bambi

Inga valmöjligheter?
Jag fick en kommentar som jag tänkte kunde vara rolig att diskutera:


Nathalie-mamma till Athida om Att vara rädd för att ens barn ska bli kränkt:
Hur ser du på barn som ex en flicka som bara har rosa, volanger och spets på sig? Som blir "puttinuttigt" behandlad av sin omgivning?

Ser du att de är synd från barnets sida? Eller hur tänker du om de som inte alls bryr sig om genus?


Jag tycker faktiskt synd om barnet om hon bara får ha rosa och leka prinsessa. Jag tänker ungefär likadant som om ett barn vars förälder bara vill att den ska bli ett fotbollsproffs eller bara bli balettdansös. Stackars barn som blir tvingad in i den rollen och inte får andra valmöjligheter. Det är vad jag tycker och tänker.

Men, även om jag här i bloggen propagerar mycket för genus och flera valmöjligheter, så tycker jag att det är upp till varje förälder att uppfostra sina barn som dom vill. Även om jag hade en vän som drev sin son väldigt hårt att bli fotbollsproffs eller klädde sin dotter i bara rosa och behandlade henne väldigt puttinuttigt så skulle jag inte säga så mycket så länge barnet verkar glad och må bra.

Jag har flera vänner som klär sina döttrar flickigt och söner pojkigt och det bryr jag mig inte så mycket om. Jag har köpt kjolar åt vänners döttrar och blåa koftor åt vänner söner eftersom jag vet att det är det dom tycker om och det får dom stå för. Dom tjatar inte på mig om att ändra på mig och jag tjatar inte på dom. Men om dom frågar mig så berättar jag hur jag tycker och tänker. Vilket är vad jag gör här på bloggen.


Vad säger ni? Hur tänker ni när ni ser en flicka som är klädd helt i rosa och behandlas pluttinuttigt?
#1 - Anonym

Men hur kan du veta att ett barn som är klädd i rosa och med glitter mm är klädd i rosa varje dag? Ha inte så förutfattade meningar, det behöver inte vara synd om en tjej som råkar vara klädd i rosa prinsessklänning några dagar om året.

Din dotter har ju också haft rosa på sig några gånger utan att det är synd om henne för det.

#2 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥

Anonym Det är snarare när jag ser någon som kommer med en helrosa barnvagn. rosa skötväska, rosa filt och barnet har rosa kläder på sig som jag tänker så. Svårt att tro att det bara är för dagen som allt rosa har plockats fram.



Självklart om det bara är t.ex. en rosa tröja så tänker jag inte så. Men man utgår ju från det man ser... så är det ju!

#3 - Anonym

Jag är förskollärare och jabbar med barn i åldrarna 1-5 och jag kan säga att jag aldrig ser några barn som behandlas speciellt och puttenuttigt bara för att de har rosa på sig. De flesta flickor har en rosa period i den (åldern 3-5 år) men den går över det lovar jag. När de är sju, åtta år brukar de rata rosa och det är bara svart, blått eller någon annan färg som gäller. Jag hade en lång rosa period som liten och jag har inte tagit någon skada av det =S. Jag hoppas att man kan komma ifrån den här överdrivna diskussionen någon gång och fokusera på något viktigare, att hålla på och vägra rosa o klänningar är bara tramsigt tycker jag. Låt alla få göra som de vill och lägg all denna energi på något viktigare. Allt som görs med måtta måste väl vara ok!

/Suzanne

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥

Suzanne Men det är ju precis det jag skriver... att alla får göra som dom vill! Jags kriver bara vad jag tycker och tänker, det är frivilligt att läsa och/eller ta åt sig det jag skriver.

#5 - Emma

hej igen!

vi valde travel insight pga att dom hade mer valmöjligheter på olika resorts man kunde välja,vi kommer gifta oss på long beach i samarbete med hotellet lanta casuarina.Vart kommer ni vara?Vi kommer vara 23st på bröllopet,sååå kul att så många kunde följa med!!alla betalar sina egna resor,är verkligen kul att många kunde följa med-skall bli så skönt att fira jul med alla andra där nere!Hur många kommer ni att bli?

nu åker vi om 22 dagar,weeiii!!!



#6 - Jannicke

Läs vad denna mamman skrivit i sin blogg, heja henne tycker jag!

http://nerdyapplebottom.com/2010/11/02/my-son-is-gay/

#7 - Anonym

Fast egentiligen tycker du nog inte riktigt att alla får göra som dom vill eller du tycker iaf att det är lite fel tror jag. Tycker att du har en jättebra blogg och läser den varje dag men jag brukar hoppa över genusbitarna men idag valde jag att kommentera.

Ha en bra dag och senare en underbar resa till Thailand, det låter underbart att vara borta så länge!

/Suzanne

#8 - Bebislängtan - plus på stickan den 14 november

Jag ryser faktiskt lite för jag vet att jag själv hade gjort så annorlunda. Framförallt i de riktigt extrema fallen. Jag respekterar föräldrars rätt att själva uppfostra sina barn men jag tycker faktiskt att det är synd att se så små barn bli så begränsade som de blir ibland. Men det går inte att göra så mycket.

