bambi

Rut och Rot - en genusfråga?
Jag har följt debatten kring RUT-avdraget på sistonde. Mycket för att vi själva har städhjälp nu och vi tycker att det är bra att den hjälpen är subventionerad. Vi betalar 3000 kronor i månaden för 3 timmar i veckan och då hinner vår städerska med väldigt mycket. Om vi inte hade haft RUT-avdraget så hade samma tjänst kostat oss ca 5000 kronor och då hade vi nog inte haft råd med tjänsten.

Men jag undrar lite varför RUT-avdraget är så mycket känsligare än ROT-avdraget? Handlar det om klasskillnader eller handlar det om genus? Det verkar som om det finns flera bottnar i debatten. För många fler verkar positiva till ROT-avdraget som mestadels genererar manliga arbeten medans RUT-avdraget som mestadels genererar kvinnliga arbeten inte ses lika positivt?

Ses städning något som alla "ska" göra själva och i slutändan är det mestadels kvinnorna som städar hemma, så då är det något som kan slopas för kvinnors tid är ändå inte så viktig? Medans renovering som är något som mestadels män brukar försöka sig på själva är något som män helst vill slippa lägga tid och energi på?

Jag är för både Rut och Rot. Jag tror att båda avdragen genererar jobb och gynnar alla samhällsklasser. Jag tror att många som vi, barnfamiljer, får hjälp med livspusslet. Så jag hoppas att båda avdragen får vara kvar!
#1 - Elin

Håller helt med dig! Och det är inte bara barnfamiljer som har svårt att hinna med hemmet. Både jag och min man (inga barn) tycker våra respektive jobb är roliga och lägger hellre ner mer tid där än på att städa.

#2 - Anonym

Det kan ju också vara lite orättvist, för även om jag och min sambo jobbar, har barn och radhus så skulle vi aldrig ha råd med städhjälp. Det gynnar alltså inte alla barnfamiljer. Jag skulle också hellre vilja spendera min städtid till att jobba eller varför inte göra något roligt med barnen, men det går inte. Det är därför det kan svida lite i ögonen på vissa (mig bla). Nu har jag fått det sagt :P