bambi

Tre frågor du alltid ska ställa till läkaren
Igår var vår kompis som är läkare här på besök. Han har varit ett bra stöd nu med allt med cancern. Så skönt att ha någon som känner oss väl som vi kan ringa (nästan) när som helst och ställa frågor till.

Jag berättade för honom att jag helst vill skippa strålbehandlingen helt och hållet om det går och han tyckte helt klart att jag skulle ta upp det med min läkare. Han tycker att det är jättebra att man ifrågasätter den behandlingen som läkaren rekommenderar. Han hade precis läst en bok som handlade om läkar-patient kontakt och författaren tog upp tre frågor som alla patienter borde fråga sin läkare:

1.) Kan det vara något annat också?
När man får en diagnos så hjälper denna fråga läkaren att tänka ett steg längre. Om t.ex. en småbarnsmamma kommer in och är trött och inte mår bra så är det lätt att ställa diagnosen utbrändhet och så stannar läkaren vid den diagnosen men det kan mycket väl vara något annat också. Vi människor är komplicerade varelser och ofta så har vi mer än bara en sjukdom som påverkar oss.

2.) Vilka andra behandlingar finns det?
Oftast så tar patienten den behandlingen som läkaren föreslår som självklar, men nästan alltid så finns det flera alternativ. Det är alltid bra att höra vad det finns för alternativ för oftast så känner inte läkaren till hela din livssituation och vet inte vilken behandlingen som kanske passar dig och ditt liv allra allra bäst!

3.) Finns det något jag själv kan göra för att förbättra min situation?
Man tänker inte på att man kan påverka sin hälsa så otroligt mycket genom att bara ändra på kosten eller börja motionera lite mer. Men det kan även handla om sömnvanor eller stress. Andra faktorer kan ofta göra skillnad på hur stor dos av medicinen man behöver äta eller hur många behandlingar som behövs, så det kan vara bra att ställa denna fråga!
#1 - Anki

Åh, vilka bra tips! Jag ska banne mig skriva upp det där på en lapp och ta med mig nästa gång jag behöver söka vård - både för mig själv och mina djur! Ofta kommer man ju ut från läkar- eller veterinärmottagningen alldeles tom i bollen och tänker "Ja-ha... Det blir nog säkert bra..."



Önska dig lycka till med behandlingarna oavsett vad du väljer! :)