oavsett om det gäller kläder eller mat eller vad det nu må vara. Barn är inte mogna att ta fullt ansvar för sig själva.

#57 - Tiina

Lady dahmer har du någonsin hört talas om variation??? En klänning behöver inte betyda ett åtsittande fodral utan kan även vara. löstsittande klänning eller en lite längre vid tunika.Där kan vi skacka att man har rörelse- frihet.Om du nu kan och vet så mycket om barn som du vill påstå borde du också veta att de flesta barn tittar på dom vuxna och får en uppfattning hur man är och SKA var.Då kan ju f-n inte kvinnan i familjen ha klänning man måste börja i rätt ände.De hoppas jag att ni Genusar förstår för annars kan ju erat budskap bli motsatt effekt om mer där till för era barn!

#58 - lady dahmer

tiina --



1. klänningarlämnar benen bara såvida du inte förordar klänning över lektåliga byxor.



2. Variation? Menar du att man inte kan variera klädseln om man inte har klänning? Isåfall -- varför får inte pojkar ha klänning? stackars pojkar så begränsade de blir.



3. ja barn tittar på vuxna. Men du, det gör inget att man som mamma harklänning. Genus handlar nämligen om valfrihet. Att ha klänning när man är vuxen kvinna är inte fel. Men jag tänker inte trycka in min dotter i en könsmall bara för det.



4. apropå mångfald: http://ladydahmer.blogg.se/2009/april/mangfald.html

#59 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina Men gäsp... Om du läser lite noggrannare vad jag skriver så kanske du ser att det är det jag menar, alla är olika, alla flickor har inte prinsessperioder och det är definitivt inte inprogramerat i vår dna.



Sen måste jag fråga på det trevligaste sättet jag kan, vad fan är problemet med att Bambi inte vill klä sin dotter i klänning? Varför känns det så upprörande?



#60 - Tiina

1.en bra kombination är tunika/klänning med tights.

2.Jag har aldrig sagt att inte pojkar får ha klänning själv klart får dom ha det,men hur många POJKAR ser sin pappa gå runt med en klänning på sig närmsta man kan komma där är väl kilt!??

3.Men barn tar efter vuxna inte vad man säger åt dem!Då är det väl ända förttryck och diskriminering om mamman har klänning medans dottern inte får ha det!!

4.Ser jätte bra ut.

#61 - Tiina

Till LADY D(4)Skulle ha varit lite kjolar och klänningar där.(om du använder klänning borde även din dotter ha tillgång till den valfriheten))

#62 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Anna Kaagaard Kristensen: Du skrev att: "Genom att inte klä sina barn könstypiskt eller till och med lite tvärt om så lägger man grunden för ett eget tänkande....". Förstår verkligen inte alls hur du menar där? Om vi föräldrar väljer kläder av en viss typ till våra barn så stimulerar vi dem alltså till att tänka själva? Förstår inte alls ditt resonemang, men är väldigt nyfiken på hur du får ihop detta?



Jag har ju kommenterat det här klädvalet som en uppenbarligen stor del i "genustänket" många gånger här på bloggen tidigare, så jag orkar knappt skriva om det, mer än att jag inte tycker att vare sig jämställdhet eller jämlikhet sitter i kläderna överhuvudtaget. Det handlar om att ge våra barn lika möjligheter och en grundtrygghet. För övrigt är klänning ett alldeles ypperligt lekplagg när barnen är några år gamla (sitter inte åt någonstans, mjukt och ledigt, precis som du tycker när du är gravid), men å andra sidan är min bild av en skön och fin klänning inte alls den som du har på bilden. Något sådant skulle jag aldrig heller klä min dotter (eller mina söner) i, ser väldigt obekvämt ut.

#63 - lady dahmer

tiina --



1. tights är INTE lekvänliga. De går lätt sönder och knän skrapas upp osv.



2. jag tycker det bästa är att klä barn i vanliga neutrala kläder. Vill de när de är äldre ha klänning eller tomtemössa eller vad det nu må vara så ser jag inget fel i att tillmötesgå detta - oavsett kön.



3. det är ingen som sagt att flickor inte får ha klänning. Inte jag och absolut inte Bambi. Vad vi sagt är att vi inte kommer välja det åt dem så länge de inte har någon egen åsikt.



Sen blir det lite fel att påstå att barn tar efter sina föräldrar, för riktigt så är det inte i de lägre åldrarna. De flesta prinsessflickor jag mött har normala mammor. Inga mammor i rosa prinsesskläder och glittriga tiaror precis. Däremot så lär sig småtjejer ganska snabbt att man får mer uppmärksamhet och oftare får höra hu fiiiiiin man är om man klär sig riktigt fint. Och DET påverkar.

#64 - lady dahmer

tiina -- vad för behov har min dotter av klänningar?



Jag använder högklackat, string och bh också ibland, bör min dotter få tillgång till det med? Smink kanske?

#65 - lady dahmer

om nu klänning är sånt lekvänligt och fantastiskt plagg, hur kommer det sig att ni inte klär era söner i det?

#66 - Anna Kaagaard Kristensen

LADY DAHMER Då blir de ju bögar förstår du väl!

