bambi

Sluta dela upp barnkläderna efter kön!
Nina Ruthström har startat en namninsamling angående indelningen av barnkläder efter kön. Ni som följer min blogg vet hur jag känner angående detta ämne. Jag blandar hejvilt när det gäller kläder till mina barn (men undviker dom allra mest extrema "tuffa" killkläderna och "söta" tjejkläderna).

Om ni håller med om att det är onödigt med denna könsindelning av barnkläder så skriv på denna namninsamling! Barn ska kunna få tillgång till ALLA färger och mönster när det gäller kläder och denna indelning gör att många föräldrar (kanske av lathet?) bara går till den avdelning som gäller deras barn och begränsar då sina barn och i förlängningen även samhällets syn och attityd när det gäller hur barn "ska" vara klädda (och hur dom ska bli behandlade).

Och till er som tror att kläder inte påverkar hur vi behandlar barn måste tänka ett steg längre. Varför tror ni att kostymer nästan alltid är mörka? Jo, mörka färger gör att vi lyssnar mer på personen och känner mer respekt för personen. Varför tror ni att clowner alltid har färgglada kläder? Jo, ljusa och många olika färger gör oss glada och positiva. Låt alla barn få vara både söta ibland och tuffa ibland!

Ett mycket bra citat från Nina: Inse att det är 2010 och att det är hög tid att låta barn utvecklas till egna individer som själva kan välja ut sin favoritfärg. 

Men hur ska dom få den möjligheten när föräldrar envisas med att bara sätta på sina döttrar rosa och sina söner blått?

#1 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

BRA att du är med!

#2 - Sofi

Bra att du bloggade om det, jag gjorde det igår :)

#3 - Tess

Ett bra initiativ tycker jag. Det lilla kan faktiskt spela roll det med. Jag illustrerade i min blogg med lite exempel på hur jag var klädd som liten. Alla möjliga färger :-) http://highlandertess.blogg.se/2010/may/namninsamling-mot-konsspecifierade-barnklader.html

#4 - jeanette

När min dotter var liten klädde jag henne i unisex färgade kläder. Men nu är hon 5 år och vill välja själv hon vill för det mesta ha rosa. lila och kläder som glittrar.

#5 - Annelise

Håller som vanligt med dig. När jag handlade bebiskläder till min kompis barn frossade jag i färger, och tyckte att bl. a Lindex hade jättebra roliga kläder som inte var traditionellt genusindelade. Men sist, när min kompis barn skulle ha större storlekar, blev jag förvånad och irriterad hur uppdelat det var. Små khakibyxor och skjortor el blå t-shirtar till killarna, och rosa rysch pysch till tjejerna. Tydligen har det blivit trendigt att vara könsneutral till bebisar, men så fort barnen blir runt 1,5 år ska de tillbaka i genusfållorna. Jag blir så TRÖTT! Och ännu tröttare blir jag på folk som inte fattar att kläderna bara är del av ett större problem. Där jag bor nu kollar jag ofta en inhemsk variant av Blocket, och när folk beskriver leksaker är det alltid i ordalag pojke vs flicka. Idag var det en grävskopa till sandlådan- "Passar pojke runt 3 år". Trist, och det begränsar barnen genom att föräldrarna inte låter dem prova på massor av olika leksaker, och senare aktiviteter, (och i förlängningen utbildningar och yrken), som de kanske gillar.



Jag antar att det är dessa föräldrar som också säger saker som "Varför ska män och kvinnor vara lika- usch så trist. " "Varför ska männen laga mat och kvinnorna byta däck. Vi är ju jämställda ändå, vi gör bara olika saker, de saker vi är bäst på." "Staten ska inte bestämma över vår föräldraledighet, det bestämmer vi bäst själva"

Utan att reflektera över att deras olika sysslor i hemmet, och uppdelningen av föräldraledighet, så gott som alltid följer den traditionellt manliga/ kvinnliga. Så mycket för att bestämma själva...



Blev visst lite långt och argt...

#6 - Loa/Ecoloco

Vilket bra initiativ! Ska genast skriva på. Jag tycker alla färger passar till både pojkar och flickor...butikerna ska inte lägga sig i hur kunderna väljer genom att styra in dom på pojk- flick-avdelningar.

#7 - Anonym

Hej!

Ett litet tips!

