bambi

Krisens olika faser

Som lärare i psykologi så brukar jag lära mina elever om dom olika faserna man går igenom i en kris. Jag hade själv inte direkt upplevt dessa faser, förrän nu... och jag märker hur tydliga dessa två första faserna är för mig.

Man vet ju aldrig riktigt hur man kommer att reagera i en kris förrän man hamnar i en sån situation. Dessa faser kan gälla alla möjliga kriser, allt från att förlora en anhörig till att vara med i en trafikolycka till en utvecklingskris (t.ex. 40-årskris).

En kris har fyra olika faser: chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen.

Chockfasen: Som det hörs på namnet så är det den första chocken på det som har inträffat. Vissa människor blir paralyserade andra blir hysteriska. Det var ganska så tydligt att jag försökte tänka rationellt och bara se till fakta. Jag försökte att rationellt se på det hela som vilken sjukdom som helst och försökte ha lite avstånd till det hela.

Reaktionsfasen: Jag känner verkligen att jag är i denna fas nu. För i reaktionsfasen så kommer alla känslor och man börjar verkligen reagera på det som har hänt. Antingen så kan man använda sig utav försvarsmekanismer (t.ex. förnekelse) vilket inte är så bra, eller så börjar man förstå att det som har hänt är faktiskt sant...

Idag och igår har varit en berg- och dalbana när det gäller mina känslor. Ena stunden är jag ganska glad och andra stunder är jag ledsen eller arg. Jag har börjat fatta att jag faktiskt kommer att få äta medicin hela livet, vilket känns tungt eftersom jag har aldrig direkt varit sjuk (bara nu under min senaste graviditet men det visste jag ju att det var övergående).

Jag börjar tänka mer på framtiden. I chockfasen så tänker man mest "här och nu" och det märktes att jag mestadels tänkte på operationen eftersom den låg närmast i framtiden, men nu i reaktionsfasen så tänker jag på medicineringen som kanske kommer att vara jobbig. Jag har hört att det kan vara svårt och jobbigt att hitta rätt dosering på medicinen. Att man kan bli väldigt trött och deppig om doseringen inte blir rätt... låter inge vidare!

 

Läkaren sa flera gånger imorse att diagnosen som jag har fått innebär inte att mitt liv kommer att förkortas och det är ändå det viktigaste. Men jag ser ändå framför mig hur jag kommer att få gå på kontroller under dom närmaste 10 åren och att jag kommer att få äta Levaxin resten av livet.

Bearbetningsfasen hoppas jag på att jag snart kommer in i. Att jag kan acceptera det som har hänt utan att ibland brista ut i gråt eller bli arg på sambon för små saker (när jag egentligen är arg över situationen).

En del kroppsliga symtom har visat sig också under dessa dagar. I tisdags (innan jag visste exakt vad det var och jag bara visste att jag skulle ta med mig en anhörig till läkaren) så hade jag flimmer framför ögonen ett tag av all stress och igår och idag har jag mått illa och haft riktigt ont i magen ibland (nästan så att jag har trott att det har varit något fel med magen också, men det måste ju bero på allt detta). Matlusten är ju inte på topp just nu men jag försöker få i mig lite eftersom jag ammar.

Vi har ganska mycket inplanerat denna vecka, vilket känns skönt. Det är skönt att få tänka på annat och inte bara sitta och älta, för det känns som att jag får ut mina känslor väldigt bra genom att skriva här på bloggen och genom att prata med mina närmaste.

#1 - Anonym

Hej tjejen. Jag har en autoimmun sjukdom som gör att sköldkörteln sakta förstörs. Levaxindosen måste ständigt förändras, men jag tänker mig att det Kanske är lite lättare att hitta rätt dos när hela sköldkörteln är borta. Även om det självklart är individuellt. Just nu äter jag 125 mmg och mår Bra. Man lär sig snabbt att känna igen symptomen. Oroa dig inte över det, det blir bra. Kram Cissi

#2 - kerstin

Vilken bra blogg du har Grattis

kram kerstin

#3 - Catrin

Hej! läser flitigt din blogg men detta är första gången jag kommenterar, ville bara berätta att min dotter äter Levaxin (hon är två år nu) och mår mycket mycket bättre, hon har låg ämnesomsättning och äter just nu den svagaste dosen eftersom det inte går att ställa in riktigt än, men för det mesta är det en tablett om dagen, och på henne märks det direkt ifall hon inte får den och jag tror också att du kommer "känna" när din dos är rätt. håller tummar och tår och allt kommer bli bra!