#67 - Mollie

Men barnen är olika min dotter är 7 år och hon har haft prinessperiod, med allt vad det innebär. Precis som hon är bättre än de flesta andra pojkare i dataspel. Jag låter min dotter vara den hon är. Sedan att alla flickor inte har det är väl okej. Jag kan berätta om min kompis dotter som alltid älskade att komma hit och leka. Här fick hon nämligen klä sig i prinsessklänningr. Hon fick inte det hemma. Vad är det för naturligt i att hindra barn att leka? Tror ni "genus" förespråkare att barnens kläder och dess färg är avgörande för hur ett barn blir? Om barnet blir förtryckt eller blir en elitist? Snälla ni detta handlar om hur ni föräldrar stärker upp era barn, hur ni bygget upp barnets självkänsla. Ursäkta om jag säger det men genus för mig är BS för att det har gått åt extemhållet. Låt barnen vara!! Ursäkta om det blir lite grötigt... Skriver från min iPhone

#68 - Tiina

Till Anna Kaagaars kristensen

Nej alla flickor har inte prinssesperioder.Men de flesta.... Tro mej den kommer.Då ska jag berätta för dig vad det jävla problemet är.Det är att jag inte uttalat mig om att bambis dotter inte får ha klänning tycker bara att man ska börja titta på hur man själv klär sig som mamma innan man börjar diskriminera sina barn,om mamman har klänning kommer nog dotter också vilja ha det förr eller senare.För dom är ju båda KVINNOR. alla föds vi med olika kön så är det bara inget att gära åt..

#69 - lady dahmer

anna -- jo, å snoppen trillar av!

#70 - Katrin

Men varför ska då byxor vara det "rätta" sättet/klädesplagget? Visst är det bekvämt och praktiskt men långt ifrån alla gånger. Det känns som du försöker få Zack att vara allt annat än en pojke som han faktiskt är! Och vad är det för fel på att vara det? Och att framhäva att han är just pojke? Varför ska allt vara så neutralt?

Jag vill absolut inte hoppa på dig med något nu men jag regarar precis som alla andra då jag inte kan förstå varför det är så "fel" med klänning? För det känns som att du tycker det är fel och byxor rätt..?

Jag älskar både klänning och byxor på mig själv och skulle min son gärna vilja ha klänning, visst får han det! Inte att jag kommer uppmuntra det men jag tänker inte hindra honom heller. Jag älskar att klä honom i lite finare "kill" kläder för att framhäva just honom som kille och för att jag tycker han är fin i det.

Oj vad långt det här blev..

Men som sagt, vill inte hoppa på dig men det uppstår en del frågetecken och då är det svårt att vara tyst...

#71 - lady dahmer

mollie -- grejen är att lek inte bara är "lek". Det är i leken som barn lär och utvecklas mest. Jag tror absolut INTE på att låta barn leka fritt. Jag tror på att styra och leda och visa, precis som vi gör inom förskolan.



Lek kan vara mycket. All lek är inte nyttig eller lämplig.



Dock så ser jag inget fel med rollekar, men jag har heller aldrig träffat en enda genusmamma/pappa som INTE tillåter sina barn att leka prinsessor. Men det är ju inte samma sak som att klä sig som en prinsessa till vardags.

#72 - Anna Kaagaard Kristensen

Mollie Fast vem har sagt något om att klä ut sig? Ingen har väl förespråkat att barn inte ska få leka prinsessa? Jag personligen tycker snarare att det är då det passar sig med sådan klädsel.



Så du tror att barns klädsel har noll med uppfostran att göra?



Om din 11-åriga dotter skulle vilja ha stringtrosor, kortkort kjol eller stayups skulle hon få det då? Varför/varför inte?

#73 - lady dahmer

och för att svara på din fråga Mollie - Givetvis så påverkar barns kläder deras personlighet. Kläder påverkar hur vi bemöts. Och hur vi bemöts påverkar vår självbild och vår personlighet.



Studier visar på att barn bemöts olika beroende på hur de är klädda och vilka färger de bär.



Pojkar i spindelmannenkläder eller mörka färger får ofta höra hur tuffa de ser ut, man pratar med lite grövre macho röst och skojar lite fysiskt sådär med killarna.



Tjejer i kjol, klänning eller rosa får ofta höra va fiiiina de är osv. Man pratar mjukare, tystare och framförallt MER med flickorna, kramas och myser och bekräftar att de är söta.



Pojkar och flickor som kläs mindre stereotypt bemöts mindre tydligt och får oftare bekräftelse för den de är, inte för hur de ser ut eller könet de har (även om också de stämplas med förväntningar) "Va kul att se dig idag Lisa/Kalle!" - osv.

#74 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Katrin För att jag vill undvika alla föreställningar som det innebär att vara "pojke". Jag vill att andra ska se honom som den individ han är. Att han ibland är söt, snäll och tystlåten och ibland är han en sprallig plutt som springer runt och dansar. Varför ska man stoppa i honom i en "pojkmall"? Är det så hemskt att han får bära alla möjliga olika färger?

#75 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina Ok Tiina då ska jag berätta vart ditt resonemang blir konstigt, vuxna kvinnor använder bh, stringtrosor, korta kjolar, urringade tröjor, tycker du att man måste tillåta sina barn att göra det samma om man inte vill vara en hycklare? Det är till punkt och pricka samma sak.

#76 - lady dahmer

katrin -- varför ska man framhäva sitt kön? Varför ska bambi framhäva att zack är en pojke? Man är inte sitt kön. ens egenskaper och personlighet sitter inte i kuken eller fittan liksom.



Tycker du även att mörkhyade ska framhäva sin ras? Eller vi vita?

#77 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Lady Dahmer: Skrev just ett svar på ditt inlägg om att klä sönerna i klänning men jag tappade faktiskt lusten att svara när jag läste dina och Anna Kaagards barnsliga och nedvärderande små inlägg om det hela (bög, snoppen trillar av osv). Synd att det inte går att föra en sådan diskussion på en vettig och vuxen nivå även om man inte är av samma åsikt som ni. Trist.