Om du gillar tv så finns det en nystartad tvsida som heter:

http://tvminnen.blogg.se

Du kan själv vara med och tycka till och påverka vad det ska stå om där.

#8 - Travelling baby

Min lille pojk har en massa olika färger på sina kläder men det är såklart lättast att hitta blått.. Här i Mexico finns det nästan bara ljusblått, ljusgrönt, ljusrosa och ljusgult till bebisarna.. Väldigt tråkigt, jag köper det mesta i USA där är det liiiite bättre. Här skulle folk ALDRIG sätta på sina pojkbebisar rosa kläder (för då skulle de ju bli homosexuella...) dessutom så har 99% av alla flickbebisar hål i öronen.

#9 - Kajsa

Själv tycker jag klädfärger är det minsta problemet i könsfrågan. Det är ju som sagt....bara kläder.

På vilket sätt behandlar man en pojke i rosa kläder annorlunda mot pojke i mörkblå kläder?

Jag arbetar med barn och möter många föräldrar som är fixerade vid att vara könsneutrala.

#10 - Stina

Är det så farligt om någon skulle säga att en flicka är söt och en pojke är tuff?Håller för övrigt med Kajsa.

#11 - Anna

klart att barn ska kunna ha olka färg på kläder men dom måste ju också kunna ha hel rosa eller hel blått utan att vuxna ser dom på olika sätt!

#12 - Nyårsmamman

Ser inte problemet. Instämmer annars med Kajsa.

#13 - Matilda - Livet som ung tvåbarnsmamma

Håller med Kajsa, det är ju som sagt bara kläder och inte minst FÄRGER. Och den här grejen med att vägra rosa har jag inte förstått alls.

Att vägra vissa plagg är väl att begränsa dem eller? :O

#14 - J

men ååh, problemet sitter inte i kläderna.

#15 - Petra

Varför är det så många som inte ser PROBLEMET? Varför ska man begränsa barnen?

Det är ju någon som sitter och bestämmer att pojkar ska ha si och flickor ska ha så på sig. Det är ju som en diktatur...! Nej, fram med fler möjligheter och att ALLA får klä sig hur dom vill i alla färgglada kläder.

Skriver med glädje under namninsamlingen och hoppas att det blir en förändring, för som det är i nuläget vill jag bara spy på de stora kedjornas utbud. Punkt.

#16 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Det är ju fritt fram för var och en att köpa vilka kläder de vill till sina barn, oavsett om man går på "pojkavdelningen" och handlar till sin dotter eller tvärtom. Så jag kan inte heller riktigt se att det finns ett problem med att någon annan "bestämmer" hur man ska klä sin barn. Dessutom tycker jag att det finns många barnklädestillverkare nu som gör färgglada "unisex-kläder" som passar alla. Vad jag däremot ogillar är de barnkläder (främst avsedda för flickor) som är som porriga vuxenklädeskopior. Är för övrigt också allergisk mot små kostymer, slipsar och annat till små barn. Men eftersom det numera finns så många valmöjligheter (om än ofta lite dyrare) så är det ju bara att låta bli att köpa dem. Om ingen köper finns det ju inte heller någon marknad för dem. Visst kan man ta bort skyltar och kategorier för pojkar/flickor och blanda alla barnkläder, men jag ser inte att det är ett så stort problem att det skulle behövas namninsamlingar för det, när man faktiskt är fri att välja själv. Engagerade personer är iofs alltid trevligt och nyttigt, så för den sakens skull hoppas jag att ni får gensvar.

#17 - ((Linnis))

Jag är för unisex kläder,men har väldigt svårt för att köpa dem!För dom är ju så gräsliga i färgen,sällan man ser någon snygg kombination oftast är det tex.orange,cerise,gul,limegrön.Men har nån,något bra tips på affär där dom har lite finare kombinationer så är jag tacksam!

//Lina

#18 - Susanna

Måste man verkligen ha en namninsamling för detta? Vi måste väl ändå ha valfrihet att välja vilka färger vi vill köpa på kläderna till våra barn. Ni som vill köpa unisex kläder har ju den möjligheten.

#19 - Anna

Jag skulle aldrig skriva på denna lista! Jag har döttrar och VILL klä dem flickigt! Jag skulle bli galen av att komma in på en affär och alla kläder hänger ihop, huller om buller. Skulle troligen inte hitta nånting. Dock köper jag lika gärna en blå klänning som en rosa klänning.