bambi

Dagens fråga: Är det okej att amma överallt?

Nu när jag har fått en sån snuttig bebis så har jag behövt amma lite överallt, vilket jag inte behövde med Zack. Jag har ammat ute på en bänk, vid stranden (igår), på McDonalds, mm.

Men jag skulle inte amma ÖVERALLT. Jag drar nog gränsen vid att amma på bussen och tunnelbanan. Helst inte restaurang heller.

Vad tycker ni? Är det okej att amma överallt?

#1 - Caroline

Ja, jag tycker det är okej.

Jag blir väl inte superbekväm när en kvinna hevar fram brösten och ska mata sin bebis men samtidigt är det ju så naturligt det kan bli! Hellre en tyst bebis med tutte i munnen än en som skriker för att den är hungrig..

#2 - Elin - Mamma till Edvin och lillebror i magen ♥

Jag ammade Edvin överallt med.

Och jag förstår faktiskt inte varför man inte ska kunna göra det? Man visar inget, minns att jag alltíd hade en filt med som jag kunde "gömma" bröst o bebis under...för det är något som är helt naturligt att mata sitt lilla barn :) Så självklart ska man kunna amma sitt barn överallt! Kram

#3 - Noretstar

Jag tycker att det är ok, så länge man gör det lite diskret. Själv har jag ammat överallt, även på bussen. Som Caroline sa, hellre en tyst bebis med tutten i munnen än en skrikande och hungrig.

#4 - Malin

Självklart!

#5 - Nathalie-Mamma till Athida

ABSOLUT!!! man kan ju gör det diskret, och behöver inte ens visa att man gör de. Det finns bra amningskläder plus att man kan dra en snutte över barnets huvud och bröstet.



har ammat och ammar fortfarande dottern offentligt trots att hon är över 16 månader,

#6 - Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore

Ja! Det är ok att amma överallt.



När det handlar om amning så skiter fullkomligt i om nån blir störd. Det går inte att tillfredsställa alla och alla har olika syn på vad hänsyn innebär. Så jag skiter i det. Jag sätter min unge först, vill hon ha patte så får hon det.



Jag ammar helt enkelt vart fan jag vill och framförallt hur fan jag vill.



Fuck hänsyn när det kommer till den här frågan. Fuck pryda idioter som inte har vett att sluta glo. Fuck allt annat än mitt barn.

#7 - Marie

mc donalds är väl en slags restaurang!hihi

När min yngsta son var två månader var vi på en djurpark.Vi stod i kö till "souvenir"butiken,men lill pojken var så hungrig.Så sambon och andra sonen fick stå kvar i kön och jag gick ut för att amma.Satt mig på en bänk som stod ca 8m från ingången till affären.När jag precis börjat amma går det förbi en dam och säger.SKA DU VERKLIGEN SITTA HÄR OCH BLOTTA DIG !!??va svarar jag förskräckt.JAA FATTAR DU INTE ATT DET ÄR SMAKLÖST,DET ÄR INTE BARA DU SOM ÄR HÄR,VAD TROR DU ATT BARNEN SOM GÅR FÖRBI TÄNKER VAAA,kärringen tar i från fotknölarna så det bara fräser ur munnen på henne.Hon går sedan in i affären,efter några minuter kommer sambon ut och frågar om jag har haft besök av någon trevlig dam!!Hur kan du veta det?? Jo svarar han,hon trängde sig före alla i kön och började diskutera med sin väninna över att vissa tror att man kan visa sina behag hur man vill.Hon var så förbannad...

jag hade ammningslinne på mig så det var inte mycket hud som var framme,man visar nog mera av brösten om man har push up på sig :)

//Marie

#8 - Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore

och när det gäller det här med att vara diskret så har jag givetvis massvis att säga om saken!



Jag varken vill eller kan vara diskret.



Jo det fanns en tid då jag - för min egen skull - försökte vara diskret. Jag har social fobi och en enormt dålig relation till mina bröst så varje gång de åkte fram så dog jag av skam. På riktigt. Det var en av mina värsta upplevelser.



Men med en unge som vrålade vid bröstet och hade ett dåligt grepp så var det bara att kasta ut prydheten genom fönstret. Det gällde liksom att vara snabb. Ut med jättepatten, fort som fan. Sen suga släpp suga släpp suga släpp VRÅLA sparka krångla. Amningen fungerade allt annat än smidigt. Det var ångest ändå utan att behöva oroa sig för ens omgivning.



(Det roliga är att samma upprörda omgivning inte skulle reagera nämnvärt om jag hade en urringad tröja eller stringtrosor som kikade upp ur brallorna)



Och vem ska ha tolkningsföreträde egentligen? Den som blir stött eller den som utför handlingen?? Vems behov ska komma först? Barnets behov av att amma eller omgivningens "behov" av att slippa se bröst? Vart drar vi gränsen?