#78 - lady dahmer

och du katrin - ang. byxor



det är det plagg som används av båda könen.

#79 - lady dahmer

jenny - ditt val. Jag tycker att jag varit väldigt saklig och seriöst bemötande i detta inlägg.

#80 - Tiina

tights långkalsonger kalla det vad du vill med det är mer praktiskt en ett par jeans.. Visst får mina söner ha klänningar om dom vill har både typiska prinsses och kill saker men dom föredrar bilar och jeans.min dotter leker med både och men gillar mest att ha leka med "tjejiga" leksaker och att mer ha klänning än jeans. Det är inget jag tvingar dom till men dom ser nog att mamma har klänning och pappa har "jeans".Så vill vi att våra pojkar ska ha klänning och våra flickor typiska "killkläder" måste vi nog ändra på oss själva först innan vi börjar SNACKA..

#81 - Katrin

Jag tycker absolut inte det är fel att klä honom i färgglada kläder! Tvärtom!

Men just att allt ska vara så neutralt..

Och vad är det som är så fel på "pojkmallen" ?

Vi är ju ändå två olika kön.

#82 - Anna Kaagaard Kristensen

Jenny i Dalby Allvarligt, ingen har någonsin kommit med ett vettigt argument om den frågan förutom att de kan bli mobbade, homosexuella eller osäkra på sin sexuallitet om du har ett annat så ska du självklart skriva det. Det var ett skämt, inte menat att kränka någon.

#83 - lady dahmer

tiina -- tights håller inte för tuffa lekar. De håller inte för att man ramlar i gruset, kryper runt på marken, klättrar i träd.



Det är du som förälder som köper dina barns kläder och därför du som bestämmer. Innan dina barn hade en åsikt, klädde du dina söner i tights då?

#84 - Anna Kaagaard Kristensen

Varför är det viktigt att framhäva barns könstillhörighet? vad är syftet?

#85 - Katrin

Men herregud vad aggresiva ni är..

Det är klart att byxor används av båda könen, och? Det kan väll klänningar också göras om man vill det. Förstår bara inte felet i att ha just klänning..?

Och ska inte jag kunna vara stolt som kvinna? Måste jag vara stolt som individ? Vad är det för fel på att framhäva sig? Det är ju knappast så att man främhäver sitt kön.. Det gör inte jag iaf!

#86 - Mollie

Allt har sin tid. Även stringtrosor och kortkort. Nu kommer du in på vuxenvärlden och vad vuxnar gör och har på sig. Tycker inte att din fråga matchar sammanhanget.

#87 - lady dahmer

katrin felet är att det är en mall. Felet är att det föreskriver hur pojkar är och hur flickor är och att det skapar olika förväntningar på könen.



Ja vi är olika, men det finns fler och större olikheter INOM könen än mellan dem. Att jag är kvinna ger mig inte automatiskt vissa egenskaper.



#88 - lady dahmer

mollie precis, och när min unge är gammal nog så kan hon ta eget beslut gällande klänning också.

#89 - Tiina

--Anna K--

Dom plagg som du nämner är ju LITE mera VUXENKLÄDER än en söt klänning hahah.Hur gammal är du igentligen lite måste du väl kunna räkna ut själv..haha Men tro mig flickorna kommer vilja ha det när dom blir "könsmogna""

#90 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Katrin För att "pojkmallen" innehåller en massa fördomar/föreställningar om hur pojkar ska vara, som det inte alls är säkert att dom är eller vill vara (men känner att dom måste vara på ett visst sätt för att passa in).



Jag vill att Zack ska få utvecklas till den individ han själv är, inte så som folk tycker att en pojke "ska" vara. Jag vill att han ska känna att han kan uttrycka känslor utan att bli kallad en mes eller känna att han måste knuffas och slåss eller vara bra på sport för att få uppmärksamhet. Vilket tyvärr inte uppmuntras så mycket av förespråkare av den tradtionella "pojkrollen".

#91 - lady dahmer

katrin nej jag är inte speciellt aggressiv. Det är din tolking och det får stå för dig.



Varför ska man vara stolt över sitt kön? Jag ser inte poängen? Är det bättre att vara kvinna än man? Eller vad?



Min könstillhörighet är just det - könstillhörighet.Inte min identitet. Inte det som definerar mig. Inte det som är jag.



Om jag är stolt så är det över den jag är. Min egenskaper, min person. Jag är stolt över att jag är klok och snäll. Över att jag är en fantastisk mamma och fru. Inte över min fitta.

#92 - Anna Kaagaard Kristensen

Mollie Jo nu ska jag berätta hur det kommer in i sammanhanget, kläder har med uppfostran att göra, om du säger nej till stringtrosor så säger du också nej till ett klädesplagg av olika anledningar, precis som när någon säger nej till klänning, alltså har kläder visst med uppfostran att göra.

#93 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Anna K: Äh jag blev väl lite trött bara. Jag hade inget särskilt argument heller eftersom min son har haft både klänning och nattlinne.



Vill däremot gärna ha ett svar på min fråga till dig längre upp, är väldigt nyfiken på hur du menar?

#94 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina poängen är att bara för att vuxna har klänning så behöver inte barn ha det. Precis som med andra klädesplagg. Jag är 25, tack för att du frågar, hur gammal är du själv?

#95 - lady dahmer

sen vill jag bara påpeka att jag inte är emot klänning jag är bara emot att man tillåter vissa plagg för ett av könen. Min önskan är att klänning ska vara ett vanligt plagg som både män och kvinnor kan ha. Precis som byxor.

