bambi

Ja, men va sa dom då?



Jag ringde ju till avdelningen där jag ska vara inlagd när jag har fått min strålbehandling och ställde en massa frågor.

Hur länge måste jag vara inlagd?
Jag visste att dom inte skulle kunna svara på denna fråga exakt, men sambon vill ju veta hur länge han ska ta ledigt från jobbet för att kunna vara hemma med Leah.

Svaret jag fick var att det är olika beroende på hur kroppen hanterar det radioaktiva ämnet, men också hur mycket av sköldkörteln som är kvar. När dom opererar bort sköldkörteln (som dom har gjort på mig), så går det inte att ta bort hela eftersom den sitter fast på stämbanden och man vill inte skada dom. Så för att få bort dom sista resterna av sköldkörteln så strålar man bort med radiojod. Om HELA sköldkörteln sen är borta så kan cancern i princip inte komma tillbaka.

Jag får ta dom två kapslerna med radioaktivt jod nästa fredag och blir då inlagd över helgen. På måndag så kommer en kemist och mäter radioaktiviteten i min kropp och ser om jag får åka hem. Så tidigast måndag får jag komma hem, men allra senast kanske 7-8 dagar  :/


Får jag ha på mig mina egna kläder?
Jag tyckte att det var ganska så konstigt att det stod att jag inte fick ha egna kläder, så jag frågade om detta.

Svaret jag fick var att det radioaktiva ämnet går ur kroppen via kroppsvätskorna. Ibland kan man må illa av det radioaktiva ämnet så det kan hända att man kräks och då kanske det hamnar en massa radioaktivt kräks på kläderna. Det lät som om det var mestadels därför man inte ska ha sina egna kläder på sig. Men sjuksköterskan sa att om jag kände att jag mådde bra så kunde jag nog ha mina egan kläder.


Kan jag ta med min bärbara dator och finns det internetuppkoppling som jag kan använda?
Haha, den viktigaste frågan. Hur skulle jag överleva utan datorn en hel helg (eller kanske ännu längre). Jo, jag fick ha med mig datorn men det fanns ingen internetuppkoppling som jag fick använda. Så nu är en sån där bärbar uppkoppling med kontantkort beställt!


Måste jag dela rum med någon annan?
Oftast så har dom två personer inbokade för behandling varje helg. Men det är ett stort rum. Men hon kollade kalendern och det såg ut som om jag skulle få vara ensam nästa helg! Det känns jätteskönt för jag har inte några bra erfarenheter av att dela rum med andra på sjukhus. På BB så kom den ena snarkaren efter den andra in när jag låg där i 2 dagar med Zack.


Finns det något kylskåp som jag kan ha dricka i och får jag ta med eget godis?
Eget godis var inget problem. Det finns ett patientkylskåp utanför som används av andra patienter också, så jag får inte gå ut dit och hämta dricka själv utan då måste jag i så fall kalla på sjuksköterskan (det lät som om hon tyckte att det skulle vara krångligt för sjuksköterskan att få springa en massa).


Sen så föreslog hon att jag kunde ta med en liten flaska vin och dricka. Men jag vet inte... det känns lite tråkigt att sitta ensam, instängd och pimpla vin. Men kanske.... får se...
#1 - Linda

Måste vara skönt sen när du har din behandling avklarad och kan lägga allt med cancern bakom dig. Håller tummarna för att du får komma hem redan på måndagen!



Ligger själv inlagd på sjukhus just nu och tiden går ju såååå sakta! Men ta med dig datorn. Den kan slå ihjäl några timmar. ;-) Har också turen att få eget rum. Det brukar jag få. Att dela rum med en främmande människa som snarkar är ingen höjdare.



Kram kram!!

#2 - Anna - Mamma till Emilia med albinism

Ha ha det lät lite kul med vinet men var faktiskt lite gulligt utav henne.

Njut av att vara lite barnledig, ta dig ett glas vin så kan du skåla med oss som läser bloggen!

#3 - Jenny ♥

Hej vännen, tassar in och skickar en massa kramar ♥

#4 - SAGa

Hej, är det du som har gjort designen? säljer du eller gör du designer till andra? snälla svara. tack! :)

#5 - Anna / Mrs Dolittle

När jag låg inlagd i våras delade jag rum med en förvirrad gammal döv tant. Hon ägnade natten åt att SKRIKA att hon behövde gå på toaletten och kissa stup i kvarten. Grejen var dock den att hon hade kateter, vilket hon inte fattat, så den slet hon loss hela tiden. Jag sov inte mycket den natten ...

Jag tycker också att du ska ta med dig lite vin och något gott att knapra på till. Finns väl inget tillfälle när det skulle passa bättre?

#6 - Stina

Åh dela rum är HEMSKT!



Hoppas de får bort hela sköldkörteln nu!!! Vad händer sen? an måste väl ha sköldkörteln egentligen? åste du äta mediciner hela livet?



JAg hoppas att allt blir bra för dig FORT!!! Stor kram Stina

#7 - Anonym

Hej!

Jag var ensam i rummet. Skönt. Du måste dricka mycket när du ska vara på sjukhuset för det är jätteviktigt!!! Jag klarade bra de dagarna. Det var som en kort semester för mig.



Jag tycker att man måste vara tacksam för att en sådan behandling finns och därför ser jag inte det som ett problem att bära på de sjukhuskläderna eller leva utan ett kylskåp under några dagar.



Allt kommer att ordna sig och tänk på framtiden!

#8 - Natali

Önskar dig stort lycka till! Se det som en helg med mycket sömn och slösurfande på nätet. TIPS ta med dig öronpluppar, det är mycket ljud på sjukhus om nätterna tycker jag....

#9 - Anonym

jag hade massor av böcker med mig och jobb (är ju lärare) men de 2 dygnen gick snabbt, jag surfade mig igenom dem. Utan dator hade det varit trist. Däremot glömde jag att ha godis o annat gott med mig, det var ingen höjdare! De andra 8 dygnen som jag inte fick åka hem var värre men då fick jag iallafall vara ute osv.

Skulle jag mot allförmodan behöva göra en sådan behandling igen så ska jag ta med min yogamatta!!! Det var ganska frustrerande och bara sitta i en fotölj eller ligga i en säng...Men Bambi det är tråkigt, men det är ju ok ändå, man vet ju varför o papillär sköldkörtelcancer är den "bästa" sort man kan få om man nu ska drabbas :) kram på dig