Ja, jag känner mig lite hjärntvättad av samhället (och livsmedelsverket) som överdriver dessa restriktioner och som kommer med pekpinnar på hur man ska leva som gravid. Detta resulterar i absurda diskussionstrådar på familjeliv som "får jag färga håret när jag är gravid?" eller "får man äta jordgubbar som gravid?".
Jag tror faktiskt att det är mycket mer ohälsosamt att nojja sig och oroa sig över allt man gör och stoppar i sig som gravid än att unna sig sushi någon gång under graviditeten.
Men en sak som jag hade ganska svårt för, var att en vän till oss drack lite vin i början av sin graviditet. Hon hade precis berättat att hon var gravid och så står hon och smuttar på lite vin! Hon kanske drack ett halvt glas under hela kvällen, men det bara kändes så fel fel fel! Knasigt egentligen när läkare i länder runt medelhavet rekommenderar gravida att dricka ett glas rött i veckan.
Men nu tänkte jag ta och erkänna mina synder... jag har faktiskt ätit några bitar brieost under graviditeten. Jag tror att det blev någon bit när jag var gravid med Zack också. För att inte tala om all cola light jag drack stundvis under förra graviditeten (nu kan jag inte dricka annat än Loka)... konstigt att Zack är så lugn och harmonisk egentligen ;)
Efter mina bitar brieost så kunde jag inte skaka av mig oron att jag har skadat mitt barn så jag googlade lite fakta kring listeria. Tydligen så registreras 10 fall av listeria per år här i Sverige och det gäller både icke-gravida och gravida. Det är extremt ovanligt alltså! Det är mycket mycket farligare att gå över gatan än att stoppa i sig en bit brieost!
Men ändå gnager det lite i mig... tänk om den där goda, syndiga brieosten har skadat bönan min... Varför måste vi vara så rädda och oroliga för allt här i Sverige istället för att använda vårt sunda förnuft och bara njuta?