#96 - Soffy

Men OJ, är det din blogg Bambi eller har några andra tagit över den? ;) Kul med debatt i alla fall! Skruttan har haft klänning ett par gånger - korta o praktiska som är arvegods från när jag var liten. Och i somras var det himla praktiskt med luftiga bommullsklänningar och bara blöja under. Jag tycker faktiskt att det är "värre" med tjejiga jeans (såna som har blommor och är figursydda)Hello Kitty tröjor och bodysar med glitter. Det finns många fina klänningar och kjolar som är praktiska och inte ett dugg puttenuttiga. Men jag förstår dig när jag ser fotot...inte kul att bli utklädd som en docka! Jag var en "pojkflicka" med kort hår så klänningarna var ganska tuffa på mig!

#97 - Anna Kaagaard Kristensen

Jenny i Dalby sorry, jag missade frågan totalt. Barn blir påverkade av kompisar, tidningar och samhället, så genom att ge dem en motpol hemifrån så får de mer att välja på, om de bara blir matade med skönhetsidealen som råder i samhället så blir det inte mycket till valfrihet, om man hemifrån lär sig att det är viktigare att vara bekväm och att vara sig själv istället för att bara passa in så vågar man förhoppningsvis se mer till vad man själv vill och mindre till hur samhället vill att man ska vara.

#98 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Anna K: OK, då förstår jag och det håller jag med om.

#99 - Tiina

--Lady D--

För att förenkla det hela så att du förstår så kallar jag leggings för thigts och om man då förvandlar ordet leggings så blir det för en pojke "långkallingar och nu till svaret på din fråga:JAA jag har klätt mina pojkar med långkallingar och neutralt färgade bomullsstrumpbyxor.Och det är väl diskriminerande omnågot om inte flickor/kvinnor får ha klänning betyder inte det att kvinnan ska vara som mannen då. Det är väl väldigt diskriminerande..???

#100 - Katrin

Jag säger inte att det är bättre att vara kvinna eller man och varför måste det? Men varför ska man nervärdera sitt eget kön? Varför inte bara vara sig själv, oavsett kön? Varför ska man vara en "individ"?



Jag säger inte heller att personligheten sitter i könet, absolut inte!



Inte heller tycker jag det sitter i kläderna! Utan mer i åsikter och värderingar och hur man är mot sina medmänniskor!



#101 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag kan bara tala för mig själv, men jag är först och främst människa, att jag är kvinna, mamma, dotter osv är sekundärt. Jag vill inte bli sedd, bli behandlad eller ha förväntningar på mig utifrån vilket kön jag är. Två kvinnor kan vara mer olika varandra än vad en man och kvinna är, det är individen som är viktig inte könet och det vill jag lära mina barn, att vara individer, inte pojkar och flickor.

#102 - Mollie

Men du jag ser att du inte riktigt förstår vad jag skriver. Du tar extrem exempel på ett klädesplagg som symboliserar en massa olika saker. Du får jätte gärna diskutera med mig men snälla du kom med vettiga argument till varför man ska klä barn könsneutralt och varför genus är bra.Hittar inte det i dina tidigare inlägg.

#103 - lady dahmer

tiina -- byxor är ett plagg för både män och kvinnor. Att inte ha klänning betyder inte att man är som en man. Personligen tycker jag att BÅDE klänning och byxor ska vara för både män och kvinnor, men just nu är det inte så. Och DET är diskriminerande mot pojkar och män.



men oavsett vad du kallar tightsen för så är det inte lekvänligt för utelek. Tights tål inte tuffa lekar där man kryper runt i gruset, springer och ramlar, klättrar i träd osv.

#104 - lady dahmer

katrin - varför tycker du att man nedvärderar sitt kön om man inte framhäver det? varför är mitt kön ens viktigt?

#105 - Anna Kaagaard Kristensen

Katrin Jag anser ju faktiskt att individen är viktigare än könet. Du skriver ju själv:



"Inte heller tycker jag det sitter i kläderna! Utan mer i åsikter och värderingar och hur man är mot sina medmänniskor!"



Då handlar det ju om hur man är som individ och inte om man är man eller kvinna?

#106 - lady dahmer

mollie - vill du ha vettiga argument varför man ska klä sina barn neutralt istället för könsenligt? Jag upprepar:



Studier visar på att barn bemöts olika beroende på hur de är klädda och vilka färger de bär. Pojkar i spindelmannenkläder eller mörka färger får ofta höra hur tuffa de ser ut, man pratar med lite grövre macho röst och skojar lite fysiskt sådär med killarna.



Tjejer i kjol, klänning eller rosa får ofta höra va fiiiina de är osv. Man pratar mjukare, tystare och framförallt MER med flickorna, kramas och myser och bekräftar att de är söta.



Pojkar och flickor som kläs mindre stereotypt bemöts mindre tydligt och får oftare bekräftelse för den de är, inte för hur de ser ut eller könet de har



#107 - Anna Kaagaard Kristensen

Mollie jag har svarat längre upp, men här är det igen:



Jag tycker att folk ofta missar något ganska väsentligt, det finns inga fysiska skillnader på pojkar och flickor, det finns det mellan kvinnor och män. Barn kan ha samma kläder oavsett om de är flickor eller pojkar för deras kroppar är likadana med könsorganet som enda skillnad. Sen så klättrar barn, leker springer, ramlar och kryper, hur ofta ser ni en 30-årig kvinna klänga i ett träd? Om man ser till vuxna kvinnor och män så är de olika långa, breda och har ganska olika fysiska attribut, alltså kan vi inte ha exakt samma kläder på oss.