Om jag ger bort saker till barn så försöker jag vara hyfsat neutral, inte pracka på mina åsikter men heller inte hjälpa dem att befästa sina. Då kan samvetet vara lugnt på båda hållen liksom!

#9 - Ejkej

Jag anser som du att alla får uppfostra sina barn som dom vill, så länge barnen mår bra. Men nog ryser jag lite av allt babyrosa och allt babyblått som en del överröser sina barn med. Varför är det så hemskt om folk inte vet om det är en pojke eller flicka vid första anblicken.



Sen att alla flickor har en "rosa period" det är ju bara bullshit pådyvlat av samhället. Det ligger knappast i en flickas gener att gilla rosa, däremot tror jag att ALLA barn gillar rosa för att det är en fin och klar färg. Som samhället ser ut idag så är det möjligtvis så att flickor får en "rosa period" men det är ju för att de påverkas hela tiden. Gå tillbaka till medletiden där färgkoderna var de omvända(rosa/rött på män och blått på kvinnor, plus gärna en massa rysch och pysch till båda könen) så kan man fundera på om verkligen ALLA flickor hade en rosa period då. Gå tillbaka bara till de år som även barnen var ute och arbetade på fälten. Tror inte prinsessklänningar stod särksilt högt i fokus hos flickorna. Inte heller i dagens U-länder är nog den rosa perioden något instansat i flickors genkod. Kanske vill man hellre se till att man har mat för dagen... Som det västerländska samhället ser ut idag så är idealet att flickor ska vara väna små varelser som sitter tyst och är duktiga. Omhändertagande och leker med dockor. Och ja, rosa är ju den färg som bara MÅSTE användas ifall man är en riktig flicka. Men kom inte och påstå att fallenheten att välja rosa ligger i en flickas genkod, eller att det ens är en növändighet, för det är inte på något sätt sant.



Låt barn vara barn och välja bland alla fina färger, lekvänliga kläder och leksaker. Låt de få pröva allt och låt alla barn få lite skinn på näsan för att orka med den stereotypa verkligheten som tids nog kommer att tränga på dom ändå!

#10 - Anonym

hmmm, brukar också hoppa över genusinläggen för att det alltid blir så infekterade diskussioner i kommentarerna....



Jag tror inte att det finns någon genkod som gör att tjejer älskar rosa bara för att de är tjejer. Det är väl självklart? Däremot så ÄR det väldigt vanligt HÄR att många tjejer har en rosa period. (En hel del killar har det också men de tror jag har svårare att få utlopp för den eftersom många, nu sticker jag ut hakan, pappor verkar livrädda för att deras söner ska ha ros på sig. De är inte lika bekymrade om dottern vill ha spiderman eller flames på sin tröja dock....) Den yttrar sig olika eftersom alla barn är olika. En del vill BARA ha rosa..en del väljer rosa när de får välja, men det blir inget andra världskrig om det inte blir rosa kläder varje dag...En del bryr sig inte ett smack.



Det som oftast stör mig i diskussionerna här är just det att det hela tiden handlar om att bannlysa det som tjejer gör/har på sig etc. Visst, att klä sina pojkar i vilka färger som helst dyker upp, men inte så mycket mera. Jag anser att det inte alls handlar om det. Det handlar om att OAVSETT vad vi har på oss och vilket kön vi har så ska vi behandlas lika! Kanske anser en del att vägen dit är att tjejer inte ska ha rosa på sig. Och killar inte spiderman tröjor. Jag tror inte det.



Jag vill att fokus flyttas ifrån vad vi TJEJER har på oss/gör till att arbeta med de felaktiga inställningar som många har ang. jämlikhet. Om det nu är så att en tjej i rosa dräkt behandlas illa (läs: tas ej på allvar) jämfört med en tjej i mörkblå dräkt, vad ligger felet då? Hos tjejen som vill ha en rosa dräkt? Ska HON förändra sig för att PASSA IN i den värld som är nu? Sedan är jag rätt säker på att en man i rosa kostym skulle heller inte tas på allvar. Vilket ju är samma problem. Värderingen ligger i var vi lägger för värde och åsikter kring vissa färger. Om man inte får ha t.ex. rosa som barn, oavsett kön, så skickar vi signalen att rosa är en "dålig" färg. Eller blått. Eller svart. Eller flames.



Vi ska inte förändra OSS för att passa in i en "mansdominerad" värld, utan det är möjligen stofilerna som ska ändras...



Det är inget lätt ämne detta. Därför blir det också diskussioner varje gång. För vi lägger alla olika vikt vid olika saker som vi tror är viktigast för att få en jämställd värld.



Oavsett så tror jag ingen vill att vare sig son eller dotter ska felbehandlas bara för att de är kille eller tjej.

#11 - Malin

Lite spännande med genus faktiskt!

Tror som någon tidigare skrev visst att många flickor har rosa på sig i en period utan att det blir något tokigt av dessa barn likaså att pojkar i vissa perioder leker med "killsaker" utan att vi egentligen påverkas av detta.



Spännande att så många orkar bry sig om att du inte klär dina barn i "kill och tjej" stereotypa kläder.