Ska de som t.ex blir stötta av att se homosexuella visa sin kärlek offentligt få rätt? (Jag känner fler människor som tycker det är obehagligt att se två män kyssas än människor som tycker amning stör) Ska bögar vara diskreta? Hålla sig hemma? Böga under en filt?



Hur är det med utvecklingsstörda? Har ni sett en utvecklingsstörd äta? Eller ännu värre; sondmatas? Ska de hålla sig hemma eller ev. äta under en filt så jag slipper må illa? (nu mår jag inte speciellt illa av det och jag väljer att låta bli att titta, men ni förstår min poäng hoppas jag)



Handlar det om respekt? Är jag respektlös mot min omgiving för att jag inte tar deras ovilja på allvar? Kanske. Men som sagt -- vem ska ha tolkningsföreträde?



Nej -- lika lite som jag respekterar en homofobs "rätt att slippa se bögar böga" lika lite respekterar jag amningsfobiker som vill slippa se pattar när de äter.



Jag uppmanar alla ammande kvinnor att börja provokationsamma. Fuck omgivningen när det gäller denna fråga. (och jag uppmanar alla bögar och flator att visa kärlek öppet, in your face fobiker!)



Det är dags att vi avsexualiserar brösten och normaliserar amningen.

#9 - Milo

Jag tycker att man ska kunna amma överallt! Bebisens behöv först! Fast det kan vara jobbigt ibland då man verkligen känner sig i vägen/känner att man stör någon! Men man får lära sig skita i det!

#10 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Självklart kan man amma överallt! Jag kan i ärlighetens namn inte förstå hur någon kan tycka det är stötande med det mest naturliga som finns. Jag vill för egen del inte hiva fram hela bröstet (eftersom jag själv inte känner mig bekväm med det), men jag struntar fullständigt i vad andra tycker om den saken. Låt bli att titta då! Men jag har absolut ammat på alla möjliga och omöjliga platser, som de andra skriver ovan så kommer barnets behov först!

#11 - Elise

Tror att de som haft "lättare" barn tycker att man minsann inte borde amma överallt "det gjorde aldrig jag" men har du ett barn som vill amma i hungriga perioder med 1timmes mellanrum så har man inte så mycket val! Klart att jag tycker det är bekvämare att amma i bilen men det har blivit på restauranger, inne i ett hörn lite avskilt på coop. Man vänjer sig allt eftersom. Så länge min son hade en filt runt sig som ett lite tält över huvudet så kunde han koppla av på de konstigaste ställen!

#12 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Ja överallt!

#13 - KisseGirl

jag ammar öppet överallt men ibland har jag dagar då jag känner mig blottad och sårbar och då brukar jag se till att ha med en liten filt att lägga över, bra för barnet som får det lite lugnt där under filten åxå. Men jag skulle nog inte vilja amma på bussen eller tunnelbanan... skulle få ångest över alla smittor.. men å andra sidan skulle jag inte sitta med ett gråtande hungrigbarn heller när maten finns där så jag skulel nog amma där åxå om nöden krävde det ;)

#14 - Elins

Ja, en liten bebis tycker jag är helt okej att amma överallt. Själv drog jag gränsen när jag var på begravning, då gick jag ut ur kyrkan när bebisen skrek, men egentligen så kanske det hade varit mer diskret att sitta kvar och amma. Jag har ammat mina barn tills de har varit ca 1,5 år och då kändes det inte lika bekvämt att göra det bland folk, men om det som sagt är en liten bebis så finns det egentligen inga gränser.

#15 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag är inget fan av att varken amma offentligt eller att se på det, men vad fan ska man göra, ibland har man inget val. Jag diggar inte restaurang amning alls, på mcd så skiter jag i vilket, det är ett skitställe och jag har inget annat krav än att pommesfritesen (jag har ingen aning hur det stavas) inte ska vara dassiga. Folk som envisas med att amma bredvid en på bussen dör jag på, en gång när jag åkte buss så var det en kvinna som väkte sin unge och satte sig och ammade på en fullsmockad buss, sjukt onödigt, speciellt med tanke på att hon bara åkte några få stationer.



Eller så kan man ju göra som kvinnan som satte sig på bussen och ammade och använde min systers pojkvän till armstöd, på en buss där hon inte en behövde sitta bredvid någon, hänsynsfullt av henne. Då hade jag på allvar sagt till faktiskt.



Men i alla fall, man kan amma nästan överallt, ibland så bara måste man. Men det behöver inte betyda att jag måste gilla det.