Sen så handlar ju inte genusmedvetenhet om att skapa en unisex utopi där alla är könlösa och likadana, tvärt om så är det ju för att stärka barnens individualism , så att de inte fastnar i typiska könsmönster. Bambis dotter kanske inte kommer att se ut som en rosa gräddbakelse, men det gör inget, för samhället kommer mata bambis dotter så pass mycket med hur det kvinnliga skönhetsidealet kommer förmodligen att nå fram till hennes dotter i alla fall, tyvärr. Genom att inte klä sina barn könstypiskt eller till och med lite tvärt om så lägger man grunden för ett eget tänkande, om man blir påverkade från två olika håll hemifrån och från samhället så får man både och.



Klär man sina barn könstypiskt eller låter dem välja helt själva, så har de ju inget val alls, barn som får välja helt utan föräldrapåverkan kommer att välja att se ut som kompisarna, de kommer alltså per automatik att försöka passa in och det är det man vill undvika. Man vill ju att barnen ska våga vara sig själva och tänka själva vad de verkligen vill ha och inte skapa ett behov av att smälta in i den gråa massan.



Sen så väntar jag med spänning på frågan: Varför får aldrig Zack ha klänning fan vad du är elak men jag antar att jag väntar förgäves.



Bambi skriver ju själv att hennes dotter kommer få vara med och välja när hon själv kan säga vad hon gillar, när kan barn göra det? 3-4 år? Jag antar att lidandet för en 1,5 åring som inte får ha klänning inte är särskilt stort. Bambi överdriver inte sin "politiska korrekthet" det är ni som totalt missar syftet med att välja att göra som hon gör.

________________



Det handlar för mig om förväntningar, människor har olika förväntningar beroende på vilket kön man är av, män ska tex vara händiga, starka och "hjälpa till" med barnen, kvinnor ska vara snälla, mjuka, varma och bra på att dammsuga. Alla kvinnor är inte lika inte alla män heller, därför är det viktigt att inte förväntningar och krav på människor är utifrån deras kön, utan utifrån vilka de är som individer.

#108 - Katrin

Ja men precis, just personen i sig är ju såklart viktigast! Men jag förstår liksom inte varför det spelar så stor roll om man uttrycker sig i klänning eller byxor? Det är ju bara utsidan.'



Sen tycker jag inte det är viktigt att framhäva sitt kön precis som jag inte kan förstå varför det är så fel i vissas ögon att vara kvinna?

#109 - Tiina

--Lady D--

Är ledsen att du måste höra det här från mig,men "thigts" kan vara mer lekvänliga en ett par hårdajeans.Du kanske skulle testa ett märke som är bättre!Har jobbat med barn i 12år och jag har sett jens som är värdelösa och thigt som är väldigt tåliga.Så där sprack den teorin..

#110 - lady dahmer

katrin du missar helt poängen. Det är inte fel att vara kvinna. Men det är inte viktigt heller så jag förstår inte poängen med att det ska framhävas eller poängteras eller ens nämnas.



Det är lika absurt som att tjata om hudfärg eller ras liksom.



Sen är det inget fel att ha klänning eller låta bli. Problemet är att när det handlar om barn så har de inte erfarenhet, kunskap eller verktyg att värja sig mot de förväntingar som följer vissa plagg.



En flicka i klänning bemöts helt annorlunda än en flicka i byxor. Och det påverkar i sin tur barnets självkänsla och självbild. DET är ganska viktigt att tänka på.

#111 - Tiina

Varför är det så absurt vi är ju olika eller??

#112 - lady dahmer

tiina berätta gärna vilka tights som är mer tåliga än ett par jeans. /väntar med spänning



själv använder jag nästan uteslutande tights, då i tjockare bättre kvalitet. Men ändå så måste jag köpa nytt varje månad då trikåtyger slits snabbare än jeans. De jeans jag har har jag haft ett par år.

#113 - lady dahmer

tiina --- INDIVIDER är olika. Det är mer skillnader INOM könen än mellan dem, precis som det är mer skillnader INOM raserna än mellan dem.



Män har inte annorlunda egenskaper eller personligheter än oss kvinnor. Inte biologiskt. Sen att vi fostras in i olika roller är en annan sak, men det är ju just det man försöker motverka inom genuspedagogiken.

#114 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina Vuxna ja, vad är skillnaden på barns kroppar förutom könsorganet?



katrin Preci som Lady Dahmer skriver så är det inget fel med att vara kvinna, men småflickor är inte kvinnor.

#115 - Katrin

Det är klart det är viktigt att tänka på men samtidigt så kan man ju vara en stark person i klänning också. Det beror ju helt på hur man uppfostrar sina barn och vad man ger dem för syn på världen och sig själva..eller?

#116 - Tiina mamma till 5

Men vi är OLIKA KÖN och olika RASER DÄRFÖR ser vi olika ut eller?? Vet ni inte det?

#117 - Anna Kaagaard Kristensen

Fast om man väljer att inte klä sina barn i klänning så är det ju en del av vad man tror krävs för att de ska få en vettig syn på världen och på sig själva, det är ju inte av djävulskap, det finns ju en tanke bakom.



Småflickor kan inte ta välinformerade beslut på samma sätt som en vuxen kan.

#118 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina mamma till 5 På vilket sätt pojkar och flickor olika ut förutom könsorganet?

#119 - lady dahmer

Jo visst, men om jag vet att min dotter kommer bemötas på ett sätt jag inte är ok med när hon har klänning - varför i hela världen skulle jag sätta på henne en?!



