bambi

Det otäcka ordet
Uha, igår låg jag i sängen hela dagen och tyckte synd om mig själv. Jag frös (hade nog feber) pga mjölkstockning och hade jobbiga tankar om cancern. Vill inte ens tänka ordet "cancer". I söndags så såg jag sambon chatta med en gammal kompis och han skrev att jag hade fått "cancer" och då bröt jag ihop...

Jag tycker inte om att dom kallar det jag har för "cancer" och till och med läkaren säger att sköldkörtelcancer är inte som andra cancer. Men varför måste det heta så då? För i min hjärna betyder cancer en massa strålbehandlingar, att man tappar håret och kanske dör.

Men jag vill inte leva i förnekelse heller och förneka att det är cancer jag har, för det är väl inte så nyttigt? Men det blir lite kortslutning i hjärnan när den cancern jag har inte stämmer överens med den bilden jag har av cancer...

Istället för "cancer" så har jag kallat det "min diagnos", "min sjukdom" eller "allt det här jobbiga"... jag vill inte använde det otäcka ordet "cancer".
#1 - Soffy

Kalla den fulknölen, det gjorde min kompis som hade cancer. HADE, för nu är hon frisk!

Ordet cancer var ju ännu mer laddat när vi var barn tycker jag, då viskade ju, eller bokstaverade folk ordet. Jag tycker att det är jättebra att man idag vågar prata om sjukdomen, för annars händer det ingenting med forskningen.

Så byebye till din fulknöl Bambi - kram!

#2 - Linda

Sen så kan man ju även tänka att all cancer faktiskt inte är elakartad, dvs malign. Det finns godartad cancer också, men det är ju inte det lättaste att tänka på, när man själv har cancer.

#3 - Blivande forskare

Linda: Fast där har du fel. All cancer är elakartad. Det är tumörer som kan vara maligna eller benigna. Cancer är maligna tumörer. Men sen har inte alla maligna tumörer samma karaktär. Vissa är mer benägna att sprida sig och andra är inte det. Bambis maligna tumör är malign, dvs. elakartad, men troligen alltså inte så elak som andra tumörsorter. Sånt där kan ju bero på var tumören växer och vad det är som får den att växa osv.



Nu kan jag inte mycket om just sköldkörtelcancer, men jag tror att anledningen till att cancer i just sköldkörteln beter sig så annorlunda är att cellerna som finns där är så olika andra celler i kroppen.