bambi

Bada själv?

Vår älskade plutt tycker att det är så roligt att bada, speciellt med skum. Men han har börjat äta skummet och dricka av badvattnet, ingen bra vana tycker jag! Men han tröttnar väl snart på det.

Sambon frågade mig här om dagen, när jag tycker att plutten kan börja bada själv (alltså utan att någon av oss är i badrummet med honom). Jag svarade "kanske när han är 4 år? eller kanske när han har lärt sig att simma?". Sambon tyckte att jag var väldigt överbeskyddande och tyckte att plutten snart kan bada själv!!!

Han menar på att han har ju inga problem att ta sig upp om han ramlar ner i vattnet och att vi skulle höra om något skulle hända. Men NEJ, det känns för läskigt... jag kanske är överbeskyddande men tänk om något skulle hända! Usch, hemska tanke!

Men när "brukar" barn få/kunna bada själva i badrummet?
#1 - Lena

Nu har vi inte badkar, bara dusch, Jag lömnar inte mina barn själva (5&7år) riktigt än. Jag finns i närheten men jag sitter inte och övervakar dem hela tiden. Badkar skulle nog dröja längre innan jag låter dem bada i fred. Det är inte säkert man hör att de åker under vattnet och inte kan ta sig upp. Nån exakt ålder är svårt att säga. Kanske 4-5 år om de har vattenvana.

#2 - Lisa.

Jag var runt tre-fyra när jag fick bada själv, givetvis med dörren öppen och så bodde vi i lägenhet så det var inga problem för mamma att höra om det skulle hända något allvarligt.

#3 - Elin - Mamma till Edvin och bebisen i magen ♥

Vi har bara dusch här hemma (badbaljan vägrar Edvin sitta i nåt mer) o där kan Edvin duscha lite själv medan man hela tiden är i närheten o passar han (han är snart 3 år)...men skulle vi haft badkar skulle jag absolut sitta o passa han...

#4 - Elisabeth

Varning!! Det är inte säkert att små barn kan ta sig upp själva om de kommer med huvudet under vattnet.

#5 - Förvirrade Morsan

jag tänker som du, jag vill inte att min plutt badar ensam förrän han är kanske 4-5 år! Min mamma började låta mig bada ensam nånstans i den åldern, men även då kom hon in med ca. 5 minuters mellanrum och kollade till mig. Hellre det säkra före det osäkra, det är inte alltid man hör om något händer.

#6 - Anna - Väntan på nummer 2 :)

Oj att lämna ett barn själv i badet känns läskigt. Då det inte är jag som sköter badandet så vet jag faktikst inte vad Felicia klarar av (hon är 16månader) men spontant känns minst 5år kommer någon av oss att övervaka.

#7 - Andrea

Det jag har hört är att barn under tre inte kan avgöra upp och ner när de komer under vatten. tex därför som småbarn kan drunkna i vattenpölar.

Det går så himla fort och det är ite alls säkert att man hör att de åker under, så jag tycker nog inte alls att du är överbeskyddande.

#8 - margrethe

Man skal ikke la barn være uten tilsyn i badekaret!!! (Barn har jo druknet i vann som ikke er mer en 10 cm høyt). Sønnen min er 6 år, og får ikke lov å bade alene.



Mvh Margrethe

#9 - Nena

Du är inte överbeskyddande! Små barn drunknar helt ljudlöst. Det är den hemska sanningen!

#10 - Sandra

Absolut inte bada själv på länge! Det är min inställning och vi har ju jämnåriga söner. Kanske vid 5 års ålder eller så, nu skulle det vara att leka med döden faktiskt. Där har du galet rätt och är inte överbeskyddande. Kram!

#11 - Studentmamman

Jag skulle inte våga lämna vår 18 månader gamla son själv när han badar. Han kan hitta på en hel del hyss om vi vänder ryggen till så han kommer definitivt övervakas under många år framöver.

#12 - Elle

Jag låter inte min snart femåriga son bada själv utan uppsikt! Jag vet ett fall där en treårig flicka hamnade under ytan och inte kom upp själv. Det är ngt med barn och det där.. Jag tror de blir paralyserade och chokade och kanske inte alls kan ta sig upp på det sättet man kanske tror. Nej, vi får väl se när det blir aktuellt, runt 6år kanske, i samband med att man lör sig att simma och blir mer vattenvan. Sen kan jag tänka mig att barn är olika där! Vissa kanske är mer vattenvana och så tidigare medan andra mer försiktiga (som min son). Man kanske inte behöver sitta som en hök över honom men uppsikt vill jag ha ett tag till iallafall! :)

#13 - Therese

Jag håller med dig, jag väntar nog tills sonen är 4 år innan han får bada själv. Sitter fortfarande vid badkanten ifall det skulle hända något (sonen är 2 år nu)

#14 - Steff

Bättre att vänta för länge än för kort, eller hur? Jag tycker absolut du ska fortsätta ha koll på ungens badande ett bra tag till!

Kram =)

#15 - Frida - Doula i Östergötland

Får rysningar bara av tanken på att ni skulle låta honom bada själv, gör absolut inte det. Som sagt en drunkningsolycka händer så snabbt och så TYST. Skulle aldrig riskera det. Vår dotter är snart 2½ och kommer absolut inte få bada själv på MÅNGA år! Kan inte bedöma huruvida du är överbeskyddande eller ej i vanliga fall i detta fall är du ABSOLUT inte det!

#16 - Rita

Håller absolut med alla andra som kommenterat här! Mina flickor är 4 och 7 år och om de badar tillsammans kan de få vara ensamma i badrummet, förutsatt att dörren är öppen och jag sitter vid datorn 3 meter utanför dörren. Ensam får 4-åringen absolut inte bada!

#17 - Soffy

Å vänta MÅNGA år! Man brukar säga att " övervakning av små barn i vatten skall vara på gripavstånd" De har tunga huvuden och det är svårt att ta sig upp om de kommer under vatten. Man vet ju själv hur obehagligt det är att få kallsup, tänk då på ett litet barn som inte fattar vad som händer. Eller din sambo kanske ska tänka rättare sagt...

#18 - Erika

Min Kornelia är 4 nu å jag har alltid henne under uppsikt när hon badar. Skulle aldrig lämna henne själv förrän jag vet att hon har koll på vatten å inte e rädd för att hamna under. Vi har badkaret i tvättstugan å jag passar alltid på att greja där när hon badar. Dock sitter ja inte bredvid å stirrar på henne. Går jag så ja inte ser henne såger jag till henne att "nu sjunger vi en sång" så jag alltid hör henne! Man kan inte lita på att "så länge d låter ok" e d nog ingen fara. Kan dom inte hantera vatten ska dom inte heller bada själva om d så e 5 cm vatten i badkaret. Man kan drunkna då me!

Min Smula käkar skum än idag.... D gjorde ja me när ja va liten kommer ja ihåg. Men d känns ju inge bra alls! D ska ju liksom inte ätas :P

Söt Zack e i badet ;) Kram :)

#19 - Natali

Småbarn blir disorienterade om de hamnar under vattnet. De kan inte ta sig upp själva då de inte vet vad som är upp, ner, fram eller bak. Vi låter inte våran 3 åring bada själv. 6 åringen och 8 åringen klarar det ju själva så jag skulel väl säga att någonstans runt 4-5 års ålder kan man släppa lite på kontrollen.

#20 - Sigrid

Lyssna på dina instinkter!! Småbarn kan drunkna i vatten som är bara några cm djupt och det sker ofta, precis som flera tidigare skrivit, helt ljudlöst. Det är inte alls säkert att han kan ta sig upp, och har han dessutom slagit i huvudet så.. Nej, inte en chans att jag skulle lämna ett barn under fyra ensamt i badrummet när h*n badar, hur säkert barnet än känns.