Och om jag vet att klänningen även kommer påverka hennes lek - varför i hela världen ska jag sätta på henne en?



kläder påverkar hur vi blir bemötta. Hur vi blir bemötta påverkar vår självbild och personlighet. Jag måste - som ansvarsfull mamma - fråga mig själv; hur vill jag att min dotter bemöts? På vilket sätt vill jag att andra människor påverkar hennes självbild?



Hon kommer ju att få tillräckligt med uppmärksamhet utifrån sitt kön utan att jag behöver förstärka det eller bidra till det.

#120 - lady dahmer

tiina -- på vilket sätt är det relevant att vi ser olika ut? Alla människor ser olika ut. Det finns lika mycket olikheter inom könen som mellan dem. Alla män ser inte lika ut och alla kvinnor ser inte lika ut. Människor kommer i alla former och färger.... än en gång, på vilket sätt är det relevant för diskussionen?

#121 - lady dahmer

äh va fan, dödade jag "tråden"?

#122 - Anna Kaagaard Kristensen

Det verkar så :P

#123 - Jonas

Klä er inte själva i saker som barnen inte får ha. Klart de kommer vilja ha skjorta/slips alternativt klänning om ni har det på.

Känns som hyckleri att kräva en sak av barnen och sen inte stå för det själv (plus att skylla det på sin mamma).

Sen är väl det viktigaste vilka värderingar barnen har, inte vilken färg eller typ av kläder?

#124 - Anna Kaagaard Kristensen

Ska barn få ha allt som vuxna har? Ska barn få leka med såg? Dricka öl? Ha stingkalsonger?



Hur man uppfostrar barnen bidrar givetvis till vilka värderingar och vilken världsuppfattning de får.

#125 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Jonas Min dotter kommer att få ha klänning när hon själv kan välja kläder, jag kommer inte förbjuda det. Men jag kommer inte klä henne i klänning, ser ingen anledning till det.



Självklart är värderingar mycket viktigare än kläder och det har jag skrivit flera flera gånger.

#126 - Tiina mamma till 5

--Lady D--

Det var du som tog upp det i diskussionen inte jag!! Vi är av olika kön och är där med OLIKA vare sig du vill det eller ej.Vem f** har sagt att flickor jämnt måste ha klänning,men vid vissa tillfällen kan det vara väldigt fint.Har aldrigt märkt att min dotter blivit bemött på ett dåligt sätt bara för att hon har klänning,vilket skit snack.

#127 - NIna

Intressant diskussion (även om jag inte hinner med at läsa allt nu).



VIll bara skriva att Bambi är OERHÖRT ödmjuk i sitt sätt att skriva. Nästan FÖR ödmjuk för min smak, ibland. Hur vissa av er andra kan få det till ngn annat ligger nog hos er och hur ni regaerar på det hon skriver.



Sen tycker jag att precis som Bambi skriver att hon studerat genusvetenskap borde ni med göra, innan ni kommer med så mkt hårda ord. Det hela verkar handla om att n inte är insatta i ämnet. Ni verkar liksom inte förstå. Eller inte vilja förstå.

Men ni som verligen bryr er om genus, eller iaf att motarbeta genustänket, varför inte låna en bok på bibblan och förkovra er.



#128 - Karolin

Du är vettig!

Jag kopierar in det jag skrev hos L.D på samma ämne ;-)



Jag har fått höra det där ett antal gånger i diskussioner, att jag är "begränsande" som väljer bort de mest typiska tjejkläderna till min dotter, att jag då inte ger henne tillgång till alla roller. Vilken roll det är de menar att hon missar har jag inte förstått? Hon är 1 liksom, vad får hon ut av att bara bemötas som "söt"? Är det ens en roll i sig, att bara vara "fin"? & Precis som både du & Bambi skriver, varför lider inte pojkar av att inte få tillgång till den rollen? Om nån kan ge mig ett bra svar på den frågan så vore det intressant!



& Nej, jag klär inte mitt barn som en typisk pojke heller om nån undrar, & hon har faktiskt en tunika som hon använder till vardags ibland. Skulle hon få en lillebror nån gång skulle han få ärva den

#129 - Lady Dahmer

tiina -- nej det var inte jag som började öscha om att män och kvinnor är olika.



och om klänning är fint ibland, varför klär du inte dina pojkar i det vid festligare tillfällen? Jag personligen har inget behov av att klä min unge "fint" så att hon får uppmärksamhet för hur hon ser ut, men du kan göra vad du vill med dina barn.



#130 - Tiina

---Lady D--

1.Du frågade jag svarade,och det är min åsikt.

2,Om min pojke vill ha klänning får ha det,men han har aldrig visat det,min man frågade honom härom dagen då vi gjorde om i storasyster rum och passasde på att rensa bland kläderna.Men nej du det gick inte.Så visst vill en pojke ha klänning så yes whay not.Men då kanske männen borde börja klä sig i det också och kvinnor skippa det.

Alla uppfostrar väl sina barn efter det som dom anser vara rätt eller??

#131 - Lady Dahmer

Det första steget i att göra klänning acceptabelt för båda könen är att fostra kommande generationer fri från könsbegränsningar och att släppa våra egna föreställningar om vad som är "kvinnligt" och "manligt".



Och så länge människor envisas med att ha olika förväntingar på könen och behandla våra barn efter det så kommer jag undvika de plagg som bidrar till att mitt barn bemöts efter sitt utseende och kön.



Är DET verkligen så svårt att förstå och sympatisera med?