Lycka till med allt!

#4 - Anna

Hej!

Läser ofta din blogg men är dålig på att kommentera, detta är nog första gången :). Ville bara säga att jag själv fick levaxin utskrivet nu i början av året. Mina problem med sköldkörteln upptäcktes i samband med en fertilitetsutredning. Visst är det jobbigt, men du kommer vänja dig vid att ta medicin varje dag och klara det galant. Lycka till nu med allt!

#5 - Anna S

Hej!

Jag är en av dem som läser hos dig och känner med dig, men jag har inte kommenterat förut. Nu känner jag att jag i alla fall måste lugna dig vad det gäller levaxin! Jag fick operera bort hela min sköldkörtel när jag var 22 år (nu är jag 40) och har alltså ätit levaxin i 18 år. Det har alltid fungerat jättebra! Under mina två graviditeter har jag fått öka dosen, för att minska igen när barnen fötts - det har också gått bra. Det kommer säkert att fungera för dig med! Att ta en tablett om dagen blir snabbt en vana (som tex p-piller).

Du får gärna maila mig för mer kontakt om du undrar något.



Stor kram

Anna S

#6 - Jennie

Jag läser ofta din blogg, men är dålig på att kommentera. Nån gång skall alltid vara den första.

Du skriver "faktiskt kommer att få äta medicin hela livet". Jag har ätit levaxin sedan jag var bebis. Mina värden har varit upp och ner, särskilt som litet barn, i tonåren och nu som gravid. Jag har aldrig haft några bekymmer med att ta medicinen och det tycker jag att inte du heller ska känna. Som bebis var mina värden skyhhöga och det blev panikuppståndelse på BB kring detta. Mina föräldrar har fått mosa tabletterna så jag kunde svälja dem som bebis, men även det gick vägen..... Krya på dig. Du ska se att detta kommer att lösa sig.

#7 - Honungspojkens mamma

Hej!



Det var ett tag sedan jag läste i din blogg nu, men nu har jag läst och läst... Ja, vad säger man... Livet är så bräckligt, förstår din chock när du plötsligt fick beskedet om cancer... Men som du skrev, ändå en lättnad mitt i allt att det var en snäll sort...

Tänker på dig.

Massor med kramar



Ps. Vad söt hon är nu lilla Leah (och Zack förstås!)

#8 - Sara - Mamma till Max 1,5 år

kan tänka mig att det är många faser att gå igenom. men det där med medicin varje dag behöver du nog inte oroa dig för. Min man har ätit levaxin sen han typ föddes och det är inget som påverkar hans liv förutom lite kontroller då och då för att se så styrkan är rätt.



kram på dig =)

#9 - Iss

Ville bara önska dig ett STORT lycka till!

Hoppas att allt blir bra, av hela mitt hjärta. Kram!

#10 - Camilla

Hej! Jag vill bara berätta om min moster som hade sköldkörtelcancer för snart 20 år sedan. Läkaren sade åt henne att det var det "bästa" stället att få cancer på (bäst är ju förstås att inte få cancer alls) men cancern sprider sig väldigt sällan därifrån och man kan leva bra utan sköldkörteln. Men självklart är det en omtumlande tid för dig nu. Skickar en kram!

#11 - Annica

Hej. Jag hittade din blogg förra veckan då jag sökte på sköldkörtelcancer. Tack för att du skriver om det. Jag är i en liknande situation. Småbarnsförälder till en snart 1åring och en 3,5 åring. Ska göra biopsi idag på min sköldkörtel...

#12 - Madeleine

Hej.

Att äta levaxin livet ut är inget problem. Är som att borsta tänderna varje dag :-) När man sen mår bra av det så går allt som en dans. Jag har ätit det i 8 år. Det bästa var när jag började var att jag tappade 14 kilo övervikt som smygit sig på mig under en tid. Det tog ungefär 1 år för mig att ställa in rätt dos.

Ha det bra och lycka till.

#13 - Isabella

Vet inte om du minns mig, du hade mig i engelska på NTI :) Men jag tänkte iallafall berätta att jag följer din blogg och tänker på dig i allt som händer i ditt liv! Kram

#14 - Anna

åh, är du psykologilärare?? vad kul!! (eller?) jag har ju pluggat psykologi A & B och halva C (inte klar med uppsatsen), det är ju såå intressant med psykologi!! :)