bambi

Svar på frågestunden

Oj, va ni har ställt frågor! Och bra frågor! Jag som lärare tänker direkt på när elever får göra egna frågor till prov/läxförhör och man märker oftast direkt på själva frågan hur mycket eleven kan och har förstått. För det krävs en viss förståelse och kunskap för att ställa bra frågor.


Så jag blir så glad att ni har ställt så bra frågor, jag har så otroligt bra och fina läsare! Här var det inga "vilken är din favoritfärg"-frågor, utan här var det ordentliga frågor...


Christine:

Ni klär ju Zack i alla färger och jag försöker själv köpa bebiskläder som kan passa både en unge oavsätt kön. Men jag undrar hur långt ni kan gå när det gäller könsneutralakläder? Alla färger är könsneutrala, men hur är det med kläder med blommmor, hjärtan, glitter, spets, veck (som H&M har på i princip alls på flickavdelningen, tunikor, leggings, klänning osv?
Jag är själv lite tveksam om jag vill klä min son i en vit body jag köpt med lite "vågit" i halsringningen och ärmsluten och som har ett tryck med naturtema som är rosa och glittrigt. Hemma är ju helt okej, men ute skulle nog folk undra... om jag nu skulle bry mig. Jag är kluven. Hur tänker ni?

Svar:


Jag försöker undvika extremer åt båda hållen. Jag köper inga kläder med bilar/monster/superhjältar men inte heller några med glitter och volanger. Men han har haft blommor, hjärtan och söta djur på kläderna, för det tycker jag inte är så extremt. 

Sen så har vi haft några leggings/tights till Zack, men det blir inga tunikor, klänningar eller kjolar till varken honom eller hans lillasyster.

Sen så bryr jag mig inte om vad folk tycker, jag har ju fått kommentarer ute, på bussen, av vänner, osv. Det är viktigare för mig att Zack blir uppfostad till en individ än att jag alltid ska känna mig bekväm och accepterad av folk.




Christine:
Hur var förlossningen med Zack? Ser du fram emot nästa gång? Är det något du kommer göra annorlunda under nästa förlossning?

Svar:
Min förlossningsberättelse finns här. Men jag har bara positiva minnen och tankar från Zacks förlossning. Jag pratade mycket om den och skrev mycket om den i bloggen, så mycket att nån läsare undrade om jag inte hade anknytit till Zack alls eftersom jag bara skrev om förlossningen och inte så mycket om Zack. Men det var mitt sätt att bearbeta denna stora händelse och även om den blev lite traumatisk (jag förlorade nästan 3 liter blod eftersom moderkakan inte ville komma ut, så det blev tal om operation men till slut kom den ut) så ser jag bara positivt på den och är inte rädd för nästa (vilket jag tror till stor del beror på att jag bearbetade händelsen så mycket).

Det enda som jag ska försöka göra annorlunda är att äta lite mer och dricka saft eller något annat än bara vatten. Jag ville inte stoppa i mig något annat än vatten förra gången så jag var rätt så slut efter.



Anonym:
Väldigt nyfiken på hur det går för sambon på byrån? Hur trivs han och hur funkar vardagen för familjen? (Kan gissa att det är rätt stor skillnad att gå från att ha en studerande sambo till en byrå-anställd sambo).

Svar:
Han har tyckt att det har varit lite jobbigt när han har behövt gå hem tidigare och vab:at när jag har mått dåligt. Han vill ju förstås visa framfötterna när han är ny på jobbet, men dom har sagt att dom förstår att det är en jobbig period för vår familj just nu.

Ja, nu när jag inte är sjukskriven längre och vi har kommit tillbaka lite grann till en "vardag" så är det stor skillnad mot när han pluggade. Han satt ibland och pluggade på biblioteket sent, men oftast så kunde han komma hem lite tidigare. Nu så jobbar han som minst mellan 9-17. Men han försöker ta igen tiden med Zack på helgerna, så han har huvudansvaret för Zack då. Sen så ska vi skaffa städhjälp och även middagstjänst, så vi försöker hitta saker som underlättar vardagen för oss så att vi har mer tid för varandra och Zack.

Sen så är det även ekonomiskt en enorm skillnad för oss. Vi har varit tillsammans i snart 8 år och alltid har den ena av oss pluggat och den andra jobbat. Så att efter 8 år helt plötsligt få två inkomster är helt otroligt, känns väldigt skönt!


 
KisseGirl:
Barnvagsdille som jag har är så klart min fråga, HUR SKA NI GÖRA MED VAGN NÄR BÖNAN KOMMER? Blir det ny (en till?)vagn, syskonvagn?  