#132 - Sophie

Tycker det är trevligt att någon "vågar" utmana dessa normer som finns i dag. Sen så väljer man själv vad man sätter på sitt barn och finns många föräldrar som "leker" dockor med sina döttrar, de ska ha fina små spetts klänningar samt fina tofsar och strumpbyxor. Det ska alltid se perfekta ut och ha rosa, rosa, rosa. (såg själv ut så med min prinsessklänning..) Dockor som sagt.



Man undrar ju om de någonsin får hoppa i en grisig pöl eller gegga med lera? Om vi får en flicka så har jag specifikt sagt nej till allt rysch pysch, har som dig både blått, grönt, brunt, oranget, rött, rosa och lilla oavsett de blir en pojke eller flicka.



Så fortsätt med dina inspirerande inlägg om normer och ställningstagande och tack för att du skapar lite ramaskrin i denna värld bland föräldrar - det behövs!

#133 - Tiina

En nål i en höstack!!

#134 - Lady Dahmer

sophie -- det är ganska vanligt att småtjejer inte VILL leka i lerpölar för att de är rädda att de ska smutsa ner sina fiiiina kläder.



Tiina - hur menar du nu?

#135 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina du skriver:

"Alla uppfostrar väl sina barn efter det som dom anser vara rätt eller??"



Vem har sagt att du inte får klä ditt barn hur du vill? Jag är rätt så duktig på att läsa och jag har läst den ena efter den andra kommentera negativt på Bambis val att inte klä sin dotter i klänning. Peka gärna ut var någon har skrivit att det inte är ok att sätta på sina barn en klänning? Alla uppfostrar sina barn som de tror är bäst, Bambi tror att det är bäst att inte sätta på sin dotter klänning, menar du alltså att det är fritt fram för er att kritisera det valet men ingen får kritisera er, jävligt märkligt resonemang...

#136 - Lady Dahmer

Jo det där har jag tänkt på också Anna - både Bambi, du och jag är ganska ödmjuka i vår åsikt.



Vi har inte sagt åt nån här att de gör fel eller att klänning inte är ok. Vi har bara berättat hur vi ser på saken och hur vi väljer att göra med våra barn - men ändå ökar den aggressiva tonen; "förtryck!" - "stackars barn".



liksom... va? Can dish it but they cant take it.

#137 - Tess

Så tråkigt att folk reagerar negativt på det här. Jag var överlycklig om jag slapp klänning när jag var liten. Man kunde inte leka i klänning ju. Nej, små barn SKA HA lekvänliga plagg så det inte gör nåt om de blir smutsiga eller går sönder.

#138 - Tiina

Jag har har inte kommenterat att just Bambis dotter inte ska ha klänning.Utan jag kommenterar dig Anna och Lady D.

#139 - Stina K

Jaa,stackars barn.. Vilka?

#140 - Anna Kaagaard Kristensen

Tiina Du undviker att svara på frågor, häver ur dig kommentarer som totalt går emot varandra från den ena minuten till den andra, det är helt omöjligt att få ett sammanhang i vad du vill få sagt.



Du har varit hyfsat ohövlig, påstått att det är diskriminering att inte låta sina döttrar bära klänning (vad är det om inte att döma någon annans val) och inte kommit med en enda vettig anledning till varför det är fel att välja bort klänning till sina döttrar, du hackar på att bambi klär sig i klänning .



Känner du igen dig?



"Men barn tar efter vuxna inte vad man säger åt dem!Då är det väl ända förttryck och diskriminering om mamman har klänning medans dottern inte får ha det!!"



"i är av olika kön och är där med OLIKA vare sig du vill det eller ej.Vem f** har sagt att flickor jämnt måste ha klänning,men vid vissa tillfällen kan det vara väldigt fint.Har aldrigt märkt att min dotter blivit bemött på ett dåligt sätt bara för att hon har klänning,vilket skit snack."



"Hur gammal är du igentligen lite måste du väl kunna räkna ut själv..haha"



"Men barn tar efter vuxna inte vad man säger åt dem!Då är det väl ända förttryck och diskriminering om mamman har klänning medans dottern inte får ha det!!"



"Men vi är OLIKA KÖN och olika RASER DÄRFÖR ser vi olika ut eller?? Vet ni inte det?"



Du och alla dina tusentals utropstecken och frågetecken borde ta och gå på en charmkurs.



BTW, du har fortfarande måssat frågorna:



- hur gammal är du?

- Vad är skillnaden mellan pojkar och flickors kroppar förutom könsorganet?

#141 - Lady Dahmer

tiina - eftersom att jag, bambi och anna har samma åsikt i frågan så ifrågasätter du även Bambi

#142 - Tiina

Allt är en tolkningsfråga!

#143 - Elise

En tanke som slog mig LD.. Du skriver att tights inte tål att ha ute, krypa, klättra osv Ninja har bara mjukisbyxor om det är ditt argument till att inte använda tights varför har inte Ninja jeans ute- det borde ju vara det som står emot bäst??

#144 - lady dahmer

Ninja har överdragsbyxor ute nu. det är vinter. Innan dess så hade hon tjocka fleecebyxor över.



Och hon har inte endast mysbyxor. Hon har jeans och annat. Men mysbyxor i tjock velour är fortfarande hållbarare än ett par tights.



Dessutom så är hon inte speciellt gammal (ett och ett halvt år) och har inte sprungit och klättrat speciellt mycket.

#145 - Elise

Såklart hon har överdragsbyxor ute nu!! Har för mig att jag läste någon lista på din blogg om vilka kläder Ninja har och inte har och på "inte listan" så var det jeans och svart bla.