#16 - Petra

Jag har oxå en liten snuttis,det är jobbigt tycker jag att sätta sig o amma överallt men jag försöker att sätta mig där det är lite lugnare efsom min dotter börjat bli så nyfiken nu oxå då hon hör röster:)men men vad gör man haha inte lätt kram

#17 - reflect.li

NEJ det är inte okej att amma över allt, dom flesta här som tycker att det är okej har barn och gör det samma, för att det är lägligt just när barnet är hungrig att slänga fram det, även om ni har filt över...



det är inte naturligt att amma över allt och verkligen inte på restaurang.



vad ni än tycker så vill folk inte se det när man äter, förstå det, respektera det, det finns en massa saker som är naturligt, som alla gör, men det betyder inte att man behöver göra det över allt, för att man får barn så betyder det inte att vettet går ur..

#18 - Elise

Enligt någon vett och etikett artikel i metro så är det ok att röka på en uteservering. Det är fan mer ok att amma än att röka på en uteservering!!!



Reflect.li vad tänker du att man ska göra när barnet vill amma och du är på en restaurang? Sätta dig på toaletten och ockupera den? Om du är och handlar och barnet behöver äta?? Är det kundtoaletten då?? Som i många fall är gräsligt äcklig! Eller du kanske tycker att småbarnsmammor ska hålla sig hemma och endast röra sig så de kan vara hemma inom en timme ifall barnet behöver amma???



Tyckte det var jobbigt att bli så låst som mamma- om jag inte ens skulle kunna gå och äta eller handla för att det fanns en risk att barnet skulle bli hungrigt- det är ju sjukt!

#19 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Jag tycker iofs inte att det är så kul eller avkopplande att gå på restaurang med en liten bebis, men jag kan fortfarande inte förstå vad det är som är så "äckligt" med att ett barn äter? Då tycker jag att det är betydligt äckligare att sitta brevid vuxna människor som smaskar när de äter, har dåligt bordsskick osv. Ska man ha en mängd olika inträdeskriterier på restaurangerna kanske?



Om man inte klarar av att se en bebis äta från sin mammas bröst så antar jag att man har andra djupt rotade problem som hämmar en. Håller med elise ovan, det är så frustrerande med människor som tycker att man ska låsa in sig på sin kammare när man fått barn, bara för att behaga andra. Barn/föräldrar är och borde få vara en helt naturlig del i samhället. Sen väljer ju de allra flesta att INTE gå på fina restauranger med små bebisar eftersom man själv känner att det är stressande (eller inte värt pengarna just då), men det är en helt annan femma. Det var väl förmodligen avsikten med det hela, men kommentarer som denna från Reflect.li provocerar mig något enormt.

#20 - Anna bantar snabbt

#21 - reflect.li

Snälla du Elise, håll dig till ämnet, vad har en artikel i metro om rökning på uteservering med det som diskuteras här att göra..om du måste dra in rökningen så tycker jag självklart att man inte ska röka där allmänheten sitter, dom flesta rökare säger och erkänner hur dumt det är att röka och hur mycket dom ångra att dom ens börjat, så självklart logiskt sett, varför ska dom förgifta resten av befolkningen..

varför skulle du inte kunna gå in på toa och amma eller gå och sätta dig i ett hörn någonstans.

När du är och handlar, vart brukar du amma då? vad jag vet och sett så är det ingen i mataffären som brukar ställa sig och börjar amma, så jag vet inte varför du drar upp det ens..

Sen att du börjar anklaga mig för att tycka visa saker som jag inte ens sagt eller tagits upp i diskussionen, självklart att småbarnsmammor inte ska stanna hemma, rätt sjukt att du går på attack om det..

Vi människor är så bra på att ta saker som handlar om oss själva och gör det till något som alla andra måste rätta sig efter, ex rökning och amning som diskuterats här...

Som jag tagit upp innan så finns det så mycket som är naturligt men som inte behöver delas med utav till allmänheten.

vi kan diskutera i evigheter om detta och alla har sin syn på det, det är bara att acceptera det.

Ett gott råd till dig Elise, lär dig diskutera utan att gå till attack på det sättet du gjort, kasta inte bensin på elden och börja peka finger, tjänar inget till, utan skapar bara hat och intriger..

#22 - carolina

jag skulle nog amma överallt, det finns amningsfilt, och de tär ju inte så att man drar upp tröjan helt och hållet, sitter naken, flashar med brösten i ansiktet på någon ( utom sin lilla bebis då, hehe). nej, hellre en lugn och tyst och mätt bebis än en som skriker. DET är mer störande än en liten som får äta.

#23 - lady dahmer

reflect -- det är så enkelt att uttala sig om hur andra borde göra. Det är svårare när man själv befinner sig i samma situation. Har du egna barn? Helammade du dem?



När min unge var liten så var det enda sättet för mig att ens kunna gå ut och fika eller sitta på en restaurang att amma oavbrutet. Då var hon lugn. Då somnade hon. DÅ kunde jag ta det lugnt och fika.



Sätta sig på en toalett i en halvtimme? men fy fan! om vi bortser från den uppenbara snuskfaktorn så har jag två andra argument till dig:



1. tror du det uppskattas om jag occuperar toaletten för de andra gästerna?

2. om jag går ut för att äta med mina vänner så vill jag inte tillbringa kvällen på toa. Då kan jag lika gärna stanna hemma.



amma i affären? - om det inte finns en sittplats så ja - då står jag rakt upp och ner och ammar. Jag brukade gå runt och amma min lilla när jag handlade.



De flesta små bebisar kan inte vänta på att man hittar ett hörn eller en lämplig plats. De flesta vill ha mat NU. PÅ en gång. Annars blir de hysteriska och svåra att trösta (och amma).



Och ja - det är mycket som är naturligt som man inte tvingar på allmänheten. Men jag hoppas du förstår skillnaden mellan behov och begär. Mellan vuxna och bebisar. Jag t.ex kan vänta med mina behov. Det kan sällan en bebis.



#24 - Line

Man kan amma överallt och är det någon som stör sig är det faktiskt deras problem... Som så många redan skrivit kan jag inte alls förstå det stötande med en bebis som äter. och herregud att man visar lite hud... vi lever på 2000-talet i Sverige, förstår inte vad som skulle vara så farligt med det. Bebisens behöv kommer först, sen är det ju klart skönare att kunna sätta sig lite avskilt, så det blir en liten mysstund. Men måste man så måste man. Och bebis brukar nöja sig med en filt över sig för att få matro. att amma är inget man ska behöva skämmas för eller känna sig tvungen att hålla sig hemma för. Och amma på toa, hur kul är det. Oftast jättesnuskigt på offentliga toaletter. Vi pratar om bebisens MAT, inte något snuskigt som ska behöva gömmas undan. Och barn/bebisar och ammande mammor är också människor som har rätt att vistas ute i samhället. Vi vill inte bara vara hemma jämt...

#25 - ♥anna♥

Ja det är okey att amma överallt men man kan ju tänka på vad man har på sig så man slipper blotta sig för mycket! Så känner i alla fall jag!

#26 - Elise

Japp ammade också i affären- helst på en stol men i värsta fall ståendes i affären. Och sitta på en toalett i en halvtimme är inte hållbart.



Visst rökning är inte ämnet men jag tycker bara att det är konstigt att röka är inom vett och etikett reglerna- samtidigt som många upprörs över en ammade kvinna.



Har man som mamma haft ett mindre krävande barn som snällt sov i fyra timmar i en vagn och lugnt väntade på maten så har man nog svårt att förstå de mammor som måste amma i en affär. Min kotte åt ofta, mycket och blev hysterisk om han inte fick mat på en gång!



Och du reflect.li jag anklagade inte dig för någonting. Som jag ser det så är allt en enkel undran. Har du några förslag liksom??

#27 - Matilda - Livet som ung tvåbarnsmamma

Självklart är det okej att amma överallt, jag ammar när och var det skulle behövas, har gått ute med ungen i famnen och ammat på vägen hem då hon gallskrek av hunger - vill man inte se så behöver man inte titta. Sen flashar jag ju inte direkt heller, amningstop är super!

#28 - Janna-Travelling Baby

Ja det är helt klart OK att amma var som helst. Om min bebis är hungrig så får han mat vart vi än är. Jag har ammat på de flesta ställen och ser INGA problem med att amma på en restaurang om man är diskret. Ingen har någonsin sagt något negativt till mig om det men så bor vi i Mexico och hit har mammahatet (som alla verkar prata om i Sverige nu) inte kommit som tur är, här handlar det snarare om mammadyrkan!

#29 - Agnieszka- mamma till 2

Jag tycker att det är okej att amma överallt, så länge man inte slänger fram tuttarna hur som helst. Man kan amma på ett diskret vis!

#30 - Kao

Jag Ammar överallt, är mitt barn hungrigt så ska han få äta inte vänta för att vuxna folk inte tycker de är Okey. Jag ammade genom en passkontroll i spanien när vi skulle flyga hem, de ni;-)

#31 - Elle

Jag tycker det är ok att amma i stort sett var som helst! Nöden har ingen lag ;)



Larvigt av dem som blir provocerade av ammning tycker jag! Vaddå, titta bort då. Syftet är väl inte att få flasha pattarna heller utan att få barnet lugn och mätt.



Jag har ammat i stort sett överallt - men diskret! På café, i rastauranger (ok, kanske inte femstjärninga), Mc D, IKEA, på bussen, i T-banan, ja till och med i kyrkan under en akt. Nöden har ingen lag som sagt.