bambi

Jag erkänner mina synder...
På vägen från sjukgymnasten så stannade jag till vid ett sushi-ställe för att köpa med mig lite Yakiniku hem. Framför mig står en höggravid kvinna som beställer en 8-bitars sushi, en vanlig sushi, alltså ingen "mamma-sushi" utan en vanlig med rå fisk. Jag får lite av en impuls att fråga henne "du vet att man inte får äta rå fisk när man är gravid?" (men jag gör förstås inte det). Sen så känner jag mig löjlig. Klart att hon får göra som hon vill! Jag tycker ju själv att alla dessa restriktioner om vad man inte får äta när man är gravid är överdrivna, men ändå är min första tanke att hon gör fel... usch, va hjärntvättad jag känner mig.

Ja, jag känner mig lite hjärntvättad av samhället (och livsmedelsverket) som överdriver dessa restriktioner och som kommer med pekpinnar på hur man ska leva som gravid. Detta resulterar i absurda diskussionstrådar på familjeliv som "får jag färga håret när jag är gravid?" eller "får man äta jordgubbar som gravid?".

Jag tror faktiskt att det är mycket mer ohälsosamt att nojja sig och oroa sig över allt man gör och stoppar i sig som gravid än att unna sig sushi någon gång under graviditeten.

Men en sak som jag hade ganska svårt för, var att en vän till oss drack lite vin i början av sin graviditet. Hon hade precis berättat att hon var gravid och så står hon och smuttar på lite vin! Hon kanske drack ett halvt glas under hela kvällen, men det bara kändes så fel fel fel! Knasigt egentligen när läkare i länder runt medelhavet rekommenderar gravida att dricka ett glas rött i veckan.

Men nu tänkte jag ta och erkänna mina synder... jag har faktiskt ätit några bitar brieost under graviditeten. Jag tror att det blev någon bit när jag var gravid med Zack också. För att inte tala om all cola light jag drack stundvis under förra graviditeten (nu kan jag inte dricka annat än Loka)... konstigt att Zack är så lugn och harmonisk egentligen  ;)

Efter mina bitar brieost så kunde jag inte skaka av mig oron att jag har skadat mitt barn så jag googlade lite fakta kring listeria. Tydligen så registreras 10 fall av listeria per år här i Sverige och det gäller både icke-gravida och gravida. Det är extremt ovanligt alltså! Det är mycket mycket farligare att gå över gatan än att stoppa i sig en bit brieost!

Men ändå gnager det lite i mig... tänk om den där goda, syndiga brieosten har skadat bönan min... Varför måste vi vara så rädda och oroliga för allt här i Sverige istället för att använda vårt sunda förnuft och bara njuta?
#1 - Mira

Hallå där!

Det här inlägget gillade jag.



För att: Jag syndar hela tiden. Nä, kanske inte så illa. Men jag har inga speciella gravidcravings och när jag varit sugen på ost, så har jag helt enkelt ätit det, likaså Sushi. Tror inte att enstaka tillfällen kan vara farligt.



Men när det kommer till alkohol så är det nolltolernas för min del. Likaså tobak. Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan röka som gravid.



Bästa fredagen till dig!



#2 - Innerjoin

Men...det där är väl gammalt?! Om sushin är nygjord och man inte köper sån där färdigförpackad i livsmedelsaffären så är det ju ok. enligt slv att äta sushi!

Man ska dock välja bort tonfisken.

#3 - ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥

Innerjoin Jaha, har dom ändrat på rekommendationerna? Jag äter inte fisk, så jag har inte så stor koll på fisk-rekommendationerna. Har bara hört från många håll att sushi inte är okej.

#4 - Lisa

Det var flera år sedan Livsmedelsverket ändrade sina kostråd för gravida, och i de nyaste så är även sushi okej så länge den är nygjord.

Jag tycker att det är konstigare att hitta en massa förbud som inte finns, som jag tycker många gör som inte är ordentligt pålästa.

Jag hade en kompis som var helt rabiat på mig när jag var gravid gällande tonfisk på burk och skaldjur. För det fick man då ABSOLUT inte äta, iallafall inte när hon var gravid. I båda fallen helt fel, det var inte på "rekommenderas ej"-listan varken då jag var gravid eller då hon var det ett år innan.



Vissa gör det verkligen jobbigt för sig.

#5 - Elin ett hus till oss

Jag tror också att oron är värre än själva maten. Jag åt massor av sushi när jag var gravid. Jag tycker däremot det är konstigt att man aldrig hör något om avgaser. Det skadar säkert mer att promenera vid hårt trafikerade vägar än om man äter vissa saker.



Men man får vara lite nojig ibland :)



kram Elin!

#6 - Anonym

Jag tycker inte att gemene man verkar vara rädd, jag tror att jag bara har stött på dig som , enligt mitt tycke, överreagerar på det mesta. Ät och var glad och oroa dig inte så mycket, denna oro kan definitivt inte vara bra för bebisen.

#7 - Sofie

Va? Får man inte äta brieost? Då har jag syndat massor kan jag säga.



Och angående vin så brukar jag inte kunna låta bli att smutta lite av sambon då och då. Men det är ju i så pyttesmå mängder, mest för att få smaken i munnen. så jag har svårt att tro att det skulle påverka bebis i magen.

#8 - Caroline

Hon kankse inte ens köpte sushin till sig själv? Sen har jag hört från många att om den råa fisken varit fryst innan (som den nästan alltid är för att sushin ska bli bra) så är det inte något problem för gravida att äta. När min syster var gravid sa iallafall hennes doktor att hon skullle fråga på sitt sushiställe om frisken varit fryst innan, och om den varit det så kunde hon äta med gott samvete. Fast jag kanske missuppfattat hela grejen? Har själv inga barn.



Hur som, älskar din blogg. Keep up! /Caroline

#9 - Linda

Instämmer med flera ovanstående talare. Du kan äta sushi med gott samvete om den är nygjord, det är ingen fara med det. Fritt fram alltså! (Ska själv mata min vecka-33-mage med sushi ikväll.)

#10 - Anonym

Att långsamt smutta på ett halvt glas vin skadar knappast fostret.

Det är svårt att få någon alkoholkoncentration i blodet av att dricka en matsked eller så i halvtimmen.



Brieost är ju däremot en risk att äta. Även om det knappt finns listeria i Sverige så är det väl en katastrof för de få gravida som får det?

#11 - Anonym

Varför är det okej att använda sunt förnuft och njuta om det gäller ost men inte om det gäller ett halvt glas vin? Speciellt när osten säkert är "farligare"



Det är väl lika okej att njuta av båda i så fall?



Jag tycker inte du ska ha dåligt samvete =)

#12 - Anonym

Varför är det okej att använda sunt förnuft och njuta om det gäller ost men inte om det gäller ett halvt glas vin? Speciellt när osten säkert är "farligare"



Det är väl lika okej att njuta av båda i så fall?



Jag tycker inte du ska ha dåligt samvete =)

#13 - Elin - Mamma till Edvin och bebisen i magen ♥

Det är klart att man ska kunna unna sig saker i små mängder fast dom finns på "rekomenderas inte" listan. Tror att alla gravida "brutit" mot något ätförbud under dom alla månader dom varit gravid...



O jag håller med dom innan att nu är det ok att äta rå fisk om den är nygjord...jag har tex ätit en massa gravad lax (som vi tillagat själv) o det fick man inte enligt rekomendationerna när jag väntade Edvin..men denna graviditet är det helt ok :)



Allt det där ändras hela tiden. Och det enda som jag inte syndar med är tobak o alkohol...där är jag stenhård, finns ingen anledning till det tycker jag...

#14 - Fru Evelina

Sushi får man ju äta nuförtiden!

Och med allt annat så KAN man nog stoppa i sig det mesta men kanske i små små mängder men eftersom man inte vet var gränsen går riktigt är det bättre mer nolltolerans.



Nu har du inte långt kvar av graviditeten hihi!



Kram

#15 - Pokergirl

Så less man blir på alla restriktioner, man får inte si och får inte så. Listeria finns lite här och var, och så vitt jag förstått är det mer vanligt att bli smittad via osköljda grönsaker än av en ost.



Tyvärr kommer jag inte på träffen, hade gärna träffat er men jag bor i Umeå och med en fyramånaders känns det inte riktigt läge.

#16 - lady dahmer

jag hoppas det var Akki du handlade på?! Inget annat sushiställe som är värt namnet.



och du MÅSTE prova deras ikanori.

#17 - Petra

De har ändrat det där med sushi till min stora glädje. Man får äta ex lax sushi så länge det är fräscht och färskt. Enligt sambon (som är köksmästare) så tar de "farliga" bakterierna lång tid att utveckla och är fisken fräsch så är det ingen fara. Har det däremot legat länge så kan har det hunnit utvecklas läskiga bakterier. Så ät du och njut! Det gör jag. Från en som utvecklat sushicravings :)



#18 - Petra

Glömde ju... alkohol är absolut nolltolerans för min del. Vill inte att mitt barn ska dricka alkohol i magen. Det är ett stort no no!

#19 - Natali

Numer har livsmedelsverket tagit tillbaka sina restriktioner på Sushi. Så länge fisken varit fryst och sushin är nygjord så är det bara att äta. Gravid som icke gravid.

#20 - Stefan

Intressant läsning. Just nu diskuterar vi kostråd till gravida på Babyvärlden.se. Gå gärna in och kommentera samt länka till era bloggar:



http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Gravida-borde-inte-vara-oroliga-for-vad-de-ater/



Mvh

Stefan Bergmark

#21 - Therese

Hej!

Jag har dragit igång en tävling på min blogg!

http://thereseofsweden.blogg.se/2010/march/utkast-mars-25-2010.html

Vinsten är en berlockarmband från Charms For You!, så klicka in och tävla du också!

Kram

#22 - Robin Hood.

oh shit! häftigaste bloggen jag någonsin sätt! jätte häftigt designad.

- var tuvngen att säga det haha :)

SKA FÖLJA MED BLOGLOVIN DIREKT.