Så ok, fleacebyxor. Tänkte bara att det blev motsägelsefullt om det viktigaste var hållbarheten och så dissar du jeans (hårda, tighta, trånga jeans går såklart bort) Varför inga svart kläder? Färgglatt är bäst men har för mig att du skrev någon gång att du klädde Ninja i mycket mörkt och killiga färger och då borde ju svart vara oslagbart :D Borde väl frågat på din blogg men, men... Ha det gott!

#146 - Tiina



--Lady D--

Så som jag uppfattar det hela verkar du vara extrem i allt som går..Uppfattar inte bambi på det sättet.Bambi har en bra grund för sitt tyckande och tänkande.Men jag kanske är ute och cyklar!Vi tycker olika och så var det med det.

#147 - Tessan

orkar inte debattera klänningsfrågan, men måste bara få påpeka i er mångfaldsdebatt att det inte finns några skilda människoraser. människorasen (singular!) består av ett antal etniska grupper.



så. hej på er!

#148 - lady dahmer

elise anledningen till att min dotter inte har svarta kläder är inte för att jag tycker det är fel. Jag har bara inte hittat några plagg som jag tycker om i svart.



Ninja har ETT par jeans, inköpta nyligen. Inte tajta eller lågt sittande (det tog ett tag att hitta nåt som satt bra) och hon har som sagt byxor i tjocka fleecematerial (mololurv) som hon har när hon är ute och leker (när det inte är vinter) Innan dess (somras) så bvar hon liiiite för liten för att springa runt och klättra i träd. Till våren kommer jag se till att hon har stryktåliga kläder.

#149 - lady dahmer

tiina -- jag tycker inte du ska anta så mycket om min person och istället försöka hålla dig till sakfrågan.

#150 - lady dahmer

... och bambi och jag har samma grundtänkande i klänningsfrågan. Genusperspektivet.

#151 - Elise

Ok tack för svar! Hoppas du inte tog det som kritik, bara en helt vanlig undran! ;) god natt

#152 - lady dahmer

Absolut inte Elise. Ingen fara! :-)

#153 - Cissi

Wow! Inte illa. Nu har jag tagit mig igenom denna uppsats av genustänk och jag är alldeles snurrig....

Några saker vill jag ändå bidra med i debatten:



1. Om nu människan är en "produkt av sin uppväxt" undrar jag om förändring inte är möjlig? Måste det vara så statiskt? Någon påstod att det skulle vara lika svårt att förändra sina grundvärderingar som att byta kön, men det anser absolut inte jag. Om alla skulle skylla allt på sin uppväxt och inte medveten jobba mot personlig förändring undrar jag hur samhället skulle se ut... Vi har alla varit en produkt av vår barndom, men som vuxen bör man väl frigöra sig från det...



2. Klänning eller ej, det är väl en smaksak, men jag ser inget ont i att tjejer har "tjejkläder" och killar "killkläder". Jag tror inte att dom blir förtryckande män eller kuvade kvinnor för det... Och om man ser till könsneutrala färger är väl inte rosa, rött, lila, grönt och blått neutrala färger? Vitt, svart, kanske grått och beiget, det är neutrala färger enligt mig....



3. En liten uppmaning kommer som sista punkt: Låt barnen vara bara barn och inte bli "en produkt av sin uppväxt"... All denna medvetenhet kring att skapa en individ kanske är att överdriva lite. Vad är viktigast? Att ANDRA ser barnen som individer, eller att barnen SJÄLVA ser sig som starka individer som tror på sig själva...?



Jag har två pojkiga pojkar. Kanske har jag "skapat" dessa monster som är så pojkiga, kanske har samhället det, men jag vet i alla fall att dom är två ömma grabbar som skiter i vad andra har på sig och som inte dömer efter utseende. Klänning eller inte. Liten eller stor. Ljus eller mörk...



Så. Nu har jag fått ur mig det jag ville ha sagt.



Ha det bra:)

#154 - Tiina

Du har helt rätt cissi

#155 - Vickan

Vi ar alla olika - hade min mamma klatt mig i 'konsneutrala' klader nar jag var liten och aldrig klatt pa mig en klanning eller knytit en rosett i haret- ja da hade jag tyckt att hon var HEMSK och undrat om hon inte tyckte om mig, haha. Du har ratt - sa lange som barnet ar litet nog att inte bestamma sjalv, da ar det upp till foraldrarna att bestamma, och de gor ju ett val, oavsett om det ar praktiska lekklader eller prinsessklanningar =)

#156 - Ano

Alla föräldrar gör som de vill, tycker också det är självklart att barn skall få klä sig fritt till vardags när de kan, de behöver leka i bekväma kläder.



Men tänk dig en finare tillställning (som jul, kalas, fest, träffar släkt och vänner eller om vi går till finare restaurang). Vad tycker du då om jag säger följande saker till min dotter inför de gångerna?

1." -Sätt på dig den här klänningen." (vilket blir stereotyp finklädd flicka)

2. "-Sätt på dig den här vita blusen och en svart kjol" (också en slags stereotyp finklädd flicka, men kanske aningen mindre än klänning)

3." -Sätt på dig det här, en vit skjorta och svarta byxor". (vilket inte blir lika könsuppdelat)



Hon protesterar (oavsett vilket av plaggen jag säger), men jag förklarar att hon inte kan gå klädd hur som helst vid finare tillställningar. och efter en stunds tjat tar hon på sig (om hon förstår kan jag självklart förklara för henne att det är samhället som ligger bakom och ingen naturlag, men att jag ändå vill att hon tar på sig finkläderna).