bambi

Nej, det blir inget dop här inte...
Jag får ibland frågan om vi tänker döpa Leah och svaret är "nej". Zack är förstås inte heller döpt. Vi har inte heller haft (eller ska ha) någon namncermoni, utan istället hade vi ett stort 1-års kalas för Zack.

I Svenska Kyrkan tänker vi oss att dopet är något mellan Gud och barnet och är därför inte beroende av vad föräldrarna tror.

Det är helt OK att döpa även om man inte känner sig så troende. Det finns ju ingen skala på hur mycket man måste tro. Dopet är ju också till för barnet, och för att fira hans/hennes samhörighet med Gud.

Källa:
http://www.dopguiden.se

Även om Svenska Kyrkan tycker att det är okej att döpa sina barn även om man själv inte är troende så tycker jag att det känns fel. Och om dopet är något mellan Gud och barnet varför ska JAG lägga mig i det? Då är det väl bättre att vänta tills barnet själv kan ta beslutet att döpa sig? Och hur ska jag veta om Leah känner samhörighet med Gud? Hon kan ju inte direkt tala om det för mig...

Så nej, inget dop för våra barn. Det kan dom få göra själva senare om dom vill, det känns roligare att slå på stort när dom fyller år istället. Och givetvis så har vi (jag och sambon, alltså) inte tänk gifta oss i kyrkan heller utan planerna är att vi ska gifta oss utomlands på någon vacker plats i slutet av året (ni får veta mer sen) :)

#1 - Trulsa

Här gör vi likadant :) Varken Alissa eller Elvira är döpta eller kommer att döpas av oss, vill de göra det sen så är det upp till dem. För mig var det helt naturligt då jag inte heller är döpt och sambon hade inget emot att gå på min linje då han inte är det minsta troende. Däremot så är de lite ledsna allihopa på sambons sida över att vi inte döper barnen men jag kunde inte bry mig mindre :P

#2 - Sofie

Vill inte heller gifta mig eller döpa mina kommande barn i kyrkan. Känns bara fel när man inte själv är ett dugg troende...Varför ska jag lova inför någon jag inte tror på att älska min pojkvän i nöd o lust liksom?? Klokt beslut av dig tycker jag!

#3 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Precis samma här, mina barn får själva välja när de blir stora nog. Själv är jag inte heller döpt, och vi gifte oss borgerligt eftersom jag/vi inte ville lova något inför en Gud vi inte tror på. Tror att många döper på "rutin" , för att man ska och alltid har gjort så , utan att man egentligen är särskilt medveten om vad det står för.

#4 - felicia ♥

Min mamma och pappa gjorde lika dant, och det är jag galet tacksam för idag, även om jag är Felicia, döpt den 22 juli 2009, 14 år gammal. Jag är troende, så det kändes rätt. Men jag är så glad för att jag fick välja vad jag tror på helt själv!

#5 - Linda - En Vimsig Mamma

Tack!!Vad kul att du vill ta dig tiden att skriva

om sponsring osv.!!!!

kramar Linda - En Vimsig Mamma

#6 - Tess

Samma sak här. Jag tycker det är något barnet själv får bestämma över när det blir gammalt nog. Är själv ateist och önskar att jag aldrig blivit döpt. Jag har gått ur kyrkan och visst funkar det, men känns ändå så fel på nåt vis. Speciellt eftersom mina föräldrar inte är troende heller. De döpte mig p.g.a. tradition.

#7 - Anonym

äsch, i vårt samhälle är ju inte allt kopplat till religionen längre, även om det står för grunden till mycket.



Dop är ju en rolig grej, något att fira och en anledning till att träffa släkten och att folk får träffa barnet. Men det är klart att det blir samma sak om man har en födelsedagsfest istället.. dock är ju roligare att gå på ett dop än kalas tycker jag ;)



Om man inte vill "tvinga" in sina barn in i religionen är det väl dumt att vänja dem att fira jul, påsk osv också då... ?

#8 - Janna-Travelling Baby

Min sida av familjen är inte kristen och varken jag eller mina syskon är döpta. Min sambos familj är katoliker men inte särskilt troende men han är döpt. Vi valde att inte döpa vår son eftersom att vi tycker att det är något som han ska få välja själv. Den enda som har promblem med det är sambons mormor som frågar oss då och då om vi verkligen inte ska döpa Emil..

#9 - Anna

kul med bröllop!! jag hoppas jag kommer gifta mig snart :) nästa år hoppas jag :)



jag kommer döpa mina barn o gifta mig i kyrkan, fast jag inte går på gudstjänster osv...