bambi

Saffranssnurror
Imorgon kommer en kompis och hennes dotter (som bara är ett halvår äldre än Zack) hit, sen så kommer svärföräldrarna på tisdag. Så jag kände att vi måste ha något gott att bjuda på. Sambon tyckte att vi skulle bara köpa något på ICA, men hur kul är det? Sen var det länge sen jag bakade, så jag har ägnat kvällen åt att baka supergoda Saffranssnurror. Jag känner mig helt slut nu... men supernöjd eftersom dom blev supersmarriga!

Receptet är ett av Leila Lindholms. Jag kan verkligen rekommendera hennes bakbok "A piece of cake" (älskar den!), jag brukar ibland ge bort den som present när vi är bortbjudna på middag (istället för den vanliga vinflaskan) *tips*



5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering

Gör så här

1. Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.

3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.

4. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa.

7. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.

8. Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.

9. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.

10. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.

11. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.

12. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

13. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 10-13 minuter.

#1 - ♥ anna ♥

Ja den är verkligen kanon. Jag blev överlycklig när jag fick den i julklapp nu, Leilas bok! Jag är inte så bra på att baka men man blir väldigt inspirerad av hennes recept!

#2 - Josefine - Mamma till Ronja

Leila är min husgud och "A piece of cake" är min bibel. Vi är nog inte ensamma om att bara älska hennes recept.



Hoppas det smakar bra nu då när du har slitit med dem! :-)



#3 - Malin

Den bakboken är en av mina favoriter här hemma!

#4 - Nina

Mm gott!

#5 - Exklusiv vardag

Dessa måste jag prova, ser ju hur goda ut som helst...