Tycker själv det är irriterande att barnkläder skall benämnas som flick och pojk istället för att vara lekvänliga till barn i ålder 1-6år.



Gillar förövrigt blingo:s(blingo.se) barnkläder som är lekvänliga och slitstarka vare sig det är till kille eller tjej.



Nä fram för självbestämmande i många fall för våra barn istället för att tvinga dem. Undrar istället hur många som lyckats att inte få sina barn att bestämma själv utan frivilligt sätter på sig kläder och färger de inte trivs i!!!!

#12 - Nathalie-mamma till Athida

Förstår precis hur du tänker. Vi har inte många "rosa tjejiga" plagg till Athida. Visst har vi flera klänningar och kjolar, men det är inte ofta hon har på sig de. Just för att det är lättare att röra sig i mjukisbyxor.

Sen vet jag faktiskt inte helt ärligt om vi "uppfostrar" henne mer till just flicka. Hon har mängder av dockor, men tror hon har lika mycket bilar osv.



Sen är ju inte direkt genus något att ens diskutera med mina bekanta, dom är helt med att pojkar har blått, tjejer rosa. Tyvärr!

Då jag tycker Athidas garderob har ALLA färger, vilket är bra mycket roligare för oss alla som ser henne, folk säger ofta att hon är färgglad!

#13 - Rita

Åh, vad bra skrivet av anonym 20.11 kl 14.10! Jag håller med dig till 100%!!



Jag håller också med Suzanne som skrev: "Jag hoppas att man kan komma ifrån den här överdrivna diskussionen någon gång och fokusera på något viktigare, att hålla på och vägra rosa o klänningar är bara tramsigt tycker jag. Låt alla få göra som de vill och lägg all denna energi på något viktigare. Allt som görs med måtta måste väl vara ok!"



Måste bara tillägga att min egen "rosa period" började när jag var i 15 årsåldern och pågår fortfarande, nästan 20 år senare! ;) Jag ÄLSKAR färgen rosa! Vi bor i ett rosa hus, badrummet är inrett i rosa, jag har rosa vinterjacka och gummistövlar, merparten av min garderob består av rosa kläder. Men mina flickor få klä sig precis som de vill! Min 7-åring klär sig helst i klänning eller tunika med Hello Kitty men äger max 5 rosa plagg. Mina 4-åring säger att hon älskar rosa men när hon ska välja vad hon ska ha på sig väljer hon ofta gröna eller lila tröjor, ofta med Hello Kitty. De väljer båda helt själva vad de har på sig till dagis och skola varenda dag! Dessutom köper jag aldrig kläder till min 7-åring längre utan att hon är med.



Och de som säger att flickor som klär sig pluttenuttigt blir behandlade därefter känner inte mina flickor! Allt från de var riktigt små har jag klätt dem i allt från "pluttenuttiga" rosa klänningar till "tuffa" jeans och döskalletröjor, och i deras garderober har alltid funnits alla färger, men med en övervägande majoritet av rosa. (Eftersom jag fått bestämma. :) ) Men jag har alltid varit noga med att kläderna ska gå att leka i. Ser jag att nåt plagg inte funkar att leka i så används det inte mera, punkt! Jag har fått otaliga komplimanger för barnens kläder och för att jag är en sån förälder som låter barnen leka hur de vill fast de har finklänningar på sig. Mina barn är inga typiska flickor som bara sitter stilla utan de springer, klättrar i träd, hoppar, åker rutschkana, leker i lerpölar mm och allt går faktiskt att göra oberoende om man har rosa finklänning eller jeans på sig! Jag har alltid varit extra noga med att poängtera för dem att det gör ingenting fast ett klädplagg går sönder eller blir smutsigt. Mamma fixar! :) (dvs tvättar, lagar hål eller helt enkelt köper nytt) Och skulle de mot förmodan vilja ha på sig nåt annat än finklänning på kalas så får de såklart ha nåt annat men det har hittills aldrig hänt. De vet ju att de får leka hur de vill ändå, och det gör de minsann! :) Tänk vilken bra kombination, att få känna sig superfin samtidigt som man inte behöver vara rädd om kläderna. Vilken vuxen kan känna så? :)

#14 - Tess

Jag reagerar inte så mycket på om tjejer har rosa utan det är mer omgivningen jag kan reagera på. Vuxna människor som ändrar sitt sätt att behandla ett barn beroende på hur det är klätt. Jag tycker det är synd om alla barn som inte blir sedda som de individer de egentligen är.

#15 - Alexandra

Handlar ju mycket om vad man som förälder tycker om. Jag tycker nog mer synd om barnet om föräldern är en strikt genusmänniska som inte låter sin dotter gå i prinsessklänning eller sin pojke att ha en ac dc tischa eller spiderman dräkt. Sedan tror jag inte det är så många som behandlar barn olika beroende på hur de är klätt utan på om det är en flicka eller pojke. Och sen när är det fel att vara just en Flicka, eller en Pojke? Vi är ju olika och kommer så alltid förbli! Varför ska folk och då framförallt kvinnor alltid haka upp sig på sådant jämt?