Svar:


Usch, jag har barnvagnsångest! Vi har pratat lite smått om det. Jag vill nog helst ha en Urban Jungle Duo, som jag har hört från vänner är bra och inte så väldigt bred trots att barnen sitter bredvid varandra. Men sambon vill helst ha en vagn där barnen sitter/ligger i våningar och då är det väl en Phil & Ted syskonvagn som gäller.

Men samtidigt så har jag tankar om att vi kanske inte behöver köpa en ny vagn, eftersom vår vagn har både ligg- och sittdel. Jag tänker mig då att jag kan bära bönan i bärsele när Zack är med, i allafall dom första 3-4 månaderna. Sen så kanske Zack kan åka på ståbräda (då är han 2 år). Men jag vet inte om det är en sån realistisk tanke... det vore skönt att inte ha en klumpig syskonvagn.



Sarah
:
Katten Hera är väll en ragdoll, varför valde ni denna ras? är hon är en innekatt?

Svar:
Jag letade efter en väldigt snäll men också fin kattras, gärna också en långhårig katt eftersom det tycker jag är så fint. Vi valde lite mellan Birma och Ragdoll, men det blev till slut en Ragdoll. Ja, hon är en innekatt.



Tilda
:
Vilket var ditt första odd molly plagg?

Svar:
En grå underkjol från The Art of Nonsense kollektionen. Hela min Odd Molly historia hittar ni här.



johanna
:
Vad heter du?

Svar:
Rose-Marie



Ofelia:
Läser dina elever din blogg? Vad tycker din mamma om att du hänger ut hennes (konstiga) beteende i bloggen?


Svar:
Ja, några av dom gör nog det och ryktet brukar ju kunna spridas bland elever. Därför är jag rätt så försiktig med vad jag skriver på bloggen.

Min mamma vet inte om att jag bloggar. Det är ingen idé att ens försöka förklara vad en blogg är för henne, för hon tror att jag "pratar på datan" och när man får email så skrivs det ut på skrivare (tror att hon blandar ihop det med en fax). Men dom problem som jag har med henne har jag försökt prata med henne om flera gånger och allt som jag skriver på bloggen skulle jag kunna säga till henne och mycket har jag redan sagt (annars skulle jag aldrig publicera det).



Tora
:
Vilka namn har ni tänkt er på lilla bönan?


Svar:
Elise är mitt favoritnamn, sambon tycker att det är "okej". Men annars har vi även pratat om Olivia och Vilma



Anonym
:
på vilken skola jobbar du?
vad är det bästa med att ha barn? / Vad är det bästa med Zack?
Om du skulle få gå tillbaka i tiden och ändra på en enda sak som har hänt eller som du har gjort, vad skulle du ändra på?
Kommer du ihåg hur du slutade tro på tomten?
Hur tror du Zack kommer reagera på att få ett syskon?

Svar:
Jag vill helst inte nämna namnet på skolan jag jobbar på (lite privat vill jag ju vara och jag tycker inte att skolan, kollegor eller elever på något sätt behöver förknippas med min blogg), men det är en gymnasieskola här i Stockholm.

Det bästa med att ha barn är den oändliga kärlek och lycka man känner. Varje dag så får Zack mig att le och han får mig att vilja bli en bättre människa.

Det är några saker som jag definitivt skulle ändra på, några dumheter har nog alla gjort, men det är inget som jag vill nämna här i bloggen.

Nej, jag kommer nog inte ihåg exakt när jag slutade tro på tomten. Men jag skulle gissa på att det var runt 6-7 års åldern.

Zack har visat lite tendens av avundsjuka när jag t.ex. leker med vänners barn. Han är van vid att få mycket uppmärksamhet och alltid vara i centrum, så det kommer nog bli en stor omställning för honom. Men en nyttig sådan!



Christine:
Fyller på...

Hur resonerade ni kring ålder mellan era barn?
Tränar du något, i så fall vad?
Vilka andra bloggar följer du?
Vem är din största förebild?
Gillar Hera att vara ensamkatt eller planerar ni att skaffa en kattkompis?

Svar:
Vi resonerade faktiskt inte så mycket! Vi började prata lite smått om syskon och vi tänkte att denna gång kanske det inte går lika lätt som det gick med Zack (som blev till på andra försöket). Man vet aldrig, ibland kan det dröja flera år tills syskon blir till. Vi kanske bara hade tur med Zack, tänkte vi. Men nej, det gick lika fort med bönan!

Nej, jag tränar ingenting. Är ingen träningsmänniska, har ridit och simmat lite i kortare perioder. Men jag är totalt ointresserad av sport (likaså sambon, vilket är skönt!).

Jag följer Bloggkommentatorerna, LadyDahmer, Den starkaste stjärnan, Lindas blogg, Honungspojken, Anna Kaagaard Kristensen, Ge mig livet tillbaka, Innan du fanns, Nina Ruthström och Englas (ibland). Sen följer jag flera av mina privata vänners bloggar.  

Jag har nog ingen förebild direkt, utan jag imponeras av alla som lever lyckliga liv och gör det dom själva vill och jobbar hårt för det.

Vi planerar att skaffa en till katt. Vi hade tidigare en till katt, Ronja, som var väldigt sjuk. Så Hera har haft en kattkompis förut. Men vi har tänkt att kanske Zack skulle få välja ut en kattkompis (om något år eller så).



mathilde:
En något känslig ochkasne personlig fråga: Men........jag har själv svårt att acceptera mina födelsemärke..........hur ser du på dina? Jag behöver komma över det.

Jätteroligt att följa din blogg förresten.

Hur såg de att det vr en tjej på UL? Var de 100% säkra? Jag sak UL på tisdag och hoppas få reda på könet!


Svar:
Jag har väldigt många födelsemärken och har faktiskt inte brytt mig så mycket om dom. Förutom kanske en lite större som jag har på ena skinkan som var lite pinsam när jag var tonåring och jag hade bikini på mig. Men det gick över av sig självt, så jag har tyvärr inte så många råd. Det finns ju mycket värre saker än att ha några födelsemärken! Hoppas att du kan lära dig att acceptera dina också!

Jag gjorde först ett "könstest" hemma som visade "flicka" sen så var barnmorskan relativt säker eftersom varken vi eller hon såg något mellan benen på bönan på ultraljudet. Så när båda dessa visar på "flicka" så känner vi oss rätt så säkra på att det är en tjej. Men givetvis så är vi lite beredda på att det kanske kommer ut en pojke och det spelar absolut ingen roll (förutom att vi måste komma på ett nytt namn!).



Anna Kaagaard Kristensen:
Det är katten som heter Hera om jag har fattat allt rätt? Vart fick ni det namnet ifrån? Jag gillar det, därför undrar jag :)


Svar:
Ja, det är vår katt som heter Hera. Namnet fick hon av sin uppfödare, hon kommer från en kull där alla kattungarnas namn börjar på H.



Christine
:
Jag har frågor på lager:
1. När började du intressera dig för Odd Molly?
2. När började du blogga och varför?
3. Om du själv skulle få designa ett Odd Molly-plagg, hur skulle det se ut?
4. Vilken är din favoritbok och vilken är Zacks?
5. Hur ser er lägenhet ut? (visa gärna bilder)
6. Vilket är ert drömresmål?

Ser fram emot svaren!


Svar:

    

1. Sommaren 2007 köpte jag mitt första plagg, sen till hösten och vintern så blev det ännu fler plagg. Då var jag hooked!
2. April 2007 började jag. Det var väl först och främst för att jag tyckte det var kul att "pyssla" och leta fina bilder till inlägg och sånt. Jag är en perfektionist och kan läsa igenom ett inlägg flera gånger och ändra och greja tills det blir precis som jag vill. Sånt "pysslande" tycker jag är kul. Jag hade inte direkt läst några bloggar innan, kanske varit in någon gång på nån. Min gamla blogg finns här.
3. Oj, det var en väldigt svår fråga! Jag är ju ingen designer så jag har så svårt att tänka på något helt nytt som inte redan finns. Just nu är favoriten Alchemistry tunic som jag tycker är väldigt figursmickrande och fin. Sen finns det hur mycket fint som helst från vårkollektionen!
4. Jag läser mest på engelska och en av mina favoriter är nog 1984 av George Orwell (en klassiker som jag tycker alla borde läsa, så mina elever brukar få läsa den). Sen så är Joyce Carol Oates en av mina favoritförfattare. När det gäller böcker på svenska så rekommenderade en vän Flyga Drake av Khaled Hosseini och den var underbar, men ännu bättre är nog hans nästa bok Tusen strålande solar.
Zack har många favoritböcker och det varierar från vecka till vecka. Han älskar i stort sett alla sina böcker, allt från Nalle Puh böcker (vi var med i Nalle Puhs babybokklubb) till djurböcker. Varje dag så läser vi för honom och han bläddrar själv i sina böcker.
5. Jag gillar egentligen inte vår lägenhet. Den skulle behöva renoveras ordentligt, men det är en hyresrätt så det är nog inget vi kommer lägga pengar på utan vi får snällt vänta på att hyresvärden gör det. Men vi har väldigt billig hyra, vilket nog beror på att standarden inte är den bästa. Sen så har vi levt på en lön nu i över 7 år så vi har inte dom finaste möblerna och inredningen, men jag hoppas att det kommer att bli ändring på det nu när båda jobbar!
6. Svärföräldrarna kom precis hem från Sydafrika och det såg ut att vara underbart ut där. Annars är Dubai ett ställe jag drömmer lite om också.
#1 - Anonym

tack så jättemycket för den fantastiska möjligheten att kunna ställa frågor! och jag måste säga att din blogg är fantastisk!

#2 - Diana - MissMelody

hej! hur mår du en kall vinterdag som denna? :)



Kolla gärna in min blogg, har precis lagt upp en ny design. all kritik uppskattas :)

#3 - KisseGirl

Jag ju tipsa om att britax har en ny syskonvagn (hittar den dock inte på nätet)som påminner om p&t kanske värt för er att kolla, små hjul fram vilket omöjligt för oss att ha, vi har en p&t vibe, skiljer två år mellan våra två och jag anser det som ett måste att ha vagn till storebror åxå, på tok för liten för ståbräda men jag vet ju inte hur mycket ni använder vagn nu, några ggr har jag gett mig ut med liten på magen i bärsele och storebror i vagn och det var verkligen jobbigt, blir tung som attan... men som sagt det beroror ju på hur mycket man använder vagnen och på vilket sätt. Vi som bor på landte använder ju vagnen JÄMT!



Ni har ju gott om tid att fundera vidare åxå, tack fö ditt svar :)

#4 - Petra

Jag som också är lite genustänkande... Jag har tänkt på att de flesta tjejnamn slutar på -a. Från namntoppen, de första fem tex Maja, Emma, Julia, Ella o Elsa. Jag har läst någonstans att -a betonar femininitet. Det ska jag tänka på när jag namnger mina barn.

#5 - Martina

Kul att läsa svaren! :)

#6 - Anna

Ska din flicka aldrig ha klänning eller kjol på sig? Ska hon bara få ha byxor då eller?

#7 - Anonym

okej, mest otippade svaret var helt klart ditt namn :D jättecoolt namn, det lägger jag på minnet till framtiden. har du något smeknamn?

#8 - Anna Kaagaard Kristensen

Haha ok, jag trodde att det fanns någon rolig historia bakom namnet :) Fint är det i all fall.

#9 - a-k

tråkigt för en flicka å inte få gå i kjol/klänning/tunika, du själv springer ju i det ofta...

#10 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Anna och a-k Ja, hon kommer nog ta ungefär lika mycket skada som Zack har tagit. När hon själv är stor nog att uttrycka vad hon vill ha på sig och hon säger att hon vill ha klänning/kjol på sig så kommer jag inte förbjuda henne.



Sen så har jag inte klänning/kjol så ofta, men det är ändå skillnad. Jag är en vuxen kvinna som inte ska klättra i träd, göra kullerbyttor och leka en massa. Jag vill kunna framhäva mina ben (som är en av dom få kroppsdelarna jag är nöjd med) och vara attraktiv för min partner ibland, eftersom jag är en könsmogen kvinna.



Men så fort jag är hemma så har jag på mig mysbyxor och t-shirt, för att det är bekvämast och för att inte "slita" på kläderna så mycket.

#11 - a-k

jag läste inget om ålder i ditt svar så jag tog aldrig som aldrig... kjol är väl guds gåva till kvinnan, för att strö lite salt i såret... finns ingen skönare än kjol på sommaren, hallelujah... min mor med sina bestämda åsikter, bör tilläggas att hon aldrig tog ett par byxor på sig under sin levnadstid, bestämde att jag minsann enbart skulle bära kjol precis som hon, dock med min otroliga rörlighet och fysiska tillgångar fick hon bita sig i läppen väldrigt tidigt , då jag fick byxor på mig eftersom kjolar och dylikt aldrig satt på plats när jag for fram, så var det med det!

#12 - Linda

Vad kul med en frågestund. När det gäller vagn så har vi köpt en Urban Jungle syskonvagn. Vi har en sån singelvagn också som vi haft till William och är jättenöjda med den, så jag hoppas att vi ska bli nöjda med syskonvagnen